Pages - Menu

Blogroll

Monday, July 25, 2011

dah start makan Iberet Folic...

assalamualaikum..
dah makan tengahari ke belum..
aku makan laksa penang je tadi...
tak de selera nak makan nasik sebab dah sarapan nasi goreng pagi tadi..

petang semalam keluar kejap ngan en asben..
ala..pergi area Ong Tai Kim tu je..
dekat ngan umah..
hajatnya memang nak pergi beli Iberet Folic tulah..

masuk farmasi Vitacare, malas nak buat pandai tercari cari benda alah tu,
aku terus je tanya adik cashier tu mane Iberet Folic..
adik cashier tu bagi 2 kotak..
satu kecik, satu besar..
yang kecik tu ada 8 tablet = rm 8.90
yang besar tu ada 30 tablet = rm 36.90
aku tak sure kt farmasi lain harga berapa..

aku ambik yang kotak kecik je dulu..
testing katenya..dah habis nanti, nak tengok kat farmasi lain pulak..
bandingkan harga..hehe..
nilah dia..memula terkejut jugak aku tengok size dia..
mak aihhh..besorr nya..
tapi bila mengenangkan aku kena telan sekali je, redha jelah..

dah telan sebijik, cepat2 minum Peel Fresh Orange..
lega rasanya..hehehe..
harap2, dengan Iberet Folic ni, HB aku normal lah masa check up bulan puasa nanti..
insyaAllah..aminnn...

Friday, July 22, 2011

aku taknak kena cucuk kat b*n**t pasal HB low ni..

assalamualaikum..
selamat pagi semua..

balik kerja semalam, aku cerita dekat en asben pasal kejadian kt klinik pagi tadi..
cerita pasal HB low..darah cair..pasal nurse sekolah kan aku..
bla bla bla..sampai lah ke kawan kawan blog punya cadangan / nasihat semua aku citer..
sudahnya aku kena marah la weiii..

mana dia tak marah..
sebab bile dia tanya, dah makan ubat ke belum?
aku jawab dah..tapi dia tak tau aku tak makan semua ubat ubat yang klinik tu bagi..
huhu..
tapi semalam aku dah start makan semua ubat ubat tu tau..
punya lah horror nak habiskan 4 jenis ubat tu..
adoiiii..

aku dah list down semua benda benda yang aku kena makan utk pastikan darah aku macam perempuan preggy yang lain..
  • Iberet Folic
  • kurma
  • kismis
  • kerang
  • hati lembu
  • sayur sayur hijau
  • buah jambu batu
thanks kengkawan yang dah bagi komen semalam yer..lebiu alls..hehhe..
lagi satu, terima kasih la jugak pada Kak Siti yang tengah pantang anak ke 2 sekarang ni..
sempat lagi skodeng blog aku tuh..
dan beliau telah berjaya menakutkan aku dengan komen bernas itu..
huhu..
apee???kena suntik kt bontot selama 10 hari...???
tidakkkkk...aku adalah takut..huhu..

takut..takut..takut.........

Thursday, July 21, 2011

ye..saya pengantin yang tak berapa nak baru..

adoiii..
dah lama aku tak check keyword Nuffnang tu..
tetiba hari ni gatal tangan nk bukak website Nuffnang..

heran aku..
ade jugak orang seacrh pengantin yang tak berapa nak baru kan..
gigih type panjang² tu..
hehe..terus sampai kt umah merah aku ni..
sebab aku memang pengantin yang tak berapa nak baru sangat pun..
hehe..

sekian, entry takde faedah di petang hari..
terima kasih sebab sudi bace..:)

cerita check up baby pagi tadi..

assalamualaikum..
ada ke orang nak tau cerita aku pergi check up tadi..haha..
tak kisah la kan..janji aku boleh pot pet pot pet kat sini..:)

ok2..
aku sampai klinik tadi awal lah jugak..
pukul 7.30 pagi dah letak kad, tapi dapat no. 3..
takpelah kan..
en asben tak tunggu pun..aku suruh dia masuk ofis..
nak balik nanti, baru aku call suruh ambik..

macam biasa, kena lah buat routine macam ibu2 mengandung yang lain..
pergi toilet, buang air kecik, pastu celup stripe macam kita first time buat UPT dulu tu..
nurse kata, OK..
pastu naik atas mesin penimbang pulak..
memula cuak jugak sebab takut berat naik mendadak kan..hehe..
masa memula datang buat buku pink tu 23hb June:
tinggi : 164 cm
berat : 60.8 kg (gemoookk)

21hb July berat aku jadik 61.3 kg (gemoookkk lagi)..
maknanya naik 500 gram je..fuhhhh..nasib baik..hehe..
tekanan darah semua ok..Alhamdulillah..

tibalah masa nak amik darah pulak..
nurse tu pulak cakap keciknya urat..
aku dah cuak dah ni..
masa 1st time datang dulu, takde pun nurse cakap urat halus ke apa..
tak tau kenapa amik darah kali ni, Ya Allah..sakitnya..
banyak pulak tu darah keluar..macam susah pulak darah nak stop..
adoiii..
buktinya..
sekarang ni kat kawasan kena cucuk tu, lebam and tangan aku terasa sengal2..

pastu bile result darah dah keluar, jumpe nurse lain pulak..
dia kata darah aku cair..which is tak elok lah kan..
terus dia tau aku tak makan semua vitamin2 yang klinik bagi tu..
huhu..memang pun..aku cume boleh makan Acid Folic dengan Vitamin C je..
yang lain2 semua buat aku muntah balik..
HGB : 9.5 je..nurse kata tak elok utk baby yang dikandung..
adoiii..takut lah pulak..
nurse tu pun sekolahkan aku..
nasib baik nurse tu comel..cakap pun lembut je..hehehhe..
terus pelekat buku pink bertukar kaler..
dari putih ke hijau..
nurse bagi suggestion, kalau memang tak boleh nak telan vitamin klinik, dia suruh makan Iberet Folic..tapi kena beli sendiri lah..kat farmasi ada..aku pun tak tau apa benda tu..jap nak Google..
ehsan: Google

errrr..macam besar je ubat tu..aduhhh...
tak pun banyakkan makan kerang, hati ayam, hati lembu, sayur bayam..
tapi kerang tu sehari tak boleh lebih dari 20 ekor..ehh ke bijik..

next month, nurse nak tengok mesti ada perubahan..
kalau tak, lain jadiknya..
nurse tengah ugut aku ke tu..hahaha..
tapi demi baby, insyaAllah akan aku usahakan..
caiyokkk caiyokkk..

ehh..macam dah panjang entry aku ni..
biaselah..sekali sekala update..
layan kan je..
oklah..sekian entry panjang hari ni oleh bakal ibu yang excited terlebih..hehe..

Wednesday, July 20, 2011

berusaha buang sifat malas..

ape daaa letak tajuk macam tu..hehe..

assalamualaikum..
dah petang baru nak update..

rasa macam kekok pulak nk start tulis ni..
maklum lah..
bila dah jarang jarang update ni, idea lari tak tau pergi mana..
betullah kata orang ekk..
bila dah sedap bermalas malasan nak update,
maka akan selalulah datangnya penyakit malas tu..
huhu..

yang aku pulak, bukan setakat malas nak update..
tapi nak pergi jenguk blog kengkawan yang lain pun rasa macam lemah je..
macam ada batu besar tengah hempap badan ni..adoiii..

owhhh..
esok aku ada check up kat Klinik Kesihatan Gombak Setia..
2nd check up ni..
tak tau lah ape yang nak di check nya..
pasrah jelah..hehe..
harap harap takde masalah pada aku and baby..
baby dah nak masuk 4 bulan dah ni..
sekejap je rasa kan..

esok kalau takde sifat malas dalam diri aku ni, aku update lagi pasal check up ekk..
perut pun dah rase lapar ni..
jom makan..hehe..

sekian, entry ringkas di petang hari..
jumpe lagi..:)

Friday, July 15, 2011

Uncle As & Auntie Linda...

alahai..
kesian kat Mia..
dah dekat 2 minggu umur Mia, auntie Linda tak perkenalkan lagi kat blog auntie yer..
sorry ye Mia..auntie malas tahap tak boleh nak kata ape dah bab nk update blog ni..

kalau kat belah Pahang, anak anak buah panggil cik along dengan pak long..
belah gombak ni, anak buah panggil auntie linda dengan uncle as terus..
sebab en asben memang takde gelaran pa pe dalam family dia..

act, Mia ni anak buah sulung en asben..
anak buah aku jugak lah kan..hehe..
sapa yang tau dulu aku kan kahwin beza seminggu je dengan abg ipar..
majlis sambut menantu buat serentak..
kirenya mak mertua aku dapat menantu perempuan serentak jugak lah..
hehe..
tapi rezeki abg ipar dengan biras aku ni cepat..
terus bunting pelamin..hehe...
Alhamdulillah...

4 july 2011 hari tu selamat lah Nur Mia Farhana lahir..
ni gambar masa kt hospital Ampang lagi ni..
cilok kat FB mama dia..hehehe..
hai Kak Ana..peace...

minggu lepas, masa pergi jumpe baby ni, muke dah lain sikit..
next time mesti dah lain lagi..
bile ekk nak jumpe lagi..

Friday, July 1, 2011

Alhamdulillah..dah masuk 2nd trimester..

ni entry berjadual yer kengkawan..
aku kat KK sekarang..
ade appointment minum air gula..huhu..

mungkin masa korang dtg baca entry ni, aku tengah berusaha untuk telan sekaligus air gula itttewww...
adoiii..asal aku teringat je nk kena minum air gula ni, tekak aku dah start meloya dah..
belum minum lagi ni..
harap harap boleh lah aku minum sekaligus..

ok2..berbalik pada tajuk yer..
kang panjang pulak mukadimahnye..
hehehe..
hari ni genap sudah 13 minggu usia baby dalam perut aku ni..
maknenya dah 3 bulan lebih lah kan..
sekejap je kan...dah masuk 2nd trimester pulak..
tapi tanda tanda muntah nak stop tu macam takde pulak..
kalau kat umah, asal makan je muntah..
asal makan je muntah..
asal muntah je makan..eh..

sampai en asben pun dah naik pening..
dia tak tau yang aku lagi pening..hehe..

oooo..ada satu lagi benda yang sampai sekarang aku tak boleh buat..
aku nak masak..dah lama giler tak asah skill masak memasak ni..
dah la tak berapa tangkas, terus aku lupa cara cara nak masak ni kang..
aku memang tak boleh duduk dapur..
baru je berdiri nak pegang pisau nak potong buah je pun..
dah terkeluar balik isi perut aku ni..

lagi lagi kalau berdiri depan sinki, terus je tak cakap banyak..
muntah dengan jayanya..adoiiii..
abis cam mana aku nak masak ni..
dah boring hari hari makan kt luar..

ehh..oklah..
kang panjang berjela jela pulak entry aku ni..
doakan aku kuat ye nak mengharungi 2nd trimester ni..
jumpe lagi minggu depan..huhu..
sekarang ni update entry seminggu sekali je..
ni pun dah abih segala kudrat aku kerah nak type satu entry..
buat pengubat rindu je..
cehhhh..macam la ade yang rindu..hahahha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute