Pages - Menu

Blogroll

Monday, January 30, 2012

emosi ketika berpantang...

aku masih lagi dalam mood berpantang..
walaupun tak berapa nak pantang sangat pun sebenarnya..
dah 20 hari pantang ni seingat aku baru 2 kali pakai bengkung..
bukan aku taknak pakai, tapi susah giler aku nak bagi susu kat asyraf ni kalau pakai bengkung..
nak duduk pun payah, nak baring pun payah..kalau dah baring, susah pulak nak bangun..
siap kena mintak tolong orang tarik tangan aku baru boleh bangun..
kalau tak, terlentang lah aku atas katil tu..
banyak nya alasan aku..huhu..

cume yang aku ikut betul betul pun pantang makan jelah kot..
yelah kang salah makan, asyraf kembung sakit perut, sape susah?
tok ma dia jugak yang susah..
ehhh..bukan aku pun susah sekali ke..haha..

masa pantang ni kena jaga emosi..
orang kata tak boleh menangis kan..
tapi dah banyak kali tewas dengan emosi ni..
cehh ayat aku..
dah banyak kali menangis dalam 20 hari pantang ni..huhu..

gile tak nangis bile en asben dah nak balik KL tinggal aku dengan asyraf kat kampung ni..
sedih wehhh..
lagi lagi bila tengok en asben dok peluk cium asyraf banyak kali sambil cakap abah dah nak balik KL ni..
asyraf jangan nakal nakal..jaga mummy baik baik..
dengar suara en asben pun dah ada sendu..
lagi berjurai air mata aku bila tengok hujung mata en asben pun berlinang air mata..
sob sob..sambil lap air mata aku type entry ni..:(

tapi aku memang tak boleh nak cakap apa dah bila setiap kali en asben talipon mesti tanya asyraf tengah buat ape..dah hisap susu ke belum..dah mandi ke belum..dah bangun tido ke belum..
aku? dia tak tanye pun..
adoyaiiii...

Sunday, January 29, 2012

present from mak ngah sekeluarga...:)

hai..selamat hari Ahad..:)
entry ringan je ni..
saje nak update..
ni hadiah dari mak ngah sekeluarga untuk baby asyraf..
baju tu dah selamat asyraf pakai dah..
baby carrier ni je tak tau umur berapa bulan baru boleh guna..
en asben memang nak beli carrier ni..
tapi mak ngah dah bagi present..
Alhamdulillah jimat duit..haha..
baby Asyraf cakap thank you mak ngah..:)

sekian update di hari Ahad..:)

Saturday, January 28, 2012

dah tau lelaki, baru senang nak beli...

ape lah tajuk aku tu..haha..
hentam jelah ekk..
pikir tajuk je 8 minit..

sebenarnya nilah 1st time aku beli baju asyraf dengan penuh konfiden..
sebab dah tak payah nak ragu ragu pasal jantina lagi..
kalau tak sebelum ni, asal nak beli barang barang baby je mesti konpius laki bini..
laki ke pompuan anak kite ni ekk..
last last beli warna warni..hehe..
ada jugak beli pink terus..

nanti aku tunjuk barang barang kaler pink yang aku beli yer..
ada yang boleh pakai, ada yang memang tak boleh pakai langsung..
next entry yer...

barang barang ni aku beli online je..
ala..barang biasa biasa je..
beli ikut kemampuan..ye tak..?
yang penting NO MORE pink..
haha..
kata mummy blogger..haruslah posing dulu..haha..
i'm super cute..cute ker?
tak sabar nak pakaikan asyraf baju ni..
nak tengok cute ke tak..haha..

bertambah lagi romper asyraf..ntah bila boleh pakai ni..

baju tido angry bird..baju ni besar sikit..
lambat lagi la asyraf boleh pakai ni..
romper feberet abah asyraf..haha.. 
hooded blanket

ape nama mainan yang pakai kat tangan ni..
tapi belum pakai lagi..
mainan tu lagi besar dari tangan asyraf..

baby tight..
yang ni paling tak menahan..haha..
ntah umur berapa bulan baru dapat pakai kasut ni..
penangan mummy asyraf jenis tak sabar..hehe..
































































































































































tu je barangnya..hehe..semua ni beli kat SINI..
tapi apsal mata aku ni still dok ushar baby baby girl ekk..
adoyaiii...

Thursday, January 26, 2012

Cuti Cuti Bersalin - episod akhir

dipendekkan cerita...

untuk kesekian kalinya, doktor cek bukaan..
masa ni bukaan dah 4cm, tapi sebab dewan bersalin penuh, aku kena tunggu kat wad dulu..
sedih giler time ni..bayangkan ehh..aku dah sakit bagai nak giler, tapi dewan bersalin penuh??apakah??
masa ni lah aku kena tarik mengkarung..giler sakit..sampai menjerit aku atas katil tu..
en asben cepat cepat picit ibu jari kaki sambil urut betis..
tapi tak jalan..sakit lain macam..tak sama macam selalu..
sampai ada sorang makcik tu datang tolong picit kaki aku..huhu..

8.00 malam
bukaan dah 5cm..kebetulan dewan bersalin ada kosong..
nurse suruh aku siap2 nak masuk dewan bersalin..
en asben siap siap bawak baju baby, blanket dgn pampers..
masuk je dewan bersalin, air ketuban pun pecah..
nurse pasang jarum kat dua dua tangan aku ni..
sebelah masuk air, sebelah lagi masuk ubat induce jenis air pulak..

sambil tu aku layan contraction dengan sebelah kaki je..
kaki kiri aku dah tak boleh guna dah..
kalau aku still guna jugak, memang kena tarik mengkarung..
bayangkan aku layan sakit contraction tu sebelah kaki je..
sabo jelah..
en asben keluar masuk dewan bersalin..
aku tau dia pun resah gelisah tengok isteri dia menahan sakit..

12.00am
contraction makin lama makin kuat makin kerap..
bila makin kuat tu maknenya makin sakit lah yer..
nasib baik lah nurse tu bagi aku sedut gas tepi katil aku tu..
memang aku gunakan sepenuhnya gas tu..
sampai naik lalok..huhu..

tetiba aku rasa macam ade benda nak keluar..
nurse cek bukaan dah 8cm..
tapi sebab nurse kate dia dah nampak rambut baby, so, dia suruh je aku teran kalau rasa nak teran..
ade la 2, 3 orang nurse dalam bilik tu..
sorang tukang sorak, tukang pegang lutut aku sebab aku dok sibuk nak angkat punggung..
sorang jadik tukang marah aku..huhu..
doktor lelaki ada kat tepi katil aku..
dia just tengok dari tepi je..takdelah segan sangat aku nak meneran..haha..
en asben ada kat tepi aku..dia pun sama dok bagi sorakan suruh aku meneran..
push sayang push sayang..adoiiii...

aku rasa dalam 3 kali jugak kot aku meneran..
tetiba aku rasa macam ada bende lembik keluar..
ye...tulah baby dah keluar..
time tu jugak air mate pun laju keluar..
tak tau kenapa..perasaan tu susah nak cerita..
rasa macam tak percaya pun ada jugak..
en asben pun mengalir air mata..
sambil tak putus putus ucap syukur..

bila nurse dah bersih darah kat baby, nurse tunjuk baby kat aku pastu tanya jantina baby..
nasib baik aku tak yakin konfiden jawab girl..hehe..
terkejut nampak ada bebird kat baby..
aku pun jawab lah baby boy..
masa ni en asben dok cium dahi cium pipi..
aku tau dia happy bila tau baby tu baby boy..

masa nurse nak start jahit kat bawah tu, aku memang dah separuh sedar dah..
jahit tu takdelah sakit sangat, tapi yang ngilu masa nurse tarik benang tu..
teringat ingat lagi ni..
bila ubat bius dah nak abis, aku bantai sedut gas ape ntah yang kat tepi katil tu..
memang lalok abis..rasa macam terawang awangan je masa nurse jahit tu..
ntah apa aku merepek repek kat nurse tu..haha..tau tau dah siap..

ermmm..macam mana nak tutup cerita ni yer..
tengok gambar jelah ekk..
nilah budak yang disangka gegirl rupenya boboy tu..hikhikhik..
beberapa jam selepas dilahirkan..
buat masa sekarang ni kalau orang tanya, macam mana rasa bersalin?
jawapan aku....
agaknya asyraf ni tunggal kottttt...huhu..
sakit contraction induce masih terasa rasa lagi ni..
tunggulah trauma ni hilang dulu yer baru pikir nak tambah lagi lepas ni..
hehe..:)

Saturday, January 21, 2012

Cuti Cuti Bersalin - episod 3

Episod 1
Episod 2

ngam ngam doktor yang round wad tu dah settle kerja, en asben sampai..
kalau ikutkan belum waktu melawat lagi, tapi en asben masuk jugak sebab nak hantar kain batik kat aku..
aku bawak 3 helai kain batik..tak cukup yer kengkawan..
mana kena darah masa cek jalan lagi..mana yang kena tumpah air milo lagi..ehhh...
hahaha..air milo tumpah atas kain batik aku pagi tu..nasib baik dah tinggal sikit dalam cawan tu..
kalau tak, satu wad bau milo..huhu..

lagipun en asben kena cari rumah tumpangan yang dekat dengan hospital..
nasib baik kat hospital kuantan ni ada rumah tumpangan..
RM 5 per hari..kira oklah kan..tumpang tido je pun..
aku tak bagi dia balik umah dah..
sebab aku ni kena paksa bersalin kan..
so, bila bila masa je boleh bersalin..
aku taknak en asben rushing dari umah ke hospital..
jauh kot chini ke hospital kuantan ni..
amik masa sejam jugak lah..

1.00 pm
ok..masa waktu melawat tu, macam biasa la..
en asben datang..boleh lagi aku gelak ketawa..
baca paper..sembang sembang sambil en asben dok pujuk baby dalam perut ni carik jalan keluar..
boleh?
tup tup pukul 1.30 ada staffnurse datang cakap suruh siap siap masuk dalam bilik rawatan..
siap siap tu maksudnya pergilah cuci apa apa yang patut sebelum pergi menyerah diri kat doktor nanti..
adoyaiii...lemah lagi sekali lutut aku..
en asben dah balik ke rumah tumpangan..

2.00 pm
aku dengan 2, 3 orang lagi masuk dalam bilik rawatan untuk diberi dos kedua ubat induce tu..
masa ni aku betul betul redha jelah apa yang doktor tu nak buat..
sebab baby dah terlebih hari..
kalau biar lagi lama, doktor takut baby membesar dalam perut..
ntah betul ke tak doktor tu cakap..
aku iyer kan aje..
bila nama kena panggil, aku baring atas katil untuk cek bukaan..
doktor kata baru 1cm..adoyaiii...
dan yang tak best nya, tetap kena masuk ubat jugak kat tuutttt...
macam biasa balik semula kat katil, baring selama sejam tak boleh bangun..

tak lama lepas tu, aku dah start rasa mild contraction..
memula sikit sikit lama lama banyak banyak..
dalam hati sempat lagi pikir...
macam ni ke sakit nak bersalin..huhu..
sakit contraction ni mmg tak boleh nak cerita tau..
kena rasa sendiri, baru tau..
dan setiap orang tu mungkin tak sama kan..

4.00 pm
sakit dah makin kuat sampai nak bangun pun tak boleh..ada sekali tu aku nak try bangun jalan jalan..
kan banyak orang kata kalau nak senang bersalin or cepat bukaan banyakkan berjalan..
kengkonon nak praktikkan la ape yang aku dengar selama ni..
tapi tak berkesan langsung pada aku..
jangan kan nak berjalan, nak bangun katil tu pun aku rasa bagai nak putus dua pinggang aku..
ada sekali aku nak minum air..aku turun katil dengan susah payahnya, baru dapat minum air..
sedih giler masa tu..
pastu langsung tak boleh nak panjat katil..sampai terduduk tepi katil..
memang aku tak boleh nak gerak langsung..
kesan ubat induce tu bagi aku memang power giler lah..
dan SAKITTTTT...kalau teringat balik, sedih je rasa..

kebetulan ada staffnurse lalu tepi katil aku..
dia tanya dah sakit sangat ke..
aku tak mampu nak geleng, tak mampu nak angguk dah masa tu..
terus dia pergi amik wheelchair, angkat aku naik pergi masuk bilik rawatan..
tulah 1st time dalam hidup aku naik wheelchair..
tetiba teringat kat Usop wheelcha..hehe..
takde benda lain lah kalau masuk bilik rawatan ni..
cek jalan lagi untuk kesekian kalinya..
masa ni kalau tak salah aku dah 3cm kot..
haihhhhh...baru 3 cm...adoiiiii...

5.00pm
waktu melawat dari pukul 5 ptg sampai pukul 8 malam..
aku tunggu en asben datang masuk melawat sambil menahan sakit yang amat..
sakit yang datang sekali sekala..
tapi bila sakit tu datang, bagai nak bengkok besi katil tu aku pegang..haha..
Alhamdulillah..aku takdelah nak menjerit tak tentu hala..
kesian kat kengkawan yang menunggu hari kat katil lain..
mesti diorang takut tengok aku menjerit jerit kan..

bila nampak je kelibat en asben masuk, terus air mata mengalir laju..
tak tau kenapa tapi rasa sedih sangat tengok muka en asben masa tu..:(
rasa macam ada satu perasaan macam ubat penahan sakit datang melawat aku..
macam tu sekali penangan seorang suami kan..
betul tak para isteri sekalian alam...?

bersambung....peace....:)

Tuesday, January 17, 2012

Cuti Cuti Bersalin - episod 2

Isnin, 9hb January 2012
pagi dalam pukul 4 kot, nurse kejutkan aku nk buat CTG..
ala yang cek jantung baby tu..
dalam setengah jam jugak la mesin tu dok baca jantung baby..
bukan perut ku..ntah perut sape aku cilok kt Google
hasilnya? graf ok..cantik..
pastu nurse kata pukul 5.30 kena mandi..
sebab doktor nak cek bukaan pukul 7 nanti..
adoiii..aku bile dengar nak cek jalan ni memang lemah lutut..
tapi demi si kecik yang dikandung, aku tawakal jelah..

lepas subuh tu, dah ramai rupenya mak mak yang dah standby kat dalam bilik rawatan tu..
aku pun join lah sekaki..hehe..
bila nama kena panggil, aku pun baring atas apa ekk..atas katil tempat nak cek jalan tu lah..
macam macam zikir keluar..
dan arghhhhhh...SAKITTTT...mengalir lagi air mata..:(

doktor kata belum ada jalan lagi..tapi sebab hari ni dah over due satu hari, doktor nak induce..
yakni masuk ubat kat tutttttt...
giler tak sakit kan..hidup hidup doktor sumbat ubat sebesar panadol masuk dalam tuttttt..
maaf yer kalau cerita aku ni menakutkan mommies yang menunggu hari tu..
ni sekadar catatan untuk kenangan hidup aku je..
bila dah masuk ubat tu, nurse suruh baring kat katil selama satu jam..
tak boleh basuh kalau ada darah kat bawah tu..takut ubat tadi tu jatuh..

aku pun baring kat katil sampai tertido..
sedar sedar ada orang kejut suruh makan sarapan pagi..
time ni boleh lagi aku bangun makan sarapan..
lepas dah lebih sejam, aku memang tak de rasa sakit nak bersalin lagi..
sikit pun takde..siap boleh lagi berjalan jalan melawat kawasan..
melawat kawan kawan yang senasib dengan aku pagi tadi..
ada yang dah start rasa sakit sampai tak boleh bangun katil, ada yang menangis..
ada yang diam berteleku atas katil takmo diganggu lah kot..
adoiiii..sambil melawat kawasan, sambil pikir....
ehhh aku ni bila pulak nak sakit?

doktor yang round wad pun tanya aku ada rasa sakit tak?
aku jawab lah takde..
sekali doktor tu cakap..
ok, takpe..pukul 2 ptg ni masuk ubat lagi sekali...
APERRRRR????????

bersambung lagi....:)

Cuti Cuti Bersalin - episod 1

kemain lagi siap ada episod bagai kan..haha..

Aku nak cerita pasal pengalaman bersalin aku kat blog ni..
tapi rasenya akan jadi panjang berjela jela..
rase kena buat episod by episod macam sinetron citer indon ni..haha..
sebab kalau tak cerita kat sini, rasa macam takde tempat nak abadikan pengalaman paling berharga dalam hidup aku ni..rasenya ni je platform paling sesuai kan..ngeeeee..:)

Ahad, 8hb January 2012
Pagi pagi dh gerak pergi menyerah diri kat Hospital Tunku Ampuan Afzan, Kuantan (HTAA).
sampai dalam pukul 8 pagi, terus daftar..
memula takut giler..yelah sebab aku belum ade tanda tanda nak bersalin lagi..
turun tanda apatah lagi..langsung takde..tapi sebab aku ni GDM iaitu ada kencing manis masa mengandung, tak boleh bersalin lewat dari tarikh EDD..

pengalaman pertama kena seluk atau cek jalan..hehe..
walaupun aku dah set dalam kepala otak yang cek jalan ni tak sakit, tapi still tak berkesan kat aku..
aku tetap cakap cek bukaan tu adalah SAKIT...uwaaaaa...
mengalir jugak lah air mata..huhu..
doktor kata belum ada jalan lagi, tapi sebab masalah aku tu, tetap kena warded..
ok fine..kata menyerah diri kan..pasrah...
maka bermulalah cuti cuti bersalin aku..
Wad Melor 1C HTAA...here I come..huhu..
bertambah koleksi gelang tangan aku..hehe..

bermulalah episod makan nasi hospital wad kelas 3 yang erghhhhh...
nasib baik aku tak sakit, kalau tak bertambah sakit..huhu..
dan episod kena tinggal dgn geng geng baru dalam wad tu..
episod sedih air mata berjurai kena tinggal dengan en asben..huwaaaaa...


bersambung.....:)

Monday, January 16, 2012

bile mummy kebosanan...

ni lah jadiknya kalau mummy dia kebosanan..
takde kerja lain..
maafkan saya..:)




ikhlas...
saya, mummy yg obses pasal anak dia..
hahahha...

Saturday, January 14, 2012

Dah selamat bersalin...:)

Assalamualaikum..
Mohamad Hanif Asyraf bin Mohd Asyura
10 January 2012
12.28 am
2.9kg
Hospital Tunku Ampuan Afzan, Kuantan
Normal Delivery

Bersambung...:)

Monday, January 2, 2012

Update: belum bersalin lagi ni..:)

Assalamualaikum..
kiranya ni 1st entry aku untuk tahun 2012..
malas aku nak tanya apa azam korang untuk tahun ni..
sebab aku pun tak tau apa azam aku untuk tahun ni..hehe..
yang ada dalam kepala aku sekarang ni, tengah dok pikir biler lah si kecik dalam perut ni nak keluar..hehe..
dalam pada tak sabar nak jumpe baby kecik, takut pun ada jugak..

yer..aku belum bersalin lagi..
tapi sekarang dah start cuti kat kampung sambil meniti hari detik demi detik..hehe..
hari ni last en asben ada kt kampung aku ni..
petang ni dah nak balik KL semula..
en asben balik KL dengan adik aku yang nak pergi register sambung belajar kat Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sg. Buloh esok..
adik lelaki aku dapat study nurse..hehe..
jadi rebutan male nurse lah nanti..InsyaAllah..

tinggal lah aku kat kampung ni..
sambil doa moga baby kecik keluar bila en asben dah balik kampung semula nanti..Amin...

tu jelah kot update untuk hari ni..
sekarang tak boleh duduk lama lama sangat..dah tak selesa...
baby tengah aktif ni..
tengah mengeras sampai senget senget perut aku ni..adoiiii...
esok esok aku update lagi yer..InsyaAllah..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute