Pages - Menu

Blogroll

Saturday, April 28, 2012

Asyraf nak balik kampung..

insyaAllah..
masa korang tengah baca entry ni, aku on the way balik Chini kot..
doakan perjalanan kami lancar dan selamat sampai yer.
aminn..

Friday, April 27, 2012

Anmum Lacta

ada sape yang memang minum susu Anmum Lacta ni tak?
macam mana?ok tak?

aku baru je minum 2 kali..
padahal dah beli 22/4/12 hari tu..hoho..
rasa?
dappppppnyerrrr..
Anmum Lacta ni untuk ibu ibu yang menyusukan baby kan..
aku saja je nak try minum..
tapi mahalnya..bagi aku lah..huhu..
besar ni dah rm21.90..aduhai...
tu yang baru 2 kali minum tu..
jimat katenya..haha..

setakat ni production susu masih okey lagi..
walaupun stok susu tak semeriah orang lain sampai penuh peti ais kan..
syukur Alhamdulillah masih cukup untuk budak demoookk Asyraf tu..

dia sekarang minum 3oz per feeding..
kalau terbangun tengah malam, minum 2oz pun dah lena balik..
3oz untuk baby 3 bulan lebih..normal ke tak?
Asyraf kalau tidur pukul 9 malam, selalunya akan bangun nak susu pukul 5 pagi..
macam tu lah setiap hari..

ehh..dah melalut dah ni..
nk citer pasal susu Anmum Lacta tu je sebenarnya..
hehe..:)

Thursday, April 26, 2012

bila anak batuk dan selsema..ada petua?

susah hati tak bila anak kecik anda demam batuk dan selsema?
rasa nya kalau boleh transfer demam batuk selsema tu pada kita, kita dah buat kan?
tapi tulah masalahnya..tak boleh..

Asyraf tak demam..
Alhamdulillah syukur sejak lahir sampai lah dah nak masuk 4 bulan ni sekalipun tak pernah demam..
tapi dah 2 hari ni Asyraf batuk berkahak..
selsema ada jugak sikit²..
kadang² bersin..

kesian sangat bila tengok dia batuk sampai terangkat angkat perut..
Ya Allah..sedih nya..mesti sakit kan masa nak batuk tu..:(
tapi kalau dia tidur tak pulak batuk..
bila dia terjaga ni je..
baru je nak start sembang dgn abah, dah batuk..
maybe dia rasa macam geli tekak kot..

pengasuh suggest beli kan vicks untuk baby..
aku beli kat Watson..Rm13 kalau tak silap..

Vicks ni tak panas macam vicks dewasa tu..
bau pun best je..macam bau bunga pun ada jugak..
aku sapu kat ubun², dada, belakang badan pastu kat tapak kaki..
harap² berkesan..InsyaAllah..
korang ada petua lain tak?
selain pergi jumpa Dr. Nadir Khan tu..hehe..
boleh la share..

































budak tgh tak sihat badan..
tapi memang syukur sangat² sebab Asyraf tak demam..
nangis merengek pun tak..
tiap kali aku terbangun, memang aku rasa badan dia..
takut panas..























kesian sama ini budak demookkk..
memang saje aku alas kepala Asyraf guna bantal bucuk aku..
bagi bau mummy dia sentiasa dekat..haha..motip???

Wednesday, April 25, 2012

Drypers to Pet Pet..

tajuk dah abih pikir dah tu..huhu..

hai lah Asyraf..
tetiba pulak nak pakai Pet Pet ni yer..
sebelum ni aku memang pakaikan Asyraf Drypers Wee Wee tu je..
from newborn sampai lah dh masuk 3 bulan..
ok je sampai lah aku tukar dari size S to M..
haaa ni nak jadik cerita..

boleh pulak celah private part Asyraf ni macam melecet sikit lah..
risau pulak kitorang tengok..
takut pedih bila kena air kan..
tapi Asyraf ni rilek je..abah n mummy dia je risau terlebih..hehe..

aku ada letak krim-ape-tak-ingat-nama-tapi-kotak-kaler-pink..
macam takde kesan pa pe pun..
sampai lah abah Asyraf kata kena tukar jenama lain kot..
aduhaiii..boleh larik bajet kalau macam ni..
giler kedekut mummy ko ni Asyraf..haha..

so, en asben pun beli lah Pet Pet ni..
rasenya macam makin ok tang melecet tu..
pastu pengasuh Asyraf pun ade letak krim ape ntah tapi brand Seba Med..


















abah kata beli pek kecik dulu..
try and error katanya..haha..
jangan lepas ni Asyraf kata nak pakai Mamy Poko dah la..
mummy pokai poket abah barai..haha..

aku memang ada pakaikan Asyraf Cloth Diapers tp weekend jelah..
tu pun kalau tak keluar berjalan..
nak pakai kan hari² memang tak boleh lah..
koleksi CD ade 7 keping je..huhu..

eh..melecet tu hilang sebab Pet Pet ni ke atau krim Seba Med tu..
hurmmm..wondering...

Monday, April 23, 2012

Pureen Warehouse Sale..aje gilerrr...

akhirnya..
dapat jugak aku terjah Pureen Warehouse Sale ni..haha..
lepas subuh, mata dah tak boleh nak pejam balik..excited punya pasal..
keluar rumah pukul 7.30 pagi, tinggal Asyraf kat umah Nek Zai..
pastu en asben ajak breakfast dulu..
haruslah kan..kata nak pegi perang jap lagi..hehe..

aku sampai sana dalam pukul 9 pagi kot..
tu pun punya lah ramai umat manusia dah beratur depan pintu gate..
en asben konpius, pukul berapa diorang sampai ni..huhu..
kalau tak salah, pukul 9.20 pg staff Pureen dah bukak pintu gate tu..

punyalah berasak asak nak loloskan diri..giler lah..
bila dapat je beg biru ala ala beg IKEA tu, terus jelah kitorang serbu seksyen baju bajan..
memang dah target nak carik baju je kat sini..
baju murah murah untuk pakai basahan..
nak pakai jalan pun boleh..

kalau ingat balik, lawak pun ade jugak..
punyelah ramai manusia sampai berlaga hidung..
laga bontot tak payah cakap lah..haha..
staff pureen top up ja, sekelip mata licinnnn..
haha..gilerlah..

bila dah surrender nak berebut, aku ajak en asben sort baju mana yang betul betul nak beli..
konpius aku..apsal banyak baju gegirl dalam beg aku ni..aisehhh..
terpaksa lah tolak tepi dulu..tapi serious lah..baju boboi mmg tak banyak choice..

en asben baru nak pegi hantar balik baju baju yang kene reject tu..
pastu ada brader belakang kitorg kata nak tengok baju baju tu..
so, bagi jelah kan..

bila nak pergi bayar..
humanggg aihhhh..


















giler punya ramai orang daaa..
en asben Q, aku pergi cari bottle cleanser..
dapat sebotol je..tu pun mntak tolong sapa ntah tlg amikkan kat rak..
ingat nak bali Pureen HAD tu, tapi tak jumpe..boleh?

kitorang start beratur pukul 10.45 pagi..
pukul 11.30 baru sampai turn..
amacam? struggle tak struggle lah kan..
nasib dah makan nasi lemak pagi tadi..huhu..















nasib baik kaunter banyak..
en asben kata berapa ratus ribu lah Pureen untung hari ni..haha..

ni hasil tangkapan..
rabak rm191.00 je..
je???lempang sedas..

en asben kata, sudah sudah lah ushar shopping on9 punya blog lepas ni..
pakai je yang ni sampai lebam..haha..
tapi kalau nak ikutkan, memang banyak save duit pun..
sebab aku ada dapat baju yang ada tag pasaraya Billion tu..
sepasang baju tu RM 23.90..tapi aku dapat RM 15.00..
cer kire berapa ringgit beza tu..

bila dah lipat, ni je..
aku tengok orang lain sampai 7, 8 ratus..rilek je bayar..
kitorang pulak risau je masa staff Pureen tengah scan tag harga tu..
takut over budget..tak pasal pasal kena kerja kat situ..huhu..

p/s : haihhh..bila lah Asyraf boleh pakai kasut tu yer..abah Asyraf punya kerja lah tu..
kasut pre walker yang aku beli tu pun tak pakai pakai lagi..

Wednesday, April 18, 2012

bila anak kena dera...

ehh tak..
bukan Asyraf kena dera..
tapi tengok lah ni..
aduhaiii..








siapa punya kerja lah tu yer..

abah Asyraf punya kerja rupenya..
tapi macam banyak lagi tangan kat badan Asyraf tu..

tu haaa..
pengantin lelaki dgn pengantin pompuan pun komplot sama..
ada ada aje lah korang ni..




















mummy?
hanya mampu memandang sambil cakap dalam hati..
nasib lah Asyraf oiii..
hehehe..

tapi yang pelik nye, Asyraf ni boleh rilek lagi tak nangis pun..
agak nya Asyraf pun pelik..
apelah diorang nak buat kat aku ni..huhu..

sekian..
dari mummy yang kini bertudung express dan jarang² dah pakai tudung bawal..
hehe..

Tuesday, April 17, 2012

check up 3 bulan...

tadi pegi check up dak Asyraf ni..
checkup 3 bulan..
kena cucuk sedas..
nasib baik masa nurse cucuk tu, dia tengah tido..
nangis kejap je masa jarum masuk tu, pastu terus-sambung-tido-macam-takde-pa pe-berlaku..
bertuah punya anak..
muka nak start enjin..
tapi mummy boleh lagi snap sana..snap sini..haha..
Romper Carters yg Asyraf pakai tu untuk size 18 month..harap maklum..
boleh jugak jadik guide line bagi sape² yang nak beli romper Carters utk baby anda..:)


berat 3 bulan = 6.4 kg
tinggi = 62 cm
2 hero pujaan hati..
Asyraf tak cover langsung pipi tu..adoyaiii..
sekian update petang hari..:)

from S to M..

Assalamualaikum..
bila dah 3, 4 hari tak ber update blog ni, rase macam malas nak update pulak dah..
baca blog orang, rajin je..hehe..

nak citer pasal diaper si Asyraf ni je pun..
Asyraf pakai Drypers je..
sesuai la dgn poket abah ngan mummy dia..
pernah jugak pakai Pureen Basic punya tu..
nasib baik Asyraf ok je..
baguihhh dok ada...
mummy suke abah setuju..eh.

sekarang ni Asyraf dah tukar size M..
peha dah bom bom sangat dah..
kalau pakai size S jugak, agak kesian lah kat peha drumstick dia tu..huhu..






en asben kata pampers Asyraf pun nak masuk dalam blog jugak ke..
adoyaiii..
nasib lah Asyraf..mummy Asyraf tu blogger..hahahha..
statement tu nak sakit kan hati aku je kejenye..
apa pun tak boleh..hehe..



































aaaaaa....aaaaaa...aaaaaa..
burrrrrr...sambil sembur air liur.
ni lah budak demokkk peha selambak tu..
betis Asyraf lagi besar dari lengan mummy dia..
stokin pun pakai size 12 month punya tu..
hurmmmm...

Wednesday, April 11, 2012

Asyraf - 3 bulan sudah..:)

sampai berkerut kening tu..
suka dapat naik pocket bike abah dia..

hurmm..
dah 3 bulan Asyraf..
masih belum ada tanda² nak meniarap ke apa ke..
baru nak mengiring je sekarang ni..
mummy dia kalut call tok ma tanya nape Asyraf tak meniarap lagi..
ni gara² mummy dia baca blog mummy lain lah ni..
anak dia belum 3 bulan, tapi dah boleh meniarap..hahha..

tok ma kata memang setiap bayi tu tak sama tahap kebolehan dan tahap pencapaian..
ada yang cepat..ada yang lambat..
yang penting anak kite tu sihat..
mama aku kata aku dulu pun nak masuk 5 bulan baru pandai meniarap..
huhu..

moral of the story..
jangan-samakan-anak-ko-dengan-anak-orang-lain
peace :)

Tuesday, April 10, 2012

Kenduri kahwin sepupu..

tajuk dah abih pikir dah tu..terima jelah yer..
sepatutnya entry ni keluar semalam..
tapi sebab aku diserang migrain sampai muntah, tak jadik nak publish..huhu..

sabtu lepas sempat attend kenduri kahwin sepupu en asben..
sepupu aku jugak lah tu kan..
dulu..kalau bergambar dengan pengantin, kami berdua je..
sekarang kena ada budak demokkk tu sekali...hehe..


pengantin berbaju kuning diraja..
aku pulak pakai-baju-yang-tak-tau-dah-berapa-kali-ulang-pakai-pergi-kenduri..hahha..
ahhh..lantaklah...dah tu je baju yang paling baru aku ada..
lepas bersalin ni belum ada lagi baju kurung baru..hukhukhuk..


ni lah gunanya ade adik beradik lelaki..
boleh guna jadik pahlawan..
ni kalau tak silap, majlis ni bertemakan melayu lama..kot laaa..haha.
tu yang ada pahlawan bagai..



Asyraf pun kena mandi awal Sabtu lepas..
nak gerak awal sebab nak singgah tengok Onyang (moyang) kat Sg Choh dulu..
ni on the way nak pergi kenduri kat Serendah..
baru lepas hisap susu, kasi tidur dulu..
baru ade tenaga nak bergelak ketawa kat kenduri nanti..
kalau tak, ada yang stress nak dengar suara baby menangis dgn high pitch..huhu..
tukar baju sampai 3 kali mengalahkan pengantin..
budak ni tak boleh panas..mulalah nak mengamuk je..
siap mandi kat umah pengantin..adoyaii..
mummy dgn abah dia je dari pagi membawak sampai ke malam, pakai baju sama jek..
tapi still wangi..huhu..

oklah tu je..
jumpa lagi..
tata..

dari mummy yg stress tak dapat tengok pengantin berarak sebab masa tu anak dia mengamuk nak susu..
sekian..

Saturday, April 7, 2012

Jangan kacau Asyraf tidur la mummy..

sedap ke tido atas bantal bucuk mummy tu Asyraf oiii..
hikhikhik..
tido macam dah besar..
siap letak tangan atas dahi..
pikir masalah yer Asyraf..
tak yah pikir sangat lah..
biar abah dgn mummy je pikir masalah dunia ni..
haaa..nak start enjin lah tu..
ok2..tido lah..mummy tak kacau dah..
hikhikhik..

Friday, April 6, 2012

bila anak bujang gelak sakan..

semalam..
memang masa ni tgh pegang camera sbb nak delete gambar² yang tak penting..
sebab esok nak attend kenduri sepupu kat Serendah..
boleh lah menggedik amik gambar banyak² kan..hahha.. 

en asben pulak tengah mengagah Asyraf..
pastu tentibe si Asyraf ni boleh gelak sakan pulak dgn abah dia..
apa lagi mummy Asyraf pun amik la gambar..
act, banyak aksi si Asyraf tgh gelak semalam..
tp 2 keping gambar ni je yg senonoh..
yang lain semua tak clear..maklum lah..camera cabuk je..hukhukhuk..







mengekek ketawa abah dia agah..adoyaii..
opsss..mummy tak sempat nak pakaikan seluar Asyraf..
nampak lah CD kaler purple Asyraf tu..
nasib baik aku tak beli kaler pink..hoho..
mata sepet ikut mata abahnya..
tengoklah jari Asyraf tu..
walaupun dah seminggu aku tak pakaikan mitten, 
tapi still dok genggam jari² tu..adehhh..

Trivia - Sembelit selepas bersalin adalah sangat mengerikan..tetibe..
hehe..

Thursday, April 5, 2012

tiada pewaris...

assalamualaikum..

ehhh..bukan aku dgn en asben yang takde pewaris..
tu 'anak anak' aku yang ramai kat bawah ni..
hehe..
ate, dapat anak lelaki..takkan nak bagi main bebear pulak kan..
en asben tak kasi..

act, semua 'anak anak' aku ni aku dah bungkus semua masuk dalam beg plastik besar sebelum aku bersalin dulu..
masa tu 'anak anak' aku ni baru mandi..
konon² lepas baby lahir, boleh la bagi kan..
sekali, keluar Asyraf daaa..
maka, terus la bertapa dalam plastik besar tu wahai 'anak anak' ku sekalian..huhu..



















bear besar tu antara hadiah kawen yang aku dapat..sabo je..
chipmunk tu je yang aku still guna sekarang ni..wat golek² depan TV..


















Hello Kitty tu sebenarnya kakak ipar aku punya..
dia tak mo, so mak mentua bagi kat aku..huhu..
setakat ni belum ada pewaris lagi..
setakat ni lah..hahha..

'anak anak' ku..
damai lah engkau dalam beg plastik besar itu..
hehe..

sekian..time kasih..:)

Wednesday, April 4, 2012

pisang coklat

semalam off memasak..
en asben teringin nak makan laksam..
mummy Asyraf sukerrr..ngehngehngeh..

pegi pasar malam..
kecewa bile en asben call cakap laksam dah habis..
padahal baru pukul 8 masa tu..
giler hebakkkk makcik tu meniaga laksam..
tapi memang sedap pun laksam makcik tu..

pastu en asben beli laksa penang utk dia..
beli nasik goreng utk aku..
beli kepak ayam madu 2 ketul..
jadilah..

tak lupe juga pisang coklat ni..
hehhe..
lama tak makan ni..
dulu² time pregnant tak teringin langsung nak makan..
sekarang makan sebijik, nak lagiiii..heheh..
nak² lepas sejukkan dalam peti ais..
mabeles..mabeles..
ulang tayang balik gambar ni...

sekian, entry petang hari..:)

baju baru..

dah lama tak beli baju untuk Asyraf..
sebab rezeki Asyraf dapat hadiah baju banyak..Alhamdulillah..
tapi tulah..ada yang bagi size newborn banyak yang tak boleh pakai dah..
baru pakai sekali dua je..
yang belum pakai pun ade..
sayang betul..dah la semua comel² belaka..
nak pass kat adik Asyraf?
errrrr...nnt dulu lah kot..
so, korang², kalau nak bagi present kat kengkawan yang baru bersalin tu, beli size besar sikit..ehh
hehhe..

niat aku nak beli baju biase biase je..
yang luar biase aku tak mampu..hukhukhuk..
setakat nak pakai kat umah nek zai je pun..
tak payah nak ber Baby Kiko bagai..
(ayat seorang mummy yang poketnye kempis)
hehhe..

sebab aku ni giler rompers, maka rompers la aku rembat..
satu pack ni baru RM30..
maknenya sehelai baru RM6..
oklah tu kan..
janji anak aku berbaju..
hehe..


















brand Carters ni size dia kecik²..
so, aku saje amik untuk 18 month punye..huhu..
tapi serious muat dengan Asyraf..
cume panjang sikit la..
sebab memang pattern Carters ni kurus panjang..


















boleh la..buat pakai basahan kat umah nek zai..
nak pakai jenjalan pun boleh jugak ni..
yang penting orang yang pakai tu..
ehhh.


















yang ni rompers feberet abah forever..
tp sebab aku amik size besar, tak boleh pakai lagi..
gedobosss besarnya..
yang ni pun aku amik yang 18 month punye..hehhe...
tak lama lagi boleh pakai la ni..
yang ni RM19 jek..


















tak lupe singlet team Malaysia..
yang ni mummy Asyraf yang over..
yg ni RM14..
kuikuikui..

semua ni beli di SINI..
sekian..
time kasih sudi bace n3 merapu ni..

Monday, April 2, 2012

rutin harian seorang mummy sudah berubah..

rutin harian yang tak pernah terpikir dek akal masa bujangan dulu²..
dulu masa bujang, ikut suke nak makan ke tak..
susah² sgt, aku ajak en as makan kat luar..
tak pun dia tolong tapaukan utk aku..

bile dah kawen, kenalah masak kan..
kate nak jimat kan..
kalau makan kt luar rm15 hinggit tu dah memang konfem² dah..
kalau masak jimatlah sikit..
nak² kalau aku cume masak telur goreng kicap dgn sayur sawi je..
memang lah jimatkan..
jimat ke kedekut..ehhh..

bile dah ada anak ni, lain pulak kisahnya..
saya demokkk..ada masalah?
kuikuikui


























memang masalah lah Asyraf oiiii..
tangan mummy dh ada muscle dah ni..
adoyaiii..

tiap² hari kena buat benda sama..
tapi seronok buat bende yang kite suka ni kan..

balik opis pukul 5.30 ptg..sampai umah dalam pukul 5.45 ptg..
berdesup pegi dapur simpan hasil tenusu dari opis transfer masuk peti sejuk bahagian bawah..
hasil pam kat opis kadang² dapat 3 botol x 3oz..
kadang dapat 4 botol x 3oz..

pastu sambung pam lagi untuk sessi pukul 6 pulak..
al maklum lah..saya EP mum..terpaksa berjuang lebih sikit untuk hasil yang mantap..
ape daa merepek...

lepas mandi, pegi amik Asyraf kat umah pengasuh yang 'jauh' tu..
balik tu masak nasik dulu..kalau en asben balik awal, awal lah aku start masak..
sebab Asyraf takmo duduk sorang2..nantilah mulalah hek hek hek..
kalau aku bangun je, mulalah mate dia mengekor je mana aku pergi..kuikuikui..
bile en asben balik,, suruh dia mandi laju² pastu take over Asyraf sampai aku siap masak or sampai Asyraf boring..huhu..

sambil tu, aku bersilat kat dapur sorang²..
padahal nak buat sambal sardin je pun..
siap bersilat bagai..kahkahkah..
sup sap sup sap taraaaa..
siap sudah dinner kite harini..
jom 'sikfan'...lai lai laii...

suruh Asyraf tengok tv, kitorang pun makan laju²..
pandai pulak Asyraf tengok tv kan..
ala..ko pasang jelah channel 611 tu, banyak citer kartun..
janji colourful, Asyraf dah suke dah..
siap mulut dia pun bising macam paham je kartun tu cakap ape..heheh..

pastu, kalau Asyraf tido, aku boleh lipat kain ke, siap² beg baju Asyraf ke..
cuci balik botol² Asyraf dari umah pengasuh tu..
jemur kain memang dah sub cont pada en asben..huihuihui..

macam tulah kalau hari bekerja..
kadang macam tak cukup 24jam tu..
terkejar sana terkejar sini..
belum lagi kalau Asyraf taknak tido..
dah abih dodoi pun mate dok keras lagi..
nasib baik lah Asyraf ni kaki senyum..
sejuk hati mummy dia yg kepenatan satu hari..

adehh..panjang lah pulok n3 ni..dah mcm telenovela dah..hihi..
layan jelah ekk...
tenkiu pada sesapa yg sudi baca tu yer..
peace..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute