Pages - Menu

Blogroll

Wednesday, December 23, 2015

Hiburkan hati anak anak

Assalamualaikum dan hai..
Update tengah hari dari kampung..
Ye kitorang dekat kampung sekarang..tengahari semalam sampai..insyaAllah sabtu baru balik Gombak semula..

Entry ni dah draft last week kot..malas sungguh nak siapkan..sebab cerita biasa2 je..anak2 dah mengamuk kat umah..tido tak kena..makan tak kena..mulalah mami nak bertukar jadi hijau..huhu

Asben kata anak2 dah boring seharian kat umah kot..tu yang buat perangai..ntah ye ntah tak..
Tu yang dia ajak pergi Titiwangsa pergi jalan2 lari2..layan kan ajelah..dekat je pun..

Dah sampai sana, memang betul..mood masing2 terus bertukar jadik ceria..elok je berlari2..gelak2..adoiii
Kebetulan masa pergi tu ada event apa ntah, lagi la ramai orang..meriah lah jadiknya..


Nampak tak sape yang paling happy tu?
Heheh..sebenarnya bukan anak2 je boring terperap seharian kat umah..mak bapak pun sama..sesekali buat macam ni seronok la jugak..


2 beradik dah besar dah..ni la kawan time baik..kalau berebut mainan, pening mami jadik pengadil..adehhhh

Ok, dah penat berlari, jom kita balik..balik mandi, upah susu sorang sebotol, pastu tido..senang mami nak masak tengahari..

Oklah..sekian entry takde pekdah tengahari ni..tenkiu sudi singgah sini ekk..jumpe lagi..bye

Wednesday, December 16, 2015

Cek Mek Molek

Assalamualaikum dan Hai..
Mari update lagi hari ni..walaupun blog sendu, takpe..teruskan menulis..boleh jugak belek2 entry lama bila dah tua nanti..itupun kalau blogspot ni wujud lagi lah..

Hari tu pergi pasar borong ade jumpa ubi keledek warna oren tu..tetiba teringat kat Mimi yang dia buat cek mek molek..macam senang je..padahal dulu masa sekolah rendah mak memang meniaga kuih..banyak jenis kuih mak buat sorang je..tapi satu pun yang aku tak pandai buat sendiri sekarang..baru nak belajar2 je..tu pun bukak Google..adoyaiiiii


5 ketul ubi keledek oren baru rm1.90..

Aku guna 3 ketul je buat cek mek molek..kikis je kulit ubi keledek tu bersih2..cuci pastu masukkan dalam periuk untuk direbus..


Letak air separas je dengan ubi tu..masukkan garam sikit lepas tu rebus sampai ubi empuk/masak..nak tau dah masak ke belum, cucuk dengan garfu..kalau dah lembut tu, tandanya dah masaklah tu..


Ni aku tumbuk je guna anak lesung batu dalam periuk tu terus..hahhaa..tumbuk sampai lumat yer..tapi elok2 lah jangan sampai kemek pulak periuk cap boya aku tu..huhu

Dah lumat semua, tambah tepung gandum sikit2..tepung jangan banyak sangat..nanti tak sedap..tapi kalau tepung sikit, adunan tu lembik sikit dan akan melekat kat jari2 korang..takpe..sambil uli tu tepuk2 tangan dalam mangkuk yang ada tepung..macam aku buat..hihi


Dah siap bentuk cek mek molek..tak kemas sangat sebab 1st time buat kot..dalam tu letak la gula pasir satu sudu kecik..jangan letak banyak sangat gula, nanti goreng pecah..tapi kalau gula banyak sedappp..hihi


Tarraaaa dah siap dah..tunggu sejuk sikit baru boleh makan..sebab kalau tengah panas2 tu ko ngapp, memang melecur lah mulut ko nanti kena gula panas..hati2 yer..bawak2 bersabar..

Makan 3 beranak je sebab masa buat ni asben kerja..sekali hadap je settle..Alhamdulillah kenyang..

Oklah..sekian entry pagi ni..gigih type ni weiiii..tenkiu pada yg sudi singgah..jumpa lagi..byee


Tuesday, December 15, 2015

Shopping buku murah di BBW - MIECC The Mines

Assalamualaikum dan Hai..
Bertemu lagi kita hari ni yer..Alhamdulillah..mood ber blog dah ke laut dalam sebenarnya..ni pun paksa diri sendiri type entry..huhu

Oklah..cut it short..macam tajuk kat atas tu, aku pergi BBW hari jumaat 1st day tu lagi..pukul 2 pagi keluar rumah sampai sana orang tak ramai pun..parking betul2 depan pintu masuk..budak berdua ni sampai je sana terus cerah bijik mata..
Masuk dalam semangat kalau boleh nak beli semua buku..tapi apakan daya, bajet ketat..huhu


Belek buku dekat area kanak2 ni je 2 jam lebih..tak pusing department lain pun..besar giler kot..


Ni pandangan 1/50 keluasan jualan buku tu rasanya..tak terdaya nak pusing semua tempat..lagipun rushing dengan budak berdua tu..


Ni yang paling best rasenya..tp tunggu Asyraf besar sikit rasanya lagi best beli buku2 aktivity ni..memang puas hati kalau beli..sebuah buku range harga dalam rm8 ke atas..buku tebal2 tau..bukan nipis punya tu..next time dah tau dah nak beli buku apa kalau berkesempatan ke BBW lagi..heheh


Ni paling penting..tenkiu asben sudi layan isteri dia yang meroyan nak pergi BBW..sanggup drive pepagi buta ke sana..mekasih..lebiu..anak2 pun baik je kat sana..bagi pegang buku senyap lah..yang Asyraf pulak, semua buku diletak nya dalam troli..semua nak suruh mami beli..kalaulah mami ada duit berkoyan, memang mami beli semua yg dia letak dalam troli tu..tak payah nak sorting2..bayar je semua..

Dah puas hati, jomlah pegi bayar..kaunter banyak..tak payah beratur pun..maybe sebab pagi buta kot..genaplah rm100 termasuk fridge magnet BBW seketul..


Nilah buku2 yang berjaya dibeli..total semua rm96 ni..memang jimat banyak la kalau compare beli dekat bookshop..




Semua buku keras tu yer..bukan kulit je keras..isi dalam sekali pun keras jugak..sebab ada budak kecik suka kunyah buku kat umah ni..huhu..kecuali buku2 aktivity tu..

Rasa tak puas pergi..insyaAllah tahun depan boleh pergi lagi kalau diizinkan..
Bolehlah start menabung sehari seposen bermula dari sekarang..huhu
Oklah..siap jugak entry ni..dah lama duduk dalam draft..tenkiu sudi singgah sini yer..jumpe lagi..bye

Tuesday, December 8, 2015

Bubur Jagung Mami Leenda

Assalamualaikum dan Hai..
Pepagi update blog resepi bubur jagung?
Gigih!
Takpelah..bagi laluan jelah sementara roh rajin datang meresap ni yer..

Hari tu pergi pasaraya paling best kat Gombak tu, Ong Tai Kim..hahah
Nampak ada jagung 2 ketul rm3..tak tau la murah ke mahal tu..hentam saja lah..terus la amik..sebab memang dah lama tak makan bubur jagung..
Rasenya last makan sebelum Dahlia lahir kot..sebab lepas bersalin, baru tau Dahlia alergic dengan jagung..kembong perut sampai bunyi tong tong tong kalau tepuk..hihi

Tapi ni nampak dah ok kalau mami makan jagung..dah tak de episod kembong perut kalau mami makan jagung..yeayyyy


Bahan bahan nya..simple je kan..

- Memula hiris jagung lepas tu kikis sampai semua isi2 dengan lemak2 jagung tu keluar dari tongkol tu..
- rebus isi jagung dengan secawan air atau sampai tahap yg korang suka..
- bila air dah kering, masukkan santan..aku guna sekotak santan, dengan 2 kotak air..guna je kotak santan tu..
- letak sekeping gula melaka
- garam sikit
- daun pandan
- kacau sampai mendidih, dah siap!



Boleh la makan..aku memang tak letak sagu..sebab aku tak suka sagu..bagi aku, sagu tu pengacau je..hihi..sorry sagu2 sedunia..

Oklah..sekian untuk hari ni..tenkiu sudi singgah sini ekk..jumpe lagi..bye


Monday, December 7, 2015

Kelas Belajar Jahitan Asas

Assalamualaikum dan Hai..
Bersiaran lagi kita hari ni selepas bertapa menuntut ilmu..hahha
Gitu ko mukadimah entry kali ni..
Baru belajar jahitan basic tu..kalau dah pandai jahit baju, tak tau macam mana pulak kan..heheh

Ok, hari tu aku masuk kelas jahitan basic/asas jahitan..maklumlah, tangan keras macam kayu..memang zero habis la bab jahit2 ni..mesin jahit langsung tak pernah guna..tapi semangat nak belajar menjahit tu kuat walaupun ada rasa segan jugak sebenarnya..apa tak segannya, mami leenda ni ganas orangnya..jatuh la standard kononnya..terasa gegirl sangattt..hahha

So, search guna #kelasjahitan kat IG terjumpalah satu IG ni..terus follow..follow sekali FB tuan tanah..
Lama jgk aku follow sampai lah satu hari terbukak hati nk register kelas jahitan basic ni..mula pada bawah ok..


IG: kelas jahitan Syaza
FB: kelas jahitan Syaza

Sampailah hari yg ditunggu, asben tolong hantar pegi kelas..settle bayaran apa semua, pastu aku beli sekali set alat jahitan..senang beli kat sini je..sebab aku bukan tau pun ape alatan jahit2 ni..selama ni tau benang dengan jarum je..


Set alatan jahitan..semua ni RM60..
Beli lepas tu sila guna sampai lunyai okeh..

Hari pertama ni, cikgu Nurul ajar cara2 amik ukuran badan..selama ni kalau tempah baju, redho je tukang jahit amik amik ukuran..tak pernah amik pusing pun..sekarang dah tau..hihi

Lepas tu, berkenalan dengan mesin jahit..seriously, memang aku gigil masa mula2 pegang mesin jahit ni..menggigil ko tau? Hahahha


Ni lah dia mesin jahit yang aku guna hari tu..rase macam nak beli seketul macam ni..


Ni jahitan yang aku buat..jangan gelak ok! Nampak macam senang kan? Tapi sumpah berdebar oiii nk buat..maklum lah, aku kan tak pernah pegang mesin jahit sebelum ni..memang ZERO..kesian kan..dah tua2 baru nak belajar..hihu

Lepas tu, belajar jahitan tangan jugak..lupe pulak nak amik gambar..

Hari kedua,
Cikgu Nurul terus ajar buat skirt pulak..ohoiiiii..tetiba semangat tukang jahit meresap masuk..hahhaha..
Ukur sana, ukur sini pastu jahit..


Taraaaaa...jadik lah sehelai skirt..gitu ko..bila ntah nak pakai skirt..ayakkkk

Opsss lupe, semalam masa hari pertama tu, belajar buat leher baju jugak..


Macam ni..kalau hari ni ko suruh aku buat semula, sumpah tak ingat dah..sebab tu kena beli mesin jahit..boleh terus practise..ececece..husband, pelissss..nak beli mesin jahit..


Kena banyak belajar lagi tu..yang rumah butang tu, serious aku bangga boleh jahit macam tu..sebab aku tau la setakat mana kerasnya tangan aku ni..kawan2 rapat pun tau kot tahap brutalnya aku ni...hahahhha..tu pasal aku cakap aku bangga dengan diri aku sendiri ni..
Unbeliabel dan unsangkerebel betullah..

Dengan itu, aku terus daftar masuk kelas belajar jahit baju kurung pulak..gituuu ko..semangat gambate! hihih

Oklah..sekian entry pemanas setelah sebulan tak berupdate..tenkiu pada yang sudi singgah..jumpe lagi..byee


Thursday, November 12, 2015

GBSB Mini Gathering - FRIM Kepong

Assalamualaikum hai..
Ok..mood update entry datang lagi..
Yeayyyy setelah sekian lama bertapa..

Ok, hari ni nak cerita pasal GBSB Mini Gathering dekat FRIM Kepong last week..panjang ceritanya macam mana sampai ke Frim tu..malas pulak nak cerita..biarlah jadik rahsia..hihih

So, here we go!


Macam biasa mestilah dimulakan dengan gambar makanan..sikit je ni sebab yang join pun 4 family je..terima kasih untuk Khairul sebab masak banyak giler..tu dalam gambar atas tu, semua dia yang bawak tu..aku cuma mampu goreng chicken finger je..susah tuuu nk goreng tu..hahaha


Dah namanya tak rancang nak pergi FRIM, so memang tak bawak pun baju mandi2..makanya, mandi jelah pakai spender ye anak2..air cetek je pun..atas sikit dari buku lali..jadiklahh buat anak2 happy..


Tengok anak khairul tu..semangat!
Asyraf pun kemain suka dapat mandi kolam cetek gitu..dia kata mandi berdiri..heheh


Sikenit dahlia pun mandi jugak..tp sekejap je..sebab kulit budak kecik ni sensitif sikit..baru mandi sekejap, kulit dah macam nak tertanggal..habis semua kulit kaki tangan menggelupas..aduhaiii

Lama jugak kitorang kat sana..dari pukul 9 lebih sampai tengahari..bila matahari dah naik, dah panas, jom lah ajak anak2 naik..siap2 dah nak balik pulak..


Aktiviti wajib bila ada gathering..walaupun tak ramai yang dapat join tp bila bergabung dengan para suami dan anak2 jadik meriah huru hara jugak..hihu


Para suami yang supportive..terima kasih yer sudi melayan karenah isteri masing2..


Happy kids! Kemain happy dapat berendam walaupun air takat buku lali je..heheh


Ni mek Dahlia dengan si banana anak eira..

Dalam kereta anak2 semua tido terbungkang kepenatan..gaya penat tu macam la lepas berenang 7 lautan..aduhaiii
Lepas ni boleh buat lagi gathering Gojes Blogger Supermom and Baby..next year boleh plan untuk 2nd family day pulak..yeayyyy...

Oklah..tenkiu sudi singgah bacae yer..jumpe lagi..bye..

Monday, November 2, 2015

Sardine puff

Assalamualaikum..
Lamanya tak update blog..2 minggu jugak la..nak kata busy sangat tu tak pun..macam biasa je kehidupan..
Pagi rushing pegi kerja..sampai umah dah maghrib, ambik anak2 pastu sambung lagi kerja rumah..siap2 masak untuk esok pagi pulak..pastu tido..ehh, nampak macam senang sangat pulak..takpelah..tak payah la aku nk elaborate ulas panjang pasal hal rumah tangga ni yer..masing2 ada cara masing2..

Udah melalut pulak sampai ke hal rumahtangga apa bagaii..ni yang malas nak start buat entry ni..merapu je lebih..hihi

Oklah..berbalik pada tajuk kita hari ni..sardine puff katanya..senang je kekdahnya..meh nak tunjuk cara senang tu yer..


Memula sediakan la sambal sardine korang dulu..masak la ikut style masing2 yer..takkan masak sardine pun tak tau kan..kalau nak pedas, tambah cili..yang aku buat ni, tahap pedas 2/10 je..sebab anak2 nak makan jugak..lagi si Asyraf tu, kalau pedas sikit pun taknak makan dah..Dahlia ok lagi..suka makan pedas..

Aku guna kulit puff brand Kawan je..sebab tulah yang paling senang pun..nak tunggu aku uli, memang tak lah..dah ada yang senang tu, guna jelah..cepat pun cepat..nak lagi cepat, aku defrost, masukkan dalam microwave pastry puff tu, terus lembut..takyah tunggu2...heheh


Cara nak lipat pun ada banyak style..ikut kreativity korang la nak lipat macam mana pun..Google je cara lipat yang berkenan di hati..
Yang gambar ni, aku potong dua..pastu kelar satu bahagian..
Nanti lepas dah isi inti, jangan lupe tekan sekeliling tu dgn garfu..nnt terbukak tak cantik ler..apa melopong pulak kan..hahah


Yang bentuk kelopak ni paling senang nak makan..sekali ngap pun boleh..
Pastry tu aku potong 4 bahagian..letak inti, lapikkan yang dah dikelar dgn tanda 'X', pastu tekan dgn garfu sekeliling tu..


Ready untuk dibakar..sekali bakar 4 ketul je..maklum la..oven kecik comel sangat..tu pun banyak dah berjasa tu..Alhamdulillah..
Opss, sebelum bakar tu, sapu la sikit kuning telur atas tu..barulah lepas masak nanti, nampak cantik..
Aku bakar ni 25 minit, suhu oven 180 darjah celcius..pepandai korang la adjust sendiri..setting oven tak sama..agak2 la yer..


Tarraaaaa...siap! Asyraf cakap, wow pandainya mami..hahaha..
Padahal pastry beli siap je pun Asyraf oiiii..
Oklah.
Siap satu entry..next entry, lagi 2 minggu kot..hoho
Terima kasih sudi singgah bace yer..jumpe lagi..bye..


Friday, October 16, 2015

Tunggangan yang tertangguh

Assalamualaikum..

Gitu ko tajuk hari ni..
Tertangguh sebab DBKL punya pasal lah ni..hahah
Kisahnya cuti Awal Muharram kelmarin, dah boring setengah hari kat umah, asben ajak keluar jalan2 petang tu..
Saje je bawak anak2 keluar amik angin petang..

So, siap2 semua dalam kereta baru tanya kita nak pergi mana ni? Hahha boleh gitu? Serious memang tak tau nak pergi mana..last2 asben bawak pergi Tasik Titiwangsa..pusing2 tengok orang ramai kat tempat kuda tu..asben pun parking kat tepi jalan tu..banyak lah kereta lain parking tepi jalan gitu which is tak boleh sebenarnya..hahah

So masuk terus beli tiket naik kereta kuda..nak suruh Asyraf nak kuda, awal2 dia dah jerit taknak naik horse..huhu


Tiket naik kereta kuda..murah je rupenya..selama ni ingatkan mahal..
Dewasa - rm1
Kanak2 - rm0.50
Dahlia free..

Dah happy la ni..anak2 happy mami pun dah happy..Asyraf dah bising2 cakap nak naik horse..ulang banyak kali nak naik horse..masa tengah tunggu turn tu, tetiba dengar staf situ jerit panggil sapa ada parking kereta kat luar tu, DBKL ada tu..nak saman kereta..huhu
Pastu asben keluar konon nak pergi ubah parking..sesambil tu mami sempat la snap gambar sikit..


Saje amik gambar ni..


Ni sebelum asben keluar ubah parking..anak2 tak heran pun abah panggil nama masing2..mami je maintain pandang camera..adehhhh

Tup2 asben call kata parking takde..kalau ada pun jauh kemain dia nak jalan kaki..last2 decided tak jadik nak naik horse..lagipun tiket tak expired..bile2 pun boleh naik..maka kecewalah mami..ehhh...
Asyraf pun keciwa..dia kata mami tak naik horse ke? Huhu

Dah keciwa, asben ajak pergi makan jelah..ubat hati yang lara..
So, pergi Kampung Baru cari kedai makan..tersinggah kat Laman Aiman tu..


Asben makan apa ntah namanya tu..shawarma ke ape ntah..ala, rasa macam kebab je..mami order kerang bakar je sebab perut kenyang lagi..anak2 makan fries je..sebab sebelum keluar rumah tu baru je lepas makan..

Maghrib dah sampai umah..tulah cerita masa cuti Awal Muharam hari tu..tunggangan yang tertangguh..kena tunaikan jugak janji dengan Asyraf tu..tengoklah bila2 free kita singgah Tasik Titiwangsa lagi..InsyaAllah..

Oklah..sekian sudi singgah baca yer..jumpe lagi..bye..


Wednesday, October 14, 2015

Tugu Negara

Assalamualaikum..
Cerita hari Ahad lepas ni..saje keluar jalan2 sebab dah boring duduk rumah..dah la hari Sabtu seharian tak keluar rumah sebab asben pergi memancing..mati kutu dibuatnya..
Anak2 pun buat perangai sebab bosan..mami okey je duduk terperuk kat umah..mami gooddd girl..ehemmm

So, marilah kita siap..mandikan bebudak tu..siapkan diaper beg..zassss
Kita pergi Nu Sentral je sebab tak pernah pergi..kesiannnn..heheh
Pergi makan je pun..


Gambar anak bujang takde sebab dia sibuk nak jadik photographer..dah boleh harap dah skrg..

Dah settle makan, jom balik..senang je kan jadik kitorang..hoho..yang sebenarnya dah tak tau nak pergi mana..tu yang on the way balik terkeluar cadangan nak pergi Tugu Negara tu..tempat jatuh lagi dikenang, apa lagi tempat mami abah cintan cintun dulu..iyer, dulu2 selalu lah datang sini..patriotik sangat dulu..hahha

Tugu Negara ni dekat je dengan Taman Tasik Perdana dekat Jalan Parlimen tu..alah, Waze kan ada..senang sangat kalau nak datang..tapi kalau korang datang bawak anak2 yang macam Asyraf Dahlia ni, mintak lebih alert dengan diorang..sebab sekeliling Tugu Negara ni ada kolam..dan kolam tu tak berpagar yer..kita sebagai parent memang kena perhati lebih sikit..agak bahaya kalau yang jenis jalan menonong tu..huhu..

Masa sampai tu, dah tengahari..pelancong pun ramai..ada 3 4 bas kot..


Aisehhh tak nampak pulak orang kat atas tu..ni tourist guide Taiwan offer nak ambikkan gambar kitorang berempat..kesian kan..dah kena beli monopod ni..senang sikit..nak beli Go Pro bagai, pitis takdop..huhu


Gambar banyak, so kena collage kan dia..


Lagi lagi lagi..sakan bergambar mengalahkan pelancong datang dari jauh..heheh


Mami anak dua..Asyraf macam biasa..ikut mood dia nak pandang camera ke tak..


Semangat Asyraf buat peace..ni budak tak boleh lepas tangan ni..asyiklah nak menghala ke kolam air..rasa macam perlu je mami beli harness macam Lara Alana pakai tu..hihi

Oklah..dah puas tengok Tugu Negara, tengok pelancong..anak2 dengan mak pak pun dah berpeluh sakan..jom lah kita balik..nanti kita pergi lagi ok..
Sekian..terima kasih sudi datang singgah..jumpe lagi..bye..


Thursday, October 8, 2015

Cheese Nan di RSMY, Danau Kota - sedap ke?

Assalamualaikum..

Hari tu ntah hari apa tak ingat lah pulak..lepas asben balik kerja, dia ajak makan malam kat luar..gumbira lah hati tak terkata..hehehe
Bukan apa..asben kerja memang jarang sangat dapat balik awal..selalu kena OT..dan selalunya aku dinner sorang2 makan je apa yang ada kat dapur tu..biskut, roti tak pun maggi..bebudak berdua tu memang dah makan malam kat umah pengasuh..dah mami amik pun dah pukul 8malam...huhu

So, saje la nak try makan cheese nan yang korang dok heboh2 sangat tu kan..terbakor jugak hati ahkak ni bila baca korang makan sana sedap lah..cheese meleleh2 la..apa lah..padahal dekat je pun dengan rumah yang cawangan Danau Kota tu..
Tak boleh jadik nih..moh ler kite bang oiii..


Model air..senang pulak pakai cup macam ni..air tak habis boleh take away sambung minum dalam kereta..kan?

Sampai lah menu yang ditunggu2 tu..


Tak kembung pun macam yang selalu tengok dalam gambar tu..ahkak keciwa..ok takpe..kita try rasa dia pulak..hurmm boleh la boleh la..


Gigih ok! Punya nak bagi nampak ke cheese an dia tuh..heheh


Order sekali ayam tandoori..Allah..tak tau nak kata apa..sedap lagi mamak2 biasa kat Ong Tai Kim, Gombak tu hah! Tapi tak tau la..ini selera aku..taste aku kata takdelah sedap benor..biasa2 je..
Tapi sebab seketul gitu rm10, habis jugak lah kitorang belasah..tak baik membazir..amalan syaitonnnn..
Ohh yer sebelum terlupa..kitorang mintak kuah dal dengan sambal..kena charge okeh! Huk alohhhh

Ok tu je lah pengalaman makan di RSMY Cheese Nan..tak pergi dah kot lepas ni..baik makan pizza je..ehh?? Aku bukan apa..kalau food sedap, bayar mahal sikit takpe..janji berbaloi..

Oklah..mekasih sudi singgah baca yer..jumpa lagi..bye


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute