Pages - Menu

Blogroll

Friday, August 31, 2012

jom mandi pool..

nak mandi pool kena lah ada pelampung kan..
pastu siap beli bola getah..konon nak suruh asyraf main lah tu..
nasib baik tak jumpa baju mandi yang berkenan..
kalau takkkkkk...hahahha..
#mummy yang hover




pelampung beli kat JJ wangsa maju..
jangan pandang lama sangat kat model tu yek..
pandang sekali rezeki, pandang 2 kali, gataiii..
ingat nak pakai macam tu jugak nanti..haha..#gilo ko hapo

rm14.90 sebijik..sebenarnya macam macam pattern ade..
yang ada bumbung, yang takde bumbung..
pilih jelah ikut suka hati korang dan ikut budget anda..
aku pilih yang ni sebab asyraf kan lelaki..
takkan nak beli yang kartun princess bagai kan..
tak macho lah..
#mummy hover lagik
beli sekali bola ni..rm10..
sekali lupa nak bawak turun mandi..cehhh..
#mummy membazir

dan hasilnya?
taraaaa...
ecehh..
nanti aku citer panjang lebar ekk..
peace..:)

Thursday, August 30, 2012

lagi lagi gambar raya..

takde gambar org lain, melainkan gambar si kecik bertuah tu lah kan..
ate, mummy nye pemalu nak bergambar sakan..kahkahkah..
abah dia pulak banyak nauu songeh nya bila diajak bergambar..
kena bayar royalti lah, kena charge lah..
dah tak payah lah abg oiii..
kita amik gambar asyraf jelah..hehe..



memula bagi laluan puan blog enterprame yer..
#malu nih..#mak tak gojes..hahha..
ni puan blog bersama cousin en asben..
yang pakai tudung merah tu cousin en asben..
kena bagitau takut ade salah paham pulak nanti..
padahal obvious giler kot puan blog dah 3 series tahun ni..hehe..
baru 15 tahun yer kengkawan..tapi tinggi nya humangaiiii...
ke aku yang rendang tak berbuah?
tinggi 163cm kategori tinggi dah kan?
errrr errrrr..
dak kecik bersama pak long syafiq..
cousin en asben jugak..
asyraf, cover sikit perut tu..nampak pusat dalam..
haiii..jauh kot menantu aku nanti..hahahha..
dak kecik lagi..nek ndak dia pun nak enterprame jugekkk..
haiiii..nasib lah mak ndak..muda2 lagi dah jadik nenek..#nenek gojes..



sapa yang snap pun aku tak tau..
ni bersama tok teh..hehe..














dari kiri:
mak lang yayan, mak ngah ain, nanny teh, nek ndak bersama asyraf si budak kecik..
























balik balik muka korang jelah..hehe..
ni tengah ushar swimming pool kat bawah nun..
jap lagi nak terjun tiruk katenya..

nasib baik jugak lah asyraf ni tak kisah sapa pun pegang dia..*so far*
nasib comel..kahkahkah..#nah lempang sedass
boleh lah mummy rilek kan lengan kejap kan..
yelah..bukannya ringan ringan tu..dah 10kg oiiii..
bayangkan dukung beras 10kg tu kehulu kehilir..hehe..

rasenya ni last kot entry raya..silelah percaya..
p/s: bila lah nak ambik gambar studio pakai baju raya nih..

Wednesday, August 29, 2012

ada time time jugak..

dah nama pun budak kecik kan..
mesti lah ade time time dia yang boleh buat satu rumah huru hara..hehe
ada time baik, Ya Allah baiknya anak aku..
sapa hulur tangan, disambut dengan senyuman..
boleh lah mummy melepaskan lelah..haha..

tapi ada jugak, time budak bertuah tu menangis macam kena rotan kat bontot je..
masyaAllah..tak sempat sempat..
satu umah boleh bergegar dengan suara high pitch tu..
kelam kabut ambik dia..
tapi Alhamdulillah..jaaranggggg sangat kejadian tidak diingini tu terjadi..hehe..
























baru nak start engine menangis ni..
muka mintak simpati mummy..
mummy pulak buat tak reti je..hehe..
datang kakak dania, anak buah aku yang sulung konon nak pujuk baby asyraf..
tak jalan lah kakak..
lagi dasyat asyraf jerit..haha..
























abah datang beri bantuan kecemasan..
puuunnnn tak jalan..adehhh..
ko tengok lah gambar tu sampai bergegar dibuatnya..

sampai abah kata, udah² lah tu mummy..
ambik asyraf ni..hahha..
ok2..asyraf, come to mummy..
miracle..asyraf diammm..
ohhh..time tu rasa wahhhh bestnya jadik mummy..hehe..

tapi kalau asyraf baru nak buat hek hek, abah dah panggil mummy suruh dukung, itu over namanya...
tau tak en as?

tulah raya dengan anak kecik..
gelak, senyum, ketawa, cranky..
ke ada anak sesapa yang senyum dari pagi sampai malam?
nak petua..hehe..

Tuesday, August 28, 2012

Aidilfitri 2012 versi warna warni

Selamat Hari Raya Aidilfitri..
Maaf Zahir Batin...:)

malas nak bercerita panjang lebar..
layan gambar jelah..
kalau rajin aku letak caption..hehe..
nilah family aku..
family baru nak berkembang..
adik beradik 8 orang, aku yang sulung..
cucu ada 6 orang..
tema?
warna warni ikut suke hati korang lah..haha..
teringin nak sedondon satu family guna satu kayu kain je..
bila ek nak buat macam tu..


3 of us..
tapi asyraf pandang lain..huhu..

raya ni kita2 yang dah senja ni, ehh dah senja ke..haha
rasa macam biasa jelah..bangun pagi siapkan husband dulu..
lepas kaum lelaki pergi masjid untuk solat hari raya, kami mak2 ni sibuk pulak mandikan anak..
ni baru sorang..dah kelam kabut..
kalau lah dah 3,4,5 anak aku nanti, silap2 petang baru sampai turn mummy mandi..haha..over..



yang ni asyraf dah pandang depan, tapi songkok pulak ntah mana..adehh..
ade ade jelah budak bertuah ni..
masukkan dalam walker jap..
walker pinjam dari sepupu asyraf ni..
kalau tak masuk dalam walker, ada pulak asyraf kena pijak dengan cousin dia yang dok berlari satu rumah tu..
lagi naya kan..
masuk kejap, sementara mummy bersiap..
budak paling syok sekali beraya..
alhamdulillah tak banyak ragam..
kalau pergi beraya, tidor je dalam kereta..
bagus..senang kerja mummy..
bantal busuk tak tinggal..aduhaiii..

vrooomm vroommm..
jom rempit balik KL..hehe..
last but not least..
saya budak suke sengihh..
baju melayu kaler pink, stokin belang2 hijo..
ada saya kisah?
selamat hari raya..nak duit raya..haha..

Friday, August 24, 2012

Cerita tak raya..

Hari ni baru masuk kerja..
aduhaii..malas tahap maksima..
sepatutnya aku dah start kerja hari rabu..
tapi pengasuh Asyraf baru balik KL semalam..apakah?
sabor je..

tapi okey jugak..
pasal aku dah start bagi Asyraf makan bubur nasik..
boleh lah monitor dia kan..
dah 2 hari aku buat bubur nasik + broccoli + carrot + kurma..
kasi blend semua..
LULUS..hehe..berak kencing semua okey..

lagi satu aku nak testing Thermos yang aku beli untuk letak bubur Asyraf tu..
haiii..pejam mata je bayar..
nanti aku review Thermos tu ekk..

cerita hari raya mana?
ermm nantilah ekk..
takde mood nak tulis..
ada sekeping je nih gambar budak bertuah tu..
Asyraf di pagi raya berbaju melayu..
nasib baik dia nak pakai songkok tu..
rilek je sampai mummy tak perasan kepala anak dia dah berpeluh peluh..
hehe..
cuaca kat pahang panas berdengung yer kawan kawan..

oklah..
cerita raya akan menyusul nanti..InsyaAllah..
jumpa lagi..
selamat hari raya.maaf zahir batin..:)

Monday, August 13, 2012

borong kerepek di Kerepek House..

ehh takde lah sampai borong..
beli ikut keperluan je..lallallala...

ahad semalam kitorang ikut uteh pergi borong kerepek nun jauh kat Banting..
giler gigih kan..semangat..
diorang lah yang borong..kitorang beli sikit jek..
ate duit sikit, belilah sikit..ye tak?hehe..








beli kat sini lah..Kerepek House..
ramainya manusia kat dalam tu..
tengok jelah selipar kat luar pintu tu..
kat pintu sebelah sana pun banyakkkkk..aduhaiii..

aku snap picture ni time dah surrender duduk lama2 kat dalam tu..
walaupun ade aircond, tapi kalau dah ramai betul orang, mana nak rasa sejuk nya kan..
baik aku duduk kat luar, main dengan asyraf..
naik buai..lagi nyaman..
ni masa aku masih menggigih kat dalam ni..
asyraf abah dia dukung kat luar..
masa kitorang sampai ni, dah banyak kerepek dah habis stok..
kene tunggu staff diorang keluarkan stok baru..

uteh dengan makteh tengah pikir, kerepek apa lagi nak rembat nih..
hehe..

ni kuih apa ni..aisehh lupe dah..
tapi yang dalam bekas2 tu, coklat oiii..
murah je..RM8 sebekas..aku rembat 2 bekas..

nampak tak kat notis board tu tulis apa?
produk terbaru..kerepek cendawan..
tapi nan adooooo..sold out katenya..
frust sungguh lah...

ok tu jek cerita pasal kerepek..
tahun depan nak bisnes kerepek lah..^eh^

Friday, August 10, 2012

7 bulan muda..:)

dah 7 bulan anak bujang aku ni rupenya..
esok esok lusa dah setahun..
pejam celik pejam celik, dah suruh aku masuk meminang awek dia pulak..hoho..










saya dengan ini mengisytiharkan esok dah raye..hehe..

muka berkerut habis bila pakaikan songkok..
mummy punya angkara..abah geleng kepala..
songkok cap uptown danau kota..
size 17 setengah, RM 15..hehe..

ohh..baju tidor asyraf tu aku beli kat jalan tar..
rm12..saje amik size besor..gedoboh..
berenang renang ke tepian...

anak bertuah 7 bulan sudah..
belum pandai merangkak..
goyong goyang bontot je lebih..
mengesot secara reverse pun laju je..
menjerit? no satuuuu..huhu..
perkembangan yang lain tu sama macam baby lain kot..
makan bantal pun sodap..
feberet port is hujung hujung sarung bantal tu..
nak tido mesti gentel gentel dulu hujung tu..
kadang tengah tido pun tangan dok gentel lagi..adehhh...
























yang ni versi notty sikit..hehe..

oklah asyraf nak pergi raya dah ni..:)

Thursday, August 9, 2012

merayau ke uptown danau kota

lepas en asben balik terawih..
aku pun baru je settle lipat segunung kain..
baru keluar merayap..
nasib baik budak bertuah tu dah tido pukul 8 tadi..
takdelah dia mengantuk..hehe..

kitorang pergi naik motor je..
dekat sejengkal je pun..
kalau naik kereta, susah nak parking oiii..
tapi sebab naik motor, tak boleh la bawak stroller..
terpaksa guna baby carrier..
abah dia sanggup nak carry..hehe..
source: Google

kitorang sampai dalam pukul 10 kot..
orang ramai, tapi tak pack sangat lagi..
fokus - nak cari songkok dengan sampin Asyraf..
jenuh pusing satu uptown semata mata nak carik 2 bende tu..aduhai..
nasib baik jumpa..hehe..
songkok asyraf size 17 setengah..
sampin je takde..size paling kecik pun dah macam skirt dah..lawak sungguh masa try tu..

songkok, masa kat kedai mula² tu, size 17 setengah jugak, tapi ketat sampai ade kesan kat kepala..
tak nak lah kan..kesian budak bertuah tu..
pastu pusing² lagi, akhirnya jumpa jugak songkok size yang sama, tapi tak ketat..
siap longgar lagi tu..Alhamdulillah..tercapai hajat mummy nak pakaikan asyraf songkok pagi raya nanti..
ehh-sapa-yang-over-ni..haha..

dah dapat apa yang perlu, kite carik yang kehendak pulak..haha..
mummy beli handbag kecik dengan sandal cap uptown danau kota jek..
cap zalora nan adoo..
mummy asyraf tak dok pitih..hehe..

oklah..dah letih dukung budak bertuah tu..
moh balik..orang pun dah ramai ni..
bye uptown..nanti kitorang datang lagik..eh?

sekian.......

Tuesday, August 7, 2012

pumpkin puree..

weekend lepas, buat pure labu untuk budak bertuah tu..
ni 1st time buat..risau jugak takut asyraf tak nak makan..
tak pun takut tak sesuai dengan perut dia kan..
manalah tau angin ke..kang tak pasal² kembung pulak..

fuhhh..mencabar ok nak kupas kulit labu tu..
keras giler..ketung ketang aku sorang² kat dapur..





aku rebus je labu dalam 10 minit..ehh ke kurang..
pandai² korang lah agak²..
ready nak blend..
sila blend sampai hancur halus mulus yer..
takde pulak gambor yang dah siap blend..adehh..
terima kasih model tak berbayar ku..mainan mandi asyraf tu..hehe..
yang ni ready nak dibekukan..ehh model tu takyah bekukan..

aku dah asingkan siap² sikit nak suap asyraf makan..
nasib baik dia nak makan..lega hati mak..sedap gamaknya mummy dia masak..
ceh padahal aku cume rebus blend je pun..
pastu petang tu, dia poo poo macam biasa..alhamdulillah..

labu = LULUS
noted.

Monday, August 6, 2012

merangkak tapi tak bergerak..

achaner tuh..hehe..
sebenarnya belum merangkak lagi..
hari tu baru nak angkat² bontot, tapi weekend ni dah boleh angkat bontot dgn badan sekali..
tangan pun dah kuat sikit..
cume nya, belum bergerak ke depan je lagi..hehe..
ni pagi tadi..
sempat lagi mummy dia rekod tuh..
nak rekod hari sabtu ahad, tak dan..
busy giler kottt..

hari sabtu pergi jalan TAR..keluar umah pukul 10.30 pagi..
masyaAllah..ramai nya manusia..
jalan jammed tak yah cakap lah kan..
nasib baik kitorang pergi naik motor..hehe..
hantar asyraf umah pengasuh kejap, 
mummy abah pergi penuhkan KL..adehh..

masuk Sogo kejap, pun sama..
mana datangnya manusia manusia reramai nih..hehe..
tapi best lah ramai² gini..yang peliknya bukan orang kite je ramai..
bangsa lain pun ramai..hehe..
nilah Malaysia..eh.
gambar?nan adoooo..ramai sangat orang..
tak berani nak keluarkan henpon..huhu..

oklah..tu je nak citer..
ohhh jap..kaki aku kena lenyek stroller masa kat jalan Tar..
giler sakit oiii..tapi muka tetap manehhh and say sorry..
nasib baik baby comelll..tapi kesiannya panas tang tang tang kat sana..
dengan ramai orang nya..hurmmm ntahlah..

oklah bye..:)

Saturday, August 4, 2012

alahaiii..















babab nak?

Friday, August 3, 2012

Puding caramel

alahaiii..
dok teringat ingat lagi ni kemanisan benda alah ni..
aku buat ni pun sebab adik aku yang bongsu tu request..
pantang la aku balik kampung, ni jelah yg dia reti order..
nak nak bulan puasa ni kan..
hehe..
besar ni je yang aku boleh makan..
ni pun jenuh nak habiskan..
manis oiiii..

ermmm..nak resepi ke..?
tak yah la ekk..google je banyak versi keluar nanti..
padahal aku malas nak type..hehe..:)

bekal asyraf hari ni - puree apple + puree carrot + kurma = sedapnyerrr..haha..

Thursday, August 2, 2012

haaa..buat ape tu..

amboiii dikk..
tak tau nak larang ke tak..
ni kalau 'orang orang lama' tengok ni, mesti suruh bagi asyraf adik ni..hehe..
sorry..gambar gegar..gambar dia dok syok makan kaki tak dan nak capture..hehe..

memang nak bagi adik kat asyraf..
tapiiiiii nanti lah dulu..
boleh ke cakap macam ni..
kang Allah dah tak nak bagi, padan muka aku..

insyaAllah..ada rezeki ada lah..ayat cliche..hehe..

mari mempuree

ni aktiviti hari ahad lepas..
pagi² dah pergi Ong Tai Kim..
pergi sorang je..
asyraf tinggal dgn abah dia..
aku dah siap mandikan n susukan asyraf..
baru keluar..

senang sikit pergi sorang..
boleh pilih barang dengan tenang..hehe..
kalau tak, main ambik je tak sempat nak belek ape lagi nak compare harga..huhu..

oklah, cut it short..
balik tu terus je laju laju buat puree utk budak bertuah tu..
sebab tengahari nk shoot pergi umah mak mertua kat Serendah pulak..
bukak pose kat sana..






ni je yang sempat buat..
apple puree..
carrot puree..
puree kurma..
buat 3 puree ni pun abah dia dah jeling jeling isyarat lama lagi ke kt dapur tuh..
haha..

ni pun dah nak habis dah ni..aduhaiii..
bila nak start mem puree lagi ni..
susah nak buat kalau abah dia takde kat umah..
aku nak bersilat kat dapur pun tak tenang..
kejap kejap kang pergi intai budak bertuah tu buat ape..
pastu semua bende nak masuk dalam mulut..
habis lah henpon, segala flash card masuk mulut..
lagi best kaki pun masuk mulut..apakah???
hohoho..

bila puree dah sejuk, masukkan dalam esbok yer..
boleh je kalau puree dah beku, transfer masuk dalam tipuware or seal bag..

yes..nilah rupe dalaman esbok ku..
rak atas tu bahan² basah..
stok sotong, ikan, ayam..
sikit je stok aku..

rak bawah tu, segala macam frozen food ade..
popia otak², nugget ikan, isi ketam, eskrem pun ada..
dan yang terbaru puree..hehe..

frozen EBM?
nan hadooooo..
semuanya aku sejukkan saje..
tak dan nak bekukan pun..
maklum lah stok kais hari ni untuk esoknya..
hehe..

oklah..sekian entry di pagi yang dingin..
dapat bantal best jugak ni..
hihi..:)

Wednesday, August 1, 2012

memang tak boleh nak tumpang la..

bukan motor baru beli..
dah lama dah..
aku dah cakap kat en as, kalau nak beli motor besor, beli lah yang aku pun boleh tumpang sekali..
maknanya, yang ada 2 tempat duduk lah..hehe..
berangan jelah..
kalau ada duit lebih, baik aku beli rumah..kan..






baru lepas mandi..
hurmmm..
macam mana lah mummy nak tumpang naik ni..
abah naik sorang je lah..
single rider katenya..hukhukhuk..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute