Pages - Menu

Blogroll

Monday, November 24, 2014

Dahlia 6 bulan

Assalamualaikum..

Update 6 bulan cik bunga walaupun dah lewat seminggu..hihi
check up pun delay seminggu sebab dia demam sikit ngam² tarikh appointment tu..

Dah start solid food dengan puree avocado..
tapi sempat makan sekali je..
sebab bagi aku leceh giler dgn buah avocado ni..
cepat sangat lebam..dah la aku tak reti nak makan buah avocado ni..
kalau tak, boleh share makan dengan Dahlia..
sudahnya, sekarang makan puree carrot je sudah..
senang nak handle..murah pun murah..eh??
hahaha..

gigi belum tumbuh lagi..Asyraf dulu tumbuh awal..
6 bulan dah tumbuh..
takpelah Dahlia..lambat sikit pun takpe..
mami is risau kalau gigi awak dah tumbuh..
risau awak asah gigi masa tengah menyusu je..
mau melompat mami kang..adehhhh

belum merangkak lagi..
baru sibuk angkat bontot tinggi²..


macam ni..kemain tinggi angkat bontot..
kalau lah tersembam ke depan, memang mendapat la cerita dia kan..

oklah..cerita hasil checkup lastweek

umur - 6 bulan
berat - 6.5kg
panjang - 67cm

tu je kot..tak kisah lah kalau lambat ke cepat ke..sebab setiap anak tu lain² graf perkembangan dia..
cuma kite sebagai mak bapak ni kena alert lah jugak if lambat sangat dari ape yang sepatutnya..
cepat² refer pada mereka yang lebih arif..

oklah..ni je kot..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, November 18, 2014

Dahlia 1st Solid Food

Assalamualaikum..

Dahlia genap umur 6 bulan jumaat lepas..
maka mami dah gedik² nak bagi solid food utk cik bunga nih..
Tapi ala² konpius nak start dengan puree ape..
Asyraf dulu aku start dengan puree apple fuji..
pastu kat FB kawan² bagi suggestion start dengan puree avocado..
Asyraf dulu tak pernah makan puree avocado..sebab ape?
sebab mami dia pun tak pernah makan avocado..hahah..
bile bace blog mak² yang bagi puree avocado ni, cakap rase macam daun..
ko rase? daun? seyes daun?

tapi bila bace kebaikan buah avocado ni, maka laju² terjah ong tai kim pegi beli..
tergezut lah seorang mami depan rak buah avocado tu bila menengokkan harga nya..
hahah..sebijik rm4.90? siap aku termenung depan rak buah tu..
slow² amik 2 bijik pegi kaunter bayor..aje nyer gilerrr lahh..hahah


















so, dah start makan puree avocado ahad lepas..
korek isi avocado, masukkan dalam shake n take tu kasi blend halusss..
then campur sikit EBM, baca doa makan, pastu suap dahlia..hihi



cik bunga baru bangun tido..kan ahad tu cuace mendung hujan je kan..
sedap lah dia mentido..kemain lambat bangun..
yang mami dah nebes nak tunggu dia bangun..
tak sabar nak bagi makan kekdahnya..heeeee

abaikan muka sememeh baru bangun tido tak basuh muka pun tu..
gosok gigi apetah lagi..gigi pun nan hadoo..
mami gelojoh, terus bagi makan puree..

owhh yer..abaikan jugak suara² latar kat belakang tu yer..
ade budak tu sibokkk menyanyi ntah hape hape lagu..
sibuk betul dia..

dannn abaikan jugak sudu besar gedabak tu..itu je sudu pelestik yang ade kat umah..
kan dah kate, set mangkuk makan cik bunga ni aku lupe beli..hihihi..
kite guna je ape yg ade kat umah..
nanti beli lain..

result makan puree avocado? LULUS cemerlang..
najis pun cantik je..dah macam puree jugak aku tengok..huhu..

oklah, ni je pasal 1st solid food cik bunga..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Monday, November 17, 2014

Dahlia & Solid Food - Tambahan gajet

Assalamualaikum..

update pasal solid food cik bunga..
disebabkan gajet masa Asyraf dulu masih ok lagi condition, so mami cuma tambah ape yang perlu je..
paling penting kena beli blender baru..
sebab blender Asyraf dulu, aku dah guna untuk blend cili..heeee..
kang tak pasal², pedas pulak puree Dahlia..

so, tambah beli shake n take ni...
saje amik kaler purple..
beli dengan cik pura je..
boleh la tengok² FB cik pora ni..
ade jual macam macam dah sekarang..
dah macam poket doraemon pun yer..heheh

dah banyak kali berjasa shake n take ni..
macam² jus dah buat..senang, blend pastu terus minum je..

ni namanya kehendak semata mata..
padahal boleh je guna tray asyraf dulu tu..hihi
ala, bkn mahal sangat pun bende alah ni..rm19.90 je pun..
saje amik kaler putih, senang nampak dalam dia..
direct beli dekat kedai Faliyana Mom Store ..
kedai barangan baby & mak baby ni dekat belakang ong tai kim, atas Speedmart tu je..
seronok pulak tengok kedai baby ni..macam² hadooo..
so, kengkawan area Gombak, datang sini je kalau nak beli ape..
semalam beli sekali dgn plastik liner utk EBM..

tapi lupe nak beli mangkuk & sudu kecik pulak..hoho..

oklah..ni je utk hari ni..
jumpe lagi..bye..:)

Friday, November 14, 2014

cik bunga 6 bulan

Assalamualaikum..

Blog tenggelam timbul..
tapi demi cik bunga, mami gigih bukak dashboard sambil type entry ni..
hari ni awak dah 6 bulan tau..
alahaiii..macam sekejap je dah besar anak dara mami..

mami tak tau berapa berat terkini awak sekarang..
sebab pada tarikh appointment KK kelmarin, awak demam..
maknenya kena postponed next week baru tau berapa berat & tinggi sekarang..

6 bulan..
selalu orang tanya, dah pandai ape dah?
meniarap, reverse, menjulur ke depan pun dah boleh..
setakat ni belum pandai merangkak lagi..
baru baru tegakkan tangan tapi belum bergerak ke depan je lagi..
pastu goyang goyang badan..
risau tersungkur ke depan je macam abang Asyraf dulu..hahah..
tersembam ke lantai..hihi
gigi pun belum tumbuh lagi..
tapi gusi dah keras tu..
ammaaa..mami is risau..huhu..

takpe..cepat ke lambat, ok jer..
yang penting awak membesar dengan sihat dengan susu mami kan..
dah nak makan ke? alahaiii mami rasa macam nak delay sikit lah..
boleh ke?
kalau tak, esok kite start makan ehh..
boleh pantau sendiri weekend nih..
mood mem puree is ON..yeayyy..

pagi tadi..
sebelum angkat masuk dalam kereta, snap dulu..hihi..
kemain sedap dia tido..
tu telinga tu, abah suka sangat cium tu..
adoiii masam2 syahduuuu..

dah sampai umah pengasuh pun tido lagi..
nak angkat pun rasa tak sampai hati..
tapi mami kena kerja..terpaksa hantar jugak kat Mak..

oklah..
ni je dulu utk hari ni..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)


Wednesday, November 5, 2014

Pureen Warehouse Sale (November 2014) - Jom Terjah

Jommmm..

Korang² yang memang tunggu sale Pureen ni mesti dah tak sabar nak pergi kan..
sama lah dengan mami AsyrafDahlia..
tapi, ntah dapat pergi ke tak la haiii..
sebab asben kadang² kena kerja Sabtu Ahad..

Tapi tak kisah la dapat pergi ke tak..
tapi nak share jugak pasal ni..hihi
Pureen Warehouse Stock Clearance..

aku tak pernah pergi lagi kat tempat baru ni..
dah la jauh..nun kat Glenmarie sana..adoyaiii..
kalau kat PJ dulu, memang takde hal..sebab dulu kan opis kat area sana..
hurmmm..

kalau dapat pergi, memang nak terjah bahagian baju dulu..
pastu nak beli pencuci baju, pencuci botol, sabun mandi, breastpad, puting botol, ape lagi ekk..
ehh macam banyak pulak nak dibelinya..
macam banyak sangat duit..hahah..
angan² je tuh..

oklah, ni je utk hari ni..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, November 4, 2014

EBM cik bunga yang expired

Assalamualaikum..

nak update cerita pasal EBM cik bunga..
rasenya tak pernah sekali pun aku story pasal ni kan..
ntah la, aku sendiri rasa tak selesa nak cerita..
segan pun ye jugak..hihi
tapi, kalau tengok blog kengkawan cerita pasal EBM anak diorang, aku ok jer..
tak kisah pun..malah cerita diorang tu, aku buat jadik penaik semangat untuk aku lebih cekal lagi dalam penyusuan susu ibu setelah gagal untuk Asyraf dulu..
hukhukhuk sedihh..
Asyraf dulu bertahan sampai umur dia 7 bulan je..takpelah, dah tertulis rezeki Asyraf dengan susu mami sampai setakat tu je kan..

sekarang BF journey untuk cik bunga masih jauh..
cik bunga baru 5 bulan lebih..
jauhhhh lagi nak harung ni..
mudah mudahan dapat bertahan lama..

A photo posted by leendaasyura (@leendaasyura) on

oklah, benornya nak cerita pasal EBM yang expired je pun..
dah melalut lalut pulak..hurmmm..
EBM ni, batch yang aku tumpangkan kat umah Ciknaa..
ingatkan satu batch tu semua bertarikh bulan Ogos..
rupenya ade jugak terselit bulan Julai punye..
aduududuudu..memang expired lah kan..

disebabkan stok kat umah, dah tinggal sikit, so aku amik separuh dari umah ciknaa tu..
bawak balik sekali yang expired ni lah..

10oz x 6 pack ---> EXPIRED

huwaaaaa..sedih hoiii..bukan senang nak dapat banyak tu..
jenuh mengepam..tapi takpelah..nak buat macam mana..
nak disimpan, peti ais penuh dengan stok EBM, dengan barang basah ayam ikan lagi..
so, takde cara lain..thaw pastu buang..redhoo..
anggap je tu bukan rezeki cik bunga..

ok, sekarang masa untuk tingkatkan kuasa kuda..
lebihkan lagi bilangan kali mengepam untuk pastikan stok susu cukup..
aku tak tetapkan had2 umur untuk cik bunga ni..
tapi kalau boleh, biarlah sampai umur 2 tahun..
caiyokkk caiyokkkk mami..

oklah..ni je utk hari ni..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute