Pages - Menu

Blogroll

Friday, June 29, 2012

bila mummy semangat lebih..

normal lah tu kan..
rasenya mostly mummy yang ada anak baya² Asyraf semua semangat terlebih macam aku jugak..
kan kan kan..hehe..

minggu depan Asyraf dah 6 bulan..
tak sabar pulak rasenya aku nak bagi dia makan..
see see..anak takde pa pe pun..mummy je yg lebih..
ntah asyraf nak makan ke tak nak..

ahhh tu lain citer..
yang penting aku dah usaha nak bagi dia makan makanan dari air tangan mummy dia ni..
sedap tak sedap belakang citer..haha..
alah..setakat steam / rebus buah² an takkan lah tak pandai kan..

sabtu lepas..hahaha
kami bertiga telah menjejakkan kaki buat pertama kalinya ke Giant Batu Caves tu haa..
semata mata nak cari bekas ais cube yang ada penutup tu..
dah aku baca banyak kat group FB, cakap kt sana ada yang murah kan..
nak beli yang mahal², aku mana ada duit..





ni item yang berjaya aku rembat hari tu..
bekas ice cube tu harga rm3 lebih kot..
termos tu brand biase je pun..
harga tak ingat..tapi belas² lah..taktau lah tahan panas ke tak..belum test lagi..
tipuware tu aku beli jugak padahal berlambak dah tipuware kat umah..
tak lupe jugak bakul biru tu..saje je aku beli..
dah kata mummy semangat kan..huhu..

ala colorful nya..hehe..

p/s: kalau prestasi termos ni mengecewakan, baru beli termos yang memang brand THERMOS tu..
giler mahal bende alah tu..bagi aku lah..hehe..
Thermos idaman kalbu..
kat SINI ada jual..
berangan memang best...:)

Wednesday, June 27, 2012

bila 2 hero ke tailor..

sabtu lepas..baru nak update?
ikut en asben pergi tempah baju melayu..
kemain..padahal puasa pun belum..hahha..
aku terpaksa lah ikut sebab bos kecik pun kena tempah jugak..
en asben memang dah biasa dgn tailor ni..
sejak zaman bujangan sampai dah jadi abah ni pun, tailor ni tetap jadik pujaan hati dia..


















kedai jahit ni kat Pertama Kompleks tu..
owner dia cina..Alex kot nama dia..





nampak tu en asben setia menunggu sebab ada customer tengah amik ukuran..


ukur jangan tak ukur..
siap ckp dgn tokei besarkan sikit pinggang..haha..
tak pun lebihkan butang kat pinggang tu..

tibalah masa untuk bos kecik pulak amik ukuran..
kemain suka wife tokei tu dok agah..
sengih manjang..


amboi dik, dah macam nak buat tarian ballet je..


ukur ukur ukur..
bayar bayar bayar..
23/7 nanti boleh ambik..
tak sabar nk tengok bos kecik pakai baju melayu..
hehe..:)

Tuesday, June 26, 2012

tips baca blog mak mak..

kemain siap ada tip bagai..hehe..
takdelah..saje je ni..
jangan ambik serius yer..:)

takde tips ape pun..
tapi once korang dah masuk blog mak mak, terpaksalah redha je dengan ape juga entry yang disajikan oleh puan blog..walaupun entry tu bagi korang entry ntahapahapantah ke, entry takde faedah ke, entry sekadar nak update blog ke, ataupun entry lain tapi gambar lain..gambar tu tak lain tak bukan anak puan blog lah kan..hehe..
contohnya macam puan blog yang nilah..
entry lain, tapi gambar lain..


























ngeeeee..
jangan marah aaa....

p/s : ketahuilah bahawasanya bagi setiap mak mak itu, anak mereka adalah yang paling comel, paling cute, paling hensem, paling cantik diantara anak anak orang lain..kami mak mak ni cume berkongsi kegembiraan je dalam blog..
kalau suke tekan LIKE..kalau tak suke tekan DISLIKE..haha..

anda LIKE ke tidak?

anak didahulukan, suami diutamakan..tetibe..:)

asyraf penatlah mummy..

asyraf berenang atas toto pink..hehe..
jangan salahkan saya..
sila salahkan doktor yang cakap confirm anak u ni gigurl..
apa pun tak boleh lah doktor..
ape pun alhamdulillah dapat asyraf..

muka mintak simpati..
tp mummy buat tak reti..
sibuk amik gambar..



merajuk + penat..
hehe..

oklah, sekian..:)

Monday, June 25, 2012

aku punya menantu..

semalam pergi kenduri kawan en asben merangkap kawan aku jugak lah tu..
panas giler lah cuaca semalam..
berpeluh peluh si kecik tu..
mummy yang tukang dukung ni pun berpeluh peluh sekali..
adehhh..
nilah menantu aku a.k.a gelpren asyraf..haha..
comeiikan..baju purple tu pun comeiii jugak..ehhh..















penyet abih tudung aku..adehhh..
aku dengan pengapit pengapit time kawen dulu..hehe..
baby girl tu anak aku jugak tu..mak sebenarnya yang pakai tudung hijau tu..
balqis tu beza 2 minggu dengan asyraf..
secara otomatiknya dah jadik girlfren asyraf..haha.
ehhh..aku dah ada menantu..lalalla...

asyraf comot habis..
baju dah berpeluh peluh..
kalau ikutkan aku nk pakaikan rompers je..
tapi abah dia sibuk suruh pakai jeans bagai..

cam mana nak buat penutup nih..
oklah..bye..hehe..

Saturday, June 23, 2012

senyum..:)

aduhai..
asyraf lagi..
haha..


















tau je ade camera..
dan dan nak senyum..
tengok lah rambut anak bujang aku ni..
rambut dah panjang..tapi halus lembut pulak..
dah macam rambut pompuan..
aduhai..
ramai suruh letak minyak zaitun..
dari sehari ke sehari mummy lupe manjang..


















eh ehh makin lebar senyum..
makin kecik lah mata tuh..


















barulah sengih..
maaf lah..semedang amik gambar asyraf seksi meksi gini..
kecik lagi..takpe kan..hehe..:)

asyraf baru baik demam..
kelmarin, pukul 2 pagi pergi KPJ Sentosa bawak asyraf..
tetiba suhu naik melonjak 38.4 C..
panik laki bini..
doktor kata demam biasa je..
peparu ok..
doktor bagi ubat demam dgn antibiotik..

demam nak pandai apa lagi la asyraf oiii..:)

Wednesday, June 20, 2012

bila cucu pengasuh kena chicken pox..

aduhai..
baru je aku dok baca sana sini anak blogger kena demam chicken pox ni..
kesian aku tengok..
sedih pedih oooo...
sebab aku dulu pun pernah kena..
nasib lah dah tua bangka baru kena..
masa tu aku form 4..huhu..
gatal pedih tuhan je tau..
mama aku siap bawak pergi jumpa tok bomoh mintak air tawar..
Alhamdulillah takde parut..cume ada satu je kt kaki ni..
maybe ibu chicken pox kot..haha..

petang semalam masa nak ambik Asyraf..
nampak cucu pengasuh menangis je..
rupenya dah ade naik dah kat muka, badan, tangan..
maybe dia tak selesa lah tu kot..
yelah budak tu baru 9 bulan..

dalam hati dah cuak dah..
yelah, kalau anak² yang dijaga pengasuh yang kena, boleh lah consider tak payah hantar kan..
ni cucu pengasuh sendiri..duduk sekali pulak tu..
adehhh..

pagi ni takde mood nak hantar asyraf pergi umah pengasuh..
risau giler kot..
memang cepat lambat rasenya akan kena jugak chicken pox ni kan..
tapi asyraf kecik sangat lagi...
tak boleh bayangkan kalau betul² kena nanti..
Ya Allah..sedihnya..:(

* kalaulah cuti tahunan ada 100 hari...

Tuesday, June 19, 2012

botak lah mummy kalau macam ni..

hari hari setiap masa..
kegiatan yang dah lama dikesan..
burrrrrr..burrrrrrrrrrrrrr...
bersembur air liur..


















bahan bukti rambut mummy gugur tak boleh masuk dalam blog ok..
tapi en asben kata, kalau dikumpul rambut yang gugur tu,
dah boleh ganti kekabu dalam bantal asyraf dah..hoho..
banyak tak banyak lah kan..nak kata..

tak tau ape kena mengena anak start main air liur, rambut mak akan gugur..
tapi dari ape yang aku google kan..
masa kita pregnant, rambut akan tumbuh berapa kali ganda ntah..
kire banyak lah..
pastu bile dah beberapa bulan bersalin, rambut tu akan mula gugur..
maka jadilah kejadian rambut-mummy-di-mana-mana..
tapi takdelah sampai kena pergi Yun Nam..haha..

Monday, June 18, 2012

dah pandai buat ugly face..:)

hoho..
mintak maaf lah kalau ada yang muak dgn blog aku skrg ni yer..
memang aku takde modal lain nak update blog..
ni jelah modal aku skrg ni..
asyraf asyraf asyraf...
hari² asyraf..
maafkan saya..:)
alah..blogger glamer yang baru dapat anak tu pun hari² update pasal anak je skrg ni..
dia glamer..kau adooo???

act, dah banyak kali perasan yang bos kecik aku ni dah pandai buat ugly face..
memula ingat dia nak buat ape..
tp bila dah banyak kali tengok, rupenya tengah buat muka bucukkkk..
huk alohhhh asyraf...
mummy ingat awak nak berak tadi..hahahampehhhh...
muka bucukkk 1..
muka bucukkk 2..

ni je yang sempat snap..kebetulan tgh pegang camera..
kebetulan kerrrr...haha..

mood: tak sabar nak tunggu asyraf pandai baca..nak bagi dia baca blog takde faedah mummy dia ni..
ok asyraf..jom mummy ajar A B C..*sambil pegang rotan*
haha..

Saturday, June 16, 2012

rasa macam nak tido dalam buai jugak..

ni gambar bos kecik masa tak sihat badan hari tu..
haha..anak tak sihat, mummy dok sibuk amik gambor anak..
apa pun tak boleh..
















tapi serious, macam best giler dapat tido dalam buaian..
hehe..
asyraf memang tido dalam buaian kat umah pengasuh..
kat umah pulak, kadang² aku letak jugak..
buaian pun orang hadiahkan..
thanks nanny ngah yer..:)
rugi kalau tak pakai..ehh..

kalau weekend jarang sangat aku masukkan dalam buaian..
sebab nanti dia tido lama..
kalau tido lama, aku tak boleh nak golek golek dgn dia..
tak boleh nak geletek kaki dia..hehe..

errr..malam ni nak tido dalam buaian lah..
kahhhhhhh..*lempang*

Friday, June 15, 2012

beg cars mc queen asyraf..

beg je..bukan nya kereta betul pun..
tak mampu oiii nak belikan kereta mainan yang besor tu..
















nah..mummy abah hadiahkan sempena Asyraf dah pandai meniarap..
sesekali bagi reward kat anak sendiri takpekan..
lagipun kitorang memang tak banyak beli mainan kat Asyraf pun..
walaupun hati ni memang teringin nak beli..
tapi cepat cepat sedar diri..haha..

kitorang dah decide taknak selalu belikan mainan pada Asyraf..
belikan something bila Asyraf berjaya buat 'sesuatu' je..
contohnya meniarap ni lah..hehe..
so, mummy pun beli lah beg ni..
puas hati dapat beli beg ni..lama dah aku dok ushar..
haha..giler tak senonoh aku..
























aku letak baju ngan diapers asyraf dalam ni..
tapi bukan nak hantar pergi pengasuh..
bila keluar berjalan or pergi klinik utk checkup..
jangan tak tau..staff nurse pun teringin beg asyraf ni..
hehe..

oklah, tu je..
sekian..time kasih sudi baca entry merapu dari mummy asyraf..:)

update: beli kat SINI..

Thursday, June 14, 2012

mat bunga

suke benor asyraf..
padahal bantal nanny teh dia tu..
ntah ape yg dia happy sangat tu..

































ready nak mandi..
time mandi nangis sekuat hati..
menangis macam kena pukul..
aduahaiii..
apelah adik..tak macho langsung..
air pun takut..huhu..

Wednesday, June 13, 2012

kisah kain pasang..

kain pasang yang pertama selepas bersalin..
last beli kain pasang rasanya sebelum pregnant dulu..
lama betul tak bertukar baju kurung..
asyik dok ulang pakai yang sama je..
nasib baik aku dah bertukar kampus, orang tak tau tu baju lama aku..
haha..bajet org kisah aku pakai baju baru ke baju lama..hehe..


















ni lah jadiknya kalau dah tak tau nak update apa lagi dah..
kisah kain pasang pun boleeee...hehe..
beli kat jalan TAR..
kat kedai² kecik tu..bukan beli kat butik pun..
kaedah beli pun senang je..
tengok kat patung display, terus cakap nak sebijik mcm tu jugak..
dengan harapan, bila pakai nanti comel macam patung display tu lah..huhu..
nah..lempang sedassss..

Tuesday, June 12, 2012

sale sale sale...

sabtu lepas..
pergi jalan TAR..
Asyraf tinggal sekejap umah pengasuh..
lagipun tak sesuai bawak dia jalan² tgh panas tu..
lain la kalau pergi JJ kan..

so, merempit la suami isteri pergi jalan TAR..
dekat je pun..
tapi memang best la pagi² pukul 10 dah sampai area TAR..
harga pun best..1st customer katanya..best kan..hehe..

masuk Sogo pun rase macam tenang je..
orang pun belum ramai lagi..
lagi best rupa rupanya, ada sale..
























tengok..kan tenang je tu..
kira tenang la ni kan..
boleh jugak aku keluarkan phone sempat snap gambar lagi..
kalau tak, nak keluarkan phone pun tak berani..
























dan ini yang paling best aku rasa..
bagi aku lah..
yelah, aku kena tunggu time sale barulah berani nak shopping sikit..
sikit je ehh..tak boleh lebih²..
ade yang sebulan dinner makan megi je nanti..huhu..

Monday, June 11, 2012

Asyraf 5 bulan...tak sihat badan..

Assalamualaikum..
pagi tadi pergi checkup Asyraf..
semalam Asyraf 5 bulan..
hasil check up tadi..
berat - 7.3 kg
tinggi - 68cm

sepatutnya Asyraf kena cucuk hari ni..
tapi sebab dia tak berapa sihat sangat, nurse kata next week datang lagi untuk cucuk sahaja..
Asyraf tak demam..nurse kata boleh kalau nak cucuk, tapi nurse kesian nk cucuk sbb tadi Asyraf batuk kuat..boleh?
hidung pun berair je..
sempat muntah 2 kali tadi..
atas baju mummy sekali, kat dalam bilik penyusuan sekali..
nasib baik muntah susu jek..adehh..






tampal bye bye fever..
bagi nampak efek demam..haha..
nasib baik Asyraf ok je..takdelah tgn sibuk nak cabut bende alah tu..
bye bye fever tu aku potong 2, sbb dahi asyraf kecik sangat..
tak muat nak tampal sekeping terus..hehe..
mentang² dah terer meniarap, tido pun nak meniarap..
ni 1st time asyraf tido meniarap..tu pun abah dia dah risau..
takpe ke ni bagi asyraf tido meniarap?
tak lemas ke?
tak sakit ke dada dia?
aduhaiii..
gambar abah yang risau terpaksa di crop sebab cekciii..
haha..
macam ni lah bila anak pertama kali tak sihat badan..
risau terlebih..

asyraf, mummy doakan awak cepat sembuh..
sihat macam biasa..senyum² macam biasa..
gelak macam biasa..nangis macam biasa..ehh.
mummy abah rindu..:(

Friday, June 8, 2012

dah pandai meniarap..

Alhamdulillah..
anak bujang aku dah pandai meniarap..
jenuh aku tunggu bilalah gamaknya Asyraf ni nak meniarap..huhu..
tapi macam biasalah, video takde..
satu hari nnt, nak rekod jugak lah..
buat kenang kenangan kan..
pastu upload kt channel You Tube aku nnt..

dah banyak dah video asyraf ni kat you tube tu..
nnt bila dia dah besar, boleh tengok balik kan..
video dia membebel sorang²..
main mainan sorang²..
korang pun boleh je nak upload video kat you tube tu..
sign up you tube sekarang..hehe..
























Asyraf atas tilam bujang tempat dia golek golek..
mummy abah dia pun boleh tumpang golek sekali..haha..


















tengah kusyuk tengok tv..
mummy ambik gambar pun tak perasan..
ke Asyraf dah nyampah dgn mummy asyik amik gambar je..erkkk..

p/s : ramai pulak yg tanya berapa harga wardrobe asyraf tu..ermmm..harga yang melekat kat situ rm349..tapi aku tak bayar macam gitu je..haruslah tawar menawar sampai aku puas hati kan..
harga yang aku dapat? biarlah rahsia..hehe..

aku tanya tokey kedai tu, apsal mahal sangat ni (at least for me lah)..
dia kata sebab design wardrobe tu 3D punya..bukan tampal sticker..hurmmmm..apa² lah tokey..
asalkan aku dapat almari tu dgn harga yang best..haha..

Thursday, June 7, 2012

wardrobe untuk Asyraf..

kemain lagi Asyraf ada wardrobe angry bird..
dah itu je design yang ada kat kedai perabot tu..
takkan nak ambik yang design princess tu pulak kan..
tak macho la..


















puas hati aku dapat paw en asben beli almari baju ni..
selama ni baju Asyraf dah melimpah dok dalam box kaler pink tu..
tak muat dah..dengan baju² yang dah mengecil size nya..
hai..takpelah..kita simpan dulu ekk..manelah tauuuuuu..haha..

suka almari macam ni..
senang sikit kan kalau ada baju yang boleh hanger tu..
boleh hanger..
niat dihati nak pergi IKEA cuci mata cari almari kan..
tapi en asben memang dah lama pangkah kalau nak pergi IKEA tu..
jem katenya..huhu..

takpelah..dapat almari cap kedai perabot gombak pun dah Alhamdulillah..
mekasih abah..lebiu..:)

Wednesday, June 6, 2012

buah tangan dari Cameron Highland

buah tangan dari jiran sebelah umah ni..
macam tulah adat berjiran kan..
anda memberi, kami merasa..hehe..
terima kasih daun keladi..
nanti² bagi lagi..ehh..
strawberry tu dah licin dah..
tinggal sayur sayur tu je tak luak lagi..
al maklumlah..masak pun dah jarang² skrg..
tomato kecik² tu nak masak macam mana ekk..
ke masak je macam biasa tu..
ke boleh makan macam tu je?
haiiii...bila lah nak merasa petik sendiri strawberry ni ekk..
nantilah..InsyaAllah ada rezeki, ada masa ada ongkos terlebih nanti, nak pergi jugak petik sendiri strawberry ni..ada Asyraf ni lagi best kot pergi Cameron Highland tu..kot lah..haha..

cooler bag baru..:)

assalamualaikum..

aku ada cooler bag baru..hehe..
tak menahan warna..
ni bukan pink ok..ni berry punya warna..
haha..

aku beli kat Emumshop jugak ni..
murah je..RM26.00..
nak beli yang memahal, den tak mampu..

beg ni ada 3 pilihan warna..
tapi en asben suruh amik warna ni..
aku sukerrrr..
lagipun bukannya Asyraf yang nak bawak beg ni kan..
mummy yang bawak..


















boleh muat 6 botol dengan 3 ice pack..
siap sedia nak hantar rumah pengasuh Asyraf..
















macam ni boleh..
















macam ni pun boleh..tapi aku lagi suke lipat macam yang atas tu..


















cooler bag yang ni, masih setia berkhidmat..yang ni bawak pergi opis..
yang ni pun beli kat Emumshop jugak ni..
ahh..pendek kata semua barang² untuk penyusuan beli kat Emumshop lah..
suka sebab kak Qila baik..senang deal dgn dia..
kedai offline dia pun aku dah tau kat mana..
senang nak terjah nanti..hehe..

Tuesday, June 5, 2012

rezeki di keheningan pagi..

tajuk tu rasa macam nak lempang diri sendiri jek..haha..

rezeki budak demoook ni lah..
terpaksa letak gambar dia jugak..
sbb kalau letak gmbar susu tu first, nnt keluar gambar susu tu kt FB..huhu..


rambut dah panjang dah, tapi jenis nipis halus lah pulak..
tu yang nmpk mcm jarang..
























nilah rezeki di satu pagi yg hening tu..
Alhamdulillah ada lagi rezeki Asyraf..walaupun kadang² terpaksa topup dgn Anmum..
gambar suram sebab kalau bukak lampu, confirm budak demookk tu sedar..
mula² sekali nk cakap terima kasih banyak² kpd kakak kesayangan saya..
terima kasih sebab sudi pinjamkan Spectra 3 ni..
pinjam sampai bila tak tau lagi ni..haha..

aku beli set breast shield tu kat Emumshop..
aku terjah kedai kak Qila terus..senang..cepat dapat..
sebenarnya aku dah tak sabar nk guna pam ni..
tu yang laju² ajak en asben pergi carik kedai kak Qila ni..

Medela Harmony aku dok diam² dulu ekk..
bukan dah tak sayang..sayang oiiii..
tulah pam yang berjasa selama ni..
kenyang perut Asyraf sebab medela harmony tu lah..
tp bagi laluan spectra 3 berbakti sekejap ekk..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute