Pages - Menu

Blogroll

Tuesday, October 17, 2017

Scaling/Polishing dan cabut gigi Asyraf di Klinik Pergigian Erfa

Assalamualaikum dan haii
sebelum lupa, baik mami laju² tulis kisah cabut gigi susu pertama asyraf ni..
masa raya haji hari tu, balik je solat sunat raya tu, asyraf cakap dia sakit gigi..
mami check rupenya gigi bawah dia dah goyang..
lepas tu dia taknak makan la sebab takut terkena gigi yang goyang tu..
sakit agaknya..
mami kata, tunggu hujung bulan baru bawak pergi jumpa dentist..
ataupun kalau dah goyang sangat tu, nanti abah cabut je guna kain..
ceyyy padahal abah pun goyang tu nak cabut gigi anak..hahah

sampai lah hari gaji, gigi tu tak jugak goyang beria..so decide pergi jelah jumpa dentist..
boleh cuci gigi sekali..lasti time masa Asyraf 4 tahun, dah pernah cuci sekali..so, dia dah tau dan tak takut dah..

Asyraf pergi berdua je dengan abah..
sebelum tu mami dah call klinik tanya bukak ke tak..
nasib bukak walaupun halfday..so, laju² siapkan dia

mampu lagi senyum atas kerusi tu..hadoiii..
abah sent gambar² ni dekat whatsapp..mami tengok pun terharu..
gituuu terharu la weii omaknya takde di tempat kejadian..

budak bertuah dan berani..
mula² buat scalling and polishing..
bila dah cuci bersih berkilat tu baru lah cabut gigi goyang tu..







dah siap cabut dah..abah kata tak nangis pun..tapi masa doktor nak tarik gigi tu, ada la bunyi sikit..huhu
mami tanya asyraf sakit tak? dia cakap sakit sikit je mami..
doktor letak gel ke apa benda ntah nak bagi kebas..
mami imagine doktor cucuk gusi..hihi




















bil treatment..so, total RM100..boleh la kan..
nak jimat cabut sendiri je lepas ni..errr

see, beza kan..terus bertambah hensem anak bujang mami..hoho
nampak tak gigi yang sebelum scalling tu, doktor pun pelik kenapa boleh jadik macam tu..
mami assume, masa dia kecik² dulu dekat rumah pengasuh diorang ni share berus gigi..
huhu
                       
Klinik Pergigian Erfa
23-G Jalan Dataran Wangsa 1, 
Dataran Wangsa Melawati, 
Wangsa Melawati, 
53300 Kuala Lumpur.
03-4131 7945

sangat² recommended..mami memang tak tengok klinik lain dah..
memang sini jelah..next time nak bawak Dahlia pulak pergi sini..
walaupun gigi dahlia elok lagi tapi saja nak bagi dia biasa dengan dentist..
mami dah cakap banyak kali tu..setakat ni takde lagi dia cakap taknak pergi..hoho

Tuesday, October 10, 2017

Kronologi Bersalin Aakif: Part Akhir

Assalamualaikum dan haiii

Kalau ada yang nak baca cerita sebelum ni, klik
PART 1
PART 2

AWAS. ENTRY PANJANG LEBAR

okeh jom kita sambung..part last dah ni..
amboi sangat dah macam telenovela..huhu

8/6/2017

Bangun pagi ni macam biasa je..sesudah subuh settlekan apa yang patut..
tak sabar nak tunggu result blood transfusion kali ke 2 semalam..
harap nya result cantik

breakfast terakhir di Hospital Pekan..terasa sedap giler bihun goreng ni..
dasarrrr hantu makanan hospital..

Elok je habis sarapan, nurse datang pasang CTG machine tu..
bacaan normal je..contraction ape semua memang takda..
lepas tu barulah doktor datang round wad..
Alhamdulillah result cantik..
bacaan dah naik 10.4 g/dl
mami tanya doktor, dah boleh bersalin ke ni doktor?
ok, puan jom kita cek bukaan yer..
Allah bab ni memang seram lah haii..
tapi mami rilek je..zikir dan terus zikir mohon Allah mudahkan

Dannn, surprisingly bukaan dah ada..5cm!
Ya Allah Alhamdulillah..memang terkejut giler..doktor pun terkejut..
bila dia tengok graf CTG tadi, memang takde contraction langsung..
apa lagi..doktor kata, ok bersalin hari ni yer..
boleh lah suruh husband datang..dah 5 cm dah ni..takut tak sempat katenya

mami pun, lelaju call asben..masa ni pukul 9 pagi kot..asben terkejut..
dengan anak2 mentido lagi..mana nk siapkan anak2, mana nak sarapan anak2 tu lagi..
mana nak gegas datang hospital lagi..
Chini - Pekan amik masa dalam 45 minit jugak kot..ke lebih?
last2 mami kata, takpe..abg rilek je..buat je yang mana mampu ok..kalau tak sempat sampai pun takpe..
mami ok walaupun dalam hati memang berharap sangat asben ada dalam labour room nanti..

mintak izin nurse nak pergi toilet dulu buang apa yang patut..
nurse suruh makan kalau ada makanan..masalahnya takde makanan berat..
ada roti je..nurse nak tolong belikan pun takde sebab bulan puasa kan..mana ada orang niaga..huhu

dah siap semua, rilek je jalan bawak satu persalinan untuk baby lahir nanti..
nurse dah risau..mami je rilek2 sebab tak rasa sakit langsung..
macam tak percaya dah 5cm punye jugak sebenarnya
tengah2 jalan tu, selipar pulak putus..hahaha
dah kelam kabut nurse carikan selipar..pinjam selipar siapa ntah..boleh laaa


taarraaaa..dalam labour room dah ni..
nurse bagi pegang hp sebab takut asben call..
doktor pun keep tanya asben dah sampai ke belum..bagus betul lah haiii..
rindu pulak...ehhhh

pasang CTG apa semua, lepas tu, doktor pecahkan air ketuban..
haaa lepas pecah air ketuban ni lah, the real story beginnnn..hahaha adoiii
doktor buat VE lagi sekali..lepas tu buat lagi..
lepas tu buat muka kerut..
mami pun hairan..kenapa doktor?
doktor kata, saya dapat pegang tangan baby ni puan..
haa sudah..tangan baby pegang kepala macam nak bersalam tu..
mungkin nak salam raya kot..
ehh doktor sempat buat lawak pulak yer..

disebabkan Hospital Pekan ni hospital kecik je, diorang taknak ambik risiko..
sebab bahaya kan..macam mana pulak kalau kepala keluar dengan sebelah tangan dulu..huwaaa
terus dengar diorang dah kelam kabut..
dengar lah doktor call Hospital Kuantan tanya macam mana..
so, keputusannya, kena lah transfer pergi Hospital Kuantan pulak..

nurse tanya, asben dah sampai ke?
kalau belum sampai, terus pergi Kuantan je..
mami call asben katanya dah nak sampai..
terkejut lah asben mami tu kan..dah kenapeee pulak kena pergi Kuantan

so, bersiap sedialah tunggu ambulans pulak
nasib la masa ni mami memang takda rasa sakit langsung..sampai doktor nurse semua hairan betul ke puan tak sakit ni..huhu
betul doktor..buat apa nak tipu...cuma masa nak transfer naik stretcher ke apa nama tu, agak payah la..sebab darah dah banyak keluar..air ketuban pun sama..dengan baju hospital berbelit² tu, agak susah la masa tu..
siap babaii babaii dengan nurse dengan doktor..dapat pesanan macam²..

elok nak masuk dalam ambulans tu, asben sampai..sempat bagi pesanan macam² dekat dia..
touching sikit masa ni..sobsss
beg mami yang dekat wad tu, memang nurse dah tolong kemaskan..nasib la pagi tu mami dah kemas sikit² beg hospital..
naik ambulans dengan 2 orang nurse pengiring..
nurse siap pesan, kalau rasa sakit or nak meneran bagitau..huhu
seram betul..nasib baik lah tak terberanak dalam ambulans..
Hospital Pekan - Hospital Kuantan dalam 45 minit la..
laju kot ambulans bawak..sebab masa tu, lunch hour..peak hour..dengan jem nya..
sempat record!
kawan² terdekat dapat la video tu masa tu..


sayu pulak tengok video ni..asben follow dari belakang and of course la tak dapat kejar ambulans ni kan..
ambulans ni langgar je semua traffic light yang ada..
sampai je sana, tengah azan Zohor..terus bawak dalam labour room..
MasyaAllah memang lain sangat suasana..
hiruk pikuk lah dalam tu yer..
dengan dengar sorakan para bidan, doktor..
dengar jugak akak² nurse ambik order untuk bukak puasa..hihi
masa dekat Hospital Pekan, tenang setenang tenangnya labour room..

tapi Alhamdulillah mami rilek je..zikir memang tak lepas dari mulut ni..
asben dah sampai masa ni..tapi katenya, anak2 belum makan..kesian semua tengah lapar..
mami kate, takpe, pergi bawak anak2 makan dulu..nasib baik adik bongsu mami ikut..boleh la teman dan tolong jaga anak2 dalam kereta kejap..
asben risau² bawak anak pergi makan..takut tak sempat datang semula masa mami nak meneran..
masa ni dah 6cm ke 7cm..lupa dah..

doktor tanya ada sakit² tak puan?
mami jawab, takde doktor..
doktor kata, tak boleh ni puan..kalau takde progress, maybe kita proceed ceaser la
sebab air ketuban dah banyak keluar ni..warna pun dah tak jernih..maksudnya, baby dah berak sikit..
kita naikkan dos induce yer puan..yang ni sakit sikit..
haa lepas tu, memang sakit lah cerita dia..
masa ni, teknik kurangkan rasa sakit contraction di practices kan lah..
masa contranction tu datang, mami tarikkkkk nafas dalam² guna hidung..
hembus perlahan² ikut mulut..
zikir jangan lupa yer..Alhamdulillah Allah tolong..sakit still sakit la..pentipu sangat lah kalau tak sakit masa contraction tu datang..masa tu siap nak panggil doktor, proceed jelah ceaser..
ceyy konon sangat lah masa tu..ingat ceaser tak sakit? huhu

call tanya asben kat mana..asben kata dekat Mc D depan hospital..
dapat pulak wassap gambar anak² sengih² makan sundae..touching lagi..
lepas dapat rasa contraction makin kuat, sempat call asben tanya dah kat mana..
tengah cari parking katanya..Allah Allah..rasa semua tau kot parking hospital mana² pun memang hazabedah kan..

ngam bila mami rasa macam nak terberak tu, mami sempat lambai je kat doktor bagitau saya rasa macam baby nak keluar dah ni doktor..
then buat VE lagi, memang betul dah fully dilated to 10cm..
mami dah redha masa ni asben tak sempat masuk labour room..
sesaat lepas tu, asben masuk..Allahuakbar..terus naik semangat mami..huhu

2 kali push, Alhamdulillah tepat pukul 3.18 petang, lahirlah si baby dobot mami..
berat 3.45kg..yeaaa paling berat antara Asyraf dengan Dahlia..
lepas tu, keluar sekali dengan tangan tau..
malas nak cerita banyaknya mami kena jahit kat bawah tu..
takpelah..mami redho dah..janji selamat..

bertambah gelang tangan mami..hekhek

nilah budak bertuah yang nak keluar tangan dulu tu..
amboiii biasa dia tu..
doktor cakap punca jadi macam tu ialah bila, rahim mami tinggi lagi..
tapi bukaan dah 5 cm..doktor pulak dah pecahkan air ketuban..
itu yang jadik tangan dah ke atas sebab ada ruang atas kepala baby..
entah lah doktor..mami angguk² geleng² jelah

Mohamad Hadif Aakif bin. Mohd Asyura
8 June 2017
3.18pm
Hospital Tunku Ampuan Afzan, Kuantan

ok, mami nak tanya siapa yang baca semua entry kronology bersalin mami ni?
syabas la untuk korang yer..jenuh mami recall tu tau..
dari berkampung dekat Hospital Pekan tapi akhirnya bersalin di Hospital Kuantan..
fuhhh..macam² hal pulak yer si bongsu mami ni..
penuh dengan drama..

oklah..mami nak publish dah ni..
lega akhirnya siap jugak..
jumpa lagi..bye


Thursday, September 21, 2017

Kronologi Bersalin Aakif: Part 1

Assalamualaikum dan haii..

Errmmm..mana nak start ni yer..lama sangat dah ni..
dah la mami ni boleh tahan level pelupa..
nasib baik dah update sikit² kat IG..boleh la recall slow²..
mami tulis sebagai kenang kenangan je yer..
kalau tak suka takpe..mami tak paksa..
gituuu...

untuk info, sepanjang mengandung, mami memang ada masalah HB low..
bukan tak nak makan ubat yang klinik bagi..
tapi lepas makan iron tak kisah brand ape, Iberet ke Maltofer ke,
mami mesti muntah yang sangat teruk lepas tu..
kiranya, cannot tolerate with any iron la..haa senang citer..
buat apa makan kalau muntah seharian..huhu

5/6/2017
sampai la dah hujung pregnancy, HB makin low dan terusss low..
last masa kat kampung, mami pergi check up kat Klinik Kesihatan Chini, HB adalah 8.6 g/dl
bukaan takda langsung masa ni..

masa ni dah overdue sehari..doktor dah risau sebab HB low..bahaya la kan untuk mami dan baby..
terus doktor bagi surat refer dengan Hospital Pekan..
kena buat blood transfusions dekat sana..gigih la mami google amenda pulak blood transfusion tu..

so, balik rumah, bagitau ma abah suruh siap semua..kena pergi Hospital Pekan 
sampai Pekan dah nak dekat waktu berbuka puasa..
singgah kedai makan mana ntah, order makanan untuk berbuka puasa lah pulak..
mami nak makan beria pun masa ni dah berdebar debar..
tapi makan tetap makan la kan..kang lapar lagi susah..
mana tau doktor suruh bersalin malam tu jugak..

cut it short, sampai je Hospital Pekan, mami terus jumpa nurse dekat kaunter tu sambil hulur buku pink..
terus diorang suruh masuk bilik rawatan..


dah masuk sini macam biasa lah kan..cek bukaan memang takda..
pasang drip line pun sekejap je..masalahnya, aku tersalah bagi tangan kanan..Ya Allah terasa susah giler pulak bila ada jarum tu dekat tangan kanan..terbatas bila nak buat kerja..nak mandi, pakai baju ape semua jadi susah la sikit..
buat CTG Alhamdulillah bacaan normal je..
takde contraction..tapi bacaan HB makin drop which is jadik 7.7 g/dl je..
memang sangat² low..
Doctor decide esok pagi pukul 9 pagi kena buat blood transfusions..
sementara mami dalam bilik rawatan tu, asben settelkan urusan addmission ward..
dah selesai semua dalam pukul 9 lebih jugak lah baru dapat katil..
mami suka Hospital Pekan ni sebab tenang je..
dulu masa bersalinkan Dahlia pun dekat Hospital Pekan jugak..

Asben dengan anak² dengan adik bongsu mami check in rumah tumpangan area Hospital Pekan tu jugak..
mami tak ingat la berapa bayaran satu malam..tapi murah sesangat la..
tapi yelah, dah murah kan jangan la expect facilities macam hotel..huhu
dapat tido pun dah kira Alhamdulillah..

so, bermulalah tido malam tanpa anak dara mami..
1st time seumur hidup dia tido terpisah dengan mami..
sedih giler bila Paksu send wassap gambar dahlia menangis cari2 mami..sobsss

6/6/2017
pagi² lagi dah bangun mandi buat ape yang patut..patient lain semua masih tidur lagi..
senang lenang mami mandi takde orang lagi..hoho..
tak seram sangat sebab toilet dekat amat dengan katil..

breakfast mee goreng dengan susu coklat..
siapa yang kenal mami, tau lah betapa sukanya mami dengan makanan hospital..
sejenis penyakit apa ntah..memang suka sangat²..hihi

pukul 8 lebih nurse datang untuk blood transfusions tu..
masuk air dulu sekejap lepas tu doctor datang bagitau la procedure ape semua..
komplikasi kalau gatal², naik kemerahan ke cepat² panggil nurse..
dalam hati memang berdebar habis la..tapi mami tawakal jelah walau tak tau darah siapa yang bakal masuk dalam badan mami nanti..
berdoa jelah semoga mami dijauhkan dari sebarang kemungkinan yang tak elok..

saat² darah nak masuk dalam badan..seram nya..
procedure ni ambik masa 3 jam kot lebih kurang..MasyaAllah bertabah la mami terbaring atas katil tu tak boleh nak bergerak banyak..nasib la ada handfon..boleh la berwassap dengan adik beradik..
dengan geng tahan maki..
masa ni sempat lagi mami up iklan pasal kuah kacang mama tu..hihi
sempat close deal tau dalam 3 jam tu..Alhamdulillah
sempat jugak ketiduran..Ya Allah boring ya ampunnn
pukul 12 lebih kurang dah settle masuk darah..
sambung lagi tidur..dah kata boring kan..sebab takda sakit ape pun kan..


sedar² ada orang kejutkan tanya nak makan tak lunch yang dia letak atas meja tu?
ehhh haruslah nakk..punyalah seksa nak makan dengan tangan ada line tempat jarum tu..adehh

ni kekanak riang datang melawat mami..sibuk tanya mana baby? mana baby?
yang bestnya Hospital Pekan ni, budak² pun boleh masuk..
orang pun tak ramai sangat..maksudnya tak lah crowded giler time melawat tu..selesa pun selesa kite as patient..

tea time..roti sardin dengan susu coklat..Alhamdulillah..
sebenarnya dah kenyang sebab dah makan macam² asben bawak time melawat tu..
dahlia kata, mami tak posee ekkk...Allah nak oiii..sabo jelah

dan mami pun terus melayan boring atas katil tu..kejap² nurse datang amik BP..kejap² kang dia tanya, Puan ada rasa sakit² ke?
takde nurse..huhu

bersambung.....

Kronologi Bersalin Aakif: Part 2

Assalamualaikum dan haiii..

Jom sambung part 2 pulak..
kalau nak baca part 1, KLIK SINI ekk 

7/6/2017
bangun pagi macam biasa selesaikan apa yang patut, dah wangi² melangut tunggu doctor round wad pulak..lepas sarapan nurse pasang ctg machine tu..
result ok cantik..takde bacaan yang pelik² la..
tak lama tu, doctor datang bagitau result selepas blood tranfussion semalam tu..
naik la jadik 8.6 g/dl
doctor pakar tak puas hati dengan result tu, so, pagi ni lagi sekali buat blood transfusion..
macam biasa diberi explaination apa semua tu dulu baru start buat..

masa ni, tangan kanan yang ada line tu sakit giler..darah pun masuk slow amat..kejap² nurse datang gosok² tangan bagi darah jalan lancar..paling tak boleh tahan bila nurse flush..Allah haii..berair bijik mata mami..sobsss..

last² nurse tanya, puan, kita tukar buat dekat tangan kiri boleh..sebab yang ni dah bengkak..darah tak jalan sangat..lambat nak habiskan satu pek darah tu..
ok okey je..buat la yang mana elok..so, buat satu yang baru belah kiri pulak..
Alhamdulillah yang ni tak sakit sangat la..darah jalan elok la..

ward 1A
katil no. 11
ngam habis satu pek darah, terus dapat lunch..

nasi putih + ayam masak merah + sayur + tembikai
makan licin sepinggan..tinggal tulang ayam dgn kulit tembikai je
lepas makan, mami teruskan termenung memikirkan masa depan..
sempat call mak datang waktu melawat nanti tolong belikan kurma..
sebab mami teringat kurma kan cepatkan bukaan..eh yeker..
something like that laa..

tea time
puding marble + susu coklat

dinner
nasi putih + masak bening sayur ape ntah + telur dadar

dekat sini keja makan jelah..
masa ni time melawat..so suap asyraf dgn dahlia makan je yang ni..

malam tu, mami start makan kurma 3 bijik..baca niat semoga Allah mudah kan urusan bersalin..
mintak² result esok dah cantik..
bukan apa..mami dah boring dah sebenarnya duduk rilek kat hospital..
doktor memang tak bagi balik sebab mami dah overdue 3 hari..
memang cari pasal la kalau balik jugak kan..bertabah jelah mami berumahtangga dekat hospital tu..

sebelum tidur malam tu pun mami makan lagi 3 bijik kurma berserta niat dan selawat sikit..
harap nya pagi esok ada lah sikit bukaan kan..kalau boleh taknak lah induce..huwaaa mami dah rasa masa bersalinkan Asyraf dulu..kena induce..Allah..tak mampu nak luah dengan kata²..
nak lukis lagi lah ntah hape jadik kang..

bersambung...



Thursday, September 14, 2017

beg hospital #mamianaktiga

Assalamualaikum dan haiii

Ceyyy tengok tajuk tu terasa macam ehh berlagaknya kauu..baru anak tiga..
orang lain bersusun dah rilekk je pun..
ko baru tiga dah kecoh..
hoho..maaf laa yer..

mami ni nama je anak dah tiga..
tapi nak siapkan beg hospital ni kemain lah google sana sini tau..
bercinta tau tak nak siapkan..
memang la yang nombor 3 ni takde checklist2 bagai..
main ingat² je pun haa..nasib takde ter miss barang..
terlebih barang lagi adalah..
biasa tu biasaaaa..

orang lain awal² dah siap beg hospital
mami masuk minggu 39 baru terhegeh hegeh nak kemas beg..
nasib tak terberanak awal..
siap overdue 4 hari..
nanti mami ada masa, mami tulis naa pengalaman bersalin Aakif..
memang penuh drama..hahah

apa je ada dalam beg² tu? alahh korang google jelah ekk..banyak dah orang share..
mami pun google je..lepas tu, amik je yang mana rasa sesuai ikut keperluan sendiri..
sebab masing² punya keperluan tak sama..so boleh adjust ikut cita rasa masing² ok..
jangan gelabah..buat slow² ja macam mami..
orang kampung mami kata, rilekk brader, brader rilekk 


Wednesday, September 13, 2017

Aakif meniarap: 3 bulan 4 hari

Assalamualaikum dan haii..

Saje mami update pasal Aakif meniarap ni sebab asyraf dengan Dahlia meniarap pun mami buat entry..hahah
kang dah besar jangan cakap mami tak cerita yer..
gigih kan mami?

semalam la ni..mami dengan dahlia tengah makan popia cheese..
makan sambil mengadap Dahlia dan membelakangkan Aakif..
sekali terkejut Dahlia menjerit
"mamiiii, aakif pusingg"

terkejut lah mami ko ni nak oiii
tengok² memang dah meniarap dengan kepala tersengguk sengguk..
zasss mami bangun angkat sebab kepala dah dekatttt sangat dengan besi buai..
nasib tak kena lagi..huhu

ni gambar lepas mami baringkan dia semula lepas meniarap tu..
mami konon standby nak record la kot² dia nak meniarap lagi kan..
ermmm..nan hadooooo

pa pe pun, Aakif pecah record Asyraf dengan kakak hanis la..
Asyraf - 4 bulan 5 hari
Dahlia - 4 bulan 6 hari

gigih mami ingat semua kan? takkkk nasib baik dah tulis semua dalam blog..
hekhek

#throwback: Hanis Dahlia turns three

Assalamualaikum dan haii..

Mami tulis sebagai kenangan je ni..
nanti kakak hanis boleh baca balik..
anak dara nan seorang mami ni dah 3 tahun dah 14 May 2017 yang lepas..
mami pun tengah sarat masa tu..
takde party2 birthday pun..
abah beli kek je..nyanyi2 jelah kat umah tu dengan abang Asyraf..
sambut seadanya kat rumah je..

dua orang ni pun dah bergegar satu rumah


berapa kali nyanyi dan berapa kali tiup lilin..
sampai semua puas hati, baru potong kek..
perangai masing² memang mengundang..

































dalam tempoh 3 tahun ni, 2 kali dah warded..
sekarang pakai inhaler terus..
harap takde dah yer kite berumah tangga dekat 'rumah doktor'
rumah doktor = hospital
Hanis Dahlia
the one and only princess mami
ilebiu


Tuesday, September 12, 2017

#throwback: buah kundang viral

Assalamualaikum dan hai..
sebenarnya kan, masa pregnant kan Asyraf lagi mami dah teringin nak makan buah kundang ni..
dia bukan mengidam tau..tapi lebih kepada nak makan je..idok ler sampai menangis meratap pun..
lepas tu pregnant kan Dahlia pulak..tak dapat jugak buah ni..
bukan sebab asben tak belikan..masalahnya, mami sendiri tak terluah nak mintak asben belikan..
sebab bukan tahap mengidam kan..

akhirnya, pregnant kan Aakif barulah mami bersuara kat asben..
kebetulan pulak kawan² mami pulun upload gambar buah kundang ni dekat socmed..
kemain masing² kan..
disebabkan tak tahan dah tengok buah ni lalu lalang dekat wall, terus wassap asben..
Alhamdulillah asben pegi beli..
masa ni harga kemain mahalnya tu..
sabar jelah

asyraf tak layan buah masam² macam ni..
nasib baik mami ada geng sehati sejiwa tu..
apa mami makan, semua pun dia nak..
oklah kan..ada jugak geng mami
so, mencicah lah mami dengan anak dara sorang tu..
seronok tau ada geng makan rebut² ni..hikhik



koleksi buku pink

Assalamualaikum dan hai..

koleksi buku pink..cukup dah ni 3 buah..
mami dah nak pencen collect buku pink ni yer..
kasi chance dekat awak awak awak lah pulak..

awak ada berapa bijik buku pink?
hihi


Monday, September 11, 2017

#throwback: Asyraf masuk sekolah

Assalamualaikum dan haii..
disebabkan terlalu banyak cerita dalam kepala mami sekarang ni, mami nak mulakan dengan
perihal asyraf lah..
Asyraf dah 5 tahun..dah sekolah dah pun abang asyraf ni..
dah 9 bulan sekolah ni, terlampau banyak perkembangan dia..
bab membaca Alhamdulillah sangat2 dah dapat membace BM BI dengan baik..
setiap hari Jumaat malam dan Sabtu pagi ada kelas Iqra pulak..
mami cadang nak register kelas teakwando tapi bila pikir2 balik Allah kesian lah pulak..
tengok lah tahun depan macam mana..

gambar 1st day sekolah..sekarang best friend dia tu lah yang duduk sebelah dia masa hari 1st sekolah tu..Eqwan namanya..hari2 pun dok cerita pasal Eqwan..
Alhamdulillah suka sangat pergi sekolah..setiap hari bersemangat bangun pagi..macam mami dia #ehhhh

nampak tak muka senyum hari pertama sekolah..hihi

ni uniform kalau hari Jumaat..dia dah tau dah kalau hari ni pakai baju sukan macam ni, esok mesti cuti sekolah..suka lah dia..
oklah..nanti mami tulis lagi yer..
jumpe lagi..bye :)


Friday, September 8, 2017

Hello..I'm back

Assalamualaikum dan hai..
Ada lagi ke yang datang baca blog mami ni?
lama sangat dah menyepi rasanya..
dari start pregnant Aakif sampai lah Aakif dah 3 bulan hari ni..
maknenya, satu cerita pun takda masa mengandung Aakif..
sorry Aakif..blog mami memang hampir karam dilautan dah ni..huhu

so, hari ni sebagai permulaan, mami letak gambar anak3 mami ni yer..
doakan mami kembali menulis untuk tatapan dan bacaan masa hadapan..gituuu..

3 dah anak mami..
nanti mami tulis pengalaman bersalin kan Aakif pulak yer..
jenuh nak recall semula ni..nasib dah tulis semua kat IG..
korang follow Instagram mami lah kalau sudi..semua update kat sana je..
lagi cepat..hihi

oklah..
jumpa lagi..bye :)


Auu Cakkkkk


Siapa dapat baca angkat tangan..
Angkat tangan heii meletop angkat tangan 
okbaiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute