Pages - Menu

Blogroll

Wednesday, June 25, 2014

Selesai sudah 40 hari

Assalamualaikum..

Alamak..macam dah lama tak update blog sekadar di pinggiran ni..
Bz kekdahnya..kalau tak bz pun, idea nak merapu tak datang..
Macam aku post kat FB ari tu, masa mandi, masa makan ade je idea mencurah curah..
Bila  bukak je dashboard nak tulis entry, idea ntah terbang ke mana..hoho..
Tapi still ade hati nak tukar ke dot com..kahkahkah..

Oklah, berbalik pada tajuk, aku dah habis pantang ari Ahad lepas..
Aku pantang 40 hari je..ikut orang jugak..ade yang pantang 44 hari..ade yang 45 hari..
Semestinya aku pilih yang paling singkat..kalau ade pantang 20 hari pun aku pilih yang itu..hahah..

Kebetulan en asben balik kampung datang jenguk anak2 isteri minggu lepas..
Dapat la dia tengok anak dara dia dibotakkan..takde majlis grand pun..
Takde makcik makcik marhaban..takde khemah..kambing golek juga tiade..
#bajetketat.. Hahhaha
Just panggil tok bidan yang mengurut aku hari tu je..
Pastu mak aku buat pulut kuning dgn rendang ayam bagi kat jiran jiran terdekat je..


Gambar kecik lah pulak..ape kena ntah Ipad aku ni..
Tak boleh nak besarkan image..nyampah betul..
Tok bidan kata rambut Dahlia lebat..
Spesis rambut Asyraf jugak lah ni..rambut halus lembut..
Raya ni botaklah awak yer Dahlia..
Takpe2..nanti mami beli headband sepasu bunga letak atas kepala..hehe..

Dah nak siap dah..memula elok je tak nangis..
Lepas tu, nangis tak ingat donia..
Nak masukkan video IG pun tak boleh guna Ipad ni..
Double menyampah..
Kot ade yang nak tengok boleh search IG aku ekk..
Leenda Asyura


Taraaaaa..hasil setelah dibotakkan..dah tumbuh bunga sepasu..kahkah..
Sekali tengok dah macam torchlight orang nak pergi menoreh tu..hehe..

Oklah..nak publish dah ni..
Dari pagi start type tajuk, baru ni dapat publish..

Mekasih yer sudi singgah bace..
Jumpe lagi..bye..:)



Tuesday, June 17, 2014

Siapa yang cari?

Assalamualaikum..

Lari sikit dari topik anak anak..
Asyik citer pasal anak anak je macamkan aku sorang ade anak..hoho..

Tadi saje bukak website Nuffnang..setelah sekian lame tak tengok ape dah jadik dengan Nuffnang aku tu..
Belek sana belek sini, bukak keywords jumpe lah ni..
Hahaha..baik ngaku sape yang cari ni weiii...
Lawak la korang ni..

Abang bomba yang hensem tiada di sini yer..harap maklum

Yang ade kt blog sekadar di pinggiran aku ni cume abang botak yang hensem yakni en asben saye je..
Alaaa...kasi chance la aku puji asben sendiri hensem..
Nak tunggu korang cakap en asben aku hensem, memang lambat lagi lah kan..
Hensem ke?? Huhu..

Atau mungkin abang bomba yang search keyword ni tak..
Dengan harapan akan muncul wajah hensem beliau..kihkihkih..

Oklah..stop dulu sebelum lagi banyak aku meraban..
Mekasih sudi singgah bace yer..
Jumpe lagi..bye..:)


Monday, June 16, 2014

Bukan aku yang kata..

Assalamualaikum..

Selamat hari isnin..
Utarians, selamat bekerja..ehemmm..hihi..

Berbalik pada tajuk,
Bukan aku yang kata, tapi tok bidan yang kata..
Kata apa?
Teruskan membace..hihi..

Masa tok bidan datang mengurut aku hari tu, masa dia naikkan batu ape orang panggil tu, meriam ke meroyan ke eh ntah la batu ape tu kan, tok bidan kate

' anak2 ko ni selang bunga ni'

Aku terpinga..apokobondo ehh?? Selang bunga? Apakah?

Tok bidan kate lagi

'Esok2 kalau ko beranak lagi, insya allah anak lelaki pulak..selang seli lah maknenya..'

Ohmakkau tok bidan hoiii...
Aku tgh berpantang hari ke 3 ni kot..takkan nak suruh beranak lagi..
sakit jahit pun tak hilang lagi..huhu..

Tapikan, pernah la dengar orang cakap, kite boleh tengok tetek anak kite tu kan..
Kire macam petua orang dolu dolu lah..
Timbul lah..terbelah lah..eh, ntah la..nak percaya ke tak..
Tak caye sudah, tetek mu terbelah..eh??

Kalau tengok tetek Asyraf, sebelah timbul, sebelah lagi terbelah..
Kalau tengok tetek Dahlia, dua dua terbelah..
Eh, lucah ke entry aku pagi senin ni? Hahaha..

Boringkan entry takde gambor?
Nah gambor Asyraf yang banyak peel sejak ada adik ni..
Mami hari hari urut dada istigfar sambil pegang hanger..kahkahkah..


































Bukan gambar tetek..Maaf.

Oklah, sekian entry meraban pagi ni,,
Jumpe lagi..
Bye..


Friday, June 13, 2014

Checkup sebulan anak dara

Assalamualaikum....

Baru berkesempatan nak update blog sekadar di pinggiran ni..
Maklumlah, banyak keje nak buat..
Sekarang ni duduk dengan family pun macam nak terlondeh kain batik aku ni haa..
Nanti dah balik umah sendiri, maunya terbalik umah sewa aku nanti kot..
Dah tak payah la korang nak pergi Sabah kalau nak tengok rumah terbalik..
Datang je umah aku..hahaha..

Nak cerita pasal checkup anak dara aku tu je sebenarnya..
Semalam umur Dahlia dah 30 hari makanya kenalah pergi klinik..
Aku tak pergi pun..
Abah dengan ma aku je yang pergi..aku duduk kt umah je..hihi

Yang bestnya, pergi pukul 8.15 am, pukul 9.00 am dah balik..
Giler bestnya..ni kalau aku pergi checkup kat KK gombak setia maunya pukul 11 baru siap kot..
Hurmmmm...bulan depan bertabahlah kite ye Dahlia..huhu

Pepagi dah mandi nak pergi klinik..

Hasil checkup, berat still 4 kilo sama macam timbang umur 3 minggu hari tu..
Tinggi pulak 54cm..boleh tahan jugak tinggi anak dara ni..huhu..
Yang lain2 macam biase je..
Dapat jugak hadiah sebulan..cucuk di peha..huhu..

Oklah..setakat ni dulu yer..
Ini pun dari pagi start tulis, dah petang baru dapat publish..hoho..
Maklumlah..banyak keje..hahah..
Jumpe lagi..
Mekasih sudi singgah bace..
Bye..:)


Wednesday, June 11, 2014

Perihal si abang...

Assalamualaikum..

Eh macam lame tak update..
Meh la kite update hari ni..hihi..

Sebenarnya, baru hari ni boleh online setelah 3 hari menyepikan diri dunia maya..cehhh..
Sebabnya charger Ipad aku rosak..
Nak beli kat kampung ni semua kemain mencekik darah..
Padahal aku nk beli usb cable je pun..tu pun sampai rm40..
Apekeheiii mahal bebenor...
Nasib baik jumpe jugak yg jual murah..
Nak yang murah aje kan..huhu..
Maka hidup baliklah Ipad aku ni haaa..

Sebenarnya aku pun tak tau nk update ape..
Jadiknye, meh aku tempek gambor 2 beradik ni..
Gambar lame ni..Dahlia baru 5 hari kot..
Sekarang dah nak sebulan dah umur anak dara aku tu..

Kasihnya abang..padahalllll...
Eeiiii malas nak cerita..hahaha...
Asyraf asyraf...pening kepala semua orang dalam umah ni layan karenah dia..
Dahlia tu rasenya hari2 dapat penyakit dari abang..
Kena lepuk kat kepala..kat tangan..kat peha..
Kena hempuk dengan bantal peluk..
Petang semalam kena baling dengan botol susu pulak..
Allahurabbi...
Memang tak boleh jangka langsung Asyraf ni..
Cepat je tangan dia..

Yang kena baling botol susu tu kes nya, Dahlia menangis..
Dia nampak botol susu tepi tilam tu, toingggg di balingnya tepat kena muka Dahlia..
Memang tak sempat nak buat ape la..
Bila tanye kenapa baling?
Dia jawab, "adik nangis"..huhuh...

Nampak macam tenang...hakikatnye? Hahaha

Oowhhh..esok ade check up kat klinik..
Sekali cucuk sebulan rasenya kan?
Eh, yeker..eh, ntahla..tak ingat dah aku..hohO..

oklah, sekian update di pagi hari..
Sebenarnya, aku tgh tunggu Dahlia bangun ni..
Semalam mengamuk taknak tido sampai pukul 1 pagi..
Sekarang kul 8 ni belum bangun2 lagi..
Geliat2 tido balik..
Mengantuk benor gayenye tu..

Mekasih sudi singgah bace aku merapu pepagi ni..
Jumpa lagi,.bye..:)


Tuesday, June 3, 2014

Update hari ke 21

Assalamualaikum..

Sedar tak sedar dah 21 hari aku berpantang..
nak kata sekejap sangat tu tak lah..nak kata lama sangat pun tak jugak..
ade hari2 mencabar tu, aku rase cepatlah habis pantang..
hari2 yang cool, aku pun wat lek wat cool lah kan..hehe..

seriously, berpantang anak kecil dengan adenya si abang yang baru 2 tahun setengah, tak lah semudah yang disangka yer..
dah banyak kali aku jadik tarzan dalam tempoh 3 minggu ni..aduyaiiii..
Asyraf pun sejak 2 menjak ni, cepat sangat mengamuk..
cepat sangat nak merajuk..
aku belum marah lagi, baru buntangkan mate sikit, dah nangis tersedu sedu..Allah..

tapi dalam menangis tu, tetap datang kat mami mintak mami pujuk..
kesian Asyraf..kadang bila dah malam, tengok dia tido, mengalir air mate aku ni..
rase bersalah giler marah dia..sedangkan dia cume nak kan perhatian mami dia je..
dahla abah jauh nun di gombak..takde sape nak manjekan dia..huhu..
**lap air mate**

oklah..
nak citer pasal anak dara pulak ni..
dah 3 minggu tengok dunia..
Alhamdulillah senang sangat nak jaga anak dara sorang ni..
keja tido, minum susu, tido balik, bangun berak kencing menangis bile perlu je..
takde la nak nangis tak tentu hala sampai kena berzikir keliling rumah ke takde..Alhamdulillah..
Owhh..hari tu ade yg tanya, Dahlia kena jaundice ke tak?
Alhamdulillah anak dara sorang tu bebas jaundice..sama macam Asyraf dulu pun bebas jaundice..
Alhamdulillah..

pagi tadi, nurse datang rumah checkup..
sekali nak timbang Dahlia..
tergezut tok ma nurse kate berat dah 4 kilo..huhu..
patutlah dah rase lenguh tangan dukung dia lama2..


nurse tengah timbang Dahlia..
idoklah datang melawat bawak pen aje bak kate Yana Azfar..kehkehkeh..
dapat tarikh next appointment..errrr bila ntah..kena tengok buku balik..huhu..

umur saya 21 hari..berat saya dah 4 kilo..
saya nak pergi main tenis ni..eh?

oklah..
sekian utk petang ni..
jumpe lagi nanti..
mekasih sudi singgah bace..
bye..:)


Monday, June 2, 2014

#throwback - day 9 & 10

Assalamualaikum..

Takde stori best pun nak citer hari ni..
tapi tadi dok belek2 folder gambar, jumpe pulak gambar tali pusat dengan gambar masa nurse datang melawat kat umah hari tu..hihi..

so, meh aku nak cerita sikit..
Tali pusat anak dara jatuh masa hari ke 9..Asyraf dulu lama giler tali pusat dia nak jatuh..hari ke 17 baru jatuh..macam2 versi aku dengar pasal tali pusat ni..
lagi lambat jatuh, lagi nakal orang kate..
huk alohhh..aku dulu hari ke 18 baru tali pusat luruh..achaner tuh?
Kirenya aku ni kategori nakal la yer..hahahha..

Tali pusat Dahlia Jatuh dalam air mandian dia..
Mak aku kate, org tua2 dulu cakap kalau tali pusat jatuh dalam air, mati lemas..apakah???
Nauzubillah..























Tali pusat Dahlia..errrrrrr....


Ni pulak masa hari ke 10 ari tu..nurse datang umah melawat..
Pepagi buta dah terjah umah..hoho..
Kebetulan pulak pagi tu aku belum bangun lagi..hahha
Ape taknya pukul 7 pagi baru tido..Dahlia buli mami malam tu dia takmo tido..nak main..
Last2 pukul 7 baru tido..hambikkkk...nurse datang muka masing2 terpisat pisat..nasib lerrrr..
Budak yang pakai baju kuning tu je segar bugar..
Sebab ade dia kisah mami dgn adik tak tido malam tu? Huhu..

Nampak tak nurse tengah timbang Dahlia tu..hehe..
Hari ke 10 berat naik 100 gram je..jadik laaa..
So, berat masa hari ke 10 tu 3.2kg..sekarang tak tau la dah berapa kilo..
Dah terasa lenguh kalau dukung lama2 tu..adehhhh...

Ooo..dah alang2 tu nak bagitau berat mami sekali lah..
Last pregnant berat 70kg..
Lepas bersalin berat 62kg..
Berat sblm pregnant 61kg..
Yeayyyyy...agak2 boleh tak nak dapatkan berat mcm dulu2 kala..
55 kg - 57 kg?

Oklah..
Mekasih sudi singgah bace..
Jumpa lagi..bye..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute