Pages - Menu

Blogroll

Friday, October 14, 2016

Chinese Look, Single & Rokok!

Assalamualaikum dan hai..

Saje nak merepek sikit hari ni..
Tadi masa nak turun pergi tapau lunch, saing2 dengan sorang colleague chinese dalam lift..
dari department lain lah..
mula2 oklah tanya keja macam mana sekarang pastu mula lah soalan2 merepek dia dah datang..
hahah

mula tanya U ada keturunan cina ke? atok or nenek?
aku tanya kenapa?
dia kata, sebab I tengok U macam ada darah cina sikit..
chinese look..
ahahhahaha phuiiii..
celah mana pulak dia tengok muka aku chinese look ntah..
maaf, saya melayu tulen..tulen bang..kihkih

pastu, tanya aku single lagi ke?
wahhhh of coz la tidak kannn..
aku kata, I dah ada 2 anak laaa..
dia pandang aku atas bawah..
kenapa? tak percaya ke?
haahhaha..tak percaya sudahhhh

pastu, sampai depan kedai mamak tu, kitorang ikut haluan masing2 lah..
aku order, nasik putih dengan tom yam campur melayu punya..
order dah siap, aku pun tunggu la depan kaunter tu..
sekali mamak cashier tu hulur kotak rokok Dunhill..
tergezuttt mami tau..
rupenya, mamak tu macam khayal..dia ingat customer lelaki nak rokok tadik..
hapekah???
terus bantai gelak kat situ jugak..hahahahah

tengah type entry ni pun aku dok gelak2 lagi..ahhaha
maka, tamatlah sudah entry asal boleh aku hari ni..
jap lagi nak tag admin besor..saja nak bagitau, yang I hapdate blog hari ni tauu..hihi


Monday, October 10, 2016

Pusat Konservasi Gajah Kuala Gandah, Lanchang Pahang

Assalamualaikum dan haiii..
Masa cuti Awal Muharram hari tu, kitorang kan balik kampung
kampung kat mana? kat Felda Chini, Pahang sana..

disebabkan, dah lama plan nak pergi tengok gajah dekat Kuala Gandah tu, so, asben kata boleh la singgah tengok kali ni..yeayyyy
sebab dah satu jalan kan..dah alang2 tu, marilah kita
kitorang bertolak dari Gombak pukul 11 pagi macam tulah..
Sampai Kuala Gandah dalam pukul 12 lebih..
kalau korang dari Gombak menghala ke Pantai Timur, sila exit Lanchang..

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan, Kuala Gandah, Lanchang
sebenarnya, kitorang nak buat surprise kat Asyraf..
dia tak tau pun nak datang tengok gajah ni..

tapi tulah, sebab bila masuk je dalam kawasan ni, ko akan jumpa banyak la gambar gajah, replika gajah..
Asyraf dah excited..mami, gajah!..mami gajah!..hihi

sebelum masuk daftar, amik gambar dulu..hihi
masuk sini FREE tau..cuma kita kena pergi daftar nama lah sikit..
lepas tu, buat la sumbangan sikit untuk gajah2 tu..
nanti, kita akan diberi sticker menandakan kita adalah pelawat di situ..
nanti akan ada guard yang check kita ada ke tak sticker tu..

dan tampal lah kat mana yang korang suka dan senang dilihat oleh pakcik guard..hihi

































paksa asben posing kat sini..kihkih
ada video yang mami record sambil2 jalan sebelum sampai ke tempat gajah tu..
memang korang kena berjalan lah sikit sebelum dapat jumpa gajah tu..
kalau tak tahan panas, sila bawak payung..

bila dah nampak kelibat gajah, Asyraf punya la excited sampai menjerit jerit..
haishhh..
asben pergi beli tebu..rasenya seikat tebu tu RM3 kot..asben beli 3 ikat kot..
jenuh bagi makan..huhu


habis hati lah dapat tengok favorite animal depan mata kan.. 
kat tangan dia tu tengah pegang mainan gajah tu..

bagi gajah makan tebu..gajah gajah tu pun dok la hulur belalai tu ha..
lapar memanjang kekdahnya..
pastu kan, ada sekor gajah tu kencing..Subhanallahhhh...macam simbah air satu tong kemain banyaknya..
sempat lah mami meloya kat situ kan..hahahha



tengok kat tangan asben tu..selonggok tebu dibelinya..memang jenuh nak hulur satu satu tebu tu bagi gajah makan..
kiranya, memang puas lah hati Asyraf tu ha..
yang Dahlia macam biasa lah..takut memanjang..huhu

stop kejap..kepenatan dan kepanasan sebenarnya masa ni..memang tengahari betul..
masing masing dah berpeluh sakan habis basah baju, rambut semua dah..
nak tunggu waktu gajah mandi tapi lambat lagi..waktu gajah mandi 2.30PM..
so, kitorang tak tunggu la..







ni gambar wajib nih..nasib baik tudung tak kena sedut dengan gajah..nak bergambar depan gajah sangat kan..hahaha

ok, dah boleh balik..sebelum tu, singgah cafe diorang beli FM dulu..sebab masa kitorang pergi tu, kedai souvenir tutup sebab apa ntah..lupa.. 

pastu nanti, boleh la tempek sticker yang korang dapat tadi kat sini..nak tulis ke apa ke, boleh je..
tu adik aku siap keluarkan pen lagi tu..ada ayat hikmat dia tinggalkan kat sana..heheh

ok, jom kita balikkk..ehh tak balik lagi pun..
asben ajak singgah Deerland pulak..dah alang2 berpeluh ni kan..
yelah..mana2 lah..janji anak2 happy sudahh..
entry Deerland, nanti lah yer..
yang ni pun jenuh nak karang..hoho

bye..jumpa lagi


Friday, October 7, 2016

REVIEW: Sambal Hitam Ciknaa

Assalam dan haii..
Korang suka makan pedas tak? 
Tapi jenis kalau beli cili padi sebungkus tapi guna hanyalah 4, 5 bijik je..yang lain2 jadik hitam dan busuk dalam peti ais..
Haaa tu spesis aku lah tu..dulu2 aku rajin jugak buat sambal kelantan tu..
Blender cili dengan cuka, garam dan gula sikit..pastu simpan dalam botol..
Nak makan just amik je..sedap jugak tau..
Tapi sekarang ni pemalas yang amat..lagi2 bila ada kawan terdekat yang bisnes sambal..
Sedap yang amat pulak tu..memang habis cerita la kan..

Lagi satu, ko dengan asben je makan pedas..anak2 tak makan..ni pun masalah negara..
masa kat dapur terhad..lagi2 kalau hari bekerja..
masak satu lauk, satu sayur jadiklah..
mami dengan abah bertabah makan tak de rasa pedas..huhu

Tapi sekarang tak lagi..aku akan pastikan kat rumah tu sentiasa ada stok sambal pahang..
so, senang nak masak untuk diri sendiri, just tambah je sikit..janji ada rasa pedas tu kan..

Sambal Hitam Ciknaa nama diberi..blogger ciknaa yang buat sendiri tau..bersengkang mata masak sambal ni setiap minggu berkilo2 sekali masak..
Menggunakan ikan bilis berkualiti yang dikopek sendiri sebab ciknaa kata ikan bilis yang dah siap kopek tu membuatkan sambal tak tahan lama..cepat berkulat katanya..
Kalau dah tokei sendiri cakap macam tu, tak payah la kita argue lagi kan..

tak tau dah berapa puluh kali repeat dah..sebab sedapppp..
semua cukup rasa..cukup pedasnya..kalau nak extra pedas, boleh request tau..

petai dengan sambal hitam..since aku peminat petai, gabungan 2 ni memang meletop..just masukkan petai dengan sambal hitam tu je..Allah..makan pulak dengan nasik panas2..fuhhh tak perasan dah anak ko menangis kat depan tv tu haa..hahaha

kalau nak tengok lagi, review pasal ni kan, klik #sambalhitamciknaa ni..
pastu cepat2 order dengan ciknaa ni tau..sebab dia buat setiap minggu kecuali diberitau la..

oklah, sekian review ikhlas dari custemer tetap sambal hitam ciknaa ni..hihi
benda sedap memang kena war2 kan..
korang ape tunggu lagi..cepat lah order..

jumpa lagi..bye


Thursday, October 6, 2016

Farm In The City, Seri Kembangan

AWAS: Entry Banyak Gambar :)

Assalamualaikum dan haii..
Baru ada masa nak buat entry pergi Farm in The City 2 minggu lepas kot..
pergi hari Sabtu, 24 September 2016..
kononnya nak bergerak awal pagi..tapi biasalah kan..
malas nak cerita..pukul 10 lebih baru keluar rumah..
lepas tu, singgah sarapan dulu..
kenyang perut baru senang hati..ye dak?

kitorang sampai sana pukul 12 lebih kot..
sekali pusing je dah ada parking, sebab pelawat sessi pagi dah nak balik..
budak2 tadika yang datang sessi pagi pun dah nak balik..
so, tips pergi Farm in The City ialah, kalau nak datang awal pagi, make sure betul2 awal pagi yer..
kalau tak, sila datang tengahari..
sebab parking limited tau..tak banyak sangat..

Yeayyy..akhirnya dapat jugak snap gambar papan tanda keramat ni..

mana gambar mami? 
mami scared ke? no lah..mami photographer..mami not scared lah..hihi..
tak berkilat pun kura kura ni..dalam Lara Oh Lara kemain berkilat kau yer..
yang besar tu umur 33 tahun tau..dah sebaya dengan asben..hahah

Asyraf tu suka sangat la dengan kura kura..
nanti kalau ko pergi sini, memang akan jumpa kura kura di mana mana sahaja..
tepi pokok, tepi tangga, tepi kolam..ehh banyak la kura kura..
cuma tak glamer macam yang besar ni lah..kesiannn



Antara haiwan2 yang ada dekat Farm in The City.
gambar pun berterabur..tak ikut susunan dah..takpelah yer..
tu pun ada gambar haiwan yang takde ni..

tengok la asyraf tu..mami pun takut nak pegang anak ayam tu gitu je..walaupun mami ni orang kampung, tapi idok ler nak pegang anak ayam weiii...hishhh
setakat pegang ular tu, memang dia no hal..rilek je muka macam takde apa2 berlaku..
mami macam biasa..photographer of the day..hihi

yang putih macam kambing tu bukan kambing yer..jangan salah..
tu Llama/Alpaca..tapi ada iras kambing kan..cousin kambing la agaknya ni..





haa ni kambing..kot la ada yang tak kenal kambing kan..hihi
dah la jinak jinak semuanya..lapar memanjang pulak tu..
asyraf keja bagi makan kambing tu..
ulang alik mintak sayur kangkung dekat brader yang jaga tu..
berbulu je brader tu tengok asyraf..hahahha
dia kata, balik2 muka budak ni dok mintak kangkung..

bergambar dulu seround..mujur bawak adik..boleh la jadik potographer..hihi

menyengih je kejenya..suka sangat la mami tak marah dia pegang haiwan2 ni..
kalau kat kampung masa adik ada beli arnab dulu, jangan harap la dapat pegang macam ni..
memang kena jerit la kan..hahha mami nye punnn..motif sangatttt

mami acah2 berani je tuhh..tu yang bahagian tangan tu jadik parkinson..hahaha

ni part yang paling best sekali..kemain gigih semuanya try tangguk ikan dalam longkang ni..
ingat senang? dah la penangguk kecik..geram je aku tengok ikan tu berenang laju kemainn..
Dahlia siap cakap, mami, ikan terbang laju sangat..kihkih..


fish feeding timeeee..suka la budak budak ni tengok ikan kemain banyak hoiiii..semua gemok2 pulak tu..
makannn je kejenya kan..


kebetulan masa kitorang sampai tu, ada parrot show..penuh dengan budak2 sekolah sekeliling parrot2 tu..

terpaksalah abah dukung macam ni..
mujur abah gagah perkasa..itu pun, dahlia merengek nak jugak duduk atas bahu abah macam tu..hihi

sebenarnya, asyraf tu berhajat nak letak burung tu atas bahu dia..sibuk dia zikir nak letak bird atas bahu..
mana lah boleh..nasib baik tak buat perangai lepas mami cakap tak boleh tu..

dalam Lara Oh Lara, kereta Volkwagen ni warna putih kalau tak silap..
tapi masa kitorang pergi, dah bertukar rupa dan yang penting..makin cantik lah kan..
warna pink siap ada lukisan bunga2 lagi kat situ..boleh jadik prop bergambar 

cubaan bergambar dengan anak dara nan seketul..

Lepas tengok parrot show tu, kitorang pergi makan jap..
ada cafe kat tepi kandang kuda kecik tu..
cafe air cond..best la sebab masing2 dah kepanasan kan..dapat pulak minum ice lemon tea, perghhh..
sejuk nyaman tekak..order fish n chips, kongsi makan ramai2..
nasi goreng kampung tak makan pun..sebab dah kenyang..so, tapau je makan kat rumah..

lepas kenyang perut, bawak budak2 ni pony ride pulak..
satu round, rm7 which is mahal la kan...
sebab selalu naik kat Titiwangsa rm1 je..hihi
tapi takpelah..kasi chance laaa..


nampak tak beza tu..sorang happy kemain..dah ala2 YB dah tu
yang sorang tu, dari awal sampai habis pony ride pun nangis..adoi laaa..

jadiklah..buat kenang kenangan..
overall kalau orang tanya, nak pergi lagi tak Farm in The City?
of course nakkkk..kalau boleh nak pergi tiap2 bulan..sebab apa? sebab besttt..
anak2 suka sangat dengan haiwan2 ni..

Alamat
FARM IN THE CITY
Jalan Prima Tropika Barat 1, 43300 Seri Kembangan, Selangor
hari tu kitorang just Waze je Farm In The City..depan2 pagar sampai..hihi

Harga Tiket (Mykad)
Dewasa - RM32
Kanak Kanak - RM27
Bawah 90cm FREE

Tuuudiiii..jenuh nak siapkan entry ni..punya lama tulis tak siap2..akhirnyaaa baru dapat publish..
sorry la entry penuh dengan gambar..hihi
oklah..jumpa lagi lain kali..
bye..

Tuesday, October 4, 2016

Asyraf Dahlia

Assalamualaikum dan hai..

Lama tak story mory pasal 2 beradik ni kan..
dah besar dah masing2..
Asyraf pun dah nak masuk 5 tahun 2017 nanti..
so, akan sekolah lah tahun depan..
mami dgn abah dah decide nak hantar sekolah dekat je dengan rumah..
harapnya, dapat la sesuaikan diri nanti..

dulu mami risau gila sebab asyraf ni memang makan bersuap sampai la umur 4 tahun ni..
baru sekarang je belajar makan suap sendiri..itupun pakai sudu..
surprisingly, dia makan kemas sangat..
elok je semua nasik masuk dalam mulut..
takde sepah2 langsung..
nasik sebutir pun takda tumpah..
haaa lega lah mami tengok kalau macam tu kan..Alhamdulillah..

sekarang ni, duduk dengan Wan (MIL)..
pagi2 asben antar kat umah Wan..petang nanti mami amik..
macam tu lah hari2 sejak pengasuh dia (Mak) meninggal..
dia terus taknak pergi sana walaupun anak menantu mak still mengasuh budak2 lain..
bila tanya kenapa taknak pergi umah pengasuh, nanti dia jawab,
Mak dah takde..Asyraf taknak pergi sana..
hurmmm


Dahlia pulak sekarang dah 2 tahun 5 bulan dah..
dah anak dara sangat dah..mulut pot pet pot pet non stop..
umur setahun lebih dah bercakap ni..tanpa pelat pulak tu..Alhamdulillah..
tapi penatnya nak melayan sembang dgn dia..
macam orang tua! kihkih

Hari ni, start duduk dengan pengasuh baru..
pengasuh lama pindah rumah..jauh pulak tu..sampai ke Bukit Beruntung sana..adoiii
sedih memang la sedih kan..sebab dia yang jaga budak2 ni, dari lepas pantang dulu..
tadi masa hantar dekat pengasuh baru (Ibu), terkebil kebil dahlia pandang Ibu..hihi
nasib baik tak menangis..hihi
sebab mami abah dah 3 hari berzikir kat telinga tu..
lepas ni adik dah tak duduk dangan Kak Intan tau..
adik kena duduk dengan Ibu..agaknya dia paham la tu kan..
Alhamdulillah..balik nanti kena tanya Ibu la..
ok ke tidak jaga dahlia..sebab anak dara sorang tu pun, boleh tahan jugak peel nya tuh..
kekadang mengundang jugak..hoho

oklah..ni je untuk entry ni..
esok2 jumpa lagi..
bye


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute