Pages - Menu

Blogroll

Thursday, January 31, 2013

ikut abah main futsal

Assalamualaikum..

dah lama tak ikut asben main futsal..
malas oittt..bukan malas ape..malas nk bersiap susu, diapers bagai..
dok umah golek2 dgn asyraf lagi best..hehe..

masa pregnant dulu selalu jugak lah ikut..
tapi pilih2 jugak asben main kat mana..
kalau kat Segambut taknak ikut sebab court sana panas..hehe..
kalau kat CenterMart Genting Kelang selalu lah aku jadik pompom girl..
boring kan..sorang2..anak pun dalam perut lagi..
tu yang keje mengekor je tu..hehe..

bila Asyraf dah lahir, asben pulak bertahan sampai Asyraf 4 bulan kot..
aku tak bagi dia keluar main futsal malam malam..
asben pasrah jelah..kejam tak mummy asyraf?
rasenya masa tengah capture gambor ni dia dok sibuk panggil 'abah abah abah'..
riuh mulut..

ni dia dah pandai jalan, saje je lah bawak beriadah kan..
beriadah lah sangattttt..penat aku mengekor asyraf kehulu kehilir..
dilarang tak boleh..asyik nk ikut cakap dia je..
aku punye penat dah sama macam main futsal jugak..
berpeluh sakan..

































tengok lah tu..tempat yang mummy larang tu lah dia suke..
kang kena rembat dengan bola baru tau..

































yeayy..balqis dah sampai..
balqis ni anak pengapit aku dulu..
beza umur dengan asyraf 2 minggu je..baby January katenya..hehe..

esok cuti..yeayyyy..tapi asben keje pulak..
so, dok umah jelah diam2..adehhh...


Wednesday, January 30, 2013

mandi pool lagi

Assalamualaikum..

Isnin lepas pergi umah kakak ipar kat Ampang nun..
saje dah lama tak pergi kan..
bawak mak mertua sekali..makan tengahari kat sana..
lauk made in kedai je, sebab nak mudahkan orang pregnant..hehe..
tak payah nak ber kung taww kat dapur..

petang tu baru kitorang turun mandi pool..
Asyraf pun baru bangun tido..
battery full charge katenya..hehe..

rasenya ni kali ke 3 kot Asyraf mandi pool..
pastu kali pertama mummy pun ikut terjun sekali mandi pool..
mummy pun teringin jugak..hoho..

sebelum masukkan dia dalam pool, kena la main2 dulu tepi kolam tu..
ambik hati anak bujang ni dulu..
kang dia mengamuk, ape pun tak boleh..
ni masa baru masuk pool..
mood nak senyum belum mari..
lawak pulak nengok gambor ni..
rasenya anak bertuah ni terkencing kot..sabo jelah..
muka tak puas hati ni..
Wan dah panggil naik sebab jari dah kecut..
so, bagi dia rilek rilek dulu tepi kolam, baru turun lagi sekali..hehe..

masing masing dah letih, jom lah kite naik..
perut pun lapor nih..

































mandi kan siap pakai baju tidor terus..
mak lang kate, nampak macam baju gegirl je..hehe..
oklah..tu je nak citer..
thanks sudi singgah bace yer..:)



Tuesday, January 29, 2013

pemburu kucing

Assalamualaikum..
haa tu nampak kucing bawah sofa tu..
nama dia Bobo..kucing mak mertua aku tu..
kesian Bobo..sejak Asyraf dah boleh berjalan ni kan, dah makin terancam hidup dia..haha..
nampak je kelibat Asyraf, terus lari bawak diri sambil menyelamatkan diri..

Asyraf dah nampak Bobo menyorok bawah sofa tu..abis lah..
mulut pun bising..Tit Tit Tit..kadang kadang je dengar elok Cat Cat Cat..














bersungguh sungguh nak tangkap Bobo..
siap dah masukkan kepala bawah kerusi..














rehat jap..penat dah..

oklah..tu je..time kasih sudi baca yer..
bye..:)


Friday, January 25, 2013

jom makan buah..

assalamualaikum..

sejak Asyraf dah makan nasi bubur ni dah lama sangat tak bagi dia makan buah buahan..
dulu dulu ade jugak bagi puri epal, puri pear, puri betik segala bagai..
sekarang ni mummy dah malas..

baru je datang kesedaran semalam..
mulai minggu ni kena makan sekurang kurang nya satu jenis buah..
tak kisah la buah ape pun janji buah..
mummy abah pun sama kena makan buah jugak..

so, kita mulakan dengan makan buah mangga manis ye anak anak..
dah tinggal 2 ketul baru lah gambor jadi senonoh sikit..
tu pun ade jugak tangan Asyraf bergegar nak capai mangga dalam mangkuk tu..
tak menyabor..tau lah manis sedap..
































auummmmmmmm...besor mulut nganga..
satu untuk asyraf..satu untuk mummy..hehe..
esok kite makan dragon fruit pulak ekk..

oklah..tu je update hari ni..
korang cuti panjang pergi mana?
kitorang dok umah je kira bintang..hehe..


Wednesday, January 23, 2013

penangan Adam Hawa

Assalamualaikum..

pagi ni nak memperkenalkan anak buah terbaru..
anak sendiri yang terbaru belum ade lagi..hahaha...
adik aku dah selamat bersalin 18hb January yang lepas...
ni anak nombor 2 dah..
ADAM
Muhamad Adam Rayyan
14 February 2011

































HAWA
Nur Hawanis Arissa
18 January 2013

penangan Adam Mukhriz & Ain Hawani sangat kan?


nak terus makan ke taknak?

Aduhaii..
boleh membantutkan selera je nih..hehe..
sumber: FB



Tuesday, January 22, 2013

REVIEW: PIGEON Sakura Baby Toiletries

Assalamualaikum..

REVIEW: PIGEON Sakura Baby Toiletries

Giler punye lama aku nak review product terbaru Pigeon ni..
ohh pada yang tak tau Pigeon ade keluarkan product terbaru..
tapi rasanya kebanyakkan mommies semua dah tau kewujudan product ni kan..
ade cube tak? rugi tau tak cube..hehe..

Pigeon telah memperkenalkan Sakura Baby Toiletries untuk membantu melindungi kulit bayi anda terhadap kerengsaan kulit dan masalah yang berkaitan dengannyaFormula khas menggunakan ultra lembut dan semula jadi bahan-bahan untuk menyuburkan dan melembapkan kulit halus bayimenjaga bayi yang selesa, gembira dan segar sepanjang hariJadi ringan dan lembut, ia secara klinikal terbukti selamat pada kulit sensitif bayi.

Selain tu, produk ni memang disahkan selamat untuk kulit baby yang sensitif, hypoallergenic, paraben-free, sulphates-free, tear free, pH balanced, free from colouring agents dan of course mild & gentle.

ni complete set dia..
ada baby powder, baby wash 2 in 1, baby milky lotion, baby oil dan baby shampoo..
dah nama pun ade sakura kan, bau nya pun ya ampunnn wangi sungguh laa..
padahal aku tak tau bau bunga sakura macam mana kan..
tapi kalau macam ni punya wangi, perghhhhh best giler weiii..
model tengah mandi kat umah moyang dia..hehe..

ni lah punca sebenar aku lambat nak review product ni..
takde siapa nak tolong aku ambik gambor masa mandikan budak bertuah tu..haha..
sabtu ahad abah asyraf ade je keja luar..
takkan aku nak pegang camera masa mandikan asyraf ni pulak..
asyraf bukan mandi dalam bath tub pun..duduk jelah atas lantai tu haaa..
kalau kat umah sendiri, asyraf mandi dalam sinki jek..heheh..

produk mandian terbaru dari Pigeon ni extra moisturize, memang bagus la untuk elak kerengsaan pada kulit anak kan.. so masa mandi guna Baby Wash 2 in 1 tu kena bilas bersih bersih..
Pigeon Baby Shampoo dia pun tak pedihhhkann mateeeee..hehe..
pendek kata memang sesuai sangat la untuk Asyraf yang takut air ni..
kalau nak shampoo kan dia kena laju laju shampoo, pastu laju laju bilas..hehe..
kalau shampoo masuk dalam mate pun tak risau sangat kan..














dah siap mandi, mari bersilat siapkan anak pulak..
lumurkan Pigeon Baby Powder keseluruh badan..
barulah wangi sedap nak gomol gomol kan..

Pigeon Baby Milky Lotion tu aku letak kat tapak tangan, pastu gosok2 pastu aku tekap tekap kat badan Asyraf..mummy asyraf pun tumpang pakai sekaki..
maklumlah dah lama tak berlotion bagai sejak ade anak ni kan..
wangi weiii..tak caye? korang try lah nanti..

last sekali sapu Pigeon Baby Oil kat rambut sebelum disikat tepi ala ala Tomok..
nak pacak tak boleh..rambut jenis halus lembut..


hai semua..saya baru lepas mandi ni..
wangi kan saya..hehe..

jom ikut saya panjat tangga nak?
nilah kerja dia..kat umah sendiri takde tangga nak dipanjat..
datang umah Onyang sibuk cari tangga..aduahaiii..
memang tak boleh terlepas pandang langsung..
alaaaaa Asyraf...ni yang mummy tak gemar nih..
dah mandi wangi wangi, awak buat projek juta juta pulak..huhu..

oklah..so far aku puas hati dengan product terbaru Pigeon ni..
so korang ape tunggu lagi..
cepat dapatkan PIGEON Sakura Baby Toiletries di outlet berdekatan dan cubelah sendiri..
tak cuba tak tau kan..

Sekian..


Wednesday, January 16, 2013

7-8 tapak dah..jadilah..

assalamualaikum..

tajuk tak menahan..haha..
yelah..puas aku tunggu bilelah budak bertuah ni nak berjalan..
atok2 nenek2 asyraf tiap kali jumpe dok zikir bilelah nak berjalan budak kecit ni..hehe..
hahhh..sekarang dah pandai berjalan dah..
walaupun sekarang ni baru 7-8 tapak..jadilah kan..
bersiap sedia la bila raksasa kecik ni bertandang ke rumah anda..hahahha..
mummy tak bertanggung jawab atas sebarang kejadian..boleh gitu?


ni petang semalam punye kejadian..
ajak dia pergi kat jalan depan umah tu je..
jangan risau..umah aku kat jalan mati..so, takde kereta lalu lalang kat situ..

actually asyraf dah start berjalan tepat2 masa besday dia hari tu..
kelakor pulak tengok budak bertuah ni bertateh..huhu..
tapi kena selalu dengan dia lah..takut jatuh tersembam ke depan..
sebab dah jatuh tersembam kat umah pengasuh..
bengkak sikit bibir depan terkena gigi rabbit..huhu..

lepas ni boleh bawak jalan jalan titiwangsa lagi..
asah skill berjalan katenya..hehe..

Monday, January 14, 2013

last dah ni pasal besday..

Assalamualaikum..

nak citer pasal besday anak bujang tu..
kitorang sambut kecik kecik aje..
jemput sedara mara dekat gombak ni ha..
pastu ade lah sorang 2 kawan asben..
yang lain semua pakcik makcik sepupu sepapat asben..
tak mampu nak celebrate besar besaran..hihi..
ni pun atuk2 nenek2 asyraf yang banyak sponser..
terima kasih semua yer..
jasa kalian amatlah kami sekeluarga kenang..hehe..






party pack ni untuk kawan kawan asyraf kat umah pengasuh..
simple je..pastu aku tambah kek coklat dalam bekas dadih tu satu sorang..
jadilah kan..


sambut besday hari sabtu malam minggu lepas..
dimulakan dengan bacaan doa dari tok de asyraf..
buat BBQ..tp sekeping gambar pun tak ambik..adehh..
kek upin ipin tu aku tempah dekat sepupu asben jek..
dia memang ada bisnes..
boleh terjah dia kat sini..Kak Siti..

kek Secret Resepi tu atok asyraf yang sponsor..
terima kasih papa mertuaku..hehe..
tapi malangnya, aku tak sempat rase langsung 2 2 kek ni..huhu..
mak pengantin bz katenya..

ni video aku cilok kat FB..
ni je yang ade..haha..
sebahagian food yang adooo..
dadih tu mummy asyraf yang buat..haha..itu je yang sempat..
food yang lain nanny nanny asyraf yang buat..
mak mertua buat nasi lemak..punnn aku tak sempat rasa..

harap2 semua yang datang malam tu kenyang hendaknya..
tak sempat nak entertain semua..
lagipun kebanyakkan yang datang tu sedara mara jek..
diorang pandai bawak diri..hikhikhik..
terima kasih datang bawak hadiah..
yang bagi duit pun banyak..
Alhamdulillah..murah rezeki anak bujang..

nnt mummy bank in dalam buku..

terima kasih kepada semua yang sudi hadir malam tu..
kami buat kecik kecik aje..
bukan taknak jemput kawan2 blogger yang lain, tapi takut tak mampu nak handle majlis besar..
kitorang kan gelabah..huhu..

oklah..sekian..


Friday, January 11, 2013

cucuk setahun..

besday anak bujang..
sambut kecil kecilan bertiga..haha..
kebetulan malam besday tu Asyraf takmo tido..
pukul 12 lebih aku cakap dgn asben jom celebrate besday asyraf..hehe..
guna je kek coklat yang aku tempah utk masukkan dalam goodies beg kawan2 asyraf tu..
pacak lilin sebatang, jom celebrate..
gigih tutup lampu segala..
budak kecik tu bukan tau ape pun..
sibuk nak pegang api lilin tu..sabo jek..

orang nyanyi lagu hepibesdaytoyou sambil tepuk tangan, dia pun tepuk tangan jugak..
tapi mummy la yang tiup lilin..
sabtu ni baru kita potong2 kek yer..



















ni masa kat KKIA gombak setia semalam..
huru hara klinik dibuatnya..
taknak dipegang..taknak didukung..
bile kite dukung, dia buat lembikkan badan..
bila bagi berdiri, nak bersila atas lantai pulak..
aduhaiii letih mummy..huhu..
kalau lah dah boleh berjalan, macam mana lah gamaknya..

semalam nurse yang check asyraf tu gelakkan je..
dia kate jap lagi dapat hadiah jarum pulak..
adehhh..asyraf punya menjerit masa kene injet tu, satu gombak boleh dengar..
tapi sekejap je dia jerit..

berat : 9.8 kg
tinggi : 77 cm

sekian..
dari mummy yang tengah migrain..



Thursday, January 10, 2013

Setahun perjalanan

schedule entry..

Assalamualaikum..
ketika dan waktu ini, mummy asyraf on leave semata mata besday anak bujang dia hari ni..
pagi ni nak pergi umah pengasuh..
nak hantar goodies beg kat kawan kawan asyraf kat sana..
nak potong2 kek rasa macam leceh pulak..
sebab kat umah orang kan..

pastu petang ni ada appointment dengan KKIA Gombak Setia pulak..
kebetulan besday Asyraf hari khamis, memang dapat hadiah jarum lah hari ni..
kesian pulak rasenya..
































gambar umur setahun takde..hehe..

bila tengok semua gambar gambar ni rasa macam alahaiiii anak aku..
dari kecil tapak tangan, sampai dah tak cukup tangan nak handle sekarang ni..
ni baru setahun..belum dapat kaki sepenuhnya lagi ni..
baru je setapak dua dah jatuh gedebuk..hehe..

oklah..mummy asyraf busy ni..
dah la cuti sorang2..asben tak boleh cuti..
takpe..mummy boleh je handle asyraf sorang2 kat klinik nanti *sambil lap peluh*


happy besday

assalamualaikum..
saje nak publish entry ni tepat pukul 12.28 am..
sempena waktu kelahiran putera sulung ku itu..
tengah malam tu..orang lain dok syok tido, mummy dok meneran awak..
selamat hari ulang tahun yang pertama untuk mohamad hanif asyraf bin mohd asyura..
semoga jadi anak yang soleh..anak yang baik..aminnn..


Wednesday, January 9, 2013

hampir setahun

Assalamualaikum..

tau tak ape yang aku dok gelisah sangat ni..
dari semalam sebenarnya..
dok teringat2 kisah setahun yang lepas..

baru tadi aku carik balik entry bersalin aku yang ade 4 episod tu..
hahha..dah macam citer sinetron gayanya..
bila sampai last episod tu, tetiba rasa sebak pulak..aduyaiii..
ada yang dah bace entry bersalin aku dulu..
tapi aku nak bagi link jugak..
kot2 ada sapa yang rajin nak baca kan..huhu..

EPISOD 1
EPISOD 2
EPISOD 3
EPISOD AKHIR
Day 1
Ya Allah anak aku..
masa ni belum ada nama lagi..
kelam kabut cari nama untuk baby boy..
mati2 doktor cakap girl..
ni lah budak bertuah yang disangka girl tu..
tak pasal2 kena pakai blanket pink..
aku dah siap beli skirt, baju kaler pink, mitten booties tu semua kaler pink..
ni salah satunye..
sekarang semua benda yang kaler pink dah selamat bagi kat cousin asyraf yang lahir bulan 6 hari tu..
yang paling tak menahan aku dah siap beli headband tau tak??
adehhh..takpe inshaAllah lepas ni ade rezeki dapat baby girl pulak..
boleh la pakaikan headband..haha..

esok dah setahun anak bujang aku..
Ya Allah..cepatnya masa berlalu..
rase macam belum puas lagi aku jaga anak kecik tu..
dah tak baby lagi pada zahirnya, tapi asyraf tetap baby lagi di hati mummy abah..:(
semoga membesar dengan sempurna..jadi anak yang baik ye 'chachani'
mummy abah sayang kamu..

p/s: ada orang kate..untung la anak sulung ko lelaki..boleh jaga adik adik dia nanti..
boleh jaga ko masa tua nanti..
Eh, abih aku pun anak sulung jugak..mak abah aku tak untung ke?
aku tak boleh ke jaga adik2 aku yang 7 orang lagi tu?
heiii..macam macam lah..


Tuesday, January 8, 2013

makan makan pizza

ceh bunyi macam makan besor je..
padahal pizza pun personal size je..haha..
cukup lah kitorang je yang makan kan..
tu pun siap tapau bawak balik lagi..
at Genting Kelang..
aku ajak pergi yang kat Wangsa Maju tu besor sikit..
asben pulak malas..dia kata yang dekat ade, buat ape nak pergi jauh2..huhu..
2 hero..baby chair yang kemain lambat sampai..
aku dah tanya diorg, baby chair ada tak?
diorang cakap ok, nnt dia hantar..
punyalah lama nak hantar, last sekali asben pergi tanya sekali lagi ade baby chair tak?
diaorang tak tau aku ni bagai nak tertanggal tangan dok pegang asyraf yang membuas tu..huhu..
dah duduk dalam baby chair tu, diam lah dia..
eh, nak tanya..memang setiap branch tu tak sama ehh resepi menu2 yang diorang jual?
ke sama? patutnya sama lah kan..
tapi tulah..tukang masak mesti orang lain2 ekk..

aku ni bukan ape..
sebab utama pergi pizza tu sebab teringin nak makan mushroom soup tu..
terasa2 lagi kesedapan mushroom soup yang aku makan kat pizza wangsa maju tu..
pekat elok je..
tapi bila kat sini, soup dia macam cair sikit..hampa sungguh..
tapi cair2 pun habis jugak semangkuk tu..haha..

next time kena pergi yang kat wangsa maju tu jugak lah..
bukan masa terdekat ni lah..tunggu bila betul2 teringin nanti..hehe..
ok bai..:)



Monday, January 7, 2013

officially bercerai puting kosong

Assalamualaikum..

Akhirnya..bercerai puting jugak anak bujang aku ni..
perasaan? lega yang amat2..
tak payah nak tunggu dia besar baru nak slow talk tak payah nak hisap pacifier lagi kan..
Alhamdulillah..

Tapi...
bukan sesuatu yang senang yer nak mintak dia tido tanpa puting..
sebab asyraf cuma hisap puting time nak tido je..
agak2 dah lena, aku cabut la puting tu..
tapi ade jugak kadang2 aku pun terlena sekali, tu yang sampai ke pagi berputing..huhu..
tak dapat dinafikan, puting ni buat asyraf senang tido..

Asben pulak tak berapa nak bagi sokongan aku nak pisahkan asyraf dengan puting kosong ni..
kesian katenya asyraf merengek nak tido..
berpusing pusing tertonggeng tonggeng kuak lentang segala punyalah payah nak tido..

tapi aku kuatkan semangat..
takpe..biar mummy yang dodoikan asyraf..
naik berasap tapak tangan dok tepuk bontot suruh tido..
tapi tulah..kalau dia dah mengantuk sangat, tertido jugak tanpa puting..huhu..
kebetulan, aku cuti seminggu cuti balik kampung hari tu kan..
haaaa..lagilah 24 jam dengan aku je kan..
time nak tido, aku buat donno je dia merengek2 nak puting..
kesian? memang la..tapi sampai bila nak berputing?
sebelum struktur gigi jadi luar biase kan..baik aku cegah..
sekarang dah senang tido walaupun tanpa puting..
Alhamdulillah sangat2..dah kenyang minum susu, golek golek depan tv, tau2 dah tido..

nak tau aku buat ape dengan puting kosong tu?
hehe..aku sapu dengan asam jawa..

pastu aku tunjuk kat asyraf sambil cakap eeiii yakkk..eeiii yakkk...gelinya..kotor lahhh..
asyraf tengok je puting tu kelip2 mate..
ade satu time tu, dia nak jugak hisap puting tu, aku bagi jelah..
sekali hisap, masammm..terus puting tu kena campak..hahha..
hari2 aku sapu dengan asam jawa, sampai lah asyraf dah bosan nak mintak puting lagi..

















terima kasih Adabi asam jawa extra..
banyak jasa ko dalam rumah kami..hehe..

mommies yang nak pisahkan puting kosong tu boleh la cuba cara ni..
its work for me..hehe..
memang aku dah nekad nak pisahkan puting dengan asyraf..
siap dah terpikir dalam kepala otak aku ni, kalau cara ni tak jalan, aku nak sapu halia or nescafe pekat kat puting tu..huhu..
pastu dah siap pesan kat asben belikan satu lagi puting spare sebab aku nak potong hujung puting tu..
puting spare tu in case asyraf mengamuk..haha..

kalau dapat support dari asben lagi bagus..
asben aku ni bukan tak support langsung, tapi dia lebih kepada kesian tengok asyraf merengek time nak tido tu..aduhaiiii..tak hati kering betullah..
sebab tu asyraf lagi manja dengan abah dia..mummy is garang macam singa..hukhukhuk..

ok..good luck..:)


Friday, January 4, 2013

ade ade jelah..

assalamualaikum..
entry ni keluar sebab nak clearkan draft kat dashboard yg bersusun tu..
ade cerita yang dah expired dah..hehe..
dah selamat delete dah pun..

ni budak lagi suka main toys yang bukan toys dalam kata sebenar..
paham tak? 
maksudnya, kita dah beli toy yang boleh main, tapi dia main dengan kotak toys tu..
kita dah lambakkan toys depan mata, tapi main remote TV lagi best kate dia..
main Car guna henpon samseng mummy pun best jugak katenya..
aduahaii..bercalar balar dah samseng ku itu..
ni contoh..
dengan kotak tu jugak yang dia main..sampai hancur lah jadiknya..
yang train tu, tak diusiknya..

hari tu ade beli set Lego..
Lego ni set dia dalam baldi bertangkai tu..
sumber: Google

macam dalam gambar tu la lebih kurang..
excited lah mummy beli nak suruh anak bujang dia main lego tu..
sekali anak bujang dia tuang semua lego tu kat lantai, dia pergi main dengan baldi tu pulak..
siap buat gendang tu..aduhaiii..
kalau setakat nak main dgn baldi tu, ambik jelah kat toilet tu haa..
takyah susah2 mummy belikan lego..huhu..

































ni lah budak bertuah tu..
abaikan jelah permandangan kat belakang tu ekk..
kain sebakul tak berlipat..beg balik kampung hari tu pun belum kemas lagi..hahaha..

masa ni model rambut panjang lagi..
berenti main minum air masak jap..
memang aku sediakan air masak siap2..
senang dia nak minum..kate peminum air masak tegar kan..hehe..
minum pakai botol Tollyjoy je..
niat di hati nak la ber tommee tippee bagai..hehe..tapi tollyjoy ni pun bagus jugak..
air tak keluar pun kalau tonggengkan botol tu..
itu yang aku nak sebenarnya..
yang penting murah..hehe..

sekian, entry petang jumaat..:)


Pureen HAD to Kiddie Wash Cosway

assalamualaikum..
tahun lepas..cewahhh..macam dah lama sangat rasanya..
kecoh kecoh kat FB group mummy gojes pasal sabun basuh baju ni..
aku dok stalker je korang dok sembang sambil ambik info..hehe..
kebetulan memang stok sabun Pureen HAD ni dah nak habis..
tolak tepi dulu ekk pasal isu paraben ke ape semua tu..huhu..
aku memang pakai pureen HAD ni sejak asyraf belum lahir lagi..
yelah nak basuh baju2 dia jugak lah..
pastu, aku kan ade sikit koleksi CD..
kadang2 terpaksa pakai kalau kecemasan diapers habis stok langsung..
CD memang kena basuh dengan sabun khas kan..
tak boleh la nak campur basuh dengan sabun ekonomi handalan aku tu..

ok2..
berbalik pada perbicangan korang tadi tu..
akhirnya aku terpengaruh jugak dengan Power Max Kiddie Wash keluaran Cosway ni..hehe..
tukang pengaruh besor nya tak lain tak bukan kak mimi..hehe..
kak mimi kata wangi lah ape lah..sampai nak gomol dak Fayel tu takmo lepas kan..huhu..
mau nya aku tak terpengaruh..haha..

kebetulan pulak, makcik asben memang nak pergi ambik barang kt Cosway, aku order je sebotol dulu..
nak test power katenya..kalau tak best bak dikate, aku nak culik dak Fayel tu..hehe..
sekali makcik asben bagi 2 botol..sebab untuk belian kedua harga murah..
kirenya dia belanja sebotol lagi tu..mekasih lah makteh..susah susah je..lebiuuu..
dah nak masuk 2 minggu pakai sabun ni..
hasilnya? memang wangi lah..
sekali basuh, aku isi separuh penutup botol tu..
pun dah berbuih..baju budak kecik ni tak payah nak buih banyak sangat pun..
jimat tau..aku pernah guna sabotol pureen HAD tu untuk 2 bulan..
sebab guna separuh penutup je kan..
dah wangi..baru lah syok gomol Asyraf..tak jadi lah aku nk culik dak Fayel tu..hehe..

hurmmm..ada yang cakap..
ala, basuh jelah sekali baju anak2 dgn baju mak pak..
membazir je beli sabun lain2..
terpulanglah..anak anda hak anda..kan?
takde sapa yang marah pun..hehe..

sekian,
dari mummy yang mudah terpengaruh..hehe..


Thursday, January 3, 2013

tukar size

assalamualaikum..

entry kedua hari ni..
layan jelah sementara roh rajin ade ni..
nak citer pasal diapers Asyraf je pun..
Asyraf baru je bertukar size..M to L..

sebelum ni pakai Huggies biru tu..huhu..
memang nipis sikit la..
kalau malam sebelum tido pukul 10 malam dah tukar diapers..
nanti asyraf sedar pukul 4 pagi pun kena tukar lagi diapers..
sebab konfem penuh lencun sebab asyraf ni memang kuat minum air masak..
even dia tersedar sikit2 tu pun nak minum air masak..
Asyraf ialah peminum air masak tegar kalah mummy dia..
tu sebab diapers asyik penuh..hehe..
tapi kan sejak2 dah bertukar pakai Drypers ni, dah tak payah nak salin diapers lagi pepagi bute tu..
rilek je sampai lah aku nak hantor pergi umah pengasuh baru tukar yang lain..
seriously, tak bocor walaupun dah berat kemain..
siap ade lagi ruang kat belakang yang kering..
ini sudah bagus..jimat dah sekeping..
nampak tak perbezaan ketebalan Huggies biru dengan Drypers tu?
yelah..harga pun berbeza kan..Drypers mahal bagi aku..huhu..

sekian,
dari mummy yang pasal diapers pun kecoh..haha..


jom heboh

Assalamualaikum..
dah 3 hari kita dalam tahun 2013 ni ekk..
haii..cepat nya masa berlalu kan..

oklah...
entry pertama untuk tahun ni..hehe..
sebelum jadi lebih basi lagi, meh la aku citer sikit pasal Jom Heboh ni..
seriously, ni 1st time aku pergi Jom Heboh yang korang semua dok hebohkan tu..
asben aku pun sama..dua dua menjakun kat Jom Heboh Bukit Jalil ari tu..hehe..
kemain awal bertolak..kul 9.20 pagi dah sampai sana..hehe..
tu pun dah ramai orang and parking pun jauh giler hoiii..

budak yang tak berapa kecik tengah mentido lagi..
ni asben drop aku kat pintu masuk sementara dia nak pergi park kereta..
tengok lah kaki sampai terkeluar stroller dah tu..
kena cari buggy la ingat..aduhaiii..

nak bergambar kat sini..tapi aku kan malu2 miowww memang tak lah aku nak berdiri kat situ..
so, aku snap dari jauh jelah..jadilah buat bahan bukti kan..hehe..
ni pagi lagi tau..dalam pukul 10 macam tu lah..

budak2 yang jual barang2 tu pun dok la approach kitorang suruh beli beg diorang..
dah tu memang kerja diorang pun..
kalau ko pun malu2 macam mana nak laku beg tu kan..
maka kitorang pun berjaya la mengabihkan duit yang memang tak banyak ni kat sana..
sebenarnya sebab berkenan kat beg2 tu je..
takde ke jual beg saje2 ekk??hehe 

bukti kitorang dah sengkek di awal bulan..
dan juga kegunaan lain stroller anak bujang..
sempat melepaskan lelah bawah khemah besar yang diorang sediakan..
lega boleh tarik nafas panjang..

bukan ape..punya la lama dok dukung anak bujang tu, pastu baru terpikir..
ape ke heiii nya dukung asyraf yang 10kg ni?
baik kite letak dlm stroller je..
beg2 ni kite sangkut lah kat bahu..
ape kisah kalau dah macam pokok krismas kan? hukhukhuk..
ok..mari sambung beli kat amoi yang tak segan silu approach kitorang lagi..hehe..

bagi aku..
sesapa yang nak pergi, better pergi awal pagi..nak2 yang ade anak kecik macam aku ni..
kesian diorang panas2..parking pun senang lagi walaupun tak lah senang mana..tp still ade lah walaupun jauh kan..

aku cakap kat asben, lagi 5 tahun baru kite repeat pergi lagi yer..
sebab bagi aku yang tak reti bersosial ni, Jom Heboh ni best gitu2 jek..
best sebab ramai orang, barang2 murah, riuh2 diorang dok promote booth masing2..
aku pergi sebab nak merasa pergi Jom Heboh tu macam mana rasa dia..
tak lah jakun sangat kalau korang dok heboh dalam blog lagi lepas ni..hehe..

pukul 11 pagi kitorang dah dalam kereta nak balik dah..
pastu terus singgah KL Festival City gunting rambut anak bujang..hehe..

sekian dari saya yang ade 3 ipar berkerja dengan Media Prima..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute