Pages - Menu

Blogroll

Monday, December 16, 2013

asyraf yang dulu bukan lah yang sekarang..

Assalamualaikum..

takde ape nak update..
boring2 bukak instagram..
huhu..

nak share video Asyraf ni haaa..
kot la ade yang dah lama tak tengok Asyraf kan..
Asyraf sekarang dah kurus dah..
dah susut..
asyik demam je..
baru je demam minggu lepas, next week demam lagi..
adehhhh..
mana badan tak naik kan..



ni semalam ni..dia tak perasan mami tengah record dia..
kalau tak, takdenya dia nak..
ntah pa pe ntah..
dia tengok mami angkat camera ke ipad ke nak amik gambar, dia dah larik siap2..hadoiiiii..

tak tau sekarang berapa kilo..lama dah tak timbang berat..
tadi godek album FB, nampak pulak gambar ni..
huk alohhh..macam tak caya dulu Asyraf bambam macam ni..
yang lagi tak caye, mampu pulak mami dukung kan...hihihi..


































maafkan sarung bedding set itu..
dulu mami ingat awak gegirl, tu pasal mami tempah hello kitty..hahahha..
sekali keluar, bebird daaaa..
kalau tau, mami tempah gambar mickey mouse..hihihi..
tempah kat SINI..

ok..ni je entry tak ilmiah hari ni..
eh, ade entry ilmiah ke dlm blog aku ni..
semedang tak ilmiah rasenya..hehhee..

mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)


Friday, December 13, 2013

Big Bad Wolf Book Sale 2013

Assalamualaikum..

Semua orang dah update pasal BBW ni kan..
aku je terkedek kedek nak update..
lantak lah..bukan ade sesapa kisah pun kan..

semua tau kan pasal BBW ni..errrr ade ke yang tak tau?




Sumber FB BBW

kitorang pergi masa first day tu..tapi pergi pukul 12 tengah malam..
dengan harapan takde orang or kurang orang..
hurmmmmm..takde maknenya..
jalan nak kesana tu dah jammed hoiii..
nak masuk parking MIECC The Mines tu queue punya panjang..
sabor jelah..

aku pergi janji dengan Ros Anis kononnye..
tapi jumpe dalam 2 saat dah hye2 bye2 dah..kitorang dah nak balik baru berjumpaan dalam tu..
punyelah ramai orang..
padahal masing2 update FB cakap ade kat sana..
Achiek Anis, Aty Fared tapi tak jumpeee kate kooo..

masa sampai tu Asyraf baru bangun tido..
pastu masuk2 je punyelah ramai umat manusia dalam dewan tu..
terus lah dia buat drama swasta kat sana..
menangis tanpa henti..nasib baik abah sabar melayan..
abah kata, takpe, mami pergi carik buku laju2..
biar abah jaga..huhu..

ape lagi..terus jelah capai mane2 yang rase best tu kan..
eh, sebenarnya semua buku pun best tapi sebab aku budget dalam rm100 je kat sana, so, kena pandai2 la..
kang over badget, makan sup buku pulak kanggg..haru haru...
aku beli buku2 Asyraf je semua..
mami abah pun tumpang baca buku Asyraf jelah..huhu..
stok setahun kekdahnya..

masa kat sana, ade pulak jumpa buku yang aku pernah beli kat Popular..
masa beli rm18 tapi kat BBW harga rm8 je!!
oooo tidakkk..rasa ralat giler wehhh..
lepas ni, kite shopping buku kat BBW jelah..
mari simpan doposen sehari start hari ni..hihihi..

meh tengok hasil tangkapan hari tu..

14 bijik buku hard cover, eh dalam pun jenis kertas keras jugak termasuk 3 bijik jenis pop up..
total semua ni RM91 je weiiii..yang penting tak over budget..hihi..


































3 gambar belah kanan ni jenis pop up..rm5 je seketul..


































yang buku Toy Story 3 ni, kulit hard cover, dalam dia kertas biase tapi jenis keras jugak lah..macam kulit kite buat folio masa sekolah dulu..hihi..RM5 sajokkk..


















Chuggington..tengok lah tebal tak tebal isi dalam dia..huhu..

































ni buku size gabak ni..asyraf letak buku atas riba, nmpak asyraf kecik..hhihihi..
buku dinasour train tu rm12 je..ni lah buku paling mahal aku beli kt sana..
kalau kat kedai buku mau2 rm30-rm40 ni..

yang gambor haiwan tu rm10..
dah sampai masa asyraf tgk gambar real pulak..selama ni dok tengok gambor haiwan versi kartun..huhu..
nak bawak pergi zoo? ermmmm lambat lagi kottttt...huwaaaa i hate zoo...huhuhu..

ini je pun koleksi buku2 Asyraf..tak banyak mana la..
yang ni pun jenuh nak belajar ni hoiii..
yelah..asyraf ni jenis cepat boring..kite dok bace2 dalam 10 minit dia dah larik main kereta la, main ball la..
pastu datang hangin kus kus dia kang..tak bagi kite stop bace pun adeeee..
haaa yg ni boleh mendatangkan amarah mami ni..
sampai tak boleh stop baca utk dia....huwaaaaa...
kalau stop, dia bantai melalak macam kena babab..
kalau macam tu, baik aku babab je kannnnn....eh????
hahahhaha...

korang2 yang nak pergi Big Bad Wolf ni, masih ade masa sampai ahad ni tau..
bukak 24jam tapi last day ahad tu sampai pukul 9 malam je tau..jangan salah pulak..naya je..
berbaloi2 kalau dapat pergi..buku murah dan berkualiti..
bukan buku reject..buku baru hoiii..
insyaAllah kalau berkesempatan, next time boleh pergi lagi..

fuhhhh..siap pun..padahal dah draft dari minggu lepas..hehehhe..
mekasih pd yang sudi singgah bace tu yer..
bye..


Monday, December 9, 2013

Pureen Warehouse Sale 2013

Assalamualaikum..

Hahahaha..ni cerita minggu lepas hoiii..
baru nak update?

kisahnya sabtu minggu lepas, bulan lepas kitorang pergi Pureen ni..
pepagi buta dah keluar rumah..hantar Asyraf pergi umah pengasuh..
pastu pergi amik kawan kitorang, Nadia dgn asben dia..
singgah breakfast dulu kat kedai mamak kat masjid bulat kat PJ tu..
sampai Pureen dalam pukul 9 kot..

macam biase dah ramai jugak orang beratur depan gate tu..
lama jugak lah tunggu..aku siap muntah dalam beg Ikea yang aku bawak tu..
sebabnya depan aku tu, ntah suami sape la pakai baju yang dah bau kepam..
pening kepala aku hoiii..tolong la isteri2 sekalian alam yer..
biar suami kita biase2 je..tak hensem takpe..tak bergaya takpe..
tapi tolong la jaga pakaian suami kite yer..
jangan bagi dia pakai baju kepam..
nanti orang kate, isteri tak pandai jaga suami pulak..adehhhh

oklah, cut it short..
ni jelah hasil tangkapan hari tu..


sikit je pun..
wet tissue yang banyak tu, kakak ipar aku kirim..
nak beli baju pun, pilih kaler selamat je..
tapi ade jugak terselit sepasang kaler pink tu..
buat tangkal..wuuwuw..

yang lain2 macam detergen tu, untuk basuh baju Asyraf..
sama jugak refill sabun basuh botol tu..Asyraf punya dah tinggal sikit..

nampak tak yang kaler pink tu..hahaha..
yang lain kaler2 selamat..
ade lengan panjang, lengan pendek, singlet pun hadoo..

stokin murah2 je..hihihi..
kali ni jadi fobia nak beli barang2 baby ni..
nak beli yang ropol2 renda2 sangat kang, kuar boy..
tak pasal kena pakai mitten booties ropol2..hehhe..
macam Asyraf dulu..wakakkaka..

bila lagi Pureen Warehouse sale ni ekk?hehe

okbai..
mekasih sudi singgah bace..:)


Friday, December 6, 2013

singleton je dalam perut ni..

Assalamualaikum..

Eh eh..ade lagi hari ni?
kemain 2 hari berturut2 ade entry..hehe..
sementara roh rajin ade ni, kita update la..
kang dah datang malas tahap nauzubillah kang, ape pun tak boleh..

saje je nak letak gambor adik baby dalam perut ni haaa..
ni scan biase je ni..dari KK..
insyaAllah next month nak pergi skodeng scan 8d pulak..
hahahha..ada ke?


nampak tak tu?
otototootototo..ade sorang je dalam perut aku ni haaa..
mane tau kot2 masa scan doktor kate ade 2 kan..
kena mintak tips dari Pinky momma ni..hehehe..

dah 4 bulan dah weiiiii..
kejap je kan..
kang tau2 dah tunggu hari je..
huwaaaaa takutttttt...

oklah..nak sambung main Hay Day..huhu..
mekasih sudi bace yer..bye..


Thursday, December 5, 2013

kasi potong lagi..

Assalamualaikum..

Ehem ehemmm..enibadi homeeeeee...
hahahha..tenggelam timbul aku sekarang ni yek..
kejap ade..lamaaaaaaaa takde..aduhaiiii..

maklum lah dengan keadaan sekarang ni, walaupun belum sarat sebenarnya pun, tapi tahap kemalasan tu memang tak dapat dibendung lagi dah..
tapi kuatkan semangat, kuatkan hati nak jugak aku update pasal anak bujang nan seorang (setakat ni) hahhaha..
untuk kenangan dia jugak bila dah besar nanti..

al kisahnya, minggu lepas hari sabtu petang..
bawak dia pergi potong rambut yang dah super panjang tu..
aku memang fobia betul lah cakap pasal rambut si asyraf ni..
haaa ko tengok..bukan anak je fobia, dengan aku sekali fobia..
pasal asyraf ni memang tak suke betullah kat mamak tu..
haiyoooo..aku tengok anak orang lain, rilekkk je potong rambut..adehhh..

sampailah hari sabtu tu, aku hantar asyraf pegi umah pengasuh sebab aku nak pergi Pureen Warehouse Sale tu..so, memang wajib tinggal lah anak bujang tu kan..
sekali masa ambik dia petang tu, pengasuh siap ikat tocang pokok kelapak rambut dia..wakaakka..
aku tak tau nak cakap ape..pengasuh kate, dah panjang sangat rambut asyraf ni..huhuhu..


ko tengok gambar sebelum tu..siap boleh ikat pokok kelapak lagi tuh..
kalau gegirl, takpelah kan..ni boboiii...
cannot cannot..mami is tak suke...

tu baru lepas cabut getah ikat rambut tu..
rambut Asyraf ni jenis halus lembut je sebenarnya..
tak boleh pacak2 pun..tapi jenis cepat panjang..
ni masa tgh tunggu turn nak potong rambut..
umpan dengan biskut chipsmore dulu..hihi..



tapi umpan tak makan lah..hahhaha..
same je kekdahnya..
meraung tetap lah meraung...
bukan main lagi dia peluk abah dia tu haa..
mami is maintain record video..
untuk kenangan masa hadapan..kehkehkeh..

kali ni mamak tu potong pendek betul rambut asyraf ni..
moga2 bertahan lama..huhu..

oklah, sekian saje untuk hari ni..
saya sudahi dengan wabillah hitaufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh..
hihihi..
terima kasih sudi bace yer..
bye..


Thursday, November 14, 2013

ada ke yang merindu?

Assalamualaikum..

Pagi ni letih sikit..mengantuk pun yer jugak..
kat opis ade fire drill pagi tadi..
ade la abang bomba datang buat demonstrasi cara2 nak padam api guna pemadam api tu..
dah macam citer upin ipin pulak aku rase..hohoho..
#pengaruhciterkatun

dah lama tak citer pasal Asyraf kan..
pasal adik baby dalam perut ni lagi lah..
haishhhh..jangan salahkan mami yer anak2..
mami bukan sesaje takmo citer dalam blog ni..
sila salahkan hormon malas mami je ekk..hihi..
sebenarnya bukan blog je aku malas nk up entry..
kat Instagram pun tak de gambor baru..
tp hari2 bukak..hari2 stalker korang..hehe..

here we go..
abang Asyraf nak pergi school ni..


































apehal masam mencuka je muka tu..
biasalah pepagi mood belum datang..
dengan biskut kering kat tangan buat hiasan..
bukan nak makan pun..pegang sampai kesudah..
bantal busuk tak tinggal..huhu..


































ni lepas mami buat lawak bodo tahap dewa baru lah muka tu tak mencuka sangat..
tupun bukan nak senyum..huk alohhh..
rambut dah panjang dah tu..
mami is risau risau risau risauuuuuuuu..

oh sebelum mami lupa..
Asyraf dah setahun 10 bulan dan beberapa hari dah hari ni..
lama tak update perkembangan Asyraf..adehhh..
takde ape yang berkembang pun..
setakat ni belum pandai cakap "mami, nak susu"..
belum belum belum...
kalau dia nak susu, dia cakap "susu susu susu" diiringi dengan jeritan...hahahah..
kirenya belum pandai buat ayat lagi lah..
nak makan cakap "mammm"
nak mandi cakap "andiiii"
nak air cakap "iiii shuuuu"
nak ajak berjalan cakap "isss gooo"

kategori lambat?
takpelah..slow2 yer Asyraf..mami tak kisah pun..

oklah..bye..
mekasih sudi singgah bace yer..:)


Friday, November 1, 2013

Buku pink dan air gula

Assalamualaikum..

Live dari Klinik Kesihatan Gombak Setia..hehe..
Semalam aku datang bukak buku pink..
Dah ada 2 buku pink sekarang..
Satu untuk Asyraf, satu untuk adik baby..






















Hari ni datang lagi khas untuk minum air gula yang super sedap tu..
Dah settle minum pun..minum sambil mengadap dinding..
Sebab kalau aku dok tengok mommies lain, konfem lambat habis satu cawan tu..
Silap2 muntah terus..huhu..

Sekarang ni tengah dengar ceramah tentang penyusuan susu ibu..
Sambil menahan lapor..lapor hoiii dari pukul 10 malam tadi puasa..
Nak kena tunggu pukul 10 jap lagi baru boleh makan minum..
Ya Allah..sabo jelah aku..

Oklah..
Bye..


Friday, October 25, 2013

cuti² Gold Coast Morib

Assalamualaikum..

Sebelum cerita ni jadik bertambah basi, baik aku lelaju buat entry..
walaupun ramai dah yang tau aku pergi mana minggu lepas kan..hihi..
tapi aku gagahkan diri yang super duper malas sekarang ni, karang jgk entry panjang lebor khas untuk kenangan dalam blog ni..
AWAS..entry adalah panjang dan banyak gambor..

okehh..19-20 oktober 2013 hari tu kan, kitorang pegi Gold Coast Morib Resort..
Morib je pun..bukan kat Australia nu ponggg..hehhe..
tapi alhamdulillah dapat jugak terjah kan..
selama ni dok bace blog orang je pegi sana..

pegi sini under AmAssurance company kerja asben aku..
diorang pakat 2 department pegi sini..ade lah big boss diorg sponsor sikit..
so, entry ni aku memang tak boleh nak bagitau berapa ongkos2 hotel, makan, ape semua tu..
siyesss aku tak tau..aku tau datang, tido pastu mandi kat theme park je..hehhe..

hari sabtu tu, kitorang bertolak dari Gombak pukul 12 macam tulah..
pukul 1.30 tghari dah sampai sana..sejam setengah jugak lah..
kematu jugak lah bontot..maklum lah sekarang ni mana boleh duduk lelama..
nak baring aje kejenya..nasib baik Asyraf tido je dalam car seat..aman di situ..huhu..

sampai2 terus makan tengahari yang dah disediakan oleh committee yang terlibat..
senang keja kan..takyah susah2 nak pegi carik kedai makan dah..daku suka..hehhe..
segala urusan2 check in bilik pun dah settle..committee jugak yang settle kan..
double suke..masuk bilik rupenya mengadap theme park..
ya allah triple suka lah aku kan..hahahha..
sebab dari rumah dah berdoa jangan lah dapat bilik view parking ke, view kilang ke..
alhamdulillah diperkenankan..

sementara asben pegi ambik segala mala beg kat kereta, aku dgn asyraf dah masuk bilik..
ape lagi kan..snap lah hoii lelaju..kang dah masuk beg, konfem sepah punya..apakah??
siap marah asyraf lagi tu..tepi tepi, mami nak amik gambor ni..wakakkaka.. 



so, inilah dia bilik studio suite yang kitorang dapat..
oklah..katil tu memang dah dirapatkan macam tu pun..











ade tv besor..walaupun channel biase2 je pun..jadilah..

















ade jakuzi besor..tapi tak masuk dalam ni pun..tak sempat..
saje test Asyraf masuk dalam tu..dibantai melalak tak ingat..adoyaiiii..
nampak tak tingkap tepi jakuzi tu..boleh nampak katil dengan tv terus..






















nampak tak ruang mandi dinding kaca tu..seram nak mandi..
maklumlah aku org kampung biase mandi dinding tutup kiri kanan..haha..


ni macam biase lah..tapi tak guna pun..
macam2 ade ni..sikat, berus gigi ubat gigi, sewing kit, shaver, sabun, syampoo..

okeh..ni dalam almari pulak..
ade peti besi..tak guna pun sebab tak reti..hahaha..
mini fridge pun adooo..boleh la nak letak air tin yang aku beli tu..
ade kettle jugak..






kat sini lah nak bancuh2 susu dak Asyraf tu haa..
aku memang tak bawak thermos sebab tau ade kettle kan..
cuma bawak air masak je dalam botol besar..
pastu aku bawak jugak kopi 3 in 1 senang kot2 nak minum kopi ke malam2 kang..
bawak jugak sudu sebab ade bace diorang tak sediakan sudu..
ternyata berguna sudu tu..sebab petang sabtu tu lepas mandi pool, perut terasa lapor yang amat, aku suruh asben pegi beli maggi hot cup yang harga rm2.90 seketul tu..mahal giler hoiii..
so, makan maggi guna sudu lah..aku tak suke guna garfu yang ade dalam cup tu..
susah nak makan..ngeeeee..


ni masa hari sabtu tu..lepas kemas baju dalam almari, asben ajak turun mandi..
Asyraf pun dah dok tenung2 kat bawah kan..kate bilik ngadap pool kan..hihi..
ni dalam pukul 3 kot..tak panas masa ni cuace redup je..
so, boleh lah mandi kan..
orang pun tak ramai lagi masa ni..sebab diorang baru nak check in kot..hihi..


mami pun taknak lepas kan peluang mandi..hahah..
bukan mandi pun..mula celup2 kaki..pastu ehh tak boleh jadik nihh..
kena jugak rendamkan badan sekali..alang2 dah sampai sini kan..
sepatutnya masa ni, ada acara bola tampar padang dengan dak2 opis asben..
boleh dia tak perasan..adehhh..


konon nak ajak Asyraf mandi bawah ni..
punnn dibantainya melalak takmo mandi bawah ni..
aduhaiiii..keja melalak jelah ko Asyraf oiii..
mami nak suruh dia happy..aptb..


ni asben nak try naik bende alah ni..
ko tengok Asyraf pegang leher abah dia kemain kejap lagi tuh..
punyelah penakut..sabojelah..
ade video masa diorg naik bende ni..
malas pulak nak upload..yang pasti Asyraf dari naik sampai lah turun gelongsor tu, dia melalak..sekian..
hahahahha...



ecececceh superdad sorang ni..
pastu dah Asar tu, naik bilik semula..
Asyraf pun dah kecut2 tangan kaki semua..
mandi2 bagi susu tido lelaju..penat la hoii main air kononnya..
tak lama tu geng2 opis asben panggil mandi lagi sekali..
aku tak join lah..Asyraf pun dah mentido..asben jelah pegi..
seronok lah dia dok ulang naik bendealah berpusing tu..
aku tengok jelah dari bilik..
kalau pegi pun konpom tak boleh naik jugak..
kena pakai proper baru lepas..ataupun bukak baju terus..
yang lelaki boleh lah nak bukak baju kan..
yang pompuan? ate, macam mana pulakkkk..huhuhu..


belah malam pulak, memang ade bbq dinner..
ingatkan kena lah bakar2 main asap2 ke ape..
rupenya bbq dinner memang dah disediakan pihak gold cost untuk AsAssurance..
hahaha..so, pegi makan jelah.
makan sampai lebam..punyelah banyak makanan..nasib baik lah dengan keadaan sekarang ni, tak boleh makan banyak..hihihi..

lepas dinner, aktiviti bebas..kebetulan malam tu, banyak game bola..
layan jelah..suruh staff kaunter tu bukak channel bola..
aku dok layan Asyraf jalan ke hulu ke hilir..adehhh..

ok, pendekkan cerita walaupun dah panjang dah ni..hahha..

esok pagi, lepas breakfast, mandi pool lagi sekali..
pukul 11 naik bilik, kemas2, pukul 12 checkout dah..

to Umie, siyesss tak sempat nak terjah umah ko sebab petang tu asben daku kerja..
kalau tak boleh jugak jumpe kan..

to Eira, pun sama tak sempat nak jumpe..sempat jumpe Alyssa dgn papa dia je kat pool bawah..
mama dia katenya tak sihat..rehat dalam bilik je..


ni gambar sebelum balik Gombak..semangat tengah2 panas tu turun bergambar..adoyaiiii...
yang Asyraf tak habis2 cakap anashh anashhhh..panas lah kononnye..hahahha..

















ni jelah 2 ketul cenderahati sempat beli kat sana..buat kenang kenangan katenya..hihi..
carik FM haram takde jual..nyampahhh tau..
kesimpulannya, Gold Coast Morib ni best je bagi aku..
maybe sebab semuanya dah disediakan kot..makan minum semua kitorang tak payah susah2 nak keluar carik kedai makan semua tu..
lagipun aku bukan jenis cerewet sangat..ape yang ade, bersyukur jelah..hehhe..
next time boleh pegi lagi..yahuuuuu...

oklah..sekian entry khas untuk memory sendiri..
yang singgah bace, mekasih yer..
jumpe lagi..
bye..:)


Wednesday, October 9, 2013

malas yang tak boleh ditanggung..

apakah tajuk gitu??huhu

Assalamualaikum..

Allahuakbar..lama nya aku tak update blog..
kesian kat blog dipinggirkan..
siyesss sekarang ni takde mood langsung nak update..
asal nak buat new entry je, aku dah start meloya..
pastu rasa macam malas yang amat..malas yang tak boleh ditanggung2 lagi dah..
punyelah penangan..hahah..

dalam last entry, aku ade cerita yang aku dah start uwekk uwekkk kan..
tapi ramai pulak yang salah paham..hihi..
aku bukan dok uwekk2 muntahkan isi perut pun..
takde pun..ntah jadik macam nak muntah tapi tak keluar ape pun..
loya2 macam tu jelah..smpai sekarang pun..

sampai kak Mimy hantar sms tanya sihat ke tak? pastu tanya mabuk ke? hihi..
hai kak..sorry kak..saya punya tahap malas sekarang ni, nak balas sms tu pun malas..
bukan sms akak je..semua org yang sms lah senang citer..hihihi..
sebab tu asben ku pun skrg dah tak sms dah..terus call je..
dia tau dah, kalau pagi hantar sms, smpai ke petang lah daku buat donno je..hahaha..

so, pagi ni, kasi update sikit lah..
modal tak lain tak bukan, anak bujang yang tak lama lagi nak jadi abang ni lah..insyaAllah..
pagi tadi bangun awal..aku tgh breakfast roti cicah milo..
dia pun nak makan jugak..
bangun tido dengan muka tak basuh terus makan roti..huhu..

pakai baju tido baru beli mggu lepas kat pasar malam..rm10 je..hihi..
dah balik umah, menyesal beli sepasang je..
takpe, mggu ni kalau pegi, nak beli lagi sepasang..

minum air masak jelah yer asyraf..
aku pelawa susu, dia takmo..
pastu tadi dalam kereta nak pegi umah pengasuh nak susu pulak..
aduhaiii..nasib baik umah pengasuh dekat je hoiiii..
sekejap jelah dengar dia nangis nak susu..sabo je aku..

banyak sebenarnya gmbor dia pagi tadi..
pastu semua pose muka masam je..takmo senyum langsung..
puas lah aku buat lawak cak cakk cakkk suruh dia senyum gelak..
sekali ini yang dia bagi..


































dengan mulut penuh dengan roti butterscotchnya..adoiiii..
rase nak sekeh je dahi tu..
mami suruh senyum la asyraf oiii..
ni bukan senyum..ni mintak sekeh namenya..huhu

oklah..
akhirnya nak siap jgk entry ni walaupun bukan entry ilmiah..hahah..
dari pagi aku dok karang hoiii..
baru ni boleh publish..

bye korang..
mekasih sudi singgah bace yer..
:)


Monday, September 23, 2013

penyakit lama berulang kembali...

Assalamualaikum..

haiii dah petang2 baru nak up entry..
sekarang ni dah tak larat nak blogging sgt pun..
eh, dulu pun macam ni jgk..
dah kata blog sekadar dipinggirin je kan..
update ikut suke hati kau lah..huhu..

nak2 lagi sekarang ni..adehhh..
lagilah lemau je rasa satu badan ni..
minggu lepas, bila orang tanya, dah start muntah loya2 ke?
dgn konfident jawab belum lagi..harap2 takdelah kan..huhu..
minggu ni hambikkk ko..
nak mandi uwekkk..nak gosok gigi uwekkk..
nak pakai baju uwekkk..nak start enjin kete uwekkkk..
nak pakai telekung semayang pun uwekkk2 lagi..
tp setakat loya2 gitu jelah..takdelah terkeluar isi perut pun..
adehhhh..

pagi tadi, sebelum pegi keje, ingatkan nak minum susu HL tu dulu..
tapi siriyesss tak boleh minum..perasaan geli nak minum susu tu membuak2..
ntah pa pe lah..last2, letak balik..
setakat 6 minggu ni, setitik susu pun belum masuk dalam perut..
acid folic? kalsium? vitamin? nan hadoooo..

takpe..akan kuusahakan jugak makan bendalah tu semua..
masa asyraf dulu pun macam ni jugak..
liat bebenor nak makan ubat..huhu..


layan video asyraf masa kat kidzoona hari tu lagi baik..
suka sangat dah pandai main slide tu...
sebelum ni penakut hangit nak naik..hehe..

bye..
mekasih sudi singgah bace yer..


Tuesday, September 17, 2013

Abang Asyraf...:)

Assalamualaikum..

Bersiaran dari rumah..
Terpaksa amik EL hari ni sebab takde orang nak jaga Asyraf..
Cucu pengasuh warded dari kelmarin lagi..
Demam panas sampai tarik..sampai kena ambik air tulang belakang..
Masya allah..budak tu baru 2 tahun kot..
Aku pun tak sure ape plak status si Auliya tu sekarang..
Takpelah..doa yang baik2 je untuk Auliya..

Oklah..
Sebenarnya nak buat pengumuman ni..hihi..
Tak lama lagi Asyraf dah nak jadi abang dah..insya allah..
Sekarang ni baru 5 minggu..
Awal lagi, tapi sebab masa Asyraf dulu pun aku umumkan masa kandungan 5 minggu jgk..
So, adik pun kena sama jgk la walaupun hari ni sebenarnya dah 5 minggu 3 hari..hihi..

Ticker tu aku snap kelmarin..hihi..
Tapi baru hari ni buat entry..
So, bermula lah fasa baru dalam family kecik kitorang..

Setakat ni belum ade lagi sebarang alahan..
Harap2 biarlah takde langsung..huhu..
Kalau masa Asyarf dulu, boleh tahan hebat alahan sepanjang pregnant tu..
Sampai 9 bulan bulan pun still muntah2 lagi..phewwww..
Yang kali ni, harap biarlah kurang sikit..

So, akan ade label baru under 2nd pregnancy..
Doakan semoga pregnan kali ni selamat semua yer..
Satu lagi, harap sangat kesabaran tu makin bertingkek tingkek..
Yelah dulu layan diri je..sekarang ade abang asyraf yang nak dilayan..
Huhu..

Asyraf,
Please behave yourself..


Erkkkkk..dah besor dah anak bujang aku..
Tak lama lagi terima menantu lah..hahahhaha..

Wednesday, September 11, 2013

rentetan kisah bentan asyraf

Assalamualaikum..

walaupun ade yang dah tau dah tengok kat FB, Insta aku nak up jgk kat blog ni..
nanti Asyraf besor, suruh dia baca blog mami..
biar dia tau, bekal nasik ke rumah pangasuh pun masuk dalam blog..hihi...

al kisah, aku selalu lah jgk masak bekal untuk Asyraf ni..
tapi masak yang simple2 jelah..kalau dulu masa baby, time no sugar & salt, memang hari2 WAJIB masak untuk dia..
sekarang dia dah besar..dah rasa garam gula dah pun..
selalu buat nasik goreng dengan makaroni goreng jelah..
dah kate yang simple kan..
mana lah nak sempat nak masak gulai bagai kan..heheh..

last week, aku up gambar bekal Asyraf kt insta, fb..
buh tajuk bentan untuk asyraf..hahaha..
kalau orang lain buat bento kt anak, aku cume mampu buat bentan je..heehhe..
serius tabik kat korang yang rajin berbento..thumbs up..

gambar ni lah..
nasik goreng dengan telur dadar..letak kicap sikit..amboii sedap dah ni..hehhe..
ramai lah yang komen..
sekali kena sound dgn Mimi..hukhukhuk..
siyess aku tak pernah terpikir nak beli bekas/lunchbox kat asyraf ni..
sebab serasa aku, Asyraf ni masih baby tak perlu semua tu..
tapi komen mimi tu terkesan sampai ke ulu hati..huhu


tapi siyesss umah aku banyakkkk gilerrr kot bekas putih ni..
sebab tu kalau aku bawak bekal Asyraf, aku tak kisah kalau pengasuh tak pulangkan balik..hihi..

Tapi dah rezeki anak bujang tu, acik Mimi ni baik hati beli lunchbox kt dia..
terima kasih banyak yer mimi..terharu pulak rasenya..sobss sobss..hahah..
malu i tauu..
dah selamat guna dah pun..

bentan untuk asyraf hari ni pakai lunchbox mickey mouse..
macaroni goreng je..mami pun bawak bekal macaroni goreng je pegi opis..
siap 2 tingkat lagi tu..kemain canggih sekarang ni ekk..

hensem kan kami..
botol air tu mami cilok bawak datang opis..
mami kena banyak minum air sekarang ni..ehemmm...

oklah..tu je kisah bentan asyraf..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)


Tuesday, September 10, 2013

Bubur kacang hijau dengan durian

Assalamualaikum..

hari ni boring..
ntah kenapa..rasa boring je..huhu..
pastu teringat weekend lepas ade buat bubur kacang hijau dengan durian..
so, aku nak tempek kat sini..hehhe..


tu daun pandan bentuk crown tu keja asben aku lah tu..
ala ala masterchef kononnya..hehe..

aku dah banyak kali buat ni..simple je kan..
dah tak tengok resepi dah..
kalau dulu sambil buat, sambil tengok resepi..huhu..
tapi aku nak letak jugak resepi sempoi kt sini..
kot lah ade yang mencari kan..

bahan²
- satu cawan kacang hijau
- durian
- santan kelapa
- gula merah
- gula
- garam
- daun pandan
- sagu (aku tak letak sbb tak suka)

cara buat
- basuh kacang hijau bersih²
- rebus sampai kacang hijau tu empuk/kembang
- bila air rebusan kacang hijau tu dah kering, masukkan santan kelapa
- masukkan durian
- masukkan daun pandan
- masukkan gula merah
- masukkan gula ikut tahap manis korang
- masukkan garam

dah mendidih, tutup api..
pastu dah boleh makan dah..
cicah dengan roti murah tu..mabeles..
kalau dengan roti gardenia tu tak ngammm..hoho..

oklah..
sekian..
nak sambung layan boring ni..
bye..:)


Monday, September 9, 2013

potong rambut untuk kesekian kalinya..

Assalamualaikum..

Update laju2..
kelmarin bawak anak bujang nan seorang *ehemmm pegi potong rambut..
masuk kali ni dah 4 kali kot potong rambut tu..
kalau mak2 lain, risau memikirkan rambut anak tak tumbuh or tak panjang, yang aku ni pulak dok risau kalau rambut budak bertuah ni cepat benor panjang nya..huhu..
aku bukan ape, kalau cepat panjang tapi kalau Asyraf jenis tak takut kt tukang gunting tu takpe..
ini tak..belum ape2 lagi dia dah buat amukan dalam kedai tu..macam mana aku tak risau..
kang tergunting telinga tu kang..naya je..
ya Allah nauzubillah..huhu..

masa sampai kedai mamak kat pasar malam gombak batu 6 tu..
muka dah cuak dah ni hoiii...
tinggal lagi nak start enjin je..hehe..


































ko tengok..belum ape ape lagi dia dah menangis dulu..
nangis siap siap kekdahnya..hahahha..
mak dia menten amik gambor..hehehe..



tapi kali ni kire okey jugak lah..dia takdelah terteleng teleng kepala tu..
macam kes dulu2, sekejap2 dia nk tengok ape mamak tu buat dgn rambut dia..hihi..
kali ni cuma menangis plus jerit kuat jelah..
dah ada peningkatan kate abah dia..wakakakaka..

elok lepas siap mamak tu trim, aku cakap yeayyy good boy..tepuk tangannnn..
boleh pulak dia pun tepuk tangan sekali sambil air mate berjujuran tu..
mamak tu pun gelak sekali..adehhh..

okeh..sekian update lelaju untuk harini..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)



Friday, September 6, 2013

Resepi Puding Triffle - step by step

Assalamualaikum..

hari ni nak up resepi puding triffle..
siap step by step tau..
sebab dulu masa aku dok google resepi puding triffle ni, mesti cari yang step by step..
yelah kan..kate tak pernah buat..kena lah tengok cara nak buat tu mcm mane..
dulu aku dah penah buat sekali..masa baru2 kawen dulu..hihi
kali ni aku buat sambil ambik gambar..asben aku geleng kepala..
bertabah la wahai asben ku..huhu..

Bahan²

- swiss roll perisa pandan
- tepung kastard
- fruit cocktail
- susu cair
- Nona kristal jelly
- 4 sudu gula (ni jadik manis buah je tau..kalau suke manis, sila tambah lagi)
- air

cara²


potong swiss roll tak tebal tak nipis..agak² lah..

susun dalam bekas..bekas pun sukahati korang lah nak bekas macam mane..kalau dapat bekas kaca lagi elok..boleh nampak layer² warna warni nanti..kalau takde pun takpe..tak berdosa pun..hihi

ambik air dari tin fruit cocktail tu, siram atas swiss roll yang dah disusun dalam bekas..
tujuan untuk lembabkan swiis roll tu..nampak moist gitu..ketepikan sekejap.

dalam bekas lain..
masukkan 3 sudu membukit tepung kastard..

tuang satu tin susu cair..
lepastu, masukkan air satu tin menggunakan tin susu tadi..
masukkan 4 sudu gula..
kacau kacau sampai tepung dan gula hancur, panaskan atas dapur menggunakan api paling kecik..
* AWAS - Jangan tinggalkan adunan atas dapur*
kacau perlahan lahan sampai jadik pekat dan likat..
bila nampak macam meletup2 , tutup api..

laju² tuang adunan atas swiss roll tadi..sebab bekas aku ni tak dalam, so, tak habis pun adunan tepung kastard tu..
pandai2 lah agak..sebab lepas ni nak letak buah lagi..nak letak jelly lagi..


biarkan seketika sehingga adunan mengeras sedikit..jangan tunggu sampai keras kejung pulak..

susun buah² cocktail tadi..pandai² lah korang nak susun macam mane pun..tekan² sikit..

step seterusnya adalah jelly pulak..
masukkan serbuk jelly bersama dengan 400 ml air..
masak atas api sederhana sampai serbuk jelly hancur dan mendidih..
lepas tu tuang atas adunan kastard/buah tadik..
sejukkan..

dah sejuk, boleh lah simpan dalam peti ais korang yer..
makan sejuk² sedap..hihi..
kan nampak layer² tu walaupun tak semenggah..hehehhe..
janji sedap...sendiri masak, sendiri puji kekdahnya..

sekian..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute