Pages - Menu

Blogroll

Wednesday, October 31, 2012

suka dikorek

hahaha..bukan lah korek ape pun..
asyraf suka kalau aku korek telinga dia..hehe..
dulu aku korek telinga dia pakai cotton bud baby tu..
memang ok, tapi ade jugak case asyraf ni suke bergerak time aku nak korek telinga dia..
tu yang jadi bahaya..takut terjolok dalam telinga pulak..
nauzubillah..

so, sekarang ni aku korek telinga dia guna kain lampin je..
basah kan sikit, pastu gulung halus kat hujung tu, pastu korek lah..
hahha..
dia pun suke..
























bukti suke telinga dikorek..
sampai ternganga mulut tu..amboii dikk..
ni sebenarnya korek telinga sambil tengok tv..




suke lah tu..serious memang asyraf suke kalau aku main2 korek telinga dia..
haha..aku rase guna kain ni selamat sikit kot..
takde masalah nak terjolok ke dalam telinga tu..
kadang aku ni pun bukan betul sangat..
tangan buat keje, mata pandang lain..huhu..

korek telinga anak pun cerita..hahha..

Tuesday, October 30, 2012

serious aku tak habis pikir..

ape nya pulokk tak abih pikir tuh..huhu..
dah macam ahli pikir pulak gayanya..

sebenarnya aku kagum giler tau kat mak mak yang boleh berjauhan dengan anak anak ni..
tu yang aku serious tak habis pikir tuh..
aku pikir sampai migrain tau tak..
tabahnya hati korang wahai mak mak diluar sana..

kalau lah aku ditempat korang wahai mak mak...
..................................................................*bunyi cengkerikk*

tak kira walau ape jugak alasan sebab musabab kamu wahai mak mak..
aku mahu tabik spring sama kamu...toinkkk toinkkk..



































nak tinggal budak bertuah ni kat kampung?
memang tak lah kan...

Tuesday, October 23, 2012

jenjalan makan angin..

bukan aku yang pergi..haha..

2 minggu lepas, kakak ipar aku pergi jenjalan makan angin..
pergi dengan biras aku..husband dia lah kan..
honeymoon sekali..

best giler alahai..
aku tengok gambar pun terasa ke'best'an nya..hehe..


































kan kan..best kan..cilok gambor kat FB kak lang..
hai kak lang..hehe..
aisehhh..dalam banyak2 gambor, yang ni rase macam comeii sekali..haha..
sebelah tu patung..ni kat London kot..
kalau ikutkan, banyak lagi gambor..
tapi takkan semua aku nak cilok kan..
bukan aku yang pergi sana..
kalau aku yang pergi, siap jadi sinetron lah aku update..
huhu..over..

kelmarin, kak lang dgn abg Ed datang umah..
nak hantar ole2..siap hantar tu..terima kasih banyak..:)
kacak sungguh..
ni untuk anak bujang aku tu ha..
aduhaiii..bertuah la..abah dgn mummy tak mampu nak beli kasut cecah ratus2 ni..
rm50 pun dah rase mahal sangat..huhu..
sandal mummy pun tak pernah lebih dari tigapuluhhinggit.sekian.
tak tau bila boleh pakai tu..sebab kasut tu size 4, sekarang Asyraf baru pakai size 2..

abah dapat macam keychain dari Amsterdam..
boleh lah gantung kunci kereta..
mummy dapat jugak..hehe..


















selipar tido..eh, betul ke panggil selipar tido?haha
tengok lah budak kecik tu..sibuk betul la..

kak lang kate, Mothercare London sekarang ada sale..
product Philips Avent tengah sale giler2..tapi dah banyak habis stock..
kak lang sempat rembat philips avent newborn starter set dengan harga tak sampai seratus duit malaysia pun..kat sini harga nak dekat rm200 jugak kan..

kak lang nak buat tangkal kan? hehe..
mudah mudahan ade rezeki for both of u..aminnnn..
mana tau..baby made in Paris...hehehe...
larikkkkk...

Monday, October 22, 2012

demam panas dan cirit birit

jumaat lepas, Asyraf kena cirit birit plus demam panas..
cirit birit sampai dah keluar lendir hijau..
kesian anak bujang aku tuh..


















tengah tido..mummy tengah jeram kepala..
nasib baik dia ok je aku letak kain basah atas kepala dia..hehe..
ni kali kedua asyraf demam..
ingat nak bogelkan je asyraf, tapi mengenangkan hari jumaat tu hujan non stop dan cuaca adalah sangat sejuk, tak sampai hati pulak..last pakai kan baju lobang2..

ni kat klinik..muka tetap ceria padahal suhu dah cecah 39.5 time nih..
doktor kate najis asyraf ada bakteria sebab tu sampai keluar lendir hijau..
letih giler asyik tukar diapers je..menjerit2 asyraf masa nak cuci bontot tu..
aku sapu sebamed cream, Alhamdulillah ok lepas tu..

doktor masukkan ubat bontot untuk kurangkan suhu..
dapat antibiotik, ubat demam dgn ubat cirit birit..
Alhamdulillah sekarang dah ok..
mummy abah is lega..
Alhamdulillah..:)

demam nak pandai ape lagi lah tu yer..
hurmmm...

Thursday, October 18, 2012

ayah ayah

mungkin asyraf ni jatuh dalam kategori peramah kot..
jenis senang senyum, senang sengih..
macam abah dia jugak..
abah dia peramah..banyak cakap..
tak macam mummy dia..mummy is pemalu..kuikuikui..

lagi satu, asyraf ni jenis mulut ringan..
ade je dia bebel padahal umur baru 9 bulan..
ada satu word tu, memang jelas giler kalau dia sebut..
iaitu AYAH!!!

tak sure AYAH tu refer kepada asben ke apa..
sebab asben bahasakan diri dia abah..
dan asyraf start sebut AYAH tu masa umur 7 bulan..
huhu.
ni salah satu yang aku record..
ye..salah satu..sebab banyak giler video yang dia dok bebel AYAH AYAH..
hukhukhuk..mummy kecik hati sungguh la kalau betul AYAH AYAH tu refer pada asben..
huhu..

main kat dapur

budak ni lah yang suka main kat dapur..
hehe..kelakar giler bila tengok asyraf sikat rambut ke tepi macam ni..
maklumlah rambut halus..jarang2 pulak tu..
kulit kepala pulak putih..
abah dia marah betul kalau aku sikat rambut anak bujang macam tu..hehe..

pantang lepa mata mummy abah, tau2 dah ke dapur..tempat feberet dia kabinet dapur pastu main tutup bukak drawer..haihhhh..

yang ni sempat record..
puas pikir macam mana nak buat kan..
tak bagi dia sampai ke dapur..

last sekali pikir punya pikir kitorang buat macam ni..


















tarik ke depan sikit meja makan tu, so walker asyraf memang tak lepas nak lalu..
tak muat la kan..hehe..
memula tu, dia marah jugak lah..menjerit2 sebab tak sampai ke dapur..
gambar ni aku amik dari dapur..
umah sewa aku kecik je..umah kampung kat gombak ni haa..

insyaAllah tahun depan niat nak beli rumah..
harap2 dipermudahkan..
yelah kan..sampai bila nak menyewa kan..
dapat beli umah kecik pun takpe..janji umah sendiri..
bayar bulan2 pun, jadik hak milik sendiri nanti kan..
ermmmm..harap2 dipermudahkan jalan nak beli umah sendiri..aminnn..

Wednesday, October 17, 2012

simple bihun sup untuk asyraf

1st time ni bagi asyraf makan bihun..
sebelum ni asyiklah bubur nasik..
mummy pun boring nak buat..haha..

tapi aku buat bihun sup simple je..
resepi susah2 sangat aku tak buat..
padahal aku tak reti..haha..















bawang merah
bawang putih
sehiris halia
stok ayam
puree kacang buncis
cauliflower sikit
carrot (lebihan masa buat stok ayam dulu)
rempah 4 beradik

tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 4 beradik..
masukkan air sikit..
masukkan stok ayam dan segala mala pure yang ko ada..
masa tu aku cume ade puree kacang buncis je..haha..
tapi agak2 la..jangan lah masukkan puree labu pulak kan..


















bihun pulak aku rebus dengan serbuk kunyit sikit..
saja nak bagi effect lebih..haha..
bihun tu aku dh potong pendek2 so senang masa nak suap asyraf nanti..
takdelah menjejeh jejeh kan..
rase agak sedap walaupun tawar tanpa garam tapi stok ayam tu dah cover semua rasa sup tu..
paham kan..hehe.

aku ni takdelah strict sangat pasal solid food ni..
biasa2 je..kadang ade jugak aku suap asyraf biskut tiger susu cicah air masak..
ade jugak aku suap biskut merry cicah air milo..
tapi tak selalu..ikut mood aku lah..

Tuesday, October 16, 2012

bila asyraf & fayel bertemu

makin banyak kali aku tengok video ni, makin pecah perut aku dibuatnya..
aduyaiii..
argggghhh..rindu kat budak notty 2 orang ni..

happy 2nd anniversary & happy besday

ehh dah 2 tahun kawen rupenya..haha..
seriously, kitorang lupe giler..
tak senonoh kan..baru 2 tahun kawen tu..
kalau dah 12 tahun? macam mane lah agaknya..

kebetulan tarikh 16 oktober ni jugak tarikh besday en.asben..
so, kita wish sekali arunglah yekk..
happy 2nd anniversary and happy besday to en.asben ku..
semoga ikatan perkahwinan kita ni berkekalan hingga hujung nyawa..insyaAllah..
semoga abang diberi umur panjang, sihat selalu dan bahagia bersama kitorang..hehe..

en. asben dapat coklat dari bos dia..
tapi yang tukang habiskan coklat tu haruslah wife dia ni kan..
breakfast pagi ni pun makan ferrero rocher tau..haha..

















separuh dari coklat ni dah selamat masuk dalam perut aku..

Monday, October 15, 2012

mummy blogger gathering..

sumpah segan giler kot nak letak tajuk macam ni..
almaklumlah..saya blogger sekadar di pinggiran jer..hukhukhuk..
tapi buat2 tak malu join gathering kecil kecilan ni..hehe..

mula2 dah jumpe ciknaa dengan anis kat titiwangsa..
tapi cuaca agak seram, so, decide ubah tempat..
kite pergi KL Festival City..
ni je yang ade semalam..tu pun dah gamat Restaurant Nasi Ayam Penyet tu..
nasib tak roboh..huhu..
kak mimi, wawa, cik naa, ehemmmm aku lah tu, anis..

disebabkan aku malu malu miowww, takdelah aku amik gambar babies lain..
yang ade gambar asyraf dengan fayel..tu pun sebab duduk dekat dekat..
rase macam nak lepuk je kepala sendiri..haha..


kembar seiras lain mak lain bapak..hehe..
tapi kalau tengok betul2, ade lain nya..
fayel bentuk muka dia mcm petak sikit..suka hati aku je ckp muka fayel petak..huhu..
asyraf pulak bentuk muka bulat..

dua dua lebih kurang je peelnya..
sorang jerit, yang sorang lagi pun nak jerit jugak..
sorang mengamuk, yang sorang lagi pun nak mengamuk jugak..
ko buang baby bites, aku pun nak buang jugak..kaedahnya...

tapi serious best lah jumpa diorang ni..
macam dah lama kenal pulak..
ate, hari2 dok bace blog diorang kan..


















ni masa nak balik dah..
muka masing2 pun dah berminyak habis..haha..




















ni pulak turn ayah2 pulak dukung anak masing2..
ada yang still cool, rilek tido ape pun tak sedar, ade jugak yang dh start mengamuk..
aduhaii..anak sape lah tu..hukhukhuk..

lepas ni boleh lah buat gathering mommies blogger lagi..
tapi yang kat Shah Alam tu, memang konfem tak boleh join sebab kawan asben kawen..
takpe, next time boleh buat lagi kan..
asben kate, jumpa kat tengah2 la..
kesian diorg dari bangi redah sampai ke setapak ni..
haaaa...nampak tak tu..asben aku pun suke join gathering ni..hahha..

maybe lepas ni boleh buat tshirt ke ape ke..
kan kan kan..
cik naa pun dah review pasal gathering semalam..

Friday, October 12, 2012

stok ayam homemade

lama tak citer pasal solid food Asyraf kan..
tak cerita tak bermaksud tak buat kan..hehe..
tapi tulah..bubur nasik campur segala mala pure sayur biase je pun..
euwwww...boringgggg..hahahha..

kalau hari kerja, bangun pepagi terus je masak bubur..
pastu baru lah terhegeh hegeh gosok baju kerja asben, gosok baju kerja aku..
kalau bangun lambat..en. asben, silakan gosok baju sendiri..hehe..
nak gosok time weekend? jangan harap..
memang takde masa langsung..

kalau aku ade masa pun, asben kena ade kat umah..
tolong tengokkan Asyraf..
sebab aku suka gosok baju sambil bersila..
iron board ade..jadi perhiasan semata mata..
sebab tu kena ade org tolong tengokkan Asyraf..
aku taknak kalau aku terlepas pandang, Asyraf dtg kacau aku gosok baju..
NO NO NO...aku selalu ckp kt asben..
bahaya ni dtg tak kira tempat, tak kira masa..
kalau jadik pa pe kat anak, org lain tau nak tuding jari kat kite je..
paham kan?

ok2..dah lari tajuk..hehe..biaselah..kalau tak larik tajuk, bukan mummy Asyraf lah kan..haha..
sebenarnya nak citer pasal stok ayam je pun..
termelalut sampai cerita gosok baju bagai..

ni kali kedua aku buat stok ayam..
campur dalam bubur nasik Asyraf..
sedap chef Michel..eh?







bawang holland sebijik
bawang putih seulas
halia sikit
celery ke saderi ntah akupun konpius..
lobak
ayam bahagian tulang ataupun ikut suke korang lah..





















tak lupe juga rempah 4 beradik..tu pun kalau anak korang dah boleh makan rempah la..

aku masukkan air sampai penuh satu periuk tu..
renehkan atas api perlahan selama lebih kurang 3 jam je..
lagi besar periuk korang, lagi lama kot..
ntah la..hehe..ikut instinct korang lah sebagai mak..
lagi pekat, lagi sedap..

bila dah pekat, tapis semua bahan pepejal, amik air je..
lepas tu bekukan macam pure yang selalu aku buat tu..
pastu daging ayam yg dah terlerai or hancur tu pun aku bekukan jugak..
jadik stok daging ayam..
bila nak masak bubur Asyraf, amik je seketul, campur dengan pure sayur2 yg lain..
sedap oiiii..walaupun bubur tawar tanpa garam dan bahan perasa..

Asyraf sekarang dah tak makan bubur blend dah..
tapi make sure bubur tu betul2 lembut lah ataupun dah separa hancur..
senang kerja aku..dah tak payah susah2 basuh blender di pagi hari..
ingat tak bazir masa ke nak basuh part2 blender tu..
dah la kena basuh hati2 kan..
buat nya terkena bilah pisau blender tu, sape susah?
aku jugak kan..
aku kan guna blender kampung je..
takdok pitis nak beli hok 10 in 1 tu..hukhukhuk...

lain lah Masterchef..kena pisau boleh panggil Medic..hehe..

Thursday, October 11, 2012

car seat baru Asyraf

yeayyy..dah pasang carseat baru Asyraf..
walaupun mummy nya meronta2 nak beli carseat baru yang lagi style,
mummy telah pasrah dan redha sahaja..
hitam pun hitam lah..
dah namanya pun hadiah, terima dengan syukur Alhamdulillah..
lagi pun poket mummy abah tak berapa nak style dah ni..haha..



ni dalam carseat lama..
ko tengok lah tu..dah takmo baring dah..
ate, dah besor kan..nak duduk sesaje..
tapi Alhamdulillah setakat ni, Asyraf tak pernah menangis or mengamuk ke kalau dudukkan dalam carseat tu..good boy..
maybe sebab dia dah biasa..sejak umur 3 bulan kot dah duduk dalam tu..
lagipun dia tau..kalau dia menangis, mummy pun menangis sama..haha..

so, hari ahad tu mintak tolong pak ndak pasangkan..
bila dah siap..ehh macam ni je?
pasang tali pinggang masuk kt belakang car seat tu, pastu klip kt lock seat belt..
laaaa macam tu jekkk??
takpelah..tawakal je lah..
ni lah dia bos kecik dalam car seat baru..
car seat biase je..brand ape ntah..Pliko ke Pikol ke aku pun lupe..hahha..
hari tu nampak kat Manjaku car seat macam ni sebijik sejibon harga RM150.00..
saja je survey harga..hehe..takde kerja sungguh..

tertido lena tu agaknya selesa lah kot..
ehh apsal aku tengok asyraf ni lebih kurang muka fayel anak kak mimi dah ni..
tolong tolonggg...

Wednesday, October 10, 2012

9 bulan..

ohhh dah 9 bulan anak bujang aku hari ni..
mummy hampir lupe..maklumlah banyak urut putus..huhu..
serious, aku sebelum bersalin memang dasar pelupa..
kalau ko tanya semalam aku buat apa, jenuh aku nak recall balik oiii..
tu baru semalam..kalau tanya yg kelmarin, yg minggu lepas, yg bulan lepas?
selamat tak ingat ape dah..haha

lagi dah lepas bersalin ni kan..
lagi teruk penyakit lupa aku ni..
nasib tak lupa anak dgn husband..hahha..
eh2..merepek sudah..
nak citer pasal perkembangan anak bujang..
alahaiiii..lebih kurang je dengan anak2 yg sebaya dengan Asyraf ni kot..
dah boleh merangkak laju giler babas sampai tak sempat brek..
dah pandai berdiri pegang dinding, pegang kerusi..
nak berdiri lepas tangan belum boleh lah..
ape lagi berlari..hehe...

dah pandai lambai tangan..
tapi jangan ko suruh..memang dia tak buat punya..
kalau duduk saja2 sambil tengok tv, tetiba je lambai2 tangan kt mummy..
aisehhh..

ohh..lagi satu sebelum terlupa..
Asyraf dah ade 5 batang gigi..

selagi mummy dia rajin nak update kan..
lepas2 ni tak tau lagi rajin ke tak nk update pasal gigi anak..haha..

Tuesday, October 9, 2012

Print gambar online..

Bila kali terakhir aku cuci gambar ekk..
rasenya masa zaman study dulu kot..
lepas tu, langsung takde cuci cuci gambar bagai..
amik gambar, simpan dalam PC..
gitu lah kekdahnya..

ada jugak terpikir, kalau lah jadik pa pe kt PC tu, tak ke naya..
kenangan semua hilang..nangis wooo..
pastu bila dah ramai blogger review pasal cuci gambar online, aku pun nak try jugak kan..
kebetulan Sue (umie Aqilah) pun ade review pasal ni kan..

lagipun gambar Asyraf giler punya banyak ni oiii..
sayangnya kalau PC rosak ke apa ke kan..
sebelum aku meroyan, baik aku cuci..
ni pun baru cuci sikit..sebab tak tau kualiti kertas gambar tu macam mana kan..
sikit tak sikit lah aku cuci hari tu..130 keping kot..
hasilnya?? sangat puas hati..kualiti kertas pun ok..
dah la murah giler..servis cepat..2 hari je dah dapat kat tangan..
ahhhh..memang best lah..

ni sebahagian gambar yang dah cuci..
ada baaaannyyaaaakkkkk lagi yang belum cuci..hukhukhuk..
gambar abah ngan mummy wajib lah ade kan..haha..



























nampak tak tu gambar pregnancy test double line hari tu pun aku cuci..
no giliran masa nak confirmkan pregnant dulu pun ade..over kan..
nanti nak beli album khas untuk Asyraf..
nak susun dari gambar pregnancy test sampai lah sekarang..
wahhhh..angan2 kena tinggi..haha..

best kan? korang tak nak cuci ke gambar yang melambak dalam folder tu..hehe..
aku cuci online je kat www.eoe.com.my ..
lepas ni banyak lagi gambar2 yang nak di cuci akan menyusul..
jenuh la nak beli album..huhu..

sebelum terlupa, aku nak ucapkan time kasih banyak2 kt Sue..
kalau tak sebab Sue ni, memang ntah bila aku boleh cuci gambar ni..
mekasih Sue ekk..
jasamu dikenang..lain kali boleh tolong lagi..hihi..

Edit
 size 4R - RM 0.30
 size 5R - RM 0.50

murah kan?

Monday, October 8, 2012

hahhh..nak buat ape tu...?

entry pagi isnin yang ___________________
(pls fill in the blank)

ni lah antara peel anak bujang yang sorang ni..
suke benor main bawah meja makan..
lagi satu, suka sangat masuk bilik pastu dok lepak depan wardrobe dia tuh..
pastu tepuk tepuk gambar angry bird tu..hehe..

kesian anak aku..abah mummy dia takde tab, ipad nak download angry bird segala bagai tu...
yang ade hanyalah sebuah henpon cap Samseng..
maka main lah dengan meja makan, almari, rak tv dan sebagainya..hahha..

oittt cik abang..ape bikin?
mcm lah takde tempat lain nak main..
bawah meja kt kerusi tu jugak dia suke..
babab bontot tu karang..
alamakkk..dia dah nampak mummy dia jadi mummyrazzi..hehe..
mummy, nak tengok gambar kite..hehh..

dah..pegi buat kerja..:)

Friday, October 5, 2012

baby bites..

orang lain dok buat biskut homemade, aku pulak bagi Asyraf makan biskut kilang made ni..huhu..
takpelah..dah aku tak mampu nak buat kan..
bukan lah tak mampu ape..bukan susah sangat pun..
macam kak Mimi mama Fayel buat tuh..
sapu unsalted butter, bakar lah dalam oven..
tak kisah la oven old skool pun boleh..
hasilnya lahir lah biskut comel lote..

teringin nak buat macam tu jugak..
masalah nya umah aku takde oven..
diulang..nan adooo..
ate, macam mana nak bakar bakar..
tak kan nak menangis meraung pulak kan..

takpelah..aku selalu bagi roti cicah susu tepung dia je..
tapi tak comel lote la kan..tak boleh la nak main tekap tekap..
mummy nya nak main tekap tekap je lebih..
sarapan makan roti..petang2 pun makan roti..
nasib baik muka tak berubah macam roti..hehe..

ehh sebenarnya nak cerita pasal baby bites ni..
terpanjang lak mukadimah..biaselah kan..
ermmm tak berkahsiat? ade garam? ade gula?

ntah la..kite tolak tepi lah bab2 tu..
aku ada lah jugak rasa baby bites ni..takdelah masin or manis pun..
tawar je..tapi tulah kan..kilang made..huhu..
tawakal jelah..

lagipun aku bukan lah bagi hari2 setiap masa bende alah ni..
bagi time makan kat luar ke..
kat umah orang ke..
atau pun bagi masa bubur tak siap lagi..hukhukhuk..
setakat ni dah try 4 flavour..
banana, vege, carrot n original ..
ada berapa flavour aku tak sure pulak..

baby bites ni senang..
cepat cair dalam mulut..
so, tak kotorkan tangan or baju..
instead of biskut milna or Heinz tu kan..
ate, mummy nya pemalas kan..

tapi tolonglah guide anak kalau bagi makan baby bites ni yer..
bukan ape..takut anak tergigit portion yang besar kan..
bahaya ni datang dari macam2 cara..huishhh..
Nauzubillah..kalau boleh elak, kita elakkan lah..

sekian review baby bites yang tak de khasiat ni..hukhukhuk..

perlu ke aku beli oven? mana tau kot2 lepas ade oven aku rajin mem baking pulak kan..hahahha..

Thursday, October 4, 2012

perihal susu anak bujang..

ehh aku ada cerita tak yang Asyraf sekarang dah fully FM..?
sedih?
ntah..tak tau nak cakap macam mana..
susah nak cakap..susah nak cerita..
biarlah aku je yang rase..

pada sape yang ikut blog aku ni tau lah aku ni dulu (EPM) Exclusive Pumping Mother..
atau dalam bahasa senang nya, Asyraf tak pandai direct feeding..
dia cuma minum susu ibu yang dalam botol saje..
pastu campur dengan susu Anmum..

gigih aku hari2 pam..
siap pinjam pam elektrik kawan..
tapi tulah..setakat 7 bulan je rezeki Asyraf dengan susu mummy nye ni..
tapi dah bersyukur sangat dah..
Alhamdulillah..

ok..cut it short..
sampai lah Asyraf 8 bulan ni aku tengok hasil kumuhan Asyraf ni dah tak secantik dulu..
hari2 berak cair..sehari sampai 7 - 8 kali..
nak kata baru tukar susu, rase macam tak mungkin..
sebab aku dah tukar Anmum langkah 2 masa Asyraf umur 6 bulan lagi...
rase macam pelik..

tapi budak bertuah tu takdelah demam ke apa..
still sihat walafiat..aktif macam biase..
pengasuh kata mungkin sebab nak 'ringankan' badan..
biaselah baby nak beralih bulan kan..
ok fine..

tapi tapi tapi..
kitorang suami isteri nak try bagi susu lain..
sebab ada yang cakap mungkin Anmum dah tak sesuai..
ok takpe..jom try susu lain..

so, episod tercangak cangak depan rak susu tu pun terjadi..
yelah..giler punya banyak brand susu tepung ada kat rak..
tak tau nak pilih susu mana..
sebelum ni tau susu Anmum jek..huhu..
tapi tangan ni laju je amik susu Dumex Dulac..
amik yang langkah 1 sebab ade tulis kat situ dari 0 - 12 bulan..
ok, kite cuba yang ni lah..

try tin kecik dulu..
result? Alhamdulillah setakat ni najis Asyraf dah tak cair..
dah tak berak 7 - 8 kali sehari..ok..lega di situ..

tapi hari2 dok pikir..
makin tak 'bonding' lah aku dengan Asyraf ni..
dah la dulu pun tak direct feeding susu mummy dia ni..
asyik minum yg dalam botol jek..
sekarang ni dah fully FM..lagilah langsung tak 'bonding' kan...

sebab aku pernah baca satu blog ni..
anak2 yang tak minum susu ibu pandai bawak diri..senang tidur sendiri..
sebab bagi je susu botol, main2 jap tau2 je lelap sendiri..
hah..ko nampak tak betapa anak tu tak perlukan mak nya untuk tido..
sedih ko tau tak??

tapi setakat ni, aku tak pernah lagi tinggal Asyraf minum susu sorang2..
satu sebab bahaya kan..satu sebab aku nak dia tau aku ade dekat dgn dia..
kalau terlampau free takde kerja nak buat, aku riba sambil dia minum susu..
sambil minum susu, sambil lawan mata sapa paling lama dapat tahan mata tak berkelip..haha..
punyalah nak bagi dekat tu kan..huhu..

bagi korang yang still menyusukan anak tu, hargai setiap detik setiap saat korang dengan anak..
susu ibu terbaekkk..thumbs up..:)

Wednesday, October 3, 2012

Asyraf BLW - Baby Led Weaning

Since Asyraf dah ade 4 batang gigi ni kan, baru la aku berani nak ajar Asyraf BLW..
ramai yang dah tau pasal Baby Led Weaning (BLW) ni kan..
aku nak elaborate panjang2 pun, tak reti..
alahh..korang google je lah ekk..

Act, dah banyak kali aku bagi Asyraf makan sendiri..
tapi sebab aku malas nak kemas, nak lap balik lantai, aku prefer suap sendiri lah..
sebab apa..bila bagi anak makan sendiri ni tau2 jelah kan..
banyak yang keluar dari masuk mulut..main je lebih..

aku dah bagi Asyraf steam apple, pear n carrot..
papaya n mangga pun dah bagi..hahha..
tapi mangga yang manis lah..
sebab aku sendiri pun tak makan mangga masam..

gambar ni kalau tak salah aku bagi dia apple kot..tak ingat lah..
tapi comot tak payah cakap lah kan..
belum mandi pagi lagi ni..kalau dah mandi, jangan harap..haha..
mummy malas nak oiiii..
tengok lah tu..dia tak telan pun..gigit2 sampai lembik, pastu keluarkan..
jenuh la aku dok tadah tangan..

peringatan untuk mommies dan untuk aku jugak..
jangan sesekali tinggal or biarkan anak anda cuba kaedah BLW ni keseorangan..
kene tengok dan pantau anak kite..
sekian..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute