Pages - Menu

Blogroll

Monday, December 22, 2014

dulu sorang, sekarang dah ada kawan..

Assalamualaikum..

patut entry ni publish minggu lepas, tapi macam biase lah, tukang tulis blog ni ade angin pasang..
kadang angin pasang, kadang angin surut..
kate blog sekadar di pinggiran je kan..
tak de sapa kesah pun, aku update ke idok..hoho

tapi bab ni, dah jatuh tahap mesti update walaupun dah lambat..
sebab nya, ni 1st time cik bunga mandi pool..
asyraf dah banyak kali dah..
kebetulan dua dua sihat takde demam batuk selsema..
maka, moh kite..
lelaju siap barang² jom kite pergi umah maklang..
umah mak lang ada pool..umah kite takdok..heheh
kemain seronot lagi 2 beradik tu..
mami abah pun tumpang beronot ronot lah jugak..

ni kat kolam kanak²..
eksen takmo pakai pelampung..
dulu asyraf sorang² je mandi..
tak pun mandi sekali dgn kazen dia..


sekarang dah ade kawan dah..walaupunnnnn...
dahlia redha je mami pakaikan neck float tu..heheh
nampak mcm dia tak hepi kan..
tapi sebenarnya..kusssss semangat..
kemain galak lagi terkuak kuak kaki tu layan air..
memang asyraf dgn dahlia, dahlia lagi suka air..
asyraf dulu , sebelum masuk pool, abah kena berzikir dulu tepi telinga tu..
pujuk pujuk dulu sblm celup kaki dalam air..
kalau salah setting, memang dia takmo masuk pun kolam tu..
yang dahlia ni, celup je kaki, terus tersengeh sengeh..heheh


ni saje je testing..
dahlia bukan boleh duduk lagi pun..


neck float tu beli dekat FB Bintang Comey
murah je..sape yang memang tengah cari neck float, boleh terjah link tu yer..






















asyraf tak habis² lagi nak buat peace..
jenuh panggil nama dia..hadoiii..
belakang tu, budak² tengah belajar renang..

oklah, tu je kot..
tak reti dah nak buat penutup mcm mana..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)


Friday, December 19, 2014

Dahlia 7 bulan

Assalamualaikum..

Update ringkas hari Jumaat..
anak dara tu dah masuk 7 bulan 3,4 hari lepas..
tapi ni mami baru ada masa nak update..
ntah ape yg sibuk sangat tu tak tau lah..
buat buat sibuk..huhu







budak 7 bulan..
dah makan solid food..
setakat ni, mami baru sempat masak bubur nasik dgn carrot je..
tu je yang senang dan cepat pepagi..
minggu ni kite try puree baru ok..
tu pun kalau sempat nak pergi beli barang basah kat pasar pagi..
kalau tak, kite habiskan dulu puree carrot tu ekk..
mami baru je buat semalam..hihi..

berat terkini tak sure pulak sbb takde checkup 7 bulan..
tapi masa admitted hari tu, berat 6.5kg..
memang cik bunga ni tak lah segebu, se sado Asyraf masa seusia Asyraf dulu..
dahlia ni jenis kecik, halus je sebenarnya..
tapi bile dukung tu, terasa jugak lah nak tercabut lengan mami..huhu..

kebolehan terkini?
belum boleh merangkak..
tapi sibuk nak duduk pulak..
adehh..gaya macam nak merangkak, hujung2 dia pergi duduk..
senget senget pinggang konon konon dah pandai duduk..
dannn dah pernah tersembam atas lantai dah..
bergaris satu line atas dahi..
pastu dia punya nanges, satu Gombak boleh dengar..
sabo jelah..

Hanis Dahlia
kesayangan abah, mami & abg asyraf
semoga membesar dgn sihat dan terus sihat..
InsyaAllah..

sekian and mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, December 16, 2014

Throwback: Pureen Warehouse Sale Nov 2014

Assalamualaikum..

Throwback katenye..
Al kisah, gambar dah masukkan, tapi sebab tak sempat nak tulis entry, save dulu jadik draft..
lepas tu, Dahlia pulak warded..
terus lupa nak cerita pasal pergi Pureen last time..
alang² gambar tak seberapa ni ade, selesaikan aje lah..
untuk kenang kenangan..boleh gitu?hoho

Aku dah selalu pergi Pureen yang buat kat PJ dulu..
adelah 3,4 kali dah aku pergi..
yang buat kat Glenmarie ni, 1st time pergi..
berpandukan Waze, sampai lah tempat yg dituju..
pergi lepas Zohor hari sabtu tu..

Hurmmm..orang still ramai..
beratur panjang jugak..
sampai² terus tuju kat section baju..
Allah..sadis tengok baju² dah berkembur macam hape dah..
memang dah tak rupe baju dah aku tengok..
nak memilih pun payah..
tapi still kaut masuk beg ikea tu jugak lah..
sekejap je kat section baju ni..tak banyak yg berkenan pun..
maybe sebab aku dah biase pergi pagi masa buat dkt PJ dulu..
selalu dapat yang cantik² sepasang..
tu yg bila tgk baju dah berkembur, ade sikit rase malas nk punggah semua..huhu

dah sort baju mana nak, pergi pulak bahagian tengah tu..
tengok langit dah gelap gelita..
asben kata kena cepat, sebab kereta parking jauh jugak lah..
amik sabun² yang kak ipar dgn biras aku pesan, amik barang yang memang aku dah listkan nak beli terus pegi bayar..
kaunter banyak, jangan risau..

cakap kat budak kat kaunter tu, saya punya budget rm300 je..
so, aku dahulukan sabun², breastpad, wipe tissue barulah baju²..
nampak tak, betapa aku tak kisah pun baju² tu..
sebab dari awal, memang tak berkenan..
so, total lost hari tu rm299..hahah..
sebab banyak beli sabun² tu je..
barang aku sikittt je pun..

tu je barang yang aku beli..
amik jugak seluar anak bujang 2 helai..
sehelai rm10 kot..boleh laaa..
buat tukar²..

pastu 2 dress dahlia dgn 2 top takde seluar..
takpe, boleh pakai dengan legging..
itu je..
next time, takmo dtg petang dah..nak datang pagi..beratur pun beratur lah..
janji berbaloi dtg jauh²..

sekian, entry tertinggal keretapi dari mami asyrafdahlia..hehhe..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi, bye..:)

Tuesday, December 9, 2014

Cik Bunga dah sihat..Alhamdulillah

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..baru ade masa sikit nak on9..meh update lelaju..sebelum lupa..
maklumlah faktor usia sangat memainkan peranan skrg..huhu..
Dahlia dah discharge hari sabtu lepas..
sebelum discharge tu, pakar fisio ade datang check..
nasib baik dia kate dah tak dengar sangat bunyi kahak tu..
so no need to suction utk kali terakhir..
fuhhh legaa..kesian sebenarnya kalau kena suction..
cukup² lah sepanjang warded, 5 kali kena sedut..huhu..

patient cilik mentido..tak sedar pun orang usik² dia..hihi..

ehh ni gambar bila ehh..
gambar berterabur..lantak situ..
lupe sudahh..ooo ni sehari sebelum discharge..
abah datang visit kejap sebelum solat jumaat..

Dahlia dengan dr Faisal..muka masam mencuka sebab kejut dia bangun tido..
doktor je yang sengih lebor..hihi
doktor dah bagi balik..yahooo..

ni tengah tunggu abah settle payment ape semua tu..
sesambil tunggu, kite amik gambar banyak² dulu..
buat kenangan..hihi..

ok, kat sini, nak amik kesempatan nak ucapkan ribuan terima kasih atas doa², ucapan utk cik bunga ni..
Alhamdulillah berkat doa semua, Allah makbulkan dan berikan kesihatan yang baik semula utk cik bunga..
nanti kalau ade masa, aku citer pasal bill selama check in 5 hari 4 malam kat Hospital Columbia Asia, Danau Kota dan semestinya di cover oleh Prudential..nnt aku citer ehh..

oklah, sini je dulu..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpa lagi, bye..:)

Thursday, December 4, 2014

Cik Bunga warded - Day 3

Assalamualaikum..

Alahai..dah 3 hari rupenya kita berkampung kat Columbia ni..
Aduhaiii..
Perkembangan cik bunga?
Getting better..
Pagi tadi punye suction, kahak still banyak..hijau hijau yang keluar..
Hingus pun pekat..
Tapi ni baru kejap suction lagi, kahak still ade, tapi tak lah sepekat pagi tadi..
Dah cair dan jernih warna kahak yang keluar..
Alhamdulillah..


Video semalam nih..memula bagi nebulizer masa dia tgh tido, pastu dah terjaga, baru angkat dan dudukkan dia..
Macam biaselah..meraung raung tapi takde air mate yang keluar..huhu

Gambar pagi tadi..baru lepas mandi, pastu pergi suction..
Tido kepenatan..


Teehehehe..eksen je headband tu..
Lepas amik gambor, aku cabut la..no worries ok..
Ade mommies kate, sempat aje aku pakaikan headband sedondon dgn baju..
Sakit2 pun headband tetap adooo..
Sebenarnya, dalam backpack baju budak2 ni, memang ade headband mcm2 kaler..
Senang klu pegi mana2 sebelum turun kereta, pakaikan headband dulu..hahah..

Doktor baru je dtg tengok Dahlia ni..
Katenya, maybe esok dah boleh discharge tapi bergantung dgn Dahlia punya fisio session esok..
If makin ok, boleh lah balik..yahooo..
Nak balik la..ntah macam mane la keadaan umah tu..
Hadoiii..
Korang semua terima kasih ehh atas doa2 utk cik bunga nih..
Semoga dahla dah boleh balik esok.,insyaAllah..aminnn.

Oklah, sekian dulu utk hari ni..
Mekasih sudi singgah bace yer..
Jumpe lagi..bye..:)



Wednesday, December 3, 2014

Cik Bunga warded : Day 2

Assalamualaikum..

Update lagi..amboiii banyak masa nampak..huhu
Ni cik bunga ketiduran skrg nih..
Baru lepas kena suction second session..
Ya Allah kesiannya tengok dia kena sedut kahak tadi..
Sedih dalam hati, Tuhan je tau..



Amik video dari IG je..


Ni tepuk tepuk pengakap name dia..ehh ehhh gurau je..
Ni tepuk percussion..ntah betul ke tidak ejaan tuh..
Bantai jelah..bahasa mudahnye, tepuk untuk longgarkan kahak kahak degil tu..
Aku memang selalu jugak buat tepuk2 ni..belajar dkt You Tube..
Haa ni dah tengok depan mata..huhu..

Lepas tepuk ni, masuk dalam threatment room pulak nak buat suction..
Berani berani takut masuk sekali masa nak buat suction tadi..
Bergenang air mate tengok dahlia menanges macam takde esok..sedehhh..
Ade video, tapi panjang..
Kesian tengok..video tu biarlah aku simpan untuk kenangan je..


Ni dia tengah tido sekarang..kesian tido sebab kepenatan nanges tadi..
Nampak senang sikit dia bernafas..
Tadi masa suction, memang banyak betul kahak2 hingus hijau keluar..
Huhu..patutlah kemain payah dia nak menyusu..pastu nak mengamuk je kejenya..
Amboiii sangat tuh..

Oklah, sementara dia tido ni, nak makan sandwich dgn milo panas laju2..
Kalau dah bangun nanti, ape pun tak boleh..
Kemain lah manja kededek sejak demam nih..aduhaiiii

Mekasih sudi singgah bace..
Jumpe lagi..bye..


Cik Bunga warded : Day 1

Assalamualaikum semua..

Update laju laju sementara cik bunga kita tido tu..
Kami sekarang dekat dalam wad Hospital Columbia Asia, Setapak..
Hari ni hari ke 2 cik bunga warded due to Bronkitis..
Setelah demam dari hari sabtu minggu lepas, pastu selsema dan batuk berterusan..

Kesian dia..masa nak pasang drip kat tangan tu, nurse tak kasi aku ikut..
Nurse suruh tunggu je kat katil..
Tapi dalam jarak jauh, aku boleh dengar suara dia menangis..kuat gilerr!
Macam nak jatuh jantung ni..
Air mata pun bergenang..tapi masih boleh cover..huhu


Ni baru lepas makan ubat dan amik nebulizer..
Meraung raung nanges kena asap..
Sabo jelah..
Pastu tido kepenatan..
Semalam je dah 3 kali kena neb..aduhaiii


Curik gambar kat FB biras aku..
Olololo kesian sangat muka tuh..
maghrib semalam tetiba suhu badan naik mendadak pulak..
Padahal masa memula warded tu, takde demam pun..
Makan ubat tak jalan, terus masuk ubat bontot..

Oklah..cik bunga dah bangun dah tu..
Nnt aku sambung citer lagi..
Mekasih sudi singgah bace yer..
Mohon semua tolong doakan Dahlia cepat sembuh ehh..
Dah lama sangat tak tengok dia senyum..:(

Jumpe lagi..bye..

Monday, November 24, 2014

Dahlia 6 bulan

Assalamualaikum..

Update 6 bulan cik bunga walaupun dah lewat seminggu..hihi
check up pun delay seminggu sebab dia demam sikit ngam² tarikh appointment tu..

Dah start solid food dengan puree avocado..
tapi sempat makan sekali je..
sebab bagi aku leceh giler dgn buah avocado ni..
cepat sangat lebam..dah la aku tak reti nak makan buah avocado ni..
kalau tak, boleh share makan dengan Dahlia..
sudahnya, sekarang makan puree carrot je sudah..
senang nak handle..murah pun murah..eh??
hahaha..

gigi belum tumbuh lagi..Asyraf dulu tumbuh awal..
6 bulan dah tumbuh..
takpelah Dahlia..lambat sikit pun takpe..
mami is risau kalau gigi awak dah tumbuh..
risau awak asah gigi masa tengah menyusu je..
mau melompat mami kang..adehhhh

belum merangkak lagi..
baru sibuk angkat bontot tinggi²..


macam ni..kemain tinggi angkat bontot..
kalau lah tersembam ke depan, memang mendapat la cerita dia kan..

oklah..cerita hasil checkup lastweek

umur - 6 bulan
berat - 6.5kg
panjang - 67cm

tu je kot..tak kisah lah kalau lambat ke cepat ke..sebab setiap anak tu lain² graf perkembangan dia..
cuma kite sebagai mak bapak ni kena alert lah jugak if lambat sangat dari ape yang sepatutnya..
cepat² refer pada mereka yang lebih arif..

oklah..ni je kot..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, November 18, 2014

Dahlia 1st Solid Food

Assalamualaikum..

Dahlia genap umur 6 bulan jumaat lepas..
maka mami dah gedik² nak bagi solid food utk cik bunga nih..
Tapi ala² konpius nak start dengan puree ape..
Asyraf dulu aku start dengan puree apple fuji..
pastu kat FB kawan² bagi suggestion start dengan puree avocado..
Asyraf dulu tak pernah makan puree avocado..sebab ape?
sebab mami dia pun tak pernah makan avocado..hahah..
bile bace blog mak² yang bagi puree avocado ni, cakap rase macam daun..
ko rase? daun? seyes daun?

tapi bila bace kebaikan buah avocado ni, maka laju² terjah ong tai kim pegi beli..
tergezut lah seorang mami depan rak buah avocado tu bila menengokkan harga nya..
hahah..sebijik rm4.90? siap aku termenung depan rak buah tu..
slow² amik 2 bijik pegi kaunter bayor..aje nyer gilerrr lahh..hahah


















so, dah start makan puree avocado ahad lepas..
korek isi avocado, masukkan dalam shake n take tu kasi blend halusss..
then campur sikit EBM, baca doa makan, pastu suap dahlia..hihi



cik bunga baru bangun tido..kan ahad tu cuace mendung hujan je kan..
sedap lah dia mentido..kemain lambat bangun..
yang mami dah nebes nak tunggu dia bangun..
tak sabar nak bagi makan kekdahnya..heeeee

abaikan muka sememeh baru bangun tido tak basuh muka pun tu..
gosok gigi apetah lagi..gigi pun nan hadoo..
mami gelojoh, terus bagi makan puree..

owhh yer..abaikan jugak suara² latar kat belakang tu yer..
ade budak tu sibokkk menyanyi ntah hape hape lagu..
sibuk betul dia..

dannn abaikan jugak sudu besar gedabak tu..itu je sudu pelestik yang ade kat umah..
kan dah kate, set mangkuk makan cik bunga ni aku lupe beli..hihihi..
kite guna je ape yg ade kat umah..
nanti beli lain..

result makan puree avocado? LULUS cemerlang..
najis pun cantik je..dah macam puree jugak aku tengok..huhu..

oklah, ni je pasal 1st solid food cik bunga..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Monday, November 17, 2014

Dahlia & Solid Food - Tambahan gajet

Assalamualaikum..

update pasal solid food cik bunga..
disebabkan gajet masa Asyraf dulu masih ok lagi condition, so mami cuma tambah ape yang perlu je..
paling penting kena beli blender baru..
sebab blender Asyraf dulu, aku dah guna untuk blend cili..heeee..
kang tak pasal², pedas pulak puree Dahlia..

so, tambah beli shake n take ni...
saje amik kaler purple..
beli dengan cik pura je..
boleh la tengok² FB cik pora ni..
ade jual macam macam dah sekarang..
dah macam poket doraemon pun yer..heheh

dah banyak kali berjasa shake n take ni..
macam² jus dah buat..senang, blend pastu terus minum je..

ni namanya kehendak semata mata..
padahal boleh je guna tray asyraf dulu tu..hihi
ala, bkn mahal sangat pun bende alah ni..rm19.90 je pun..
saje amik kaler putih, senang nampak dalam dia..
direct beli dekat kedai Faliyana Mom Store ..
kedai barangan baby & mak baby ni dekat belakang ong tai kim, atas Speedmart tu je..
seronok pulak tengok kedai baby ni..macam² hadooo..
so, kengkawan area Gombak, datang sini je kalau nak beli ape..
semalam beli sekali dgn plastik liner utk EBM..

tapi lupe nak beli mangkuk & sudu kecik pulak..hoho..

oklah..ni je utk hari ni..
jumpe lagi..bye..:)

Friday, November 14, 2014

cik bunga 6 bulan

Assalamualaikum..

Blog tenggelam timbul..
tapi demi cik bunga, mami gigih bukak dashboard sambil type entry ni..
hari ni awak dah 6 bulan tau..
alahaiii..macam sekejap je dah besar anak dara mami..

mami tak tau berapa berat terkini awak sekarang..
sebab pada tarikh appointment KK kelmarin, awak demam..
maknenya kena postponed next week baru tau berapa berat & tinggi sekarang..

6 bulan..
selalu orang tanya, dah pandai ape dah?
meniarap, reverse, menjulur ke depan pun dah boleh..
setakat ni belum pandai merangkak lagi..
baru baru tegakkan tangan tapi belum bergerak ke depan je lagi..
pastu goyang goyang badan..
risau tersungkur ke depan je macam abang Asyraf dulu..hahah..
tersembam ke lantai..hihi
gigi pun belum tumbuh lagi..
tapi gusi dah keras tu..
ammaaa..mami is risau..huhu..

takpe..cepat ke lambat, ok jer..
yang penting awak membesar dengan sihat dengan susu mami kan..
dah nak makan ke? alahaiii mami rasa macam nak delay sikit lah..
boleh ke?
kalau tak, esok kite start makan ehh..
boleh pantau sendiri weekend nih..
mood mem puree is ON..yeayyy..

pagi tadi..
sebelum angkat masuk dalam kereta, snap dulu..hihi..
kemain sedap dia tido..
tu telinga tu, abah suka sangat cium tu..
adoiii masam2 syahduuuu..

dah sampai umah pengasuh pun tido lagi..
nak angkat pun rasa tak sampai hati..
tapi mami kena kerja..terpaksa hantar jugak kat Mak..

oklah..
ni je dulu utk hari ni..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)


Wednesday, November 5, 2014

Pureen Warehouse Sale (November 2014) - Jom Terjah

Jommmm..

Korang² yang memang tunggu sale Pureen ni mesti dah tak sabar nak pergi kan..
sama lah dengan mami AsyrafDahlia..
tapi, ntah dapat pergi ke tak la haiii..
sebab asben kadang² kena kerja Sabtu Ahad..

Tapi tak kisah la dapat pergi ke tak..
tapi nak share jugak pasal ni..hihi
Pureen Warehouse Stock Clearance..

aku tak pernah pergi lagi kat tempat baru ni..
dah la jauh..nun kat Glenmarie sana..adoyaiii..
kalau kat PJ dulu, memang takde hal..sebab dulu kan opis kat area sana..
hurmmm..

kalau dapat pergi, memang nak terjah bahagian baju dulu..
pastu nak beli pencuci baju, pencuci botol, sabun mandi, breastpad, puting botol, ape lagi ekk..
ehh macam banyak pulak nak dibelinya..
macam banyak sangat duit..hahah..
angan² je tuh..

oklah, ni je utk hari ni..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, November 4, 2014

EBM cik bunga yang expired

Assalamualaikum..

nak update cerita pasal EBM cik bunga..
rasenya tak pernah sekali pun aku story pasal ni kan..
ntah la, aku sendiri rasa tak selesa nak cerita..
segan pun ye jugak..hihi
tapi, kalau tengok blog kengkawan cerita pasal EBM anak diorang, aku ok jer..
tak kisah pun..malah cerita diorang tu, aku buat jadik penaik semangat untuk aku lebih cekal lagi dalam penyusuan susu ibu setelah gagal untuk Asyraf dulu..
hukhukhuk sedihh..
Asyraf dulu bertahan sampai umur dia 7 bulan je..takpelah, dah tertulis rezeki Asyraf dengan susu mami sampai setakat tu je kan..

sekarang BF journey untuk cik bunga masih jauh..
cik bunga baru 5 bulan lebih..
jauhhhh lagi nak harung ni..
mudah mudahan dapat bertahan lama..

A photo posted by leendaasyura (@leendaasyura) on

oklah, benornya nak cerita pasal EBM yang expired je pun..
dah melalut lalut pulak..hurmmm..
EBM ni, batch yang aku tumpangkan kat umah Ciknaa..
ingatkan satu batch tu semua bertarikh bulan Ogos..
rupenya ade jugak terselit bulan Julai punye..
aduududuudu..memang expired lah kan..

disebabkan stok kat umah, dah tinggal sikit, so aku amik separuh dari umah ciknaa tu..
bawak balik sekali yang expired ni lah..

10oz x 6 pack ---> EXPIRED

huwaaaaa..sedih hoiii..bukan senang nak dapat banyak tu..
jenuh mengepam..tapi takpelah..nak buat macam mana..
nak disimpan, peti ais penuh dengan stok EBM, dengan barang basah ayam ikan lagi..
so, takde cara lain..thaw pastu buang..redhoo..
anggap je tu bukan rezeki cik bunga..

ok, sekarang masa untuk tingkatkan kuasa kuda..
lebihkan lagi bilangan kali mengepam untuk pastikan stok susu cukup..
aku tak tetapkan had2 umur untuk cik bunga ni..
tapi kalau boleh, biarlah sampai umur 2 tahun..
caiyokkk caiyokkkk mami..

oklah..ni je utk hari ni..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Friday, October 31, 2014

amukan dalam kereta

Assalamualaikum..

Seminggu sunyi tanpa update baru..
tak tau nak cari kat mana kerajinan mengupdate blog macam blogger lain..huhu
heran heran..

tapi walaupun blog tak ber update, hidup still berjalan macam biase jugak..
kadang kat umah tengah masak, tengah mandi, tengah sikat rambut membuak buak, mencurah curah idea nak merapu kat blog..
tapi bila bukak je dashboard, dia terus jadik krik krikk krikkk..terus bertukar jadik cengkerik jadian..hoho..

ok, sambung balik..tadi berjimba kat group..hehhe..
nak citer semalam punya hal..
balik kerja terus berdesup amik anak bujang dgn cik bunga dari umah pengasuh..
mood semua ok je..happy mami datang ambik...

tapi tengah jalan, si Asyraf buat perangai..
sikitttt lagi aku nak stop kereta turun, babab bontot tu..amboiii sangat peel tuh..

kisahnya,
kat traffik light..lampu merah..kereta kena stop lah kan..
memula ok lah dia kate, mami, red colour, stop..
ok lah memang tengah stop pun..
pastu lampu bertukar jadik hijau, so bergerak ke depan sikit..
tapi korang tau lah..berapa lama sangat lampu hijau tu..
3,4 kereta je lepas..
pastu lampu tukar jadik merah balik..
haaaa kat sini cerita bermula..hahha

Asyraf boleh bantai mengamuk ngamuk kata, mami, go go go..
mami go go go..
bukan slow2..sampai dah tahap menjerit jerit suruh aku go go go..
padahal lampu merah..dia marah sebab tadi kan dah hijau, tapi tak sempat sampai turn aku, lampu dah tukar jadik merah..
hadoiiii..bingit telinga aku ni haaa..
Nasib baik dahlia tak menangis..diam je dengar abang dia tgh melalak dalam carseat kat belakang..
hahaha...

sabo jelah aku bawak kereta dgn jem nya lagi..dalam kereta bingit lagi..
sempat lah aku cakap, lampu belum hijau, macam mana nak go..
kang mami yang tukar jadik hijau kangggg...
hahah..

dan dia melalak sampai depan umah tau..
nasib baik semalam asben balik kerja awal..
asben take over, terus diam..
haishhhh...urut dada aku lah dengan peel Asyraf ni..
phewwwwww...


































ini lah dia budak mengamuk dalam kereta semalam..
geram betul..huhu

eh, korang dah LIKE ke page bisnes kecil kecilan mami Asyraf Dahlia? hihihi..
kalau belum, jom la LIKE..boleh cuci cuci mate sekali..
kot ade yang berkenan, boleh PM mami asyrafdahlia yer..
takyah malu²..hihi

oklah..mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)

Thursday, October 23, 2014

Rambut baru Asyraf yang disaster..

Assalamualaikum..

Aku pun lupe dah bile asben bawak Asyraf pergi potong rambut ni..
rasenya sabtu kot..lepas kitorang balik dari Titiwangsa tu..
sejak dah ade cik bunga, memang aku tak pernah ikut dah pergi potong rambut..
tak sesuai bawak budak kecik..

ni gambar dari henpon asben..
memang aku suruh dia amikkan gambar..hehhe

zaman kegemilangan dengan rambut ade sikit hensem..hoho
time ni memang rambut dia dah panjang..memang patut potong pun..
dah besor dah Asyraf..takde dah episod amukan kat kedai mamak gunting rambut..
sape selalu bace kisah Asyraf ni, tau lah peel dia mcm mana masa dia kecik² dulu..
memang urut dada lah mami dia..heheh

ehhh mamak ni buat² sentuh pipi anak bujang tu pulak..

beriye iye gaya potong tu..
mamak, i hetccuuuuuu...siap ko bulan depan..


nampak sangat dia sikat rambut depan, pastu zassss potong straight gitu je..
aku pun pandai kalau gitu gaya potong nye..
sedih tengok muka Asyraf masa ni..huhu..
ke aku yang emosi terlebih ni..huk alohhhh...

nahhhh rambut disaster pada bulan ni..
mengenangkan rambut Asyraf ni jenis cepat panjang je, aku bertabah tengok style rambut ala ala Pekan ikan tembakul ni..hehhe..
nampak makin kurus keding rambut gini gaya..

nak cover pakai topi pun, Asyraf bukan jenis pemakai topi..
nak pacak pun tak boleh, rambut jenis halus lembut..
bersabar jelah tunggu rambut panjang semula..
haisshhh..

oklah..sekian entry emosi seorang mami..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Tuesday, October 21, 2014

cerita sabtuday keluarga asleenda

Assalamualaikum..

Kejadian hari sabtu lepas..
kebetulan asben tak kerja..laju² booking dia ajak bawak anak² pergi Tasik Titiwangsa kejap..
kalau ikutkan hati memang malas nak keluar..
tapi kesian giler kat Asyraf..sejak ade Dahlia mana sempat nak bawak dia pergi liburkan hati..haha..
bayangkan Dahlia dah 5 bulan..maknenya dekat setengah tahun tak bawak Asyraf pergi main²..
terperuk dalam umah je..
tak pun pergi umah sedara mara..tu jelah..kesian kesian..

gambar diorang jelah yang banyak..
mami dengan suka rela jadi mamirazzi..
keluar umah awal pukul 7.30 pagi..
Alhamdulillah cuaca pagi sabtu lepas elok..
cantik je panas..padahal malamnya hujan..

jalan² pusing kat playground tu je..
orang adalah ramai..penuh..tapi sebab kitorang datang awal, parking banyak lagi la..
Asyraf la yang paling happy..
lari sana..lari sini..sambil pegang bola..
orang suruh sepak, taknak..

dah pandai buat peace dengan betul sekarang..
tak payah nak tunggu dia naikkan 2 jari kalau kite suruh dia buat peace..hahah..
haiiishh..badan tu dah la tak bam bam..lepas kena HFMD tu terus keding jadiknya..

abah gigih nak dukung 2 anak sekaligus sampai senget² bahu..
cik bunga macam biase muka takmo senyum kalau orang yang dia tak pernah tengok agah dia..
agah la macam mana pun..dia boleh tengokkkk je muka orang yang agah tu tanpa perasaan..
jarang sangat dia nak senyum..
sabo jelah yer..


video anak bujang gayat nak lalu jambatan gantung..bukan nya tinggi pun..
dia punya gayat beria menangis kat situ..geram pulak aku..
sampai ke sudah dia takmo lalu jambatan tu..adoyaiii..

tak lama pun kitorang kat sana..pukul 9 dah balik..
singgah breakfast kat kedai mamak..pastu pergi beli barang dapur sikit pastu balik semula ke sarang..
heheh..gitulah kisah hari sabtuday kami sekeluarga..
sekian, mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Majlis bertandang terima 2 biras

Assalamualaikum..

Tak tau nak citer start dari mana..boleh gitu..
aku nak tunjuk gambar yang tak seberapa ni jelah..
buat kenang kenangan masa hadapan..

Majlis bertandang minggu lepas..
minggu yang sangat hectic bagi aku ni..
dengan Asyraf belum sembuh sepenuhnya HFMD tu..
nasib baik buat kat dewan..pakai catering segala..
cuma tinggal lagi nak prepared goodies jelah..
takdelah havoc sangat umah mak mertua aku..huhu

pepagi aku dah sampai dewan Taman Tun Dr Ismail Damansara ni..
yelah..tuan rumah takkan nak datang makan ye dak?
ecececece..padahal sebab mak mertua nak tumpang kereta pegi sekali..
kena lah awal..takkan mak pengantin nak datang lewat pulak..huhu



mak mertua bersama menantu hantunya..eh? hikhikhik

sampai² dewan, amik gambar dulu depan pelamin..
takde orang lagi masa ni..yang ade orang catering dgn fotografer je..

pastu macam biase, makan², terima tetamu, pastu beratur nak ambik pisang cheese, makan² lagi, pastu beratur lagi ambik pisang cheese..hahaha..giler kentang betul..pisang cheese lagi laku dari lauk pauk..hahah..



pastu dengar pengantin dah sampai..lari keluar dewan jap..
amik gambar, tapi kejadian gambar ntah pa pe..
nasib baik ade jugak TERRR record video ni haaa..



2 pasang pengantin..
terima 2 biras perempuan sekaligus..

sorry la gambar blur² je..camera cap ayam je pun..



pengantin lama vs pengantin baru..
dengan satu pasangan lagi tak sempat nak bergambar..hoho
mana anak²?

Dahlia tinggal umah pengasuh..
Asyraf sorok dalam bilik VIP bagi dia main Ipad..huhu..
sekian cerita hampir basi saya..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

Friday, October 17, 2014

Cik Bunga - 5 bulan sudah

Assalamualaikum..

Update pagi..
pasal cik bunga nan sekuntum..heheh..
kelmarin dah genap umur 5 bulan..
dah bawak pergi checkup..


































hasil checkup

umur - 5 bulan
berat - 6.1kg
panjang - 65cm

pastu budak bertuah ni pecahkan rekod abang dia..
tak pernah pernah Asyraf kencing time nak timbang, dia boleh bantai kencing atas penimbang tu..
cantik je mengalir air kencing..
bertuah punya budak..huhu
nasib gegirl, kalau boy? haru haru..

sekian update utk rekod masa hadapan..
wahh gituuu..hahah
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Thursday, October 16, 2014

Oh my BE!

Assalamualaikum..

Hai korang..
dah makan ke belum?
kalau belum, pegi makan cepat² ehh..

ni tadi saje bukak NUFFNANG, memanjang 'saje'..padahallll..
ok² memang selalu jugak bukak website NUFFNANG..
bukan buat ape pun..
melanguk mengenang nasib tengok nilai duit terkumpul alahaiiiii..
kesian...
nak buat cam mana..
bukan blog sokkhabar kan..
blog personal gini lah..
kejap timbul..
lamaaaaa tenggelam..hihi

tapi tadi, ade sikit shock la..
bukak website Nuffnang, siap kire tiga pat kali, betul ke ni..
berderet² BE haaa..
Nuffnang ni perli ke ape ni..
tapi Alhamdulillah..rezeki bulan cinta, bulan ulang tahun perkahwinan ni..hoho
walaupun bulan ni boleh kate banyak cabaran sebenarnya..
dengan anak² tak sihat ape semua tu kan..
Allah ganti macam ni pulak..Alhamdulillah..



12 BE tengah on going..yang baru masuk hari ni sempena Anniversary yang ke 4 sampai 3..
Alhamdulillah..orang kata sambil menyelam minum air..ye dak?
sambil menulis merapu merepek, boleh jana pendapatan walaupunnnn...hahahaha..
boleh la buat beli pampers anak²..hihi

Kena seru roh rajin masuk meresap ni..
baru la berjalan sikit amount tu..
kalau tak, dok takat seposen tu la haiii..

oklah..mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Thursday, October 9, 2014

Asyraf kena demam virus HMFD

Assalamualaikum..

Hari ke 2..
Tetiba hari ke 2 dah..hihi..
Iye, dah 2 hari aku amik cuti kecemasan..
Sebab? Anak bujang nan seorang tu kena demam virus HMFD..
Aku sebenarnya tak hilang lagi sakit hati dengan mak2 yang pentingkan diri sendiri ni..
Dah tau anak kena HMFD, tapi still hantar ke rumah pengasuh..
Pengasuh bukannya tau ape ape kan..
Ingatkan demam biase..
Ehh, sakit la hati kalau aku pikir balik..
Takpelah..dah ini bahagian aku kan..
Cuba terima dengan redha walaupunnnnnn...


Ni gambar Asyraf pagi tadi..Asyraf sekarang duduk sementara umah mertua..
Dah 2 malam Asyraf dengan asben tido sini..
Aku dgn dahlia stay kat umah..
Pagi2 hantar dahlia dulu kat umah pengasuh, pastu aku pergi umah mertua..
Jaga Asyraf pulak..

Dah 2 hari jugak pisahkan 2 beradik ni..
Kesian bila Asyraf tanya, mami, dahlia mane?
Tau tak sedih giler masa asyraf tanya macam tu?
Sebab tu aku jadik geram dgn sorang mak ni..
Ngekkk bertingkat tingkat..pentingkan diri sendiri..
Dia sorang jelah yang dah takde cuti tahunan..
Dia sorang jelah yang bekerja..

Abih mak2 lain ni cuti tahunan 365 hari ke cam mane?
Sebabkan anak dia sorang, sekarang ni dah 2,3 orang dah berjangkit..
Kalau kat taska, dah jatuh hukum tutup taska dah ni..

Sekarang ni, aku berdoa cik bunga tak berjangkit la..
Kesiannya baby lagi nak hadap sakit2 ni..
Sedangkan Asyraf ni pun kesian giler aku tengok..
Nak minum susu pun berjam nak habis sebotol susu..
Sebab dia tak sedut, dia tunggu je susu tu turun masuk mulut dia..

Makan  bubur tadi dapatlah 3 suap, pasti dia taknak dah..
Merengek rengek dia..pastu air liur meleleh je..
Dalam mulut penuh ulser..
Kite yang dah tua ni, ada ulser sebijik pun up status kat FB, sakit pedih perit..
Ape lagi budak 2 tahun lebih kan...menangis je lah yang dia tau..
Sakit kotttt...

Eh alamak dah panjang entry ni..
Tu sebab aku malas nak up entry kalau tgh marah..
Cenggini lah jadik nye..ampunnnn..
Oklah, setakat ni jelah ekk..
Len kali aku sambung lagi citer pasal HMFD..
Lepas maghrib nanti baru nak ambik Dahlia kat umah pengasuh..
Tadi dah pergi susukan dia..
Sengih sengih tengok mami datang..
Pastu letak dia semula dalam buaian..
Allahuakbar..nak menangis tau tak?
Dia tengok je aku letak dia semula dalam buaian tadi..
Sedihhhhh...:(




Thursday, October 2, 2014

Peace yawww

Assalamualaikum..

Hehh..godek² album gambar, ade pulak gambar anak bujang ni..
gambar ni yang aku kate masa abang ipar nikah hari tu..
gambar orang menikah nan hadooo..
gambar anak² je yang banyak..

Asyraf pakai baju melayu sebenarnya..
macam biaselah..dari start pakai sampai lah sudah akad nikah dia dok berzikir nak bukak nak bukak..
nak bukak baju melayu tu katenya..adoiyaiii..
tapi aku dgn abah dia buat² alih topik bila dia dok berzikir nak bukak tu..hehhe


dan akhirnya, haruslah mami tewas..

dia sekarang baru nak pandai buat sign peace yaww tu..
anak orang lain dah pandai buat lamaaaaa dah..
anak aku baru nak belajar buat..hahah..
kalau nak amik gambar dia, cakap, Asyraf, cepat buat peace yawww..
nanti dia pegang jari naikkan 2 jari utk jadikkan sign peace tu..huk alohhhh..
dah jadik kerja pulak nak tunggu dia siap buat peace tu..sabo jelah..

ok, ni je utk hari ni..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi, bye..:)

Wednesday, October 1, 2014

Selamat Pengantin Baru Dali & Aien

Assalamualaikum...

Update lelaju walaupun kepala tingtong migrain badan seram sejuk..
malam tadi demam menggigil..huhu..

ni citer weekend lepas la..
adik ipar aku nikah..
dapat lagi sorang biras..comel pulak tu..
act, 2 minggu lepas pun dapat biras baru jugak..tapi nan hadoo sekeping gambar pun..
aku pun pelik..masa diorg nikah, yang banyaknya gambar dahlia dgn asyraf je..
gambar pengantin takde..sabo jelah..
dah la tak friend kat FB, kalau tak boleh cilok kat FB je..hihi..

sabtu lepas, rombongan pengantin lelaki dari Gombak bertolak pukul 3 petang kalau tak silap..
sampai Sabak Bernam dalam pukul 5 lebih..
kitorang menginap di Zamita Homestay ..
homestay untuk muslim sahaja..

malam selepas isyak, majlis akad nikah..
Alhamdulillah sekali lafaz je dah sah la jadik suami isteri..


cantikkan tempat duduk pengantin pompuan tu..
nak duduk, tapi risau roboh pulak kalau aku duduk kang, naya je..hahah


kemain lebar sengih tuuu..hehhe..

dah settle semua, makan² balik lah homestay semula..
aku tak tau ape aktiviti diorg semua masa ni..sebab aku dok dalam bilik je lepas tu..
yelah, Dahlia tak berapa sihat time ni..
malas nak keluar bilik..
dannnn untuk pertama kalinya dalam hidup jadi mami ni, Asyraf tak tido sekali dengan aku..
dia tido dengan Atok & Wan..
aduhaiii..satu malam aku tido tak lena..risau takut dia terjaga nak susu ke nak bantal busuk dia ke..
sebab bantal busuk dia ada dalam bilik..
subuh² hari aku suruh asben pegi hantar susu, bantal busuk dan tukar diapers Asyraf tu..
asben kate Asyraf tido tak ingat dunia..huhu
langsung tak ingat kat mami...sobs sobssss..:'(

nahh sekeping gambar wajib bila pergi kenduri kawen..kacau pengantin makan..hehhe..
asben yang snap ni..
aku sejak dah ade anak dua ni, dah pencen dah keje² pegang camera ni..
kalau ade pun, snap gambar anak² jelah..
kalau dulu, gambar nasik pun ambik..hahah..

oklah..sekian saje utk kali ni..
lagi 2 minggu majlis resepsi belah lelaki pulak..
2 pengantin sekali naik ni..
abang ipar dgn adik ipar..
semoga majlis berjalan lancar..aminnnn..

sekian, mekasih sudi singgah bace
jumpe lagi..bye..:)


Friday, September 26, 2014

Video: Dahlia meniarap

Assalamualaikum..

Dah petang baru roh rajin masuk meresap..hihi..
saje je nak upload video pendek berdurasi 56saat kalau tak salah..
video cik bunge meniarap je pun..
last week ni..masa ni dia demam..selsema pulak tu..
kesian dia..



susah payah nak meniarap..
ok ehh ok ehh..
pastu kang kalau dah meniarap, marah pulak kalau kite betulkan balik position telentang semula..
amboiii sangat nih..babab nak?




sian dia..mata berair, hidung berair..
tapi sekarang Alhamdulillah dah baik demam..
selsema je ade lagi sikit..

tu pakai Headband baru dapat tu..
headband dari Qaisara Headband ..
kebetulan masa dia demam hari tu, headband sampai..saje pakai kan kejap testing katenya..
ntah pa pe lah mami ko ni dahlia oiii..

oklah..
sekian saja untuk hari ni..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute