Pages - Menu

Blogroll

Friday, October 28, 2011

Dah 30 minggu...:)

Alahai..
30 minggu dah aku bawak si kecik dalam perut ni..
nak kata sekejap tu, takde lah sekejap sangat..
lame lah jugak..
30 minggu kot..:)
tapi tapi tapi...
aku sebenarnya cuak jugak ni..
yelah..kang tau tau dah nak bersalin dah..
halllamakkkk..takut..huhu..

baby..
jangan nakal² ye kat dalam perut mummy ni..
jgn keluar selagi belum sampai EDD kamu yer..
**boleh ke cakap macam ni..hehe..**

p/s: hari ni amik half day pegi klinik..saje nak skodeng gender baby..
lalalallalala...

Wednesday, October 26, 2011

dah nak raya haji dah pun..

Assalamualaikum..
selamat pagi..
selamat bercuti pada yang bercuti macam aku..
pada yang bekerja, selamat bekerja..
OT kan..bulan depan gaji masyukkk..
hehe..

sebenarnya nak citer pasal balang kuih raya puasa hari tu..
baru sabtu lepas berjaya basuh..hehe..
ni dah nak raya haji dah pun..
sebelum ni bukan tak nak basuh, tapi kuih raya ada lagi dalam balang tu..
stok sampai raya haji..hehe..
see..tu jelah balang kuih raya yang ada kt umah sekarang ni..
tu pun murah punya..
yang kaca belang² tu beli kt Ong Tai Kim..
yang polkadot tu beli kat Giant..
hehe..
agaknya berapa kali raya aku nak pakai balang balang ni ekk..

Wednesday, October 19, 2011

dah tau nama ulam ni..hehe..

act, kelmarin baru tau apa nama ulam ni..
tetiba keluar mentol atas kepala..tingggggg...
nak TER Google nama ulam ginseng...
dan hasilnya betulllll...

so, nama ulam ni ulam ginseng yer kawan kawan..
kalau ikutkan banyak nama ulam ni..
antaranya Som Jawa, Ginseng Jawa..
eh banyak lagilah nama samaran ulam ni..
haha..
banyak jugak kelebihan ulam ni..
kalau nak tau Google je..
berderet keluar..

lepas ni boleh la makan ulam ni tanpa rasa was was dan tanpa persoalan..
cehhh...

Tuesday, October 18, 2011

1st anniversary & kek batik..

tajuk ntah pa pe..:)

Hari ni dah 18hb kan..
dah terlepas 2 hari dah pun..
baru hari ni nak buat entry..
tak kisah lah kan..

act, 16hb yang lepas kan besday en asben..
bersamaan dengan ulang tahun perkahwinan kitorang yang pertama..
dah setahun dah kawen..
dah macam macam perkara baru kitorang belajar..
ada manis..ada masam..ada pahit..
biasalah tu kan..kata baru nak mula hidup berdua..
Alhamdulillah..sampai sekarang ni kitorang happy je..
tambah pulak dengan si kecik dalam perut ni ha..
alahai..

tak celebrate ke?
tak pun..haha..
just wish happy besday kat en asben pastu wish sekali happy anniversary..
en asben pun macam tu jugak..
dapat la kiss sedas dua..
wakakaka..

malam sabtu tu saja je aku buat kek batik..
sebenarnya memang nak habiskan stok biskut merry dalam almari..
nasib baik belum expired lagi biskut tu..haha..
pastu butter cup yang aku beli konon konon nak buat cornflakes madu raya puase pun ade lagi..
yang takde cuma coklat masak je..tapi milo ade..haha..
susu pekat pun ada..so, projek jalan..
boleh lah kan..

sementara nak tunggu citer Tahajud Cinta start, aku main pondok pondok kat dapur..
kebetulan en asben takde..
main futsal kat Segambut..
lagi cepat lah aku buat kerja kan..

pendekkan cerita..
ni lah hasilnya..
biskut lagi banyak daripada coklat..haha..
boleh lah kan..bukan Masterchef yang buat..:)
kenapa ada 3 ketul?
satu utk en asben..
satu utk aku..
satu lagi utk baby..
maknanya aku kena makan 2 ketul lah kan..haha..
manalah tak gemuk..adehhhh...

hurmmm..butter ada lagi separuh tu..
nak di apa kan yer?

Friday, October 14, 2011

28 weeks & 3rd Trimester..

Ok..
meter mood nak update blog dah naik mencanak ni..
sila beri laluan..hehe..

hari ni kan dah genap usia baby kecik dalam perut aku ni 28 minggu..
kiranya dah 7 bulan dah..
hari ni jugak dah masuk 3rd trimester dah..
Alhamdulillah..
ngeri pulak aku tengok gambor dalam pregnancy ticker atas ni..
tu yang berbelit tu tali pusat yer..
huhu..

perkembangan sekarang..
berat : 66.2kg
tinggi: 164cm
motif bagitau tinggi?
haha..

selera makan besor...makan tanpa henti adalah kebolehan terkini..
tapi time nak makan ubat pikir 3, 4 kali..*lempang*

baby stuff?
baju baby baru ada 2 helai..kesian anak aku..
ada sapa sapa nak tolong beli?
botol susu belum ade..tapi berus botol dah beli...
haha..
nanti kalau ada masa aku amik gambar barang barang baby yang dah beli ekk..

ehh..panjang pulak aku menceceh..
tulah..aku dah kate..
kalau mood nk merapu kt blog dah datang, memang gini lah gayanye..
tulis tanpa henti..

ok..bye..
mekasih sudi bace repekan mummy buyung ni..hehe..

apa nama ulam ni yer...?

hai..
selamat pagi..
pepagi ni aku bukan nak berteka teki..
tapi nak dapatkan jawapan pasti..
cehhh..

ada sapa sapa tau apa nama ulam ni yer..
selama ni aku dok panggil ulam herba..
tapi bila aku Google, tak pulak keluar gambar ulam ni..
keluar gambar ulam ulaman yang lain..
aku dah konpius dah..
sapa pernah makan ulam ni?
apa nama ulam ni ekk..
aku dari kecik memang dah makan ulam ni..
selalu kalau mama goreng nasik, aku suka petik ulam ni..
pastu makan dengan nasik goreng panas panas lawan pulak dengan teh O suam..
sedap ooooo...hehe..

tapi kelmarin aku takdelah buat nasi goreng pun..
masak nasik macam biase..goreng bayam pastu buat ayam masak kicap..
simple je makan malam aku..huhu..
tu pun licin sampai menjilat kaki..hehe..
berminyak sakan..huhu..

ehh..sapa yang tau apa nama ulam tu, tolong ekk..
mekaseh..:)

Thursday, October 13, 2011

perihal check up baby kecik..

cubaan untuk update blog setiap hari..
haha..

ohhh..nak cerita pasal check up kt KK pagi tadi...
pendekkan cerita..
macam biasa rutin kalau pergi checkup..
timbang berat badan..
check urine..

tang urine tu ok..
tapi tang berat badan tu tak berapa ok..hehe..
kalau bulan lepas berat aku 63.8kg kan..
sekali timbang tadi terus naik jadik 66.2kg..amekawww..
patutnya kena naik 2kg je setiap bulan kan..
yang aku ni naik sampai 2.4kg..
terlebih 400gram..hehe..
terus nurse tu tulis guna pen merah..
nurse pun pelik..
dia kata kaki tak bengkak..
tangan pun tak bengkak tapi berat naik banyak..
aku lagilah pelik..*padahal aku buat buat pelik je tadi..*
hehe..tak sedar diri yang mulut ni dok ngup ngap ngup ngap dari pagi sampai lah habis opis hour..
kahhhhhhh....
so, sila control makan yer lepas ni..

ohh..
jumaat depan ada appointment MGTT lagi sekali..
MGTT tu minum air gula yer adik adik..
harap harap takde problem and harap sangat air gula tu sesedap yang aku dah pernah minum dulu..hehe..
huh..nak yang sesedap jekk..

dannn..
berita kurang baik untuk aku..
HB aku makin menurun..sadis sungguh la..
lepas ni kena datang checkup setiap 2 minggu sekali..
adehhh..

untuk tidak menghampakan permintaan peminat peminat *lempang nak??*
mempersembahkan perut mak yung yang terkini..
haha..
gambar perut jelah ekk..
aci kan..
sebab mummy to be ni pemalu orangnya..
caitttt...

p/s: berjaya update 2 hari berturut turut..:)

Wednesday, October 12, 2011

perihal baby kecik..

alahai..

kesian blog aku..
bersawang..

hari ni rasa macam nak update sikit pasal baby kecik dalam perut ni lah..
kesian dia..lama tak story pasal dia..hehehe..
apa nak buat..mummy dia dah kena sampuk dengan penyakit MALAS..
harap baby tak malas macam aku..hehe..

setakat hari ni baby kecik dalam perut ni ok..
sihat walafiat..membesar bagai johan dah ni..
aku nak jalan laju laju pun dah tak boleh dah..
dah ala ala anak penguin pun ye jugak gaya jalan aku sekarang..

kalau malam time tido, MasyaAllah..Tuhan je tau..
kadang rasa macam nak nangis..
nak pusing kanan kiri bukan macam dulu sebelum pregnant..
ambik masa 7,8 saat jugak, baru dapat tukar posisi tidur..
nak tidur telentang pun dah se best dulu..
apa lagi nak tidur bawah ketiak en asben..eh..

tapi moment melayan baby kecik ni bergelombang dalam perut ni memang best..
memang tak dapat nak gambar dengan kata kata..
kadang kadang sampai terkejut jugak tidur aku dek penangan kena kick dengan dia..
takpe..tendang lah..mummy rela..huhu..
dalam perut ni je merasa nak tendang mummy ye..
dah keluar nanti, buat lagi perangai tendang tendang ni, siap ko...
huhu..garang ni..

esok ade checkup dengan KK..
risau nak naik atas penimbang berat tuh..
risau jugak pasal HB low aku nih..
ntah bila lah nak dapat bacaan cantik macam mommies yang lain..
esok kalau rajin, aku update lagi ek..
kalau rajin yer...hehhe..

oklah..stop dulu kt sini..
len kali aku sambung lagi..
aku doakan semua kawan kawan baik yang baru kahwin, yang dah lama kahwin, yang dah lama tunggu rezeki Allah nak pregnant ni supaya cepat dapat peluang untuk pregnant..semoga kita semua dapat merasa nikmat untuk menjadi ibu, mak, mama, mummy untuk anak anak kita..amin...:)
jangan sesekali putus asa..chaiyokkk chaiyokkkk...

p/s: segan nak tepek gambar aku yang tengah membesar bagai johan ni..haha..

Wednesday, October 5, 2011

kesian blog merah aku...

Assalamualaikum..
hai..
kesian pulak dengan blog merah aku ni..
nk update satu entry sehari pun susah..
dah hampir terbiar dah blog ni..

apa nak buat?
tuan blog memang tak larat nak merapu..
idea nak merapu tu memang banyak..
tapi tak terluah dengan kata kata..
hehe..

paling giler aku rase bagi seorang blogger..*cisss..poyo jekk..lempang nak?** entry raya satu pun takde dalam blog merah aku ni..huhu..
sekarang raya pun dah habis..
rasa macam tak yah la aku terhegeh hegeh nak update pasal raya ekk..
tunggu raya haji ni lah..
kot kot aku rajin nak update kan, akan aku update siap ada episod..
haaa..kan aku dah merapu banyak tu..

oklah..jumpe lagi di lain siaran..
tata..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute