Pages - Menu

Blogroll

Wednesday, August 24, 2011

1st time beli..

majalah Pa& Ma ni ha..
tu pun sebab ternampak kat kedai buku area Ong Tai Kim tu..
saje je beli..
nasib baik tak mahal sangat..Rm 6.50 je..
haha..giler kedekut aku nih..
nak tengok jugak apa isi dalam nya..
kata dah nak jadik mak budak kan..
takdelah kalau orang bercerita pasal magazine ni,
takdelah aku jadik katak bawah tempurung sangat..huhu..
seksinya model kecik ni..tak pakai baju..
comeiiii..tak pakai baju pun still nampak comeiiii..

bagi aku, Pa&Ma ni ok..
banyak isi isi penting pasal parenting..
banyak tips untuk mak baby..bapak baby..
actually aku belum habis bace lagipun..
asyiklah dok belek belek tengok gambar je..

tapi kan..ni pendapat aku je tau..
secara jujurnya aku lebih prefer baca info parenting, info tentang baby, breastfeeding dan segala gala nyelah dari internet je kot..
bagi aku lebih mudah..klik2 dah boleh baca..
ni bagi aku lah yang sememangnya cepat je nak tutup mata kalau membaca ni..
haha..

lagipun pesen aku kalau bace buku ke, novel ke mesti kena baring..
tak pun meniarap..
tapi sekarang ni, bukan perkara mudah ye nk baring lama lama..
nak meniarap apetah lagi..huhu..
ke semua ni alasan aku je..haha..

ehh..macam mana nk buat penutup ni..
tulah, lama sangat tak update..
dah tak reti nk buat penutup..

oklah..bye..:)

Friday, August 19, 2011

Lawak Sengal Pagi..:)

Assalamualaikum..
selamat pagi..
saja buat entry pepagi ni..

masuk opis, sign in pastu cek email company pastu bukak FB..
adelah lah pulak kawan opis lame buat lawak pepagi..
cissss sungguhhh..

baca kt bawah ni..


cilok kt FB kawan opis lame..hehhe..
sekian..:)

Thursday, August 18, 2011

Cencaru Sumbat - percubaan pertama

walaupun hari ni rasa pening pening lalat,
aku tetap jugak nk up entry pasal ikan cencaru ni..
semalam aku cuti..
walaupun dok KL, tapi kerja kt Selangor, haruslah aku cuti kan...
en asben adalah jeles sebab dia kena kerja..haha..

petang semalam, berbekalkan ilmu dari mama kat kampung, bersilat lah aku kat dapur..
konon nk buat ikan cencaru sumbat lah..walupun hakikatnya aku tak puasa semalam..
sebab pukul 9 pagi tu aku muntah teruk seteruknya..
habis keluar semua isi perut..badan dah rasa lemah, tak cukup air, maka berbuka lah aku dengan susu ibu mengandung secawan..huhu..
tak makan nasik tau..minum air je..

ok..memula meh tempek resepi dari mama aku..

Ikan Cencaru Sumbat

Bahan bahan
- 1 ekor ikan cencaru

Bahan Tumbuk
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 4 biji cili
- sedikit air asam jawa pekat
- gula dan garam
(kasi tumbuk lumat semua bahan di atas)

Cara Cara
1. Masukkan bahan bahan yang ditumbuk lumat ke dalam perut ikan. Sumbat sampai bahagian kepala.
2. Lumur ikan dengan lebihan sambal dan goreng. Aku perah limau kasturi. Sedap melampau jadiknya..haha..

tapikan, masa aku nak sumbat ikan cencaru tu, baru aku perasan yang ikan cencaru aku tu bukan belah kat belakang, tapi belah kat perut...huwaaaa..silap daaa..pikir punya pikir, alahh sama je kan..sumbat jugak..lagipun en asben buka pose kat luar hari ni..takdelah dia nak ketawa sinis bila tengok ikan cencaru aku tu..
nampaknya kena berguru lagi dengan mama aku ni..
errrr..macam mana nak belah ikan kt belakang ekkk..
konpius aku..
ehsan:Google

tempek gambar dari Google je..
sebab tak gamak nak tunjuk cencaru sumbat kat perut yang aku buat semalam..
haha..
tapi rase tetap mantap ok..
sekor tu aku sorang je bantai..
gila ganas...

rasa macam nak buat lagi hari ni..
ada lagi sekor dalam esbok..
tapi belah kat perut jugak lah..hehehe..

Friday, August 12, 2011

Popia Nestum

assalamualaikum..
selamat pagi..

semalam gara gara terlebih rajin BW carik resepi nak masak utk berbuka,
tup tup terjumpe pulak resepi Popia Nestum ni..
tengok macam senang je..hehe..
tapi tak sempat balik umah masak pun..
berbuka puase dengan en asben kat opis aku ni jek..

on the way balik umah tu, singgah kedai carik bahan bahan nak buat popia nestum ni..
giler gigih kan..semangat nak buat malam tadi jugak..
sebab teringin nak makan dah tahap ngences dah..hehe..

aku copy paste resepi asal ye..
semalam satu hari aku dalam blog Cendana Kasih ni..
seronok pulak tengok orang yang cekap kat dapur..
bilalah aku nak jadik macam tu ekk..haha..

resepi dari Cendana Kasih

Popia Nestum

Bahan bahan (750 biji)
1 bungkus kecil susu tepung *
1 bungkus kecil Nestum (diblender hingga halus) *
Gula halus yang sudah diayak (secukup rasa) *
2 bungkus kulit popia
1 biji telur (untuk pelekat)

Cara cara
-Gaulkan bahan bahan * hingga sebati dan simpan dalam bekas kedap udara
-Gulung kulit popia sekeping demi sekeping, dan dibahagian hujungnya, sapukan sedikit telur kuning
- kemudian gunting secara menyerong dan goreng menggunakan api perlahan dengan menggunakan minyak yang banyak dan panas.
- Toskan dan biarkan sedikit sejuk dan gaulkan dengan bahan *

tarraaaaa......
tapi aku buat 5 keping kulit popia je malam tadi..
takdelah sampai 2 bungkus kulit popia tu..
sekadar nak rasa rasa..
aku gunting tegak tegak je..hehe..

nestum tu pun aku sikit je aku blender..tambah susu tepung sikit..tambah gula sikit..
gaul gaul tak ayak pun..sebab mana nak carik ayak kat dapur kecik aku tu..huhu..

en asben kata sedap..sekali tengok macam kuih batang buruk tapi rasa lagi sedap..
yelah mana tak sedapnya kan..nestum ada..susu tepung ada, gula lagi..
en asben kata boleh buat kuih raya ni..
adehhh..tengok dulu lah yer..
kalau 'baby' kata OK, baru boleh buat..
boleh pakai tak alasan tu..hehe..

Friday, August 5, 2011

ma..abah..tunggu along balik..

yeayy..esok nak balik kampung..
hai..tak sabar rasanya nak puasa and berbuka dgn family kt kampung..
meriah sikit..makan ramai ramai..
boleh rebut rebut..yelah kata adik beradik ramai kan..
gitulah konsepnya..

mintak2 ada lah stok ikan perkasam kat kampung nanti..
boleh jugak aku cilok 4, 5 ekor bawak balik KL..
hehehe..penaik selera time sahur tu..
pastu goreng dengan cili campur bawang..
perah asam limau sikit..
adehhh...
ehsan: Google

en asben kata nak gerak lepas subuh..
kita tengoklah macam mana nanti..
tapi rasanya memang elok kalau balik awal2 pagi kan..
takdelah kena matahari panas2 terik kt highway tu..
kata puasa kan..mana boleh makan minum semua tu..
hehe..

oklah..doakan kami 'bertiga' selamat sampai kampung and selamat balik KL nanti yer..
peace..:)

Siapa pernah kena Simpul Biawak @ Tarik Mengkarung?

ni cerita pagi tadi..dalam pukul 3.30 pagi macam tulah kot..
tetiba rasa sakit giler kat bahagian bawah betis kiri aku..
nak bergerak pun tak boleh..
rasa nak nangis pun yer jugak..
yelah..1st time kena..manalah aku tau kenapa jadi macam tu..

pagi ni terus Google pasal ni..
rupa rupanya orang panggil Simpul Biawak @ Tarik Mengkarung..
biasa kena pada perempuan mengandung..

lagi lagi kalau masa tu cuaca sejuk..
memang lah sejuk sikit semalam kan..
hujan tak berenti dari petang tu..
pastu tido pulak mana pernah pakai stokin..
selimut pun ala kadar je..
bila kena mengerang sakit sorang sorang..
padan muka aku..
sebab masa kena tu, memang sakit giler..
sampai tak mampu nak kejutkan en asben..
hehe..
ehsan: Google

dalam gambar tu nampak macam ngeri je..
cepat cepat suruh ofis mate tolong cek betis aku..
memang ada nampak sikit urat yang warna biru tu..
huhu..

pastu masa Google tadi jumpe blog kak LM cerita pasal ni..
kak LM ada bagi tips nak elakkan terkena tarik mengkarung @ simpul biawak ni..
pergilah terjah yer..

sudahnya sahur tadi makan berkonsep BERSAMAMU..
sebab aku memang tak boleh nak berdiri lama..
sakit giler..aku masak nasik, goreng telur mata pastu goreng ikan kering 2 ekor..
jadiklah daripada tak sahur pa pe kan..
nasib baik en asben telan je..hehe..

start malam ni, tidur kena pakai stokin lah jawabnya..
pinjam stokin bola en asben jelah..hehehe..

Wednesday, August 3, 2011

motif entry ni?

semalam sampai umah pukul 5 ptg..
boleh lah aku masak untuk berbuka puasa kan..
kira 1st day la ni aku masak for buka puasa..
sbb 1st day, balik lambat, maka berbuka puasa di kedai makan belakang Masjid Bulat, PJ..

maka, bersilatlah aku sorang diri, sebab en asben belum abih kerja lagi..
bos omputih dia tak abih2 meeting cara cara nak kayakan lagi Ambank..
bagus bagus..tahun depan bagi bonus 12 bulan gaji yer Tan Sri Azman..
saya minat kat Mizz Nina dgn husband dia tu..hehe..peace..
ok melalut..

dalam dok pikir nak masak apa, tau tau dah siap dah sup ayam aku..
haha..masak simple2 je katenya..
daun sup takde..bawang goreng pun takde..
sebab aku tak makan semua tu..boleh?

pastu campak udang, sotong, ayam campur sayur sayur sikit,
dah siap paprik campur aku..
kata bersilat kan..maka masak adalah campak campak je..

rasa macam best pulak masak sebab aku kan dah blender siap siap
bawang merah dgn bawang putih tu..hehehe..
boleh jugak kurangkan masa berdiri utk kopek bawang tu..
letih giler wehh nak berdiri lelama sekarang ni..
dah la time masak pun kena berdiri..
adehhhh..

rasa macam nak stop kt sini je entry ni..
tak larat la nak habiskan..
tetiba rasa macam entry ni takde faedah kan..
sorry yer..nyway, time kasih sudi baca sampai bawah ni..
hehe..

ehh..ada getaran dalam perut aku..
baby bergerak ke perut lapar ni..?

*lempang*

Tuesday, August 2, 2011

macam mana rasa kalau baby bergerak dalam perut?

Assalamualaikum..

ok, memula sekali aku nak tanya, macam mana nak tau kalau baby dah mula ada gerakan dalam perut?
sebab aku sekarang ni dah 17 minggu lebih..
nak lebih senang lagi kalau orang tanya, aku jawab 4 bulan lebih dah..

seriously, aku memang nak sangat tau macam mana rasa dia..
yelah..kalau perut dah besar, dh 7 @ 8 bulan maybe senang nak tau kalau baby bergerak kan..
tapi dalam kes aku ni yang baru 4 bulan lebih, baby sepatutnya dah bergerak gerak ke belum ekk?

kalau baby bergerak pun, macam mana rasenya?
aku tanya sebab lately ni, kadang kadang tetiba rase macam ada kejutan elektrik kat dalam perut aku ni..sampai kadang kadang rasa macam opocot terkejut sbb tetiba perut macam cramp tetibe..

ke perut aku lapar?
huhu..

Monday, August 1, 2011

satu & lepuk kepala sendiri...

tak tau nak letak tajuk ape dah..

assalamualaikum...
sekejap je dah pukul 2 lebih dah..
ermmm..apa rasenye?
lapar ke?dahaga ke?
hehe..

owhh..kali pertama puase sebagai isteri and kali pertama puase time pregnant..
tak tau nak cakap macam mane ekk..
menyediakan sahur sorang sorang kat dapur pagi tadi..
teringat ingat pulak tahun lepas..
masa tu tengah bujang lagi..
bangun sahur beramai ramai..
ehh..takdelah ramai sangat budak umah sewa dulu..
4 orang je pun..
sesama bangun menyediakan juadah bersahur..
takdelah boring sangat kan..

sekarang tidak lagi..
ehh..dah macam iklan pulak bunyi nye..
aku bangun sorang sorang siap kan nasi goreng..
sebab en asben nak makan nasi goreng je..
bagus..senang kerja aku..

tung tang tung tang..dah siap nasik goreng cili padi aku..
pastu goreng ikan kering..penting ni..penaik selera di pagi hari..
kalau ada ikan perkasam lagi best kan..adoiii...
pastu buat teh o suam..
bersahur lah kami 'bertiga' pagi tadi sambil bukak Astro channel Ramadhan..

sekarang ni otak tengah ligat pikir balik kang nak masak ape untuk berbuka..
nak masak yang simple simple je pun..
nasib baik petang ahad semalam aku dah merajin kan diri kopek bawang merah, bawang putih banyak banyak, pastu aku blender sekali gus..
mengalir air mate nak kopek 20 ulas bawang merah tu..huhu..
cili kering pun aku dah blender siap siap..
senang kerja aku nak masak nanti..
jimat masa dah kt situ..

hurmmm..nak masak apa ekk..
sup ayam dah la kot..
tapi yang buat aku nak tepuk kepala sendiri ni,
boleh tak aku lupa nak turunkan ayam/ikan pagi tadi..
adoiii lah..kejung lah ayam ikan aku balik nanti..
aku kalau boleh tak nak rendam dengan air benda benda tu..
aku lagi suka dia defrost sendiri..
rase nak lepuk lepuk kepala ni..
huhu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute