Pages - Menu

Blogroll

Thursday, August 29, 2013

bebelan anak bujang

Assalamualaikum..

Entry petang hari..
saje je tempek balik Insta Video dalam blog pulak..hihi..
video anak bujang nan seorang membebel..
ntah ape yg dia bebel pun tak tau lah..
huhu..mami layan kan ajeee..






sekian, entry petang..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)


Resepi rendang ayam cili padi

Assalamualaikum..

Atas permintaan ramai, aku up satu entry resepi Rendang Ayam Cili Padi yang aku bawak pergi potluck umah Aty minggu lepas..
ecehwahhh padahal aku mmg nak buat enrty resepi rendang ni pun..
untuk simpanan hari tua kekdahnya..
dah kata masak rendang time raya je kan..
haruslah aku ni lupa..
so, esok2 nak masak rendang, bukak aje blog cari resepi..haaa gituu..hihi..

Rendang Ayam Cili Padi
resepi asal : Nano Nor (Anyam Bakul)

Bahan²

- Ayam seekor size besar - potong kecik
- sebiji bawang Holland*
- 5 ulas bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- seketul kunyit hidup*
- 20 - 30 bijik cili padi*
- 2 inci lengkuas*
- 2 inci halia*
- 5 batang serai diracik*
- belacan* (optional) aku tak letak pun


* blend bersama sekaligus

- santan sebiji kelapa
- gula merah sikit
- air
- kerisik
- 2 keping asam keping
- daun kunyit
- daun limau purut

Cara²

- Tumis semua bahan² bertanda * sampai pecah minyak. kacau rata.
- masukkan garam then masukkan ayam.gaul sebati..
- tuangkan santan beserta air sikit..kacau rata
- masukkan gula merah
- masak sampai kuah nampak pekat.
- masukkan asam keping
- masukkan kerisik
- agak2 dah pekat sampai tahap yg korang suke, tabur daun kunyit & daun limau purut
- kacau sekejap, dah boleh tutup api..
- pastu boleh lah ngap panas2..hihi..


tumis bahan bertanda * tadi sampai pecah minyak

.
sorry warna kelam kelabu sebab camera dah kena asap..huhu..





taraaaa..ni yang dah siap..
sebenarnya dah lamaaaaaaaaaaa aku simpan resepi ni tauu..
teringin giler nak buat..tapi aura nak buat tu tak sampai2..
sampai lah masa Aty cakap nak buat potluck kat umah dia, lajuuu je aku cakap nk bawak rendang..
padahal seumur hidup ni tak pernah buat pun..tapi semangat nak buat tu membara bara..hahah..
nasib baik jadikk..Alhamdulillah..phewwww...

sekian entry resepi kali nih..
Rara, dalam entry Nano nor tu, ko org 1st komen tau..hihi..
dah, pegi buat rendang kuning bak kate asben ko ni..
sedap nak mati katenya..adoiiyainyepunnn...

mekasih sudi bace yer..
bye..


Wednesday, August 28, 2013

Baraan Geng Gojes: beraya ke rumah Aty Fared

Assalamualaikum..

Orang lain dah update, aku baru hegeh2 nk up entry ni hari ni..hahaha..
ade mami asyraf kisah? biar lambat asal update..eh??

aku update rambang jelah..semua dari camera sendiri je..
malas nak copy dari camera mommies..padahal menimbun gambar dalam folder baraan tu kan..huhu..

kalau ikutkan jadual, aktiviti kat umah Aty start pukul 3 petang..
tapi sebab kat Gombak hujan kemain lebat, so asben suruh tunggu hujan reda dulu..
dia takmo gerak kalau hujan dari rumah..kalau tengah2 jalan hujan takpe..
whatever la janji dia nak bawak kereta sampai ke Rawang nun..

disebabkan kitorg memang selalu balik Rawang (umah MIL), so, dah tau sangat sana memang lubuk jemmmmm..lagi2 kalau hujan kan..
so, awal2 lagi kitorg decide ikut highway je..ikut Jalam Duta..
Alhamdulillah tak jem..tapi kereta banyak lah..
On Waze, Alhamdulillah selamat sampai ke gurad house Taman Saujan Rawang, pastu call asben Aty, mintak direction ke rumah..last2 asben dia datang pick up..hihi..

dah kate datang beraya secara potluck, aku bawak rendang ayam cili padi sekor..
nasib baik diorg cakap sedap..tak kisah lah diorg sekadar nak ambik hati ke ape ke, janji rendang ayam cili padi ku habis..hehehhe..
ni gambar rendang ayam cili padi sehari sebelum masa buat makan makan kat umah..
esok nya masak lagi sekor utk potluck umah Aty pulak..
gigih tak gigih la 2 hari berturut2 masak rendang..phewwwwww..

ni lah dia geng gojes yang datang beraya umah Aty ahad lepas..
ramai giler weiii sampai tak sempat nak beramah mesra dengan semua orang..
ade yang sempat senyum hai hai je..
haru biru lah umah Aty yang cantik tu..huhu..

ni anak bujang ku nan seorang..
mengamuk sakan..mane tak nya..abah dia sibuk nak amik gambar, mami dia sibuk nak bergambar..hehhehe..
terus dia berguling depan tu..sabor jelah..

sempat bergambar dengan Nadt kat luar rumah..
nadt dah nak balik Karak time ni..
tak sempat nak sembang panjang kan nadt..
lain kali ehh..sembang sampai lebam..hihi..

ni time nak balik dah..acara wajib utk semua..bergambarrrrr..hihi..
pandai jugak asben aku ni..dia tau tak boleh masuk semua dalam camera canggih kitorang tu, so, dia amik tengah, pastu kiri pastu kanan..hahhaa..bijak bijakk..
so, takde masalah siapa duduk tepi tak masuk dalam frame..hihi..

ni masa aku teman Asyraf main kejap dalam playroom Qaleef..
semua daddy2 yang temankan, tetiba ada aku menyelit kat atas..memang kena perati lebih Asyraf ni..
sebab dia suka usik anak orang..ade je yang dia geram dgn bebudak tu..
sebab tu takde gambar aku dok bergosip dengan mommies lain..aku sibuk kejar Asyraf..adehhh..



video dalam playroom Qaleef..berkecah dikerjakan dek anak2..huhu..

sekian update dari view camera aku..hihi..
mekasih sudi bace yer..
bye..:)


Wednesday, August 21, 2013

Baraan Geng Gojes: Tahlil utk Arwah Aqil & beraya ke rumah mommycha

Assalamualaikum..

meh sambung lagi kisah baraan geng gojes..
mereka lah yang gojes..*ehemmm*
aku je gonjeng..hahaha..

lepas pegi besday party Alisha, kitorg jumpa balik kat umah Erina..
ada majlis tahlil untuk arwah Aqil..
masa sampai tu, tengah baca doa dah..pastu terus sambung makan..hihi.
tapi aku tak makan pun sebab baru je lepas makan kt besday Alisha tu kann..

tapi tapi tapi..kat umah Erina tu aku ade amik durian crepe seketul..
mashaAllah..sedap giler wehh...rasa durian manis je..
pastu dgn muka tak malunya, ambik lagi seketul..sedap kate kooo..
pastu tanya Erina rupe2 nya mak dia yang buat..
alahaiii..sedapnya..errrr makcik, mintak resepi boleh? hihi..

Al Fatihah untuk adik Aqil..
cilok dari blog Aty Fared..
kemain korang kan..keje serah muka kat camera ajelah..haha..
dari kiri : Mimy, Aty, Erina, Erin & Zura

ok, dah settle kat rumah Erina, ramai2 konvoi baraan ke rumah mommycha pulak..
adoi..memang best tapi ko paham2 lah kate pun konvoi..dah malam pulak tu..
tahap sabar tu kena kasi up lagi..haha..
lepas berpusing pusing kat Putrajaya sebab ade driver kereta depan sekali gugup bila ramai2 follow..hahha..
alasan sangat kan..nasib baik Putrajaya tu cantik bile malam..hihi..

dah sampai, yang mana boleh solat, solat maghrib dulu..tu pun dah nak abih waktu dah..huhu..
pastu sambung makan lagi..errrrr..keje makan jelah..
dah kate raya kan..tuan rumah pulak masak sesedap..
tak makan kang, sentap pulak..hahahha..
bihun goreng opah mikhail mikayla masak terbaekk lawan dengan sambal kicap pedas berapi..
adoiiiii...

sambil makan sambil gosip sambil jadik tarzan kat asyraf..
adoyaiiii..sabo jelah melayan karenah asyraf ni..pelik sungguh aku..
kalau kat umah, nak dengar suare dia susah kemainn..kat umah org, keje menjerittttt je..
geram aku..

pastu, sebelum gerak balik, sessi bergambar lah pulak kann..
itu harusss walaupun muka memasing dah berminyak sakan..kate beraya dari siang hari..
gojes mommy supermom and baby..aku je gonjeng..hehe..
sebab anak org lain, elok steady..anak aku? phewwwwww...





















superdad and baby..sikit je sbb ade mommy yang dtg single due to asben keje/otstesen..
terima kasih banyak kepada ayah, abah, daddy ni..
sebab rajin melayan wife memasing nak ber baraan raya kali ni..
rajin jugak layan anak2 tika wife memasing sibuk berpot pet pot pet..
i lebiu asben..hihi..
ni anak anak gojes..
mikha, airis, iman, yaya, asyraf, fayel, zara, naila, aish..
hadoiii..kemain payah nak susun diorg ni..
tengok Asyraf tu cukup lah..org letak dia suruh duduk, dia nak berdiri..lantakkannnn..


ni video kaletah anak2 gojes ni..
tengok banyak kali, maka banyak kali jugak lah aku gelak..
adoyaiiii...
kesian aish kena belasah manja dengan Asyraf..huhu..


Tuesday, August 20, 2013

Baraan Geng Gojes: Open House & Besday Party Alisha

Assalamualaikum..

Hai..lama tak update blog..
so, hari ni ni nak marathon update blog..
yelah sangat marathon kan..haha..

Aku nak start citer hari sabtu lepas..
kitorang sebenarnya ade baraan geng Gojes Blogger Supermom & Baby..
memang dah siap ada jadual segala..
so, sabtu tu mari mulakan dengan open house merangkap besday party anak dara Ctmah si comel Alisha kat seksyen 24, Shah Alam..

dah janji nak jumpe semua pukul 3 kat sini..
tapi biaselah kan..mak2 ni dengan nak settle hal anak2 lagi..
pastu jammed pulak dekat nkve..sabojelah..
masa sampai tu, geng gojes dah nak gerak pergi umah Erina pulak..
takpe2..nanti jumpe kat umah Erina je..
nilah yang baru sampai tu..hihi..
kak Mimy Hamid & Zura..kitorang gerak sekali dari gombak..
dapat jumpe Mimi ibu Rafif sekejap je..
tak dan nak sembang banyak pun..
ko gossip ape mek zura oiii..
Asyraf tengok je ko..heheh..
mami asyraf dgn ibu rafif..
mak besday girl, Ctmah..
ololollo..kesian Alisha smpai tertido..
tak sempat tengok Alisha potong kek..
dah kate sampai lambat kan..huhu..
geng gombak dengan mak besday girl..
mekasih yer Ct, sudi jemput kitorang datang besday party Alisha ni..
kesian tengok dia penat layan tetamu..
sebab sekali dengan open house raya kan..
tapi berbaloi kan..Alisha dapat hadiah dgn duit raya banyak..hehehhe..



eh, abang Fayel pun ade lah..hihi.
abah Asyraf request nak bergambar jugak..
layankan aje walaupun dah berpeluh2 basah baju kejar Asyraf..
sabo jelah..
eh, mami asyraf pun nak jugakkk..walaupun dah selebet gitu..huhu..

sekian, entry raya lain akan menyusul kemudian..haha..
mekasih sudi bace yer..:)
bye..


Friday, August 16, 2013

Spaghetti Bolognese hentam sajelah labuuuu...

Assalamualaikum..

menu malam tadi ni..
nak masak nasik, tapi lauk ape pun takde dalam peti ais..
belum beli barang basah lagi..memang saje kosongkan sebelum balik kampung hari tu..
yang ade pun, frozen food je banyak..

nak makan kat luar, kedai semua tutup lagi oiiitt..
aku dah lah tak berapa sihat..asyik lah batuk kong kong kong..
sampai sakit ulu hati ni batukkkk memanjang..
adehhhh..

last sekali selongkar almari jumpe spageti, sos prego..
spaghetti bolognese lah kite..
keluarkan daging kisar Ramly..
kemain lama nak tunggu dia lembut..
sementara tu rebus spaghetti..
aku rebus 15 minit..jgn rebus lama2 kang lembik pulak..

resepi spagethi bolognese hentam sajelah labuuuu..

bahan
1) spagethi - rebus utk 2 org makan
2) sos Prego - guna separuh botol je
3) Daging Kisar Ramly - guna setengah keping je
4) Sosej - 2 batang
5) Cendawan butang - 3 ketul
6) Tomato - separuh dipotong dadu
7) bawang putih seulas - cincang

cara
- tumis bawang putih
- masukkan sos prego, kacau2 jap
- masukkan daging kisar, kacau2 jap..aku masukkan air sikit sebab pekat sangat
- masukkan sosej dengan cendawan..kacau lagi
- perasakan dengan garam, kalau nak tambah ajinomoto ke ape ke terpulang lah..
umah aku mmg takde ajinomoto..huhu
- dah siap, boleh lah ngappp..

atas sos tu aku tambah cheese, parsley flakes dengan cili flakes sikit..hahaha..
semua aku bubuh..dah kate hentam sajelah labuuu..
nasib baik sedappp..hahahha..matiklah puji masakan sendiri..
alahhh, janji perut kitorang laki bini kenyang semalam..

malam ni nak masak ape pulak ekkk..
buntu buntu buntu..
belum 3 tahun jadik chef dah buntu..
macam ni lah kalau resepi tak berapa nak ade dalam kepala otak ni..hehehhe..

oklah..sekian..
mekasih sudi bace yer..:)


Thursday, August 15, 2013

Gambar raya?

Assalamualaikum..

Gambar raya? nan hadoooo..
eh, bukan lah takde langsung..
tapi tahun ni ade sikit macam tak best pasal baju raya..
tu pasal malas nak bergambar..
alasan sangat aku nih..

pastu bukan ade banyak baju raya pun..
pakai je baju pegi opis..bukan orang tau pun..hihi..

tapiiii gambor anak bujang nan seorang adalah super banyakkk..
kalau 2 anak lagi bertambah superrr banyakkk kot..huhu..
maka oleh yang demikian, mami dia nak tempek gambar anak bujang dia jelah..
bukan gambar raya yer..
ni gambar pagi raya ke 6 kat kampung..
dan yang pasti, belum mandi lagi..haha..
tapi idoklah aku ni giler nak tempek sebanyak banyaknya gambar dak Asyraf tu kt sini..
adelah 4, 5 keping je tu pun jenuh nak tunggu loading..phewwww..










dah siap satu entry bagai melepaskan batuk di tangga..
hukhukhuk..
memang aku tengah batuk ni pun..
banyak sangat makan durian kekdahnya..
adoyainyepunnnn...

oklah..bye..
mekasih sudi bace yer..:)


Thursday, August 8, 2013

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum..

Nak buat ucapan raye buleh dok?
dikesempatan ni, aku nak ambik peluang mohon ampun kepada semua readers blog yang adooo ni..
blog sekadar dipinggiran katenya..
tak kisah lah, follower ke, silent reader ke, stalker ke atau sesapa sajelah..
mami asyraf dengan rendah diri mintak maaf bebanyak sekiranya sepanjang berblog ni, ade tulisan merapu yang korang tak suke..yang korang terkecik hati..terguris hati..
mami asyraf mintak maaf yer..
ketahuilah oleh dikau, hamba tidak bermaksud untuk melukakan hati mu..hekhekhek..

kredit pic: Dida Zenal

Semoga lebaran tahun ni, membawa seribu makna dan kemeriahan untuk kita sekeluarga..
Dalam kita bergembira, jangan lupa yang tiada..eh, mcm lirik lagu dah ni..hahah..
oklah..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN

daripada abah, mummy & Asyraf


Tuesday, August 6, 2013

Tragedi Baju Melayu Asyraf

Assalamualaikum..

Petang semalam asben pergi amik baju melayu yang tempah kat Pertama Complex tu..
semangatlah aku ni kan nak tengok ape hasilnya..
berbaloi kah dengan upah yang dibayar?
atau sebaliknya..huhu

aku angkat baju melayu tu, kibar2 dulu..
dalam hati dah tau dah macam besar giler je baju Asyraf ni..
nak test kat Asyraf dia taknak..takpe2..tunggu lepas mandi nanti..

lepas mandi malam td, kasi try test pakai..
Ya Rabbi..dah macam baju pinjam dah hoiii..
ade video aku amik kat IG
baju tu labuh, yang asyraf terlompat lompat..
anis kata dah macam hantu cina pulak..hahaha..

besar giler kan?tengok pun tau dah..

sebenarnya, aku tak salahkan tailor pun..
tahun lepas pun tempah baju melayu Asyraf kat sana..
ok sesangat..cantik terletak je..padan la dgn upah kan..
tapi, tahun ni masa amik ukuran tu, boleh si Asyraf buat amukan dalam kedai tu..
tak mau tokey tu pegang2 dia..meliuk lintuk..air mata tak yah cakap lah..
bercucuran..hingus pun sama sibuk nak keluar..


































nasib baik ade baju Fayel anak kak Mimy ni..
fayel tak muat..so, dia nak jual..huhu..
tak kisah lah lari tone sikit dari baju asben..
dari takde baju melayu langsung kan..
nak alter dah tak sempat dah ni..lepas raya nanti baru alter balik..



























ni lagi satu baju melayu Asyraf..hihi..sepesen je kan dengan fayel punye tuh..
act, kitorg beli sekali..beli borong kekdahnya..dapat lah harga murah..RM28 sepasang..murahkan..hihi..
tu sbb mami Asyraf pun gedik nak tempah jugak..
boleh pakai raya ke 2 pulak..hoho..

oklah..sekian..entry baju raya anak bujang..
mekasih sudi bace yer..
bye..:)


Friday, August 2, 2013

Home Schooling - Drawing Session

Assalamualaikum..

Orang lain dah mood nak raya dah..
aku dok up entry pasal home scholing bagai..haha..
tak kire tak kire..kena abiskan jugak entry dalam draft tu haa..
lepas ni nak update cerita raya pulak..

hari ape ntah, aku pegi Wangsa Walk..singgah masuk Popular jap..
memang niat nak beli drawing block dgn pensel warna sekali lah..
lama tau aku buat decision nak beli nih..
anak geng2 gojes yg sebaya Asyraf, semua dah ade drawing block..
aku je berkire kire nak beli..
sebab? sebab aku FOBIA!
hari tu masa blogwalking, tersinggah satu blog ni..dia cerita pasal rawatan mata anak dia..
so, aku scroll down entry sebelum sebelum ni, rupenya mata anak dia tercucuk pensel warna!.
padahal dia ade dekat dgn anak dia masa kejadiah tuh..bende dah nak jadik kan..

giler berderau darah aku masa tu wehh..dah nekad taknak beli pensel warna ke, pen ke, crayon ke apa ke..
sebab takutttt..huhu....
pastu aku ajak asben aku fobia sekali..kirenya fobia secara berjemaah la nih..
sebab dia penah tanya taknak beli buku kaler kaler ke kat Asyraf? kihkihkih..


tapi bila aku pikir2 balik dengan akal kewarasan yang tak berapa nak waras ni, aku tukar fikiran..
kalau asyik pikir negative je, bile pulak Asyraf tu nak belajar pegang pensel kan..
kalau bende nak jadik, depan mata pun boleh jadik..
so, kite sebagai mak ayah, doa banyak2..elakkan bende yg tak baik, yang tak elok dari anak kita..
inshaAllah..

makanya, selamat sudah aku beli kertas lukisan..
siap beli sketch book lagi tuh..
errrr..sebenarnya, ade jumpe drawing block..tapi kemain tebal nya..
pastu besor gabak..tak suke tak suke..
so, amik yang kecik sikit..beli pensil warna sekali..
siap pilih yang jenis gemuk gemuk supaya senang Asyraf nak pegang..hihi
siap beli sekali beg! nampak tak sapa yang beria sekarang ni..hahaha.. 

nama tu konfirm lah aku yang tulis..
so, ready asyraf..go go go..

cececece..pandai melukis dah anak aku..sobs sobs...
padahallll...hahahahha..
hanya contengan saja setakat ni..
takpe takpe..slow slow belajar ok..

dah settle drawing session (drawing lah sangatttttt), kita simpan dalam beg yer..
jangan sepah sepah..kang mami BERTUKAR kangggg..hehe

oklah..sekian cerita belum raya ni..
mekasih sudi bace yer..
bye..:)


Thursday, August 1, 2013

Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum..

Eh, bukan aku nak jual biskut ni..
saje je up entry ni sebab biskut sarang semut ni sedap giler wehhh..
ni sebenarnya feberet asben..dari tahun lepas lagi mintak carikan orang jual biskut ni..
bini nya nak buat, memang sah2 la failed!..hihi..

kebetulan, singgah blog Nana, dia tengah open order utk biskut ni..
call asben tanya, dia cakap suruh order..
kene tanya dulu sebab biskut ni kena self collect..
tak jauh mane punn..kat Keramat tu je haaa..
okeh, set order sebalang..
pastu kawan opis  pun nak tumpang order jugak..
jadiklah 3 balang..

biskut sarang semut in the houseeee..

malam tu jugak dah habis satu layer asben kerjakan..
sabo jelah..nak dilarang, kesian..layankan aje..
tapi serious, sedap wehh..
ni bukan nak bodek ke ape..
takde keje nak bodek, Nana tu bukan kenal aku pun..huhu..
ni pujian ikhlas tulus dari hati..hhahah..

nak order?
klik lah link blog tu..dia still open order..
tapi kena collect sendiri lah..
kang kalau pos, takut serdak je yang korang terima nanti..hihi..

oklah..sekian..
mekasih sudi bace yer..
bye..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute