Pages - Menu

Blogroll

Tuesday, August 30, 2016

Tumis petai dengan sambal hitam dan tempoyak

Salam dan haii

Alang2 terperangkap dalam jem teruk sekarang ni kan, eloklah aku hapdet blog usang aku ni..hujan lebat betul hari ni..Alhamdulillah..cantikkan Allah bagi..tengah kita susah hati jerebu dah makin teruk ni, Allah turunkan hujan lebat pagi ni..tq Allah..

Hari ni nak hapdet resepi paling senang mudah sap sap soiii..haa punyalah nak bagitau senang nya tu..

Tapi macam malas pulak nak type semula..so aku screenshot je kat FB aku pastu tempek je kat sini yer..



Aku guna sambal hitam ciknaa tu..sedapnya MasyaAllah..korang yang nak beli, boleh contact Ciknaa ni yer..memang tak rugi..sebab sedap!
Senang guna ni sebab tak payah susah2 dah nak kopek ikan bilis bagai kan..

Dah lebur semua tu, maka terhasillah masakan seperti ini..tadaaaa



Allah lapar lah pulak tengok ni..makan pulak dengan nasik panas..hujan2 ni memang masyukkk..hihih

Oklah..dah sampai opis..marilah kita bekojo sekueknyo..berusaha lah kito sekueknyo...

Bye..jumpe lagi..


Monday, August 8, 2016

kisah si tiffin biru

Assalamualaikum dan haii

Lupekan sekejap cerita throwback hari raya yang dah lepas tu yer..
hari ni nak riakkan pasal tiffin/sia/mangkuk tingkat atau apa jugak yang korang panggil 
tapi aku lebih suka panggill tiffin..

aku beli dengan safura..beli size kecik..bersesuaian dengan tema nak berdiet ni..
#misi55kg katenyerrr..hahah

Details
Item : mangkuk tingkat / tiffin
Material : Steel coated with enamel
Price : RM 42 excluding postage
Diameter : 11cm ; Height : 4.5cm

atau korang tengok jelah gambar aku bagi ni..bekal menoreh aku sehari hari..


haaa kan comel je tu..
memang saje amik kaler biru ni..banyak lagi kaler comel² semuanya..
sanggup jinjit pegang macam tu je..takmo masuk paper beg..sebab comel sangattt..
pastu kalau jumpe dengan orang, mesti tanya cukup ke tuuu..
laju² jawab..diettttt
hihih




merasmikan tiffin dengan laksa Johor..
bukan aku yang masak..ni kawan opis bawak masa potluck raya hari tu..
ni bawak kuih raya..saje je..misi habiskan kuih raya kat umah tu..huhu

selebihnya, menu² kengkonon diet laa..
ntah tak tau diet jenis apa kali ni..
sebab still ambik nasik..
cuma dalam portion kecik la..
jumaat lepas timbang 61.5kg..pagi ni timbang dah turun 60kg tauuu..
hheheh
kite diet slow² je.. #slowlybutsurely katenyerrrr





nasik goreng anak²..mami seludup sikit + telur rebus + sayur campur

nasik putih + telur separuh masak + sup sayur pecah telur


nasik goreng + telur goreng 2 bijik + sayur goreng

sup kaki ayam + sayur goreng + telur goreng 2 bijik..act, ada nasik jugak skit..dalam mangkuk lain..hakhakhak

haa..tu je setakat hari ni..moga istiqamah la diet kali ni..
ok, tu je cerita hari ni..kisah tiffin biru mami leenda..
korang kalau nak jugak tiffin comel ni, cer PM rara tu..dengar kate dia nak open order lagi hari tu..
kena tanya dia la..

jumpe lagi..
byee


Friday, August 5, 2016

#throwbackceritaraya2016

Assalamualaikum dan haii..
dihari Jumaat yang barakah ni, mami baru tergerak hati nak update cerita pasal raya yang lepas..
alahh mamiii..dah habis bulan Syawal laa..
alahh takpe..bukan ada sape kisah pun kann..
lantak situ..
janji cerita ni boleh la anak cucu mami baca nanti..buat kenang kenangan katenyaaa

Ok, tahun ni turn raya pahang..seronok lah kann..
ehh, raya mana² pun sama je seronok..
cuma kali ni, dapat balik kampunggg..yeahhh
kalau turn asben, kampung jauhhh sangat..huhu

pendekkan cerita, hari raya disambut meriah walaupun sederhana je semuanya..
pagi² dah bangun kejutkan Asyraf..sebab asben nak bawak dia pergi solat sunat hari raya..
dah siap² semua, asben pergi masjid lah kononnya..masa tu pukul 9 pagi kot..
belum 10 minit, diorang dah balik umah dah..
rupenya, masjid kat kampung solat sunat hari raya awal..dah nak siap dah katenya..
hihi..kesiannnn







































ni lah gambar terbaik raya tahun ni..tak tau berapa ribu kali snap, ini je yang palinggg elok sekali..
ye..bukan mudah nak bergambar family dengan kekanak aktif ni..mami lap peluhhh!
dengan rambut Dahlia kusut masai..Asyraf dah bagi tabik hormat nya..fuhhhh



cubaan ambik gambar 2 beradik ni..
adik cewi pakai kasut baru dalam rumah..ape² jelah hanis dahlia..

ni 4 beradik perempuan..yang pakai tudung polkadot tu je single..cume tak sure available ke tak..
kena tanya tuan tanah kedaongg..yang lain² taken dah yer..mak² orang semuanya tu..
saje pose sewel di pagi raya..hehehe

lepas dah posing² tu, tak tau nk buat ape dah..sebab kat kawasan rumah mami ni takde baraan raya dah..
kan ade sesetengah tempat, lps solat hari raya tu, singgah dari satu rumah ke satu rumah tu kan..haa area umah mami dah takde dah..kalau ade pun, kita buat sendiri² jelah..
adelah, 2,3 umah yang diterjah..pastu tak larat dah..jom balik umah..

balik umah, sambung posing lagi sampai lebam..tapi takdelah tempek kt sini yer..
simpan sendiri² sudah laa..
lepas Zohor baru start jalan..tu pun dah pukul berapa dah..pukul 3 petang kot..
mandiakan anak², bagi diorang fresh semula, lepastu pakai kan balik baju raya..
memang asben suruh macam tu..
dia kate, pakai baju raya pertama sampai lebam..huhi

Wassap Pijah nak pergi beraya umah family dia..
pijah ni pun salah sorang Gojes jugak..
kebetulan rupenya satu kampung je..huk alohhhh
dah alang² dia ada tu kan, jom lah terjah rumah dia pulak..
makan laksa penang..sedaappp..kakak dia masak..
bukan dia yang masak..hahaha

tak lama pun kat umah dia, jom lah kita berangkat pulang..
macam biase..amik gambar duluuu..



































dia sebenarnya ada anak kembar sepasang..tapi masa ni, yang lelaki tu, ikut atok pegi beraya..


























sampai sekarang tak paham, kenapa asyraf masa raya hari tu suka nauu bagii tabik hormat..
mana belajar ntah..

balik umah sambung layan tetamu datang umah pulak..kawan adik² la yang ramai datang pun..
yelah..semua dah besor² kan..kawan pun ramai la..sekali datang berbondong²..
hari raya pertama tu, mak masak nasi minyak, gulai daging, acar, dalca, rendang ayam, nasi impit kuah kacang semua settled..licinnn..
Alhamdulillah..

oklah..ni je dulu yer..nanti sambung lagi..errrr
heheh..tenkiu sudi singgah bace..
jumpe lagi..byeee


Wednesday, August 3, 2016

Muslimah Clothing Popular hanya di Zalora

Assalamualaikum dah haiii

Bertemu lagi kita yer..
Aku ni, bukan lah pengikut setia fesyen terkini tau..
fesyen ape yang tengah 'in' sekarang pun aku tak tau..
sebab hidup aku ni simple je..
pergi kerja pun pakai baju kurung..
kadang kurung moden..kadang kurung riau/pahang tu..
kadang kurung biase tu je..
pendek kata, simple yang amat lah..

tapi tapi tapi..
walaupun begitu..ceyyy
aku suka je tengok orang lain berfesyen fesyen ni..
apa orang panggil..fashionista hijabista kan..
kalau kena dengan gaya lah..lagi lagi dengan fesyen muslimah terkini..
alahai..manisss je aku tengok diorang gayakan..


tengok..tak lapuk dek hujan kan?
tak ditelan zaman..
bila bila pun boleh pakai..
ayu je..



cantik kan?
harga pun setanding dengan gaya dan kualiti..
mampu milik lah orang kita kata..heheh


woww..design pun comel
geram rasa nak kunyah kunyah je..



Hijab/tudung/shawl ni pun sama..
berkenan jugak tengok..
maklum la..mami leenda kan baru berjinak jinak dengan shawl..
heheh..
pastu padan kan dengan kurung moden comel comel tu..
pakai heels dengan designer bag
mesti wowww..
sure husband pandang 2 3 kali..
awww..bahaya jugak ni..hahah

kat mana nak dapatkan semua koleksi cecantik ni?
alahh korang..mana lagi..ZALORA lahh..
terjah je Muslimah clothing popular ni haaa..
confirm rambang mata terus lepas tu..


dalam banyak banyak tu kan, tiba tiba terrr bekenan dengan baju ni..
simple tapi sweet je kan..
alah alahh..
achaner nihhh
tergugat iman dah ni..
ZALORA punya pasal lah nii


Tuesday, August 2, 2016

Cheque dari Nuffnang dah sampai..yeayyyy

Assalamualaikum dan hai..

Ceyy tetibe aku muncul balik kan..
sebab excited hari ni dah dapat dah cheque dari Nuffnang ni..
yeayyy..
sebenarnya, aku pun lupa dah ada cash out..
ntah bila punya cash out pun lupa dah..
sebab lama giler kot..


korang padam part jumlah tu kan?
so, aku pun padam la jugak..hehehe

tapi Alhamdulillah la..
sesuai la dengan blog sekadar di pinggiran aku ni..
update pun malas kann..
citer raya satu pun takde..
tunggu nanti mood update blog aku datang ye..
errrr bilakah??

Btw, terima kasih banyak Nuffnang..
sudi jugak tepek iklan kat blog aku yang krikk krikkk nih..

tenkiu daun keladi,
lepas ni letak lah lagi..
ehhhh


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute