Pages - Menu

Blogroll

Thursday, May 31, 2012

anak korang tengok kartun dinosaur train tak?

tajuk tak menahan..
ape pun tak boleh..

haaa..anak korang tengok kartun dinosour train tak?
anak aku tengok..haha..
takde channel disney, so kita tengok lah channel yang ade ye anak²..

nilah rupe kartun tu..
kisah dinosour je semua..
tiap2 pagi pukul 7 pagi..
memang tiap² pagi aku bukak channel 611 ni pastu suruh Asyraf tengok..
saja nak bagi dia ralit sambil² aku siap² nak pergi kerja kan..
gitu lah tiap hari..memang dia ralit tengok pun..
citer pagi tadi..
Asyraf bangun punyalah awal..
pukul 4 pagi dah bangun dok ek ek ek ekk..
dia lapar sebenarnya..nak susu lah tu..
so, bagilah susu yang aku dah pam pukul 3 sebelum tu..
info : saya EP Mom.
info : susu yg diperah mampu bertahan sehingga 4-8 jam pada suhu bilik.

lepas menyusu, Asyraf takmo sambung tidur balik..apakah?
en asben yang dok layan Asyraf..
aku pergi basuh botol..
agaknya en asben mengantuk sangat kot..
boleh dia ckp kt Asyraf..
"tidolah Asyraf...nk bagi tengok dinosour train pun tak boleh..
dinosour pun tido lagi ni.."

aku dengar pun tergelak..
aduhainyepun..
ape pun tak boleh lah abah ni..
pastu aku tepuk tepuk montot, nasib baik dia nak tidur balik..
kalau takkkkk...
sendiri mau ingat..
mata panda semalam pun tak ok lagi ni..













kawan kawan dinosour..:)

Wednesday, May 30, 2012

perlu ke buat mulut macam tu..

maafkan saya..
saya geram dengan anak bujang saya yang satu ni..
asyraf, perlu ke buat mulut macam tu bila mummy nak ambik gambar...?
haishhh..babab kang..

owhh..malam tadi cranky sungguh kamu yer..
pukul satu pagi tak tido² lagi..
nak ajak orang sembang dengan dia..
sampai abah kata ni pukul satu pagi lah asyraf..
bukan satu tengahari tau..
huhu..

sudahnya pagi ni laki bini masuk opis bermata panda..
kahhhh..
malam ni tidur awal yer asyraf..
mummy nak qada' tidur..ehh.

Saturday, May 26, 2012

3 series sudah..:)

selamat hari ulang tahun kepada diri sendiri..
yer..yang ke 30 hari ni..
makin pendek umur aku..

tahun lepas sambut birthday berdua je dgn en asben..
tahun ni Asyraf boleh join sekali..
nnt mummy makan kek, Asyraf minum susu flavour kek sudah lah yer..
hehe..

































nk nyanyi lagi hepi besday to me lah..
jom Asyraf nyanyi sama²..
hoho..

Wednesday, May 23, 2012

sakit pedih

jari telunjuk masih lagi sakit..
tapi dah tak pakai handyplast dah..
rasenya macam makin teruk pulak pakai bende alah tu..
baik biarkan terdedah macam ni..
letak minyak gamat pemberian kawan opis yang baru balik Langkawi minggu lepas..
pastu jari terangkat angkat..
aduhai..

jari telunjuk aku terkena besi sinki..
pedih menyucuk jiwa raga masa kena tu..
dan dan tu lah air mata nak keluar kan..
sibuk je air mata ni..hehe..

besi sinki yang macam mana..?
oklah..kt umah sewa aku ni pakai sinki yang biasa je pun..
yang boleh pasang, boleh cabut bila bila masa ikut keadaan..hehe..
kan besi kt bahagian bawah tu kan terdedah macam tu je..
kalau ada kitchen kabinet, besi bawah tu dah tak nampak kan..
ehh yer ke..
jap nak imagine dapur umah kat kampung pulak..hurmmmm...

masa nak ambik periuk kat bawah sinki, boleh pulak terkena besi tu..
aduhhh terasa rasa lagi ni kepedihannya..
arghh malas nk sambung cerita..
pedih lagi ni..huhu..


















nk nangis macam asyraf ni lah..huhu..
ni asyraf beberapa jam selepas dilahirkan..
tapi suara masa ni apelah sangat kalau nk bandingkan dgn suara nangis sekarang..
aduhai..gegak gempita rumah jadinya..hehe..

p/s: gmbr jari yg sakit takde

Friday, May 18, 2012

batman Malaysia..?

ok tajuk ntahapahapantah..
maafkan saya..:)

mari tenangkan keadaan..
dan mari lupakan entry susu lembu anak lembu tu yer..
tak kisah la anak kita minum susu apa sekalipun, janji anak tak dibiarkan kelaparan..
kalaupun anak diberi minum FM, kita sebagai mak ayah, mesti nak bagi FM yang terbaik dan sesuai dgn bajet kita kan..
kalau anak anda fully breastfeeding, bersyukurlah..
kerana bukan semua ibu mampu melakukan nya..:)
ok..full stop.

meh layan gambar budak demokk kaki sengih ni pulak..
boleh jugak hilangkan stress kan..sekurang² nya bagi aku..:)

































batman pakai baju bola..hehe..
dah besar dah anak bujang aku ni..
ada sape² nak booking ke..
ehh over pulak mummy Asyraf ni..hoho..

owhh..semalam balik kerja..
lepas angkat Asyraf dari carseat, letak atas tilam depan tv..
aku pergi dapur, simpan EBM yang pam kt opis..
pastu nak pergi main dgn Asyraf..
tetiba nampak Asyraf meniarap...

tau apa tindakan aku lepas tu..??
aku cepat² angkat and dukung dia umpama meniarap tu merbahaya bagi dia..
lepas tu baru tersedar..
ehhh Asyraf meniarap je kotttt..
apa salahnya..hoho..
sorry Asyraf..mummy takut Asyraf sakit je..
ape pun tak boleh lah mummy ni..:)

nah..
tengok la sampai lebam..
anda muak dgn gmbar budak demokk ni?
maafkan saya..
sekian, 
- dari mummy yang suka letak gambar anak dia dalam blog dia..
- dari mummy yang tak sempat nak rakam moment anak dia meniarap semalam..
hehe..:)

susu lembu anak lembu?

amacam?
panas tak hati baca tajuk aku  tu..
biasa tajuk entry aku semua hampeh je kan..

ok..
entry ni aku tulis ikut pandangan aku je tau..
sekadar pendapat peribadi aku je..
kalau ada yang tak suka, aku mntak maaf awal²..

aku kan suka blog-hoping..
lagi² blog mommies..
saja baca cerita pasal anak² diorang kan..
tapi aku tak komen pun..serius aku segan nak drop komen..
kadang² ada jugak lah aku drop komen itupun ala² segan silu..hoho..

tapi kan..
ada satu blog tu..blog mommy baru..macam aku jugak..
kadang citer pasal anak..kadang citer pasal penyusuan..
tapi aku macam kurang berkenan bila dia citer bab penyusuan susu ibu ni..
bagi aku, dia macam...errrr macam ape yer..
susah lah nak cakap..

iyer..mungkin rezeki dia dapat fully breastfeed..dapat DF baby kat mana² pun..
anak dia fully BF..tak campur FM..memang dia bersyukur..
tapi tapi tapi..
aku kurang berkenan bila dia guna term susu lembu in stead of Formula Milk (FM)..

nampak macam remeh je kan..
tapi sebenarnya boleh menyentuh hati para mommies yang tak boleh fully breastfeed anak diorang contoh macam aku ni..
serius aku cakap, bila baca entry dia pasal susu ibu ni, aku rasa macam sedih sangat bila dia samakan anak² yang minum FM ni, dengan anak lembu..
ehh..kalau ye pun tak payah la nak samakan dengan anak lembu kan..
giler sadis..

bukan sekali dua up entry macam tu..
tak baik tau..kesian kat aku ni..
kat orang lain aku tak tau lah..
ke orang lain tak kisah ekk..aku je lebih²..huhu..
























saya bukan anak lembu..
saya anak abah n mummy..:(
baju yg asyraf pakai ada kartun mooo mooo tu saja je aku amik jugak lebih lebih orang tak nak masa Pureen Warehouse Sale hari tu..comel ape..mooo moooo...

Asyraf sekarang ni memang dah campur Anmum..
tapi jarang sangat lah..
tapi dekat umah pengasuh memang 100% EBM..
kalau kt umah, aku campur jugak bagi Anmum kalau tak sempat nak pam kan..
aku kan EP mum..

lagi stress skrg ni sebab stok susu dalam peti ais rosak semua masa blackout awal bulan lepas..
malas nak citer pasal stok susu rosak ni..bertambah stress aku nanti..
sekarang ni, pam hari ni untuk bekalan esok hari..
caiyokkkk caiyokkk..
go mummy go..tetibe..:)

p/s: FM is no evil..ianya option dikala susah.. quote by kakak kesayangan saya..:)
p/s: jgn tanya URL blog tu..mmg tak ingat pun..sbb baca time bloghoping dr blog mommies yg populer je..:)

Wednesday, May 16, 2012

4 bulan 5 hari - meniarap

haii dah petang baru nak update..
tadi pergi jalan jalan blog orang dulu..hehe..

nak citer pasal Asyraf baru meniarap semalam..
anak orang lain dah lama meniarap..kecoh betul aku ni..
giler excited mummy dgn abah dia ok..
aku mmg tgh dok main² dgn Asyraf..
abah asyraf tengah main PS2..

tetiba aku tengok Asyraf macam bersungguh giler masa nak mengiring tu..
aku pun saje je sorak² suruh Asyraf meniarap..
siap cakap caiyok caiyokk Asyraf..kahhhh..
tetiba......
Asyraf meniarap..
en asben terus datang tengok bila aku jerit Asyraf meniarapppp..
hhaha..

tapi sekejap jelah..
lepas tu Asyraf terus bising ehh ehh ehhh..
aku pun angkat, baringkan dia semula..
aku cium sedas..abah cium sedas..je??
syabas Asyraf..hehe..

































gambar semalam sebelum kejadian..hehe..
ni tengah uk uk..tu yang separuh bogel..

lepas tu aku cakap kat Asyraf..
meniarap lah lagi..mummy nak rakam ni..
sebab tadi tak sempat nak rakam..
mummy over excited..

tapi....
nan adoooooo...

Monday, May 14, 2012

Terima kasih Asyraf..

Terima kasih Asyraf sebab hadir dalam hidup abah dan mummy..

































terpaksa edit sampai macam ni sekali untuk elakkan kontroversi..
alah edit pakai Photoscape je pun..klik klik pastu save..haha..
padahal mummy Asyraf malu nk interframe dalam blog sendiri..hehe..

korang tengok tudung aku tu..
ni lah antara sebab aku dah jarang pakai tudung bawal kalau nak keluar berjalan dengan Asyraf ni..
habis penyet tudung aku..
kalau dah dapat pegang tudung, bercinta nak suruh dia lepaskan balik..
adehh..

haiii..bila lah Asyraf nak panggil 'Mummy' ni..hahha..
padahal Asyraf meniarap pun tak boleh lagi..
okbaiii..

Wednesday, May 9, 2012

Asyraf nak pergi school..

ni gambar pagi tadi..
sebelum bertolak pergi umah mak zai..
tapi kitorang selalu cakap dgn Asyraf nak pergi school..
sekarang ni sengih² jelah kalau cakap nak pergi school, jangan dah sampai masa betul² kena pergi school, Asyraf mengamuk sudahlah..
tak pasal² kena berumah tangga kat sekolah nanti..
mummy tak kuasa tau Asyraf..
budak bucuk belum mandi pagi..
mata saya sepet sebelah..telinga pun lain sebelah..hoho..
eh..towel pink?

Monday, May 7, 2012

pengasuh Asyraf pindah rumah..

sebenarnya dah seminggu Mak Zai pindah rumah..
taklah jauh sangat tapi kena hantar naik kereta lah..
kalau dulu boleh lenggang kangkung kedek kedek jalan kaki dukung Asyraf..
sekarang tidak lagi..hoho..

nak cari pengasuh lain dah takde masa..
kitorang pun malas sebenarnya nak cari yang lain...
Asyraf pun dah biasa dgn mak zai dia..

so, sekarang ni aku lah yang kena hantar Asyraf pergi umah mak zai..
en as pergi kerja naik moto..
memula tu memang cuak la..
siap keluar peluh jantan segala 1st day hantar Asyraf..
sekarang ni dah okey sikit dah..hehe..

nasib baik Asyraf behave je duduk dalam carseat..
siap sengih sengih tengok mainan gantung² dalam kereta..hehe..

gambar ni bukan dalam kereta yer..
ni masa testing letak dia dalam carseat tu..
sengih sengih..

carseat pink? jambu sungguh anak bujang aku tu..
ehh tak..car seat tu anak sedara aku punya..
biras aku tak kasi aku beli yang baru..
dia suruh guna je yang Mia punya..
Mia dah besar..dah tak mo duduk dalam carseat tu lagi dah..
tunggu adik Mia bulan hujung tahun ni..

aku??
okey je..pink pun pink lah..hehe..

Thursday, May 3, 2012

bila anak takut air..

alahai anak omakkk..
menangis tak berlagu bila kena air..

































muka berkerut habis..hilang macho sudah..
padahal air pantai tu bukan nya sejuk pun..
tapi kalau dah takut air tu, macam gitu lah gaya nya..
lepas angkat je kaki, elok je sengih sengih..
sabo jek..drama king betul..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute