Pages - Menu

Blogroll

Thursday, April 30, 2015

6 tahun suka duka asleenda.blogspot.com

Assalamualaikum..

Ntah kenapa hari ni tiba² tangan ni nak klik tab 'ABOUT ME' kat atas tu..
saje je nak tengok²..sbb last klik rasenya tahun lepas..heheh..

tup² mata ni tertancap pada ticker kat bawah tu..
memang ada macam² ticker pun..
sebabnya kalau nak suruh mami yang ingat semua bende, memang tak lah kan..
nasib baik lah wujudnya bende alah ticker ni..

dan yang paling best, hari ni blog sekadar di pinggiran asleenda.blogspot.com ni dah berusia 6 tahun..
yeayyyy..Alhamdulillah seadanya..banyak sangat suka duka tercatat tertulis dalam ni..
dari zaman anak dara, zaman nak buat preparation kawen, zaman dah kawen, zaman beranak satu, dan sekarang kisah mak beranak 2 pulak..
ya Allah tak sangka pulak masih bertahan sampai sekarang walaupun update blog ikut suka hati je..

6 tahun dah..kalau anak ni, dah tadika dah anak aku...huhu

mungkin lepas ni nak ber dotcom pulak? 
hurmmm..akan dibawa ketengah hal ni..hihi..
atau penulisan akan lebih serius? 
atau fokus akan lebih mengecil atau makin meluas?
takpelah..asleenda will always be asleenda..
tahniah untuk diri sendiri..*tepukbahulibastudung

terima kasih pada semua pembaca yang sampai sekarang masih sudi singgah bertandang ke blog asleenda ni yer..tanpa korang semua siapalah aku..ehh???
hihi

oklah..tu je utk hari ni..
sampai jumpe lagi..tenkiu sudi singgah bace tau..
bye..:)

Wednesday, April 29, 2015

kisah Asyraf Dahlia demam ON OFF

Assalamualaikum..

Update cerita last week..
Cik Bunga demam on off..
2 kali pergi hospital columbia..
yang kali ke 2 tu, suhu dah naik sampai 41º celcius..
pukul 12 tgh malam tetiba dia nangis macam menjerit..
kelam kabut mami abah bangun..
tengok2 satu badan dah merah menyala..

bukak pampers dulu sbb aku memang tak pakaikan dia baju pun tido tu..
sebab dia memang tengah demam kan..
pastu laju2 mandikan dia..
apa lagi..keluarlah suara soprano di tengah malam bute..huhu..
pastu siap2 pakai baju, aku check lagi suhu..
turun sikit jadik 40º Celcius..huhu..

kejut Asyraf suruh bangun..
terpinga pinga Asyraf..nasib tak nangis..

pukul 1 pagi sampai hospital..
takde orang pun..hihi..
ade kitorang je anak beranak..
nurse panggil timbang berat badan Dahlia dulu..
7.1kg je Dahlia..alalalala..
slim sangat ni..

tak lama lepas tu, jumpe doktor..


ko tengok la abah dia picit pipi anak dara sampai jadik gitu..kahkah
disebabkan demam on off dah 3 hari, aku request nak buat blood test terus..
sekali lagi dengarlah suare soprano cik bunga..
beria dia nangis kesakitan org cucuk jari dia..
kesian menengoknya..
tggu dlm 20 minit, result keluar, alhamdulillah..
bukan denggi..cuma demam viral je..


kesian tengok muka orang demam..monyok je..
tapi bear hippo kesayangan tak lepas..
jangan la ade sesapa ambik tu..mmg kena jerit dgn dia kang..haha
abah jelah yang terlebih sengeh..




































kejap je besor..dah nak masuk setahun bulan 5 ni..
tapi sebab badan dia kecik je, org mesti tanya 2, 3 kali yeker?
huk alohhh..

Alhamdulillah, dahlia dah sihat..tapi esoknya Asyraf pulak demam..adududuudu..
setelah 5 bulan tak demam, akhirnya kena air hujan sikit je malam tu, terus demam..
nasib baik lepas makan ubat, suhu makin ok..sekarang 2-2 anak mami dah sihat dah..
Alhamdulillah..

oklah..sekian..
tenkiu sudi singgah baca yer..
jumpe lagi..bye..:)


Tuesday, April 28, 2015

Food Review: Lasagna & Bread Pudding Meletop

Assalamualaikum..

Entry sahut cabaran nama nya ni..hehe
ehhh tak lah..memang dah niat nak update pasal ni..
memang nak review pasal makanan yang memang sedap kena pada anak tekak kitorang laki bini..
eh, termasuk anak tekak Asyraf & Dahlia sekali..

Review ni, tak berbayar tau..ikhlas dari hati..
sebenarnya dah repeat order beberapa kali dah sebelum ni..
tapi tak berkesempatan nak posing2 dulu amik gambar beliau..
terus kena serbu ngap ngap ngap..
tapi kali ni, order utk makan sendiri kat umah, so kite posing posingkan dulu makanan ni..
sampai asben dah perli bila boleh makan baru kite stop posing..hehehe..

ni hah..
untuk kesekian kalinya, order lagi lasagna daging dengan bread pudding..
lasagna daging tu, masa dalam kereta lagi dah tak tahan dengan bau harum cheese tu..
sabor je..nasib baik umah tak jauh mana..bertahan jelah..

sedap giler weiii..
makan makan dan makan lagi..
sedar² dah tinggal suku bekas..
amboiii pelahap sangat bunyinya..
ehh, takdelah..ni aku order size kecik je..

yang ni boleh request kalau nak pedas sikit ke, pedas banyak ke..
aku punya ni, tak pedas sangat lah..sebab nak bagi Asyraf makan jugak..
anak bujang sorang tu kang, kalau dah pedas, takmo makan dah..
bising mulut dia kang..
'mami, pedasss..mami pedasss..'

haishhh..tengok gambar pun terliur lagi nih..adoyaiii


yang ni pun feveret kitorang laki bini jugak ni..
atau lebih tepat lagi, feveret akuuuu..hahha..
sedap hoiii makan sejuk²..
style aku suka siram kuah kastard tu limpah limpah atas puding roti tu..
makan sambil hirup kuah..perghhhh...
nikmat terkata ko..hihi




































ni sebelum aku tambah lagi kuah castard curah atas puding roti tu..
makan sejuk²..bertambah kilogram dengan jaya nya lepas tu..huhu
complete sedap..ade kismis..kacang badam ke kacang ape aku tak tau..
pastu ade pulak potongan buah epal..bila gigit semua, ade lembut, rangup bergabung meletoppp!
amboiiii imaginasi mami asyraf dahlia ni..over sungguh..

ohh yer..citer banyak tak guna jugak kan..
kalau korang pun teringin jugak nak makan sedap² macam ni, laju laju terjah blog kak Amy ni..
lengkap kat sana semua ade..contact number ape semua..
ohh lagi satu..umah kak amy ni lawa hoiii..english style gitu..
kak amy ni pun baik..soft spoken je..aduhaiii
kalau sembang dengan dia, automatik tukar gear, aku pun bertukar jadik lemah lembut gitu..
hahaha..

oklah..tu je utk kali ni..
sampai jumpe..
tenkiu sudi singgah bace..bye..:)


Tuesday, April 21, 2015

Siri Bercakap dengan Asyraf - 2

Assalamualaikum...

Tetiba teringat nak update pasal Asyraf lagi..
kemain siap ade Siri bercakap dengan Asyraf..
bukan bercakap dengan Jin yer..hahahha..
eh, dulu masa kecik2 dulu suka sangat baca buku tu..
berebut2 dengan mak nak baca..



























sumber: Google

yang peliknya, dulu tak takut pun nak baca cerita2 macam tu..
rilek je boleh baca siang malam pun dok hadap baca..
selagi tak khatam, selagi tu pulun baca..
sekarang, tengok cover lama2 pun seram..
jangan kan nak baca..hahahaha

ok..melalut sudah..
sekarang kan, kalau ambik anak2 dari rumah Mak (pengasuh), baru la aku sedar dan perasan banyak rupenya kereta Kenari ada atas jalan raya ni..
selama ni ingatkan kereta Kenari ni jenis rare, orang tak pakai sangat..hahahha..
siap kereta kenari deme, lawa2 modified begitu begini..
Kenari aku je, macam ittewwwww jugak rupe dia..
dengan kaler silver original lagi..huhu

Ape tak nya..macam mana boleh tersedar?
Asyraf la..asal nampak je kenari..
'mami, sama macam car Asyraf..'
jalan depan lagi..
'mami, sama macam car Asyraf..'

jalan depan depan depan lagi..
'mami, sama macam car Asyraf..'
pastu, selagi ko tak toleh kereta yang dia tunjuk tu, selagi tulah dia dok ulang sambil tepuk2 seat, tepuk dashboard..
punya lah nak bagitau..
mami nak bawak kereta pun tak senang..
dah la mami bawak manual..haishhh..

nanti kan, bila dia dah boring, dia cakap 'so many car Asyraf..'
mami? krikkk krikkk krikkk..
nampak tak? awal2 lagi dia dah mengaku kereta tu dia yang punya..
adoyaiiii..

oklah..tu je nak cerita..
sampai jumpa lagi..
tenkiu sudi singgah bace yer..
bye..:)

Monday, April 20, 2015

Siri Bercakap dengan Asyraf - 1

Assalamualaikum..

Laju² update..bzzz beee..
Baru anak 2, hidup dah kelam kelibut..
Kalau anak 8? Memang jadik zombie lah citer dia..hihih

Ok, since Asyraf dah boleh cakap sikit2 ni, mami ingat nak citer dalam blog lah kan..
Walaupun Asyraf ni dalam kategori lambat bercakap, tapi oklah lah..
Mami ok je..takde hal lah..
walaupun ade je orang cakap² lambatnya Asyraf ni nak bercakap..
huhu..

Nah, sekarang dia dah banyak cakap, walaupun kadang² tak tau butir bicara..
keluar lah bahasa German..
ataupun kadang², mami sorang je yang paham..
abah pun surrender..hahah..

*************************************************************
mukadimah kat atas tu dah ada dalam draft 2,3 bulan yang lalu..harap maklum..

sekarang Asyraf dah boleh cakap dah..Alhamdulillah..
walaupun tak petah macam budak baya dia, lagi² yang gegirl sebaya dia..
tapi boleh lah dari tak bercakap langsung kan..

sekarang kalau bercakap, pesen kena ade word 'pun' kat belakang..
contoh
'mami, adik berdiri pun' - merujuk dahlia tengah berdiri sendiri
'mami, abah mana pun' - dia tanya abah mana?
'mami, nak mandi pun' - nak ajak mandi

dan banyakkkkk lagi lah ayat yang dia tambah 'pun' kat belakang..
hahaha..sabo je mami mendengarnya..

oklah..next time update lagi perkembangan Asyraf bab bercakap ni..
mekasih sudi singgah baca yer..
bye..:)

Friday, April 17, 2015

jalan jalan titiwangsa..lagi?

Assalamualaikum semuaaaaa..

Eh ehh termenyanyi pulok..
oklah, entry nak clear draft sudah datang..hoho..
ni sabtu last week ni..pepagi lepas subuh angkut asyraf dgn cik bunga pergi titiwangsa..
siap mandi apa semua..dekat je pun..
dah tak tau nak ke mana dah sebenarnya..
tapi nak bagi Asyraf tu happy berlari je..so, moh ke titiwangsa lah kite..



posing 3 beranak..dahlia tu dari awal datang sampai lah nak balik, masam je muka nya..
muncung tu boleh ikat..jenuh agah..baru lah senyum sikit..alahaiiii..
nasib baik ada stroller warisan Asyraf ni..
tak yah berdukung dah..nak ber baby carrier, mak enchek tak mampooo..
so, pakai jelah ape yang ada..

berbukit sikit ni..tolak jangan tak tolak..


tengoklah muka tu..tak nak senyum langsung..
abah dia jelah over sokmo sengeh ..hehehe


tengok macam dah besar sangat dah anak dara sorang ni..


anak bujang yang kerja nya nak menjerit je..
abah pulak pesen suka sangat menyakat..
selagi tak menangis Asyraf tu, selagi tu tak stop menyakat..
tu yang mami nak jadi tarzan jugak tu..hoho

suruh abah dukung nk kire 1, 2, 3..semput abah ko tu Asyraf oiiii..
kalau ikutkan banyak lagi gambar ni..
tapi sudah cukup sudah lah yer yang ada ni..
kang ada yang muak pulak..

ok, dah penat berlari berpanasan, pukul 9 dah gerak balik dah..
singgah breakfast mamak Hameed, belakang Ong Tai Kim tu..
kasi can lah Asyraf nak minum milo ais..seminggu sekali je minum milo ais..
takpelah..happy² je..

macam tu jelah sabtuday kitorang..
simple je kan..bawak anak keluarkan peluh sikit..
free of charge je..jimatttt..tu yang sebenarnya kannn..hihi

oklah, sampai jumpa..
terima kasih sudi singgah baca..
bye..:)

Wednesday, April 15, 2015

Cloth Diapers - GST GST GST

Assalamualaikum..

Hari ni nak cerita pasal cloth diapers pulak..
sejak² ada GST ni, kepala ligat pikir yang mana boleh cut cost, kita cut..
yang mana tak boleh cut, kita jimat..
nak buat macam mana..rakyat marhaen..gini lah..

hari tu korek2 almari baju Asyraf cari balik semula CD yang aku pernah beli dulu..
Asyraf dulu pun pakai 3,4 kali je kot..pastu aku surrender weiii..
tak boleh la nak teruskan niat murni aku nk hijaukan bumi ni..heheh..
padahalllll..

so, sekarang niat murni nak hijaukan bumi datang balik..
GST punya pasal..hahaha..bagus jugak GST ni..eh??

ni je pun koleksi CD yang aku ada..hahah..
7 keping je..sebab masa beli dulu, ingat nak try dulu..pastu baru nak tambah koleksi..kononnyaaaa..
tapi tak kesampaian..tak sempat nak tambah beli CD design comel2..
takpelah..guna jelah yang mana ade ni..
pakai pun time weekend kat umah je..
nak keluar jalan jalan, sila pakai pampers yer anak²..
mami tak kuat semangat lagi ni..huhu


so, weekend lepas, basuh semula stok CD yang ade..
malam tu dah kering..malam tu jugak try pakai kat cik bunga nan sekuntum tu haa..
pelik dia tengok pampers dia kalerful..hahaha..


model CD pada hari kejadian..
posing dari tepi je..amboiii sangat tu..
sambil pakai sambil mami cakap..
adik dah berak tadi kan..so, malam ni jangan berak dah yer..
esok2 pulak berak..hahaha..
teruk mami ko dik..
eh bukan teruk..belum bersedia nak mengadap najis dalam CD tu je..ngeeee..

weekend lepas, dapat lah jimat beberapa keping diapers cik bunga..
jadik lahhh..so, sekarang kalau kat umah pun aku pakaikan dia CD je..
tapi sebelum tido, aku tukar pakai pampers balik lah..
niat nak tambah koleksi CD tu ade, tapi....errrr..nantilah..
doa jelah kot2 gaji naik 6% nanti..hahaha..

oklah..sekian entry petang..
terima kasih sudi singgah bace..
jumpa lagi..bye..:)

Tuesday, April 14, 2015

Hanis Dahlia - 11 bulan

Assalamualaikum..

Haiii toraaa datang lagi..hehh
Hari ni 14hb kan?
maknenya dah masuk 11 bulan dah anak dara abah mami tu..
olohh olohhhh..next month dah setahun? huwaaaa cepatkan besar dik..
jangan lah cepat sangat besar Dahlia oiii..nanti ada je yang tanya mami, tak nak tambah ke?
huk alohhhh

tambah lemak boleh la..tambah anak? errrrr...


































cik bunga yang makin hari makin takda bunga atas kepala..
dia dah pandai tarik kalau pakai headband..geram betul..
nasib baik masa kecik² dulu, mami dah puas pakaikan headband..phewwww
sekarang ni, nak kumpul getah rambut dengan hair clip je..
nak order hair clip untuk pakai raya nanti lah..ehh? #over
hahaha..

anak dara intan payung sorang tu, dah tumbuh gigi masa umur 10 bulan hari tu..
2 batang gigi atas dulu yang keluar..Atok kata, tumbuh gigi atas dulu bijak..ye lah Atok..
mami amin kan saje..hihi
ni semalam nampak lagi 2 batang gigi bawah baru nak muncul..
so far, belum terjadi lagi peristiwa hitam masa tengah breastfeed..hoho..seram²..

Setakat ni masih belum berjalan..baru pandai berdiri sendiri tak pegang berpaut dah..
pastu semalam sambil berdiri sambil tepuk tangan tengok cartoon timmy time..
suka sangat lah tu kononnya dengan biri biri hitam tu..hahah
dia tak tau yang mami berdebor je tengok aksi gitu..

kuat mengamuk punye jugak budak bertuah ni..
kalau tak kena kat hati dia tu, memang di lepuk² je muka mami..
kadang perut abah jadi mangsa lepukan..
tapi paling suka landing atas perut abah..
suka sangat landing leset leset kat perut abah..
nampak sangat perut abah banyak lemak..hahahahha..

oklah..ni je dulu..
terima kasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)

Friday, April 10, 2015

perihal anak bujang nan seketul

Assalamualaikum..

Bagi laluan bagi laluan..
hari ni mami nak cerita pasal anak bujang nan seketul tu..
hari ni genap umur dia 3 tahun 3 bulan..
walaupun tak setiap bulan mami update cerita dia, tapi percayalah, bila 10hb setiap bulan datang, mami abah selalu ingat ohhh hari ni Asyraf dah 3 tahun 1 bulan..
ehh, hari ni 10hb kan? asyraf dah 3 tahun 2 bulan kan..haaa gitulah setiap bulan..
tak mungkin la mami lupe tarikh keramat 10hb ni..insyaAllah..tak lupa..

gambar beberapa bulan yang lepas..heheh

sejak dah jadik abang ni, peel adalah sangat² menguji..
sangat² mengundang..
kadang mami abah hilang sabar jugak mengadap karenah budak banyak akal tu..
hari² ada je perangai cantik dia tunjuk..

tapi dalam pada perangai mengundang tu, ade jugak time² dia sweet sangat..
contoh kalau Dahlia tengah merangkak nak pergi pegang kipas meja, cepat² dia jerit adikkkk bahayaaaaa!
kadang sampai dia yang menangis dulu kalau Dahlia dah pegang kipas meja tu..huhu..
serious rasa macam alahaii abg asyraf..

kadang Dahlia tertukar channel tv, sebab Dahlia memang suka makan remote Astro tu..
cepat2 dia pergi ambik remote pastu cakap, janganlaaaa..abang tengok Dibo ni..
kalau adik tarik telinga, tarik rambut ke tarik baju ke, laju je datang mengadu..mami, sakit nih..
sambil tunjuk gaya tarik telinga..hahah

Ada sekali tu, si Dahlia tengah punggah baju² yg mami dah lipat dari cube wardrobe..
harap maklum, cube wardrobe tu kan tak de kunci..dia just guna magnet je kan..
memang senang sangat la nak bukak tutup nye..
datang Asyraf, terus cakap..ha haaaa ayokkk..mami marah..mami lipat ni..mami marahhhhh..
yang Dahlia, sengeh sengeh sambil terus punggah baju..baju dia lah pun dalam cube wardrobe tu..

tapi..kalau tak kena gaya, memang dapat faedah la Dahlia..
adik tarik telinga dia, dia pun tarik telinga adik balik..
adik lepuk tangan, dia lepuk tangan jugak..
adoiiii..tu yang mami nak bertukar jadik tarzan jadian tu..

memang kalau boleh taknak bagi Dahlia tu menangis..
sebab kalau dah menangis, ubatnya adalah susukan dia..
kadang kite balik kerja dah maghrib kan..banyak kerja nak buat..
simpan susu, basuh botol susu..nak masak lagi..
walaupun masak cincai boncai, tp still ko kena pergi dapur masak kan?
takkan nak masak sambil dukung Dahlia..memang tak lah kan..

ehh dah merepek dah ni entry aku ni..
tadi rase nak cerita pasal Asyraf je..
biaselah..kalau tak melalut, bukan blog asleenda lah kan..hoho

oklah..tu je untuk minggu nih..ehh?? 
hahaha..yelah..update blog seminggu sekali je kekdahnya..
terima kasih pada yg sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)

Friday, April 3, 2015

Cheese Cake Leleh by Anis Choc N Cheese

Assalamualaikum..

Selamat pagi...
Tetiba teringat cheese cake leleh by Anis Choc N Cheese ni di pagi hari..
Sabtu lepas, Anis ada COD dekat dgn KL Festival City tu, so, ape lagi..selit order lah..
tapi malangnya hari sabtu lepas jadual adalah sangat padat..
kena pegi Kajang nak tempah baju..
baju raya ade, baju tak raya pun ade..hahaha..over..

so, mntk tolong Ciknaa..ciknaa pun ade hal..
nasib baik kak Ameris boleh tolong amikkan sebab dia pun mengoder sama..hihi..
hari Ahad baru dapat ambik ciskek leleh ni..

pastu terus shoot pergi Rawang umah opismate lama cik Faten..
saja je datang melawat sambil jalan jalan..
so, bawak ler sekali ciskek leleh tu ke rumah dia..
makan kat sana la kan..hihi

Taraaaaa...sedap sedap sedap..
lagi lagi kalau sejukkan dulu dalam peti ais..
auchhhh..teringat ingat pulak..huhu..

yang aku order ni, cheese cake leleh perisa strawberry..
cheese tebal weiii..tak rugi lah beli..







ni gambar² aku cilok dari FB dia..sesape nak cuci mata, boleh lah singgah terjah..
boleh LIKE page dia sekali..
esok² boleh place order..gituuu..
mana yang dekat dengan Putrajaya tu, boleh COD je dengan dia kat sana..
kalau area lain, tunggu dia announce la yer..

oklah, nak Publish dah entry yang aku start draft dari hari Isnin lepas..
ahhaahha..dah boleh resign jadik blogger dah kot mami Asyraf Dahlia ni..
lepas ni jadik reader jelah..huhu..

terima kasih sudi singgah bace blog tenggelam timbul ni yer..
jumpe lagi..bye...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute