Pages - Menu

Blogroll

Monday, December 22, 2014

dulu sorang, sekarang dah ada kawan..

Assalamualaikum..

patut entry ni publish minggu lepas, tapi macam biase lah, tukang tulis blog ni ade angin pasang..
kadang angin pasang, kadang angin surut..
kate blog sekadar di pinggiran je kan..
tak de sapa kesah pun, aku update ke idok..hoho

tapi bab ni, dah jatuh tahap mesti update walaupun dah lambat..
sebab nya, ni 1st time cik bunga mandi pool..
asyraf dah banyak kali dah..
kebetulan dua dua sihat takde demam batuk selsema..
maka, moh kite..
lelaju siap barang² jom kite pergi umah maklang..
umah mak lang ada pool..umah kite takdok..heheh
kemain seronot lagi 2 beradik tu..
mami abah pun tumpang beronot ronot lah jugak..

ni kat kolam kanak²..
eksen takmo pakai pelampung..
dulu asyraf sorang² je mandi..
tak pun mandi sekali dgn kazen dia..


sekarang dah ade kawan dah..walaupunnnnn...
dahlia redha je mami pakaikan neck float tu..heheh
nampak mcm dia tak hepi kan..
tapi sebenarnya..kusssss semangat..
kemain galak lagi terkuak kuak kaki tu layan air..
memang asyraf dgn dahlia, dahlia lagi suka air..
asyraf dulu , sebelum masuk pool, abah kena berzikir dulu tepi telinga tu..
pujuk pujuk dulu sblm celup kaki dalam air..
kalau salah setting, memang dia takmo masuk pun kolam tu..
yang dahlia ni, celup je kaki, terus tersengeh sengeh..heheh


ni saje je testing..
dahlia bukan boleh duduk lagi pun..


neck float tu beli dekat FB Bintang Comey
murah je..sape yang memang tengah cari neck float, boleh terjah link tu yer..






















asyraf tak habis² lagi nak buat peace..
jenuh panggil nama dia..hadoiii..
belakang tu, budak² tengah belajar renang..

oklah, tu je kot..
tak reti dah nak buat penutup mcm mana..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)


Friday, December 19, 2014

Dahlia 7 bulan

Assalamualaikum..

Update ringkas hari Jumaat..
anak dara tu dah masuk 7 bulan 3,4 hari lepas..
tapi ni mami baru ada masa nak update..
ntah ape yg sibuk sangat tu tak tau lah..
buat buat sibuk..huhu







budak 7 bulan..
dah makan solid food..
setakat ni, mami baru sempat masak bubur nasik dgn carrot je..
tu je yang senang dan cepat pepagi..
minggu ni kite try puree baru ok..
tu pun kalau sempat nak pergi beli barang basah kat pasar pagi..
kalau tak, kite habiskan dulu puree carrot tu ekk..
mami baru je buat semalam..hihi..

berat terkini tak sure pulak sbb takde checkup 7 bulan..
tapi masa admitted hari tu, berat 6.5kg..
memang cik bunga ni tak lah segebu, se sado Asyraf masa seusia Asyraf dulu..
dahlia ni jenis kecik, halus je sebenarnya..
tapi bile dukung tu, terasa jugak lah nak tercabut lengan mami..huhu..

kebolehan terkini?
belum boleh merangkak..
tapi sibuk nak duduk pulak..
adehh..gaya macam nak merangkak, hujung2 dia pergi duduk..
senget senget pinggang konon konon dah pandai duduk..
dannn dah pernah tersembam atas lantai dah..
bergaris satu line atas dahi..
pastu dia punya nanges, satu Gombak boleh dengar..
sabo jelah..

Hanis Dahlia
kesayangan abah, mami & abg asyraf
semoga membesar dgn sihat dan terus sihat..
InsyaAllah..

sekian and mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, December 16, 2014

Throwback: Pureen Warehouse Sale Nov 2014

Assalamualaikum..

Throwback katenye..
Al kisah, gambar dah masukkan, tapi sebab tak sempat nak tulis entry, save dulu jadik draft..
lepas tu, Dahlia pulak warded..
terus lupa nak cerita pasal pergi Pureen last time..
alang² gambar tak seberapa ni ade, selesaikan aje lah..
untuk kenang kenangan..boleh gitu?hoho

Aku dah selalu pergi Pureen yang buat kat PJ dulu..
adelah 3,4 kali dah aku pergi..
yang buat kat Glenmarie ni, 1st time pergi..
berpandukan Waze, sampai lah tempat yg dituju..
pergi lepas Zohor hari sabtu tu..

Hurmmm..orang still ramai..
beratur panjang jugak..
sampai² terus tuju kat section baju..
Allah..sadis tengok baju² dah berkembur macam hape dah..
memang dah tak rupe baju dah aku tengok..
nak memilih pun payah..
tapi still kaut masuk beg ikea tu jugak lah..
sekejap je kat section baju ni..tak banyak yg berkenan pun..
maybe sebab aku dah biase pergi pagi masa buat dkt PJ dulu..
selalu dapat yang cantik² sepasang..
tu yg bila tgk baju dah berkembur, ade sikit rase malas nk punggah semua..huhu

dah sort baju mana nak, pergi pulak bahagian tengah tu..
tengok langit dah gelap gelita..
asben kata kena cepat, sebab kereta parking jauh jugak lah..
amik sabun² yang kak ipar dgn biras aku pesan, amik barang yang memang aku dah listkan nak beli terus pegi bayar..
kaunter banyak, jangan risau..

cakap kat budak kat kaunter tu, saya punya budget rm300 je..
so, aku dahulukan sabun², breastpad, wipe tissue barulah baju²..
nampak tak, betapa aku tak kisah pun baju² tu..
sebab dari awal, memang tak berkenan..
so, total lost hari tu rm299..hahah..
sebab banyak beli sabun² tu je..
barang aku sikittt je pun..

tu je barang yang aku beli..
amik jugak seluar anak bujang 2 helai..
sehelai rm10 kot..boleh laaa..
buat tukar²..

pastu 2 dress dahlia dgn 2 top takde seluar..
takpe, boleh pakai dengan legging..
itu je..
next time, takmo dtg petang dah..nak datang pagi..beratur pun beratur lah..
janji berbaloi dtg jauh²..

sekian, entry tertinggal keretapi dari mami asyrafdahlia..hehhe..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi, bye..:)

Tuesday, December 9, 2014

Cik Bunga dah sihat..Alhamdulillah

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..baru ade masa sikit nak on9..meh update lelaju..sebelum lupa..
maklumlah faktor usia sangat memainkan peranan skrg..huhu..
Dahlia dah discharge hari sabtu lepas..
sebelum discharge tu, pakar fisio ade datang check..
nasib baik dia kate dah tak dengar sangat bunyi kahak tu..
so no need to suction utk kali terakhir..
fuhhh legaa..kesian sebenarnya kalau kena suction..
cukup² lah sepanjang warded, 5 kali kena sedut..huhu..

patient cilik mentido..tak sedar pun orang usik² dia..hihi..

ehh ni gambar bila ehh..
gambar berterabur..lantak situ..
lupe sudahh..ooo ni sehari sebelum discharge..
abah datang visit kejap sebelum solat jumaat..

Dahlia dengan dr Faisal..muka masam mencuka sebab kejut dia bangun tido..
doktor je yang sengih lebor..hihi
doktor dah bagi balik..yahooo..

ni tengah tunggu abah settle payment ape semua tu..
sesambil tunggu, kite amik gambar banyak² dulu..
buat kenangan..hihi..

ok, kat sini, nak amik kesempatan nak ucapkan ribuan terima kasih atas doa², ucapan utk cik bunga ni..
Alhamdulillah berkat doa semua, Allah makbulkan dan berikan kesihatan yang baik semula utk cik bunga..
nanti kalau ade masa, aku citer pasal bill selama check in 5 hari 4 malam kat Hospital Columbia Asia, Danau Kota dan semestinya di cover oleh Prudential..nnt aku citer ehh..

oklah, sini je dulu..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpa lagi, bye..:)

Thursday, December 4, 2014

Cik Bunga warded - Day 3

Assalamualaikum..

Alahai..dah 3 hari rupenya kita berkampung kat Columbia ni..
Aduhaiii..
Perkembangan cik bunga?
Getting better..
Pagi tadi punye suction, kahak still banyak..hijau hijau yang keluar..
Hingus pun pekat..
Tapi ni baru kejap suction lagi, kahak still ade, tapi tak lah sepekat pagi tadi..
Dah cair dan jernih warna kahak yang keluar..
Alhamdulillah..


Video semalam nih..memula bagi nebulizer masa dia tgh tido, pastu dah terjaga, baru angkat dan dudukkan dia..
Macam biaselah..meraung raung tapi takde air mate yang keluar..huhu

Gambar pagi tadi..baru lepas mandi, pastu pergi suction..
Tido kepenatan..


Teehehehe..eksen je headband tu..
Lepas amik gambor, aku cabut la..no worries ok..
Ade mommies kate, sempat aje aku pakaikan headband sedondon dgn baju..
Sakit2 pun headband tetap adooo..
Sebenarnya, dalam backpack baju budak2 ni, memang ade headband mcm2 kaler..
Senang klu pegi mana2 sebelum turun kereta, pakaikan headband dulu..hahah..

Doktor baru je dtg tengok Dahlia ni..
Katenya, maybe esok dah boleh discharge tapi bergantung dgn Dahlia punya fisio session esok..
If makin ok, boleh lah balik..yahooo..
Nak balik la..ntah macam mane la keadaan umah tu..
Hadoiii..
Korang semua terima kasih ehh atas doa2 utk cik bunga nih..
Semoga dahla dah boleh balik esok.,insyaAllah..aminnn.

Oklah, sekian dulu utk hari ni..
Mekasih sudi singgah bace yer..
Jumpe lagi..bye..:)



Wednesday, December 3, 2014

Cik Bunga warded : Day 2

Assalamualaikum..

Update lagi..amboiii banyak masa nampak..huhu
Ni cik bunga ketiduran skrg nih..
Baru lepas kena suction second session..
Ya Allah kesiannya tengok dia kena sedut kahak tadi..
Sedih dalam hati, Tuhan je tau..



Amik video dari IG je..


Ni tepuk tepuk pengakap name dia..ehh ehhh gurau je..
Ni tepuk percussion..ntah betul ke tidak ejaan tuh..
Bantai jelah..bahasa mudahnye, tepuk untuk longgarkan kahak kahak degil tu..
Aku memang selalu jugak buat tepuk2 ni..belajar dkt You Tube..
Haa ni dah tengok depan mata..huhu..

Lepas tepuk ni, masuk dalam threatment room pulak nak buat suction..
Berani berani takut masuk sekali masa nak buat suction tadi..
Bergenang air mate tengok dahlia menanges macam takde esok..sedehhh..
Ade video, tapi panjang..
Kesian tengok..video tu biarlah aku simpan untuk kenangan je..


Ni dia tengah tido sekarang..kesian tido sebab kepenatan nanges tadi..
Nampak senang sikit dia bernafas..
Tadi masa suction, memang banyak betul kahak2 hingus hijau keluar..
Huhu..patutlah kemain payah dia nak menyusu..pastu nak mengamuk je kejenya..
Amboiii sangat tuh..

Oklah, sementara dia tido ni, nak makan sandwich dgn milo panas laju2..
Kalau dah bangun nanti, ape pun tak boleh..
Kemain lah manja kededek sejak demam nih..aduhaiiii

Mekasih sudi singgah bace..
Jumpe lagi..bye..


Cik Bunga warded : Day 1

Assalamualaikum semua..

Update laju laju sementara cik bunga kita tido tu..
Kami sekarang dekat dalam wad Hospital Columbia Asia, Setapak..
Hari ni hari ke 2 cik bunga warded due to Bronkitis..
Setelah demam dari hari sabtu minggu lepas, pastu selsema dan batuk berterusan..

Kesian dia..masa nak pasang drip kat tangan tu, nurse tak kasi aku ikut..
Nurse suruh tunggu je kat katil..
Tapi dalam jarak jauh, aku boleh dengar suara dia menangis..kuat gilerr!
Macam nak jatuh jantung ni..
Air mata pun bergenang..tapi masih boleh cover..huhu


Ni baru lepas makan ubat dan amik nebulizer..
Meraung raung nanges kena asap..
Sabo jelah..
Pastu tido kepenatan..
Semalam je dah 3 kali kena neb..aduhaiii


Curik gambar kat FB biras aku..
Olololo kesian sangat muka tuh..
maghrib semalam tetiba suhu badan naik mendadak pulak..
Padahal masa memula warded tu, takde demam pun..
Makan ubat tak jalan, terus masuk ubat bontot..

Oklah..cik bunga dah bangun dah tu..
Nnt aku sambung citer lagi..
Mekasih sudi singgah bace yer..
Mohon semua tolong doakan Dahlia cepat sembuh ehh..
Dah lama sangat tak tengok dia senyum..:(

Jumpe lagi..bye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute