Pages - Menu

Blogroll

Friday, October 31, 2014

amukan dalam kereta

Assalamualaikum..

Seminggu sunyi tanpa update baru..
tak tau nak cari kat mana kerajinan mengupdate blog macam blogger lain..huhu
heran heran..

tapi walaupun blog tak ber update, hidup still berjalan macam biase jugak..
kadang kat umah tengah masak, tengah mandi, tengah sikat rambut membuak buak, mencurah curah idea nak merapu kat blog..
tapi bila bukak je dashboard, dia terus jadik krik krikk krikkk..terus bertukar jadik cengkerik jadian..hoho..

ok, sambung balik..tadi berjimba kat group..hehhe..
nak citer semalam punya hal..
balik kerja terus berdesup amik anak bujang dgn cik bunga dari umah pengasuh..
mood semua ok je..happy mami datang ambik...

tapi tengah jalan, si Asyraf buat perangai..
sikitttt lagi aku nak stop kereta turun, babab bontot tu..amboiii sangat peel tuh..

kisahnya,
kat traffik light..lampu merah..kereta kena stop lah kan..
memula ok lah dia kate, mami, red colour, stop..
ok lah memang tengah stop pun..
pastu lampu bertukar jadik hijau, so bergerak ke depan sikit..
tapi korang tau lah..berapa lama sangat lampu hijau tu..
3,4 kereta je lepas..
pastu lampu tukar jadik merah balik..
haaaa kat sini cerita bermula..hahha

Asyraf boleh bantai mengamuk ngamuk kata, mami, go go go..
mami go go go..
bukan slow2..sampai dah tahap menjerit jerit suruh aku go go go..
padahal lampu merah..dia marah sebab tadi kan dah hijau, tapi tak sempat sampai turn aku, lampu dah tukar jadik merah..
hadoiiii..bingit telinga aku ni haaa..
Nasib baik dahlia tak menangis..diam je dengar abang dia tgh melalak dalam carseat kat belakang..
hahaha...

sabo jelah aku bawak kereta dgn jem nya lagi..dalam kereta bingit lagi..
sempat lah aku cakap, lampu belum hijau, macam mana nak go..
kang mami yang tukar jadik hijau kangggg...
hahah..

dan dia melalak sampai depan umah tau..
nasib baik semalam asben balik kerja awal..
asben take over, terus diam..
haishhhh...urut dada aku lah dengan peel Asyraf ni..
phewwwwww...


































ini lah dia budak mengamuk dalam kereta semalam..
geram betul..huhu

eh, korang dah LIKE ke page bisnes kecil kecilan mami Asyraf Dahlia? hihihi..
kalau belum, jom la LIKE..boleh cuci cuci mate sekali..
kot ade yang berkenan, boleh PM mami asyrafdahlia yer..
takyah malu²..hihi

oklah..mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)

Thursday, October 23, 2014

Rambut baru Asyraf yang disaster..

Assalamualaikum..

Aku pun lupe dah bile asben bawak Asyraf pergi potong rambut ni..
rasenya sabtu kot..lepas kitorang balik dari Titiwangsa tu..
sejak dah ade cik bunga, memang aku tak pernah ikut dah pergi potong rambut..
tak sesuai bawak budak kecik..

ni gambar dari henpon asben..
memang aku suruh dia amikkan gambar..hehhe

zaman kegemilangan dengan rambut ade sikit hensem..hoho
time ni memang rambut dia dah panjang..memang patut potong pun..
dah besor dah Asyraf..takde dah episod amukan kat kedai mamak gunting rambut..
sape selalu bace kisah Asyraf ni, tau lah peel dia mcm mana masa dia kecik² dulu..
memang urut dada lah mami dia..heheh

ehhh mamak ni buat² sentuh pipi anak bujang tu pulak..

beriye iye gaya potong tu..
mamak, i hetccuuuuuu...siap ko bulan depan..


nampak sangat dia sikat rambut depan, pastu zassss potong straight gitu je..
aku pun pandai kalau gitu gaya potong nye..
sedih tengok muka Asyraf masa ni..huhu..
ke aku yang emosi terlebih ni..huk alohhhh...

nahhhh rambut disaster pada bulan ni..
mengenangkan rambut Asyraf ni jenis cepat panjang je, aku bertabah tengok style rambut ala ala Pekan ikan tembakul ni..hehhe..
nampak makin kurus keding rambut gini gaya..

nak cover pakai topi pun, Asyraf bukan jenis pemakai topi..
nak pacak pun tak boleh, rambut jenis halus lembut..
bersabar jelah tunggu rambut panjang semula..
haisshhh..

oklah..sekian entry emosi seorang mami..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, October 21, 2014

cerita sabtuday keluarga asleenda

Assalamualaikum..

Kejadian hari sabtu lepas..
kebetulan asben tak kerja..laju² booking dia ajak bawak anak² pergi Tasik Titiwangsa kejap..
kalau ikutkan hati memang malas nak keluar..
tapi kesian giler kat Asyraf..sejak ade Dahlia mana sempat nak bawak dia pergi liburkan hati..haha..
bayangkan Dahlia dah 5 bulan..maknenya dekat setengah tahun tak bawak Asyraf pergi main²..
terperuk dalam umah je..
tak pun pergi umah sedara mara..tu jelah..kesian kesian..

gambar diorang jelah yang banyak..
mami dengan suka rela jadi mamirazzi..
keluar umah awal pukul 7.30 pagi..
Alhamdulillah cuaca pagi sabtu lepas elok..
cantik je panas..padahal malamnya hujan..

jalan² pusing kat playground tu je..
orang adalah ramai..penuh..tapi sebab kitorang datang awal, parking banyak lagi la..
Asyraf la yang paling happy..
lari sana..lari sini..sambil pegang bola..
orang suruh sepak, taknak..

dah pandai buat peace dengan betul sekarang..
tak payah nak tunggu dia naikkan 2 jari kalau kite suruh dia buat peace..hahah..
haiiishh..badan tu dah la tak bam bam..lepas kena HFMD tu terus keding jadiknya..

abah gigih nak dukung 2 anak sekaligus sampai senget² bahu..
cik bunga macam biase muka takmo senyum kalau orang yang dia tak pernah tengok agah dia..
agah la macam mana pun..dia boleh tengokkkk je muka orang yang agah tu tanpa perasaan..
jarang sangat dia nak senyum..
sabo jelah yer..


video anak bujang gayat nak lalu jambatan gantung..bukan nya tinggi pun..
dia punya gayat beria menangis kat situ..geram pulak aku..
sampai ke sudah dia takmo lalu jambatan tu..adoyaiii..

tak lama pun kitorang kat sana..pukul 9 dah balik..
singgah breakfast kat kedai mamak..pastu pergi beli barang dapur sikit pastu balik semula ke sarang..
heheh..gitulah kisah hari sabtuday kami sekeluarga..
sekian, mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Majlis bertandang terima 2 biras

Assalamualaikum..

Tak tau nak citer start dari mana..boleh gitu..
aku nak tunjuk gambar yang tak seberapa ni jelah..
buat kenang kenangan masa hadapan..

Majlis bertandang minggu lepas..
minggu yang sangat hectic bagi aku ni..
dengan Asyraf belum sembuh sepenuhnya HFMD tu..
nasib baik buat kat dewan..pakai catering segala..
cuma tinggal lagi nak prepared goodies jelah..
takdelah havoc sangat umah mak mertua aku..huhu

pepagi aku dah sampai dewan Taman Tun Dr Ismail Damansara ni..
yelah..tuan rumah takkan nak datang makan ye dak?
ecececece..padahal sebab mak mertua nak tumpang kereta pegi sekali..
kena lah awal..takkan mak pengantin nak datang lewat pulak..huhu



mak mertua bersama menantu hantunya..eh? hikhikhik

sampai² dewan, amik gambar dulu depan pelamin..
takde orang lagi masa ni..yang ade orang catering dgn fotografer je..

pastu macam biase, makan², terima tetamu, pastu beratur nak ambik pisang cheese, makan² lagi, pastu beratur lagi ambik pisang cheese..hahaha..giler kentang betul..pisang cheese lagi laku dari lauk pauk..hahah..



pastu dengar pengantin dah sampai..lari keluar dewan jap..
amik gambar, tapi kejadian gambar ntah pa pe..
nasib baik ade jugak TERRR record video ni haaa..



2 pasang pengantin..
terima 2 biras perempuan sekaligus..

sorry la gambar blur² je..camera cap ayam je pun..



pengantin lama vs pengantin baru..
dengan satu pasangan lagi tak sempat nak bergambar..hoho
mana anak²?

Dahlia tinggal umah pengasuh..
Asyraf sorok dalam bilik VIP bagi dia main Ipad..huhu..
sekian cerita hampir basi saya..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Friday, October 17, 2014

Cik Bunga - 5 bulan sudah

Assalamualaikum..

Update pagi..
pasal cik bunga nan sekuntum..heheh..
kelmarin dah genap umur 5 bulan..
dah bawak pergi checkup..


































hasil checkup

umur - 5 bulan
berat - 6.1kg
panjang - 65cm

pastu budak bertuah ni pecahkan rekod abang dia..
tak pernah pernah Asyraf kencing time nak timbang, dia boleh bantai kencing atas penimbang tu..
cantik je mengalir air kencing..
bertuah punya budak..huhu
nasib gegirl, kalau boy? haru haru..

sekian update utk rekod masa hadapan..
wahh gituuu..hahah
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Thursday, October 16, 2014

Oh my BE!

Assalamualaikum..

Hai korang..
dah makan ke belum?
kalau belum, pegi makan cepat² ehh..

ni tadi saje bukak NUFFNANG, memanjang 'saje'..padahallll..
ok² memang selalu jugak bukak website NUFFNANG..
bukan buat ape pun..
melanguk mengenang nasib tengok nilai duit terkumpul alahaiiiii..
kesian...
nak buat cam mana..
bukan blog sokkhabar kan..
blog personal gini lah..
kejap timbul..
lamaaaaa tenggelam..hihi

tapi tadi, ade sikit shock la..
bukak website Nuffnang, siap kire tiga pat kali, betul ke ni..
berderet² BE haaa..
Nuffnang ni perli ke ape ni..
tapi Alhamdulillah..rezeki bulan cinta, bulan ulang tahun perkahwinan ni..hoho
walaupun bulan ni boleh kate banyak cabaran sebenarnya..
dengan anak² tak sihat ape semua tu kan..
Allah ganti macam ni pulak..Alhamdulillah..



12 BE tengah on going..yang baru masuk hari ni sempena Anniversary yang ke 4 sampai 3..
Alhamdulillah..orang kata sambil menyelam minum air..ye dak?
sambil menulis merapu merepek, boleh jana pendapatan walaupunnnn...hahahaha..
boleh la buat beli pampers anak²..hihi

Kena seru roh rajin masuk meresap ni..
baru la berjalan sikit amount tu..
kalau tak, dok takat seposen tu la haiii..

oklah..mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Thursday, October 9, 2014

Asyraf kena demam virus HMFD

Assalamualaikum..

Hari ke 2..
Tetiba hari ke 2 dah..hihi..
Iye, dah 2 hari aku amik cuti kecemasan..
Sebab? Anak bujang nan seorang tu kena demam virus HMFD..
Aku sebenarnya tak hilang lagi sakit hati dengan mak2 yang pentingkan diri sendiri ni..
Dah tau anak kena HMFD, tapi still hantar ke rumah pengasuh..
Pengasuh bukannya tau ape ape kan..
Ingatkan demam biase..
Ehh, sakit la hati kalau aku pikir balik..
Takpelah..dah ini bahagian aku kan..
Cuba terima dengan redha walaupunnnnnn...


Ni gambar Asyraf pagi tadi..Asyraf sekarang duduk sementara umah mertua..
Dah 2 malam Asyraf dengan asben tido sini..
Aku dgn dahlia stay kat umah..
Pagi2 hantar dahlia dulu kat umah pengasuh, pastu aku pergi umah mertua..
Jaga Asyraf pulak..

Dah 2 hari jugak pisahkan 2 beradik ni..
Kesian bila Asyraf tanya, mami, dahlia mane?
Tau tak sedih giler masa asyraf tanya macam tu?
Sebab tu aku jadik geram dgn sorang mak ni..
Ngekkk bertingkat tingkat..pentingkan diri sendiri..
Dia sorang jelah yang dah takde cuti tahunan..
Dia sorang jelah yang bekerja..

Abih mak2 lain ni cuti tahunan 365 hari ke cam mane?
Sebabkan anak dia sorang, sekarang ni dah 2,3 orang dah berjangkit..
Kalau kat taska, dah jatuh hukum tutup taska dah ni..

Sekarang ni, aku berdoa cik bunga tak berjangkit la..
Kesiannya baby lagi nak hadap sakit2 ni..
Sedangkan Asyraf ni pun kesian giler aku tengok..
Nak minum susu pun berjam nak habis sebotol susu..
Sebab dia tak sedut, dia tunggu je susu tu turun masuk mulut dia..

Makan  bubur tadi dapatlah 3 suap, pasti dia taknak dah..
Merengek rengek dia..pastu air liur meleleh je..
Dalam mulut penuh ulser..
Kite yang dah tua ni, ada ulser sebijik pun up status kat FB, sakit pedih perit..
Ape lagi budak 2 tahun lebih kan...menangis je lah yang dia tau..
Sakit kotttt...

Eh alamak dah panjang entry ni..
Tu sebab aku malas nak up entry kalau tgh marah..
Cenggini lah jadik nye..ampunnnn..
Oklah, setakat ni jelah ekk..
Len kali aku sambung lagi citer pasal HMFD..
Lepas maghrib nanti baru nak ambik Dahlia kat umah pengasuh..
Tadi dah pergi susukan dia..
Sengih sengih tengok mami datang..
Pastu letak dia semula dalam buaian..
Allahuakbar..nak menangis tau tak?
Dia tengok je aku letak dia semula dalam buaian tadi..
Sedihhhhh...:(




Thursday, October 2, 2014

Peace yawww

Assalamualaikum..

Hehh..godek² album gambar, ade pulak gambar anak bujang ni..
gambar ni yang aku kate masa abang ipar nikah hari tu..
gambar orang menikah nan hadooo..
gambar anak² je yang banyak..

Asyraf pakai baju melayu sebenarnya..
macam biaselah..dari start pakai sampai lah sudah akad nikah dia dok berzikir nak bukak nak bukak..
nak bukak baju melayu tu katenya..adoiyaiii..
tapi aku dgn abah dia buat² alih topik bila dia dok berzikir nak bukak tu..hehhe


dan akhirnya, haruslah mami tewas..

dia sekarang baru nak pandai buat sign peace yaww tu..
anak orang lain dah pandai buat lamaaaaa dah..
anak aku baru nak belajar buat..hahah..
kalau nak amik gambar dia, cakap, Asyraf, cepat buat peace yawww..
nanti dia pegang jari naikkan 2 jari utk jadikkan sign peace tu..huk alohhhh..
dah jadik kerja pulak nak tunggu dia siap buat peace tu..sabo jelah..

ok, ni je utk hari ni..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi, bye..:)

Wednesday, October 1, 2014

Selamat Pengantin Baru Dali & Aien

Assalamualaikum...

Update lelaju walaupun kepala tingtong migrain badan seram sejuk..
malam tadi demam menggigil..huhu..

ni citer weekend lepas la..
adik ipar aku nikah..
dapat lagi sorang biras..comel pulak tu..
act, 2 minggu lepas pun dapat biras baru jugak..tapi nan hadoo sekeping gambar pun..
aku pun pelik..masa diorg nikah, yang banyaknya gambar dahlia dgn asyraf je..
gambar pengantin takde..sabo jelah..
dah la tak friend kat FB, kalau tak boleh cilok kat FB je..hihi..

sabtu lepas, rombongan pengantin lelaki dari Gombak bertolak pukul 3 petang kalau tak silap..
sampai Sabak Bernam dalam pukul 5 lebih..
kitorang menginap di Zamita Homestay ..
homestay untuk muslim sahaja..

malam selepas isyak, majlis akad nikah..
Alhamdulillah sekali lafaz je dah sah la jadik suami isteri..


cantikkan tempat duduk pengantin pompuan tu..
nak duduk, tapi risau roboh pulak kalau aku duduk kang, naya je..hahah


kemain lebar sengih tuuu..hehhe..

dah settle semua, makan² balik lah homestay semula..
aku tak tau ape aktiviti diorg semua masa ni..sebab aku dok dalam bilik je lepas tu..
yelah, Dahlia tak berapa sihat time ni..
malas nak keluar bilik..
dannnn untuk pertama kalinya dalam hidup jadi mami ni, Asyraf tak tido sekali dengan aku..
dia tido dengan Atok & Wan..
aduhaiii..satu malam aku tido tak lena..risau takut dia terjaga nak susu ke nak bantal busuk dia ke..
sebab bantal busuk dia ada dalam bilik..
subuh² hari aku suruh asben pegi hantar susu, bantal busuk dan tukar diapers Asyraf tu..
asben kate Asyraf tido tak ingat dunia..huhu
langsung tak ingat kat mami...sobs sobssss..:'(

nahh sekeping gambar wajib bila pergi kenduri kawen..kacau pengantin makan..hehhe..
asben yang snap ni..
aku sejak dah ade anak dua ni, dah pencen dah keje² pegang camera ni..
kalau ade pun, snap gambar anak² jelah..
kalau dulu, gambar nasik pun ambik..hahah..

oklah..sekian saje utk kali ni..
lagi 2 minggu majlis resepsi belah lelaki pulak..
2 pengantin sekali naik ni..
abang ipar dgn adik ipar..
semoga majlis berjalan lancar..aminnnn..

sekian, mekasih sudi singgah bace
jumpe lagi..bye..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute