Pages - Menu

Blogroll

Wednesday, December 21, 2011

kesian kucing tu...

sumber: FB

milik siapakah kasut itu...
huhu..
tak pasal pasal fengsan itu kucing lah..
hahaha..

Tuesday, December 20, 2011

guna jari pun boleh...:)


Sumber: FB

kehkehkeh..
saje pepagi ni..
ok dah..
jom start keje..

Monday, December 19, 2011

Perihal Breastfeeding..

Assalamualaikum..
fuhhhh..bercinta nak update hari isnin ni yer..
mata tu nak terpejam jek..
hukhukhuk..

Act, memang tak tau nak cerita pasal ape..
tapi tadi dok belek² folder gambar, ada pulak gambar breastpump yang aku dah beli dulu..
aku beli bulan lepas..
beli yang manual je pun..
sebab tak tau lagi penghasilan susu badan nanti macam mana kan..
hehe..
harap harap adalah rezeki untuk baby kecik ni nanti..aminnn..

aku beli kat SINI..
pastu siap ambik by hand je kt Sri Gombak sana..hehe..

penat survey sana sini..
nak cari yang murah punya pasal..hehe..
Aku beli manual breastpump Medela Harmony tu RM190.00..
Bumble Bee Storage Bottle yang ada 10 botol dalam tu RM30.00 sebab masa ni blog tu ada sale..
Autumnz Breast Milk Storage Triple Pack (75 bags) RM30.00 pun tengah sale jugak masa tu..
dh jimat duit aku..hehe..
so, total up RM250.00..

tapi nanti nak naik kerja kena tambah beli lagi tu..
nak kena beli cooler bag, ice pack..adehhh..
takpe..slow slow tambah..
kalau ada rezeki lebih, boleh lah upgrade pump electrik pulak..
satu letak kat opis, satu letak kat umah..
tak payah nak usung bawak balik umah tetiap hari kan..

ni perancangan aku jelah..
sekarang ni kena kuatkan mental dan fizikal..
sebab dari bacaan aku pasal breastfeeding ni banyak cabaran dan dugaan..
kalau tak kuat semangat, boleh terhenti separuh jalan..

tak tau lah berjaya ke tak misi aku ni..
harap harap di permudahkan..aminnnn...:)

Friday, December 16, 2011

ada macam tengah pregnant 9 bulan tak?

tak de kan..
hehe..
gitu lah..
kot kot ade yang nak tengok perut aku dah besor mana kan..
kate dah menunggu hari nak bersalin ni..
ni masa malam kakak ipar aku dah selamat jadik isteri orang..
recycle je baju kurung ntah kurun ke berapa ntah..
sebab aku dah fedup pegi cari baju mengandung tapi apa ke hal nya semua nak seksi je yang ade jual kat Danau tu ekk..
sebab Danau je yang dekat dgn umah aku..
nak pegi tempat lain, mak yong dah surrender..
last last pakai je baju kurung tu..
huhu..
peace tu dah jadik trademark aku dah..haha..
baju ni pun tak tau dah berapa kali recycle pakai..
gambar ni pulak masa kitorang pergi menghantar pengantin pompuan..
kiranya majlis sambut menantu kat Bora Ombak, Ampang seminggu lepas tu..
ada yang tanya dah berapa bulan ni..
pastu bila aku jawab tengah tunggu hari je ni, mulalah pandang aku atas bawah..
maafkan saya..saya tak bersalah dalam hal ni..
huhu..

owhh..
hari ni genap usia kandungan 37 minggu..
makin hari makin terasa getarnya..
wakakka..lempang nak??

oklah..
sekian..
mekasih sudi bace yer..:)

Thursday, December 15, 2011

kotak hikmat baby kecik..

pasal box barang baby ni pun nak cerita jugak ke..
hehe..
takpe kan..
semangat nk update tengah berkobar kobar ni..
siap buat schedule entry lagi ni..
sbb sekarang ni aku kat KK..
ada check up..
sekarang ni kena datang check up seminggu sekali dah..

memula nak beli bakul biasa tu nak letak kain baju baby..
tapi en asben kata takde penutup..
nanti habuk pulak baju baby..
alahai..nak kata kat kampung aku tu banyak nau habuknya lah tu..
huhhh..

takpelah..duit dia kan..
ikutkan aje..
yang pink ni buat letak segala kain baju, lampin, mitten booties dan segala mala perihal kain lah..
tak bersusun pun lagi..
aku just letak mcm tu je..
ni beli kt Jusco Wangsa Maju..
rm 35.90 pastu less 50% dapatlah rm 17.95..
see..yakin confident aku beli box kaler pink..
suka sebab ada roda..
boleh tolak tolak guna kaki je..
haha..
yang ni pulak kecik sikit size dia..
yang ni en asben kata tempat letak stok bedak, sabun, lotion dan segala mala barang2 kering..
harga rm 17.90 sebab takde less..
yang ni takde roda..
tapi boleh je kalau nak tolak tolak guna kaki..
haha..

ermm..
tu je kot entry pasal storage barang barang baby kecik ni..
kesian..main simpan dalam box je..
hukhukhuk..
oklah..bye..
mekasih sudi bace yer..:)

Wednesday, December 14, 2011

Bedding set baby kecik dah sampai...

errrr..
sebenarnya dah lama sampai..
tapi akmaklum lah mummy baby kecik malas nak update dalam blog merah ni..
malas tahap tak boleh nak bendung dah ni..
ingat nak tukar template blog baru lah..
kot kot datang semangat baru nak update hari hari sampai muntah darah..
huhu..

oklah..
meh nak tunjuk tempat tidur baby kecik nanti..
ni je yang mummy dgn abah dia mampu sediakan..hehe..
tilam kekabu..
beli online kat SINI..
pastu aku dengan penuh yakin kondifent pilih corak hello kitty..
padahal jantina baby kecik pun tak tau lagi..
suspen weh anak aku ni..
scan tak nampak..
last last aku beli je ikut naluri hati..
haha..
baju bajan, hooded blanket, mitten booties pun banyak kaler pink dah ni..
gasak lah kan..

sarung tilam dengan sarung bantal aku dah basuh siap siap..
tilam dengan bantal kecik kecik tu pun aku dah jemur kasi kena matahari sikit..
sekarang ni tengah tunggu pemilik sebenar nak tidor atas tu je..
hehe..

oklah..
tu je nak bagitau..
hukhukhuk..
time kasih la sudi baca yer..:)

Wednesday, November 30, 2011

org lain ada DSLR, aku pun nak ada jugak...

LOL..
tapi taknak yang besor gabak gini..
huhu..
sumber: FB

guna DSLR gabak gini, maunya nampak segala liang liang roma..
huhu..:)

Friday, November 25, 2011

34 minggu @ 8 bulan setengah...

kesian pulak dengan blog aku ni..
kejap ada..lamaaaa takde..
macam tu lah ibaratkan keadaan dan kesihatan aku sekarang..
kejap ok, kejap tak berapa nak ok..

ohh..hari ni genap baby kecik dalam perut ni 34 minggu..
haishhh..dah tak lama dah ni..
cuak pulak aku..
hari hari cakap dengan baby kalau boleh keluar ikut EDD..
dah agak matang, barulah boleh keluar..hehe..
lagipun minggu depan, kakak en asben@satu satunya kakak ipar aku nak kawen..
aku nak join sekali..
nak rasa jugak kemeriahannya..
dah kalau aku bersalin sebelum majlis, cam mana pulak aku nak join sekali..
silap silap, en asben pun tak boleh join majlis kakak dia..
naya jek..
so baby, dengar cakap abah dengan mummy yer..
kita balik Pahang dulu, pastu baru baby keluar ok..:)

Tuesday, November 15, 2011

prewash CD..:)

lagi entry pasal Cloth Diapers (CD)..
tapi ni aku nak merapu pasal prewash CD pulak hari ni..
setakat ni hasil pembacaan dan juga hasil skodeng aku pasal CD ni,
semua CD tak kira lah brand murah ke mahal ke MESTI kena prewash dulu yer sebelum dipakaikan pada baby..

Apa itu prewash?
prewash ni macam contoh kalau kita beli baju baru kan, kena lah basuh dulu baru pakai..
macam tu jugak lah CD ni..

Tujuan prewash?
1) membersihkan sisa sisa kotoran fabrik semasa proses pengilangan
2) bagi membolehkan CD menyerap dengan lebih baik. Lagi kerap CD dibasuh, lagi bagus daya serapan.

Berapa kali kena prewash?
yang ni tak berapa sure..tapi minimum prewash untuk CD biasa 2 hingga 3 kali..
konsep prewash ni basuh - sidai - kering (ulang sampai 3 kali)

* nota ni untuk kegunaan sendiri je..:)

yang bawah ni CD yang dah ready untuk di prewash..
en Asben geleng kepala tengok aku susun CD tu, pastu ambik gambar segala..
haha..excited sebenarnya..susah nak gambar dengan kata²..:)
koleksi CD aku..jenama biasa je..baru ada 7 keping je pun..
ada ke sapa sapa nak bagi hadiah CD kat baby kecik dalam perut ni..
boleh je..kecik tapak tangan, bangunan UTAR ni aku tadahkan..hehe..
sampai dah masuk washing machine ni pun aku amik gambor jugak..hehe..
yang bunga² tu laundry net..dalam tu ada cover CD..
yang putih tu insert..
untuk prewash kali pertama aku letak sikittttttt je sabun ni..
ada certain blog kata tak perlu sabun langsung..
tapi aku macam tak reti pulak basuh tanpa sabun..
so, letak lah sikit..hehe..

dah siap, boleh lah jemur..takdelah pulak gambar masa CD ni tengah berjemur..
lupa..
aku amik masa 3 minggu jugak lah nak prewash CD ni..
yelah sebab 3 kali kan..
sekarang ni CD tu dah sedia untuk berkhidmat untuk baby kecik..:)

nanti bila baby dah start pakai, boleh lah aku bebel pasal CD ni lagi..
takpe kan..
hehe..:)

Monday, November 14, 2011

Cloth Diapers @ Lampin Moden

aku pun nak bercloth diapers jugak untuk si kecik ni..
tapi setakat ni baru ada 7 keping..hehe..
tu pun jenama biasa je..
nak beli pun kena ikut kemampuan la kan..
tak payah nak ikut ikut orang..:)

sebab apa nak bercloth diapers bagai ni..
1st of coz la sebab nak jimat kan..
2nd sebab cloth diapers ni warna warni..
kalerful..hehe..
baru ada 7 keping je..
5 brand Coolababy..
2 lagi tu QQMinky Baby kot..
beli kat SINI..time tu dia tengah buat sale..
dah lama beli ni..kalau tak salah bulan July hari tu kot..
yg Coolababy tu RM18 kot..
yg QQminky Baby tu RM19..
pastu beli sekali wet bag dengan laundry bag..
ready untuk pre wash..:)

ni cerita sebelum baby keluar..
dah keluar nanti tak tau lagi macam mane..
ntah berjaya ke tak nak bercloth diapers kat anak..
harap² misi berjalan lancar..hehe..

lepas ni kalau ada rezeki lebih nak tambah lagi koleksi cloth diapers ni..
nak cari yang ada corak corak pulak..
pastu en Asben suruh beli yang design askar dengan design bola..
apakah?

Sunday, November 13, 2011

bubur kacang hijau...

sesekali teringin..
dapat makan semangkuk sorang pun jadiklah..
bahan² semua ada..
santan frozen ada..
durian frozen ada..
kacang hijau ada..
apa lagi..
projek jalan..
tarraaa...cicah pulak dengan roti..
burppp...Alhamdulillah...:)

Saturday, November 12, 2011

tak jadi macam kakak, macam adik pun boleh...

wekkkkk..
kahkahkah...
orang lain pakai, aku pun nak pakai..
hehe..
Che Ta, saya pun nak jadik macam Che Ta jugak..
kalau tak pun, macam Ayu Raudhah pun boleh juge...
hikhikhik...
padahal beli set yg biasa je..
tak lengkap pun..
yang macam ni pun dah RM39.39..
uihhh..mahal jugak ekk..
hahahha..
nak kulit muka licin macam Che Ta, tapi kedekut pulak..
acane??

Friday, November 11, 2011

8 bulan sudah...

sekadar catatan untuk masa depan..
boleh?

hari ni genap si baby kecik dalam perut ni 8 bulan..
alahaii..kamu duduk elok² kt dalam tu..
main lah puas²..
dah sampai masanya nanti, keluar ye..
hehe..
tapi dah nak dekat due ni, cuak lah jugak kan..
harap² semua selamat..

semalam masa checkup kat KK, doktor scan perut..
semua ok..
kepala baby dah kat bawah..
uri ok..air ketuban pun ok..
berat baby dah 1.8kg..:)
tapi berat mummy dia 66.5kg..alahai...
tapi nurse tegur jugak sebab berat aku turun dari 67.9kg 2 minggu lepas..
turun 1.4kg tu..

berat:66.5kg
tinggi:164cm
motif bagitau?
haha..

dah 8 bulan ni pun, ade lagi yang macam was was bila tengok perut aku..:)

Tuesday, November 8, 2011

mari mengacau dodol...

kejadian sehari sebelum hari raya haji..
en asben ambik bahagian kongsi kongsi kacau dodol and bakar lemang..
dan aku dipaksa rakam aksi beliau mengacau dodol..
layan kan aje..hehe...

Sunday, November 6, 2011

Salam Aidiladha & statement melampau..huhu..

tgh makan apa tu..
jangan makan daging banyak sangat yer..
pening kang..hehe..

saja nak wish Salam Aidil Adha kepada semua yang tersinggah umah merah aku hari ni..
aku tak balik kampung..sedih sungguh..
kalau ikutkan kali ni turn balik kampung aku..
tapi en asben kena kerja..esok pun dia kena kerja..
takpelah..redha..:)
ehsan: Google

oklah..kepada semua, aku ucapkan selamat hari raya Aidiladha..
hadap juadah tu, jangan lupa aku di rantauan..hehe..

kt bawah ni aku printscreen hasil chat kt FB dengan adik aku..
menu hari ni, nasi dagang kari ikan n ayam, ketupat palas, rendang daging, etc..
ETC??
motif bagitau etc pada kak long dia yg tak boleh balik kampung?
melampau betul..huhu..

aku pulak tgh makan ape hari raya ni..
tengah makan kuih raya puasa hari tu..
hahahha...

Friday, November 4, 2011

boy ke girl?

ntah ekk..
kalau ikutkan scan hari tu doktor kata baby girl..
instinct aku pun kuat kata girl..
sebab aku dengan yakin confident beli mitten dgn booties baby kaler pink..
haha..
ehsan: Google

tapi aku dgn en asben tak kisah apa pun gender baby kecik dalam perut ni..
janji sihat sempurna pun dah syukur Alhamdulillah kan..
so, tunggu jelah bila sampai waktunya..:)

Thursday, November 3, 2011

2 berita gembira..:)

dah petang baru nak up entry..
sebab baru ada mood nak merapu kat sini..

oklah..seperti yg diberitahu sebelum ni kan..
semalam aku kena buat BSP test..
result dah keluar..Alhamdulillah..aku bebas daripada penyakit kencing manis ni..
tapi tulah..kena jaga jaga la kan..
kena selalu kawal pemakanan..
dah tak boleh makan dengan sewenang wenangnya lagi lepas ni..
kalau tak, sendiri tanggung la..
ohhh ais krim...good bye to u..huhu...

result BSP aku semalam..
8 am - 4.5
10.00 am - 4.3
2 pm - 4.8
8 pm - 5.3

Alhamdulillah..lulus..hehe..

berita gembira ke dua..
baru je dapat cek dari NUFFNANG..thanks NUFFNANG..
1st check tau..setahun aku kumpul baru bulan lepas aku cash out..
nak cash out setiap bulan memang tak layak lah kan..
takdelah riban riban pun..boleh la buat top up beli barang barang baby..
tu pun dah syukur sangat dah..
Alhamdulillah..hehe..

sekian, update di petang hari..:)

Wednesday, November 2, 2011

apalah sangat...

apalah sangat pening pening lalat..
apalah sangat muntah² pahit..
apalah sangat muntah sampai keluar buih..
apalah sangat bila kena tarik mengkarung @ simpul biawak..
apalah sangat sakit pinggang sampai tak boleh nak berdiri tegak..
apalah sangat sakit tulang pinggul..
apalah sangat ulang alik pergi toilet..
apalah sangat bila berat naik mendadak @ gemuk..
apalah sangat bila muka kembang, hidung pun kembang..
apalah sangat bila tidur tidak seindah dulu..
apalah sangat kena marah dgn doc bila HB low..
apalah sangat kena minum air gula..
bila kita dikurniakan kelebihan untuk mengendong satu nyawa dalam rahim kita sendiri..
bersyukurlah wahai mummy..:(

p/s: auto publish entry dikala aku di KK untuk BSP (Blood Sugar Profile) Test..
semoga baik baik saja..aminnnnn....

Wordless Wednesday...:)

Tuesday, November 1, 2011

duhai hati..bertabahlah...

hati tak tenang..
macam ni lah kalau ada sejarah family yang ada kencing manis..
automatically, nurse terus buat appointment untuk test MGTT untuk aku..
redho..huhu..

1st time buat mase pregnant 3 bulan kot..
result ok..Alhamdulillah..

2nd time yakni hari Jumaat minggu lepas lagi sekali aku pegi minum air gula kt KK..
tapi yang tak bestnya bacaan aku mendadak naik jadi 8.4..
aku rasa sebab malam sebelum kena puasa tu aku bancuh susu tin F&N tu makan dengan cornflakes kot..lupe pulak yang susu tin tu manis..padan muka aku..haha..

sekarang aku dengan rasminya adalah GDM mother (ibu hamil yang DISYAKI mengidap Diebetes Melitus@Kencing Manis) biasanya selepas buat MGTT test dan kena buat BSP bila result melebihi 7.8..

so, nurse dari KK call suruh buat ujian BSP (Blood Sugar Profile) esok..
aku dah serabut dah ni..
4 kali kot kena ambik darah dalam sehari..
dah la masalah HB aku tak settle² lagi..
datang lagi dugaan Kencing Manis ni pulak..
dugaan sungguh..
tapi takpelah..terima dengan redho..
janji baby dalam perut ni selamat..:)

Friday, October 28, 2011

Dah 30 minggu...:)

Alahai..
30 minggu dah aku bawak si kecik dalam perut ni..
nak kata sekejap tu, takde lah sekejap sangat..
lame lah jugak..
30 minggu kot..:)
tapi tapi tapi...
aku sebenarnya cuak jugak ni..
yelah..kang tau tau dah nak bersalin dah..
halllamakkkk..takut..huhu..

baby..
jangan nakal² ye kat dalam perut mummy ni..
jgn keluar selagi belum sampai EDD kamu yer..
**boleh ke cakap macam ni..hehe..**

p/s: hari ni amik half day pegi klinik..saje nak skodeng gender baby..
lalalallalala...

Wednesday, October 26, 2011

dah nak raya haji dah pun..

Assalamualaikum..
selamat pagi..
selamat bercuti pada yang bercuti macam aku..
pada yang bekerja, selamat bekerja..
OT kan..bulan depan gaji masyukkk..
hehe..

sebenarnya nak citer pasal balang kuih raya puasa hari tu..
baru sabtu lepas berjaya basuh..hehe..
ni dah nak raya haji dah pun..
sebelum ni bukan tak nak basuh, tapi kuih raya ada lagi dalam balang tu..
stok sampai raya haji..hehe..
see..tu jelah balang kuih raya yang ada kt umah sekarang ni..
tu pun murah punya..
yang kaca belang² tu beli kt Ong Tai Kim..
yang polkadot tu beli kat Giant..
hehe..
agaknya berapa kali raya aku nak pakai balang balang ni ekk..

Wednesday, October 19, 2011

dah tau nama ulam ni..hehe..

act, kelmarin baru tau apa nama ulam ni..
tetiba keluar mentol atas kepala..tingggggg...
nak TER Google nama ulam ginseng...
dan hasilnya betulllll...

so, nama ulam ni ulam ginseng yer kawan kawan..
kalau ikutkan banyak nama ulam ni..
antaranya Som Jawa, Ginseng Jawa..
eh banyak lagilah nama samaran ulam ni..
haha..
banyak jugak kelebihan ulam ni..
kalau nak tau Google je..
berderet keluar..

lepas ni boleh la makan ulam ni tanpa rasa was was dan tanpa persoalan..
cehhh...

Tuesday, October 18, 2011

1st anniversary & kek batik..

tajuk ntah pa pe..:)

Hari ni dah 18hb kan..
dah terlepas 2 hari dah pun..
baru hari ni nak buat entry..
tak kisah lah kan..

act, 16hb yang lepas kan besday en asben..
bersamaan dengan ulang tahun perkahwinan kitorang yang pertama..
dah setahun dah kawen..
dah macam macam perkara baru kitorang belajar..
ada manis..ada masam..ada pahit..
biasalah tu kan..kata baru nak mula hidup berdua..
Alhamdulillah..sampai sekarang ni kitorang happy je..
tambah pulak dengan si kecik dalam perut ni ha..
alahai..

tak celebrate ke?
tak pun..haha..
just wish happy besday kat en asben pastu wish sekali happy anniversary..
en asben pun macam tu jugak..
dapat la kiss sedas dua..
wakakaka..

malam sabtu tu saja je aku buat kek batik..
sebenarnya memang nak habiskan stok biskut merry dalam almari..
nasib baik belum expired lagi biskut tu..haha..
pastu butter cup yang aku beli konon konon nak buat cornflakes madu raya puase pun ade lagi..
yang takde cuma coklat masak je..tapi milo ade..haha..
susu pekat pun ada..so, projek jalan..
boleh lah kan..

sementara nak tunggu citer Tahajud Cinta start, aku main pondok pondok kat dapur..
kebetulan en asben takde..
main futsal kat Segambut..
lagi cepat lah aku buat kerja kan..

pendekkan cerita..
ni lah hasilnya..
biskut lagi banyak daripada coklat..haha..
boleh lah kan..bukan Masterchef yang buat..:)
kenapa ada 3 ketul?
satu utk en asben..
satu utk aku..
satu lagi utk baby..
maknanya aku kena makan 2 ketul lah kan..haha..
manalah tak gemuk..adehhhh...

hurmmm..butter ada lagi separuh tu..
nak di apa kan yer?

Friday, October 14, 2011

28 weeks & 3rd Trimester..

Ok..
meter mood nak update blog dah naik mencanak ni..
sila beri laluan..hehe..

hari ni kan dah genap usia baby kecik dalam perut aku ni 28 minggu..
kiranya dah 7 bulan dah..
hari ni jugak dah masuk 3rd trimester dah..
Alhamdulillah..
ngeri pulak aku tengok gambor dalam pregnancy ticker atas ni..
tu yang berbelit tu tali pusat yer..
huhu..

perkembangan sekarang..
berat : 66.2kg
tinggi: 164cm
motif bagitau tinggi?
haha..

selera makan besor...makan tanpa henti adalah kebolehan terkini..
tapi time nak makan ubat pikir 3, 4 kali..*lempang*

baby stuff?
baju baby baru ada 2 helai..kesian anak aku..
ada sapa sapa nak tolong beli?
botol susu belum ade..tapi berus botol dah beli...
haha..
nanti kalau ada masa aku amik gambar barang barang baby yang dah beli ekk..

ehh..panjang pulak aku menceceh..
tulah..aku dah kate..
kalau mood nk merapu kt blog dah datang, memang gini lah gayanye..
tulis tanpa henti..

ok..bye..
mekasih sudi bace repekan mummy buyung ni..hehe..

apa nama ulam ni yer...?

hai..
selamat pagi..
pepagi ni aku bukan nak berteka teki..
tapi nak dapatkan jawapan pasti..
cehhh..

ada sapa sapa tau apa nama ulam ni yer..
selama ni aku dok panggil ulam herba..
tapi bila aku Google, tak pulak keluar gambar ulam ni..
keluar gambar ulam ulaman yang lain..
aku dah konpius dah..
sapa pernah makan ulam ni?
apa nama ulam ni ekk..
aku dari kecik memang dah makan ulam ni..
selalu kalau mama goreng nasik, aku suka petik ulam ni..
pastu makan dengan nasik goreng panas panas lawan pulak dengan teh O suam..
sedap ooooo...hehe..

tapi kelmarin aku takdelah buat nasi goreng pun..
masak nasik macam biase..goreng bayam pastu buat ayam masak kicap..
simple je makan malam aku..huhu..
tu pun licin sampai menjilat kaki..hehe..
berminyak sakan..huhu..

ehh..sapa yang tau apa nama ulam tu, tolong ekk..
mekaseh..:)

Thursday, October 13, 2011

perihal check up baby kecik..

cubaan untuk update blog setiap hari..
haha..

ohhh..nak cerita pasal check up kt KK pagi tadi...
pendekkan cerita..
macam biasa rutin kalau pergi checkup..
timbang berat badan..
check urine..

tang urine tu ok..
tapi tang berat badan tu tak berapa ok..hehe..
kalau bulan lepas berat aku 63.8kg kan..
sekali timbang tadi terus naik jadik 66.2kg..amekawww..
patutnya kena naik 2kg je setiap bulan kan..
yang aku ni naik sampai 2.4kg..
terlebih 400gram..hehe..
terus nurse tu tulis guna pen merah..
nurse pun pelik..
dia kata kaki tak bengkak..
tangan pun tak bengkak tapi berat naik banyak..
aku lagilah pelik..*padahal aku buat buat pelik je tadi..*
hehe..tak sedar diri yang mulut ni dok ngup ngap ngup ngap dari pagi sampai lah habis opis hour..
kahhhhhhh....
so, sila control makan yer lepas ni..

ohh..
jumaat depan ada appointment MGTT lagi sekali..
MGTT tu minum air gula yer adik adik..
harap harap takde problem and harap sangat air gula tu sesedap yang aku dah pernah minum dulu..hehe..
huh..nak yang sesedap jekk..

dannn..
berita kurang baik untuk aku..
HB aku makin menurun..sadis sungguh la..
lepas ni kena datang checkup setiap 2 minggu sekali..
adehhh..

untuk tidak menghampakan permintaan peminat peminat *lempang nak??*
mempersembahkan perut mak yung yang terkini..
haha..
gambar perut jelah ekk..
aci kan..
sebab mummy to be ni pemalu orangnya..
caitttt...

p/s: berjaya update 2 hari berturut turut..:)

Wednesday, October 12, 2011

perihal baby kecik..

alahai..

kesian blog aku..
bersawang..

hari ni rasa macam nak update sikit pasal baby kecik dalam perut ni lah..
kesian dia..lama tak story pasal dia..hehehe..
apa nak buat..mummy dia dah kena sampuk dengan penyakit MALAS..
harap baby tak malas macam aku..hehe..

setakat hari ni baby kecik dalam perut ni ok..
sihat walafiat..membesar bagai johan dah ni..
aku nak jalan laju laju pun dah tak boleh dah..
dah ala ala anak penguin pun ye jugak gaya jalan aku sekarang..

kalau malam time tido, MasyaAllah..Tuhan je tau..
kadang rasa macam nak nangis..
nak pusing kanan kiri bukan macam dulu sebelum pregnant..
ambik masa 7,8 saat jugak, baru dapat tukar posisi tidur..
nak tidur telentang pun dah se best dulu..
apa lagi nak tidur bawah ketiak en asben..eh..

tapi moment melayan baby kecik ni bergelombang dalam perut ni memang best..
memang tak dapat nak gambar dengan kata kata..
kadang kadang sampai terkejut jugak tidur aku dek penangan kena kick dengan dia..
takpe..tendang lah..mummy rela..huhu..
dalam perut ni je merasa nak tendang mummy ye..
dah keluar nanti, buat lagi perangai tendang tendang ni, siap ko...
huhu..garang ni..

esok ade checkup dengan KK..
risau nak naik atas penimbang berat tuh..
risau jugak pasal HB low aku nih..
ntah bila lah nak dapat bacaan cantik macam mommies yang lain..
esok kalau rajin, aku update lagi ek..
kalau rajin yer...hehhe..

oklah..stop dulu kt sini..
len kali aku sambung lagi..
aku doakan semua kawan kawan baik yang baru kahwin, yang dah lama kahwin, yang dah lama tunggu rezeki Allah nak pregnant ni supaya cepat dapat peluang untuk pregnant..semoga kita semua dapat merasa nikmat untuk menjadi ibu, mak, mama, mummy untuk anak anak kita..amin...:)
jangan sesekali putus asa..chaiyokkk chaiyokkkk...

p/s: segan nak tepek gambar aku yang tengah membesar bagai johan ni..haha..

Wednesday, October 5, 2011

kesian blog merah aku...

Assalamualaikum..
hai..
kesian pulak dengan blog merah aku ni..
nk update satu entry sehari pun susah..
dah hampir terbiar dah blog ni..

apa nak buat?
tuan blog memang tak larat nak merapu..
idea nak merapu tu memang banyak..
tapi tak terluah dengan kata kata..
hehe..

paling giler aku rase bagi seorang blogger..*cisss..poyo jekk..lempang nak?** entry raya satu pun takde dalam blog merah aku ni..huhu..
sekarang raya pun dah habis..
rasa macam tak yah la aku terhegeh hegeh nak update pasal raya ekk..
tunggu raya haji ni lah..
kot kot aku rajin nak update kan, akan aku update siap ada episod..
haaa..kan aku dah merapu banyak tu..

oklah..jumpe lagi di lain siaran..
tata..:)

Friday, September 30, 2011

rutin mingguan pekerja..

yeayyyy...
ehsan: FB

giler lah..
tergelak aku nengok gambor ni..
hehhe..

yg hari Isnin punya org lidi, dtg kerja ala ala merangkak dah tu..
yg hari jumaat pulak bukan main happy lagi..
hehe..

sekadar lawak di petang jumaat...:)

Thursday, September 29, 2011

dengan kekuatan bulaaaannnn..akan menghukum mu..

pagi tadi sambil gosok baju kerja en asben, bukak 8tv..
memang tiap pagi gitulah kaedahnya..
nk dengar Hot.FM..
ye..umah aku takde radio..
kalau nak dengar radio sangat, bukak jelah Astro tu..
takpun dengar kt dalam kereta..hehe..

topik pagi tadi pasal kartun kan..
aku suka citer pasal kartun2 ni..
terkenang zaman budak budak dulu..
sekarang dah nak jadi mak budak pun suke tengok kartun jugak..
tetttttttt...

act, banyak citer kartun yang aku layan masa kecik kecik dulu..
layan dengan adik adik kan..
maklum lah adik berderet deret kan..
tapi yang paling aku suka layan sekali kartun Sailormoon tu..
sebab sailormoon dengan kawan kawan dia kan comel..
Usagi kecik tu pun comel jugak...hehehhe..
siap dengan lagu tema aku hafal..
hehe...

sekarang pun kalau tak salah aku ada ulangan kan..
tapi tak ingat pulak hari sabtu ke ahad pukul 10 pagi kan..
kalau teringat, aku tengok lah..
tapi sejak dah kawen ni, hari cuti tu dah kureng dah nak tengok TV pepagi tu..
banyak lagi kerja nak buat..
basuh baju, jemur baju..
kemas umah..adehhhh..
mana la nak sempat tengok kartun pepagi?

kt bawah ni saje aku tepek You Tube Sailormoon ni..
siap sekali dengan lirik aku bagi..
gigih aku Google tau..
meh la nyanyi ramai ramai..
hehe..
Maaf ku tak pernah berterus terang
Bukan ku tak mempercayaimu
Namun sebelum kuberganti rupa
Ingin aku menemuimu

Ku kan bermandi cahaya bulan
Yang cemerlang di malam yang cerah
Memang telah lama kurasakan
Ingin menolong yang lemah

Tiba-tiba keajaiban terjadi
Kekuatan muncul di diri

Untuk melawan semua kejahatan
Kekuatanku harus digunakan
Menegakkan segala kebenaran

Ini keajaiban alam
Aku mempercayainya
Ini keajaiban alam...

Dengan kekuatan bulaannnnn..akan menghukum mu..^eh^

Tuesday, September 27, 2011

mak, mama, ibu, mummy, ummi...

hari tu en asben dah bahasakan diri dia as 'abah' kan..
hehehe..

aku pulak since mak sendiri ngan mak mertua dipanggil 'mama',
so, aku takmo lah dipanggil 'mama' jugak..
hehe..
*lempang*

panggil bonda pun ok jugak kan..
*lempang lagi*

ermmmm..'mummy' je sudah...
en asben pun kalau sembang dengan baby ni dok bahasakan aku as 'mummy'...
mummy pun mummy lah..
nanti kalau abah dengan anak nya nakal² boleh lah aku bertukar jadik mamee monster kan..
hehehe...

sekian..:)

Friday, September 23, 2011

ayah, abah, bapak, papa, daddy...

yang mana satu pilihan kalbu..

en asben pilih 'abah'..
sebab selalu kalau dia sembang dengan baby dalam perut ni, dia bahasakan diri as 'abah'..
hurmmm..mana² lah kan..

'abah'...
tetiba teringat abah kt kampung...:)

Thursday, September 15, 2011

perihal check up..

pagi tadi pergi check up baby..
semua ok kot..
tapi macam biasa aku punya HB still low..
tu kire tak ok lah kan..
huhu..
bacaan maintain 10 je..
adehhhh..

tadi masa tengah tunggu giliran nak ambik darah, adelah sembang ngan sorang adik ni..
dia pun tgh tunggu turn nak amik darah jugak..
tanya aku dah berapa bulan preggy..
aku cakap lah dah 6 bulan dah..
terkejut dia sebab dia tengok perut aku kecik..
dah nk sama macam perut dia yang preggy 3 bulan lebih tu..
abih..nak buat cam mane..

tapi kalau ikutkan orang kate,
masuk je 6 bulan, perut kite cepat je membesar kan..
harap2 macam tu lah..
tapi jangan besar sangat ye baby..
sesungguhnya mak kamu ni sangat berharap untuk bersalin normal..
huhu..aku takut kena belah kat perut..
ok..mengarut..

ermmm..baru aku perasan..
satu entry pun takde pasal raya kan..
ish ishh ishhh..tak patut..

hurmmmm..bila nak start beli barang2 baby ni?
sekian, entry takde arah tujuan..:)

Friday, September 9, 2011

apabila terasa ditindas...

korang tak rasa ke kita ni kena tindas?

ape kes pulak aku ni..
time raya ni bukak citer kena tindas kan..
dah lama tak update, bila update tetibe citer pasal kena tindas..

ni kisah benar ye..

kes tertindas 1

hari tu Astro umah aku buat hal..
channel selalu hilang2..
lagi peliknya channel yg ada kena mengena dgn Astro mcm Ria, Prima, Warna, Sport ok je..
yg jadik problem masalahnya mcm Tv1, Tv2, Tv3 tu lah..
kalau dapat siaran pun, dah macam tengok DVD cetak rompak pun ye jugak..
gambar pecah pecah..sangkut sangkut..
mau tak hanginn kan..

en asben call Customer Service Astro..
diorang kata kena buat report bagai..
pastu nanti akan ada macam technician dtg umah la utk check pa pe kerosakan..
tapi nanti kena cas rm50..aku dah hangin time ni..
boleh pulak diorang kate kalau technician tu detect ada bende yg rosak
and kena tukar part kat decoder atau piring Astro tu, pun kite kena bayar jugak..
ape kess kan..bukan kitorg yg rosakkan..
aku dah double hangin dah..nasib baik bukan aku yg call..
kalau tak, memang aku sekolah kan budak customer service tu..
memang la bukan salah dia, dia cuma ikut procedure je..
tapi tak kire...aku tetap nk sekolah kan dia jugak..

Dah la mahal..
pastu sesuka hati nak naikkan bil..
kerajaan kata tak boleh naikkan, tapi naikkkk jugak..
pastu kite yg dok bawah2 ni, terpaksa bayarrr jugak..
aku kan, kalau tak sebabkan kesian kt en asben nak tengok bola tu, memang dah lama aku potong Astro ni..minta maaf cakap la..
sekarang ni Astro umah aku cuma ada channel yang basic + channel Sport je..
huhu..

kes tertindas 2

rasanya semua dah tau kot pasal ni..
mulai 15 september ni, top up dan pek permulaan akan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak 6%..
apakah???
heiiiii..tak tau nak halakan perasaan marah ni kat sape..
tapi yg penting aku memang rasa tertindas ni..
nak tak nak, sape2 yg pakai prepaid mcm aku ni tetap kena top up kan..
alahaiiii...

Saya Anak Malaysia..
'TERIMA KASIH' Malaysia..

Wednesday, August 24, 2011

1st time beli..

majalah Pa& Ma ni ha..
tu pun sebab ternampak kat kedai buku area Ong Tai Kim tu..
saje je beli..
nasib baik tak mahal sangat..Rm 6.50 je..
haha..giler kedekut aku nih..
nak tengok jugak apa isi dalam nya..
kata dah nak jadik mak budak kan..
takdelah kalau orang bercerita pasal magazine ni,
takdelah aku jadik katak bawah tempurung sangat..huhu..
seksinya model kecik ni..tak pakai baju..
comeiiii..tak pakai baju pun still nampak comeiiii..

bagi aku, Pa&Ma ni ok..
banyak isi isi penting pasal parenting..
banyak tips untuk mak baby..bapak baby..
actually aku belum habis bace lagipun..
asyiklah dok belek belek tengok gambar je..

tapi kan..ni pendapat aku je tau..
secara jujurnya aku lebih prefer baca info parenting, info tentang baby, breastfeeding dan segala gala nyelah dari internet je kot..
bagi aku lebih mudah..klik2 dah boleh baca..
ni bagi aku lah yang sememangnya cepat je nak tutup mata kalau membaca ni..
haha..

lagipun pesen aku kalau bace buku ke, novel ke mesti kena baring..
tak pun meniarap..
tapi sekarang ni, bukan perkara mudah ye nk baring lama lama..
nak meniarap apetah lagi..huhu..
ke semua ni alasan aku je..haha..

ehh..macam mana nk buat penutup ni..
tulah, lama sangat tak update..
dah tak reti nk buat penutup..

oklah..bye..:)

Friday, August 19, 2011

Lawak Sengal Pagi..:)

Assalamualaikum..
selamat pagi..
saja buat entry pepagi ni..

masuk opis, sign in pastu cek email company pastu bukak FB..
adelah lah pulak kawan opis lame buat lawak pepagi..
cissss sungguhhh..

baca kt bawah ni..


cilok kt FB kawan opis lame..hehhe..
sekian..:)

Thursday, August 18, 2011

Cencaru Sumbat - percubaan pertama

walaupun hari ni rasa pening pening lalat,
aku tetap jugak nk up entry pasal ikan cencaru ni..
semalam aku cuti..
walaupun dok KL, tapi kerja kt Selangor, haruslah aku cuti kan...
en asben adalah jeles sebab dia kena kerja..haha..

petang semalam, berbekalkan ilmu dari mama kat kampung, bersilat lah aku kat dapur..
konon nk buat ikan cencaru sumbat lah..walupun hakikatnya aku tak puasa semalam..
sebab pukul 9 pagi tu aku muntah teruk seteruknya..
habis keluar semua isi perut..badan dah rasa lemah, tak cukup air, maka berbuka lah aku dengan susu ibu mengandung secawan..huhu..
tak makan nasik tau..minum air je..

ok..memula meh tempek resepi dari mama aku..

Ikan Cencaru Sumbat

Bahan bahan
- 1 ekor ikan cencaru

Bahan Tumbuk
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 4 biji cili
- sedikit air asam jawa pekat
- gula dan garam
(kasi tumbuk lumat semua bahan di atas)

Cara Cara
1. Masukkan bahan bahan yang ditumbuk lumat ke dalam perut ikan. Sumbat sampai bahagian kepala.
2. Lumur ikan dengan lebihan sambal dan goreng. Aku perah limau kasturi. Sedap melampau jadiknya..haha..

tapikan, masa aku nak sumbat ikan cencaru tu, baru aku perasan yang ikan cencaru aku tu bukan belah kat belakang, tapi belah kat perut...huwaaaa..silap daaa..pikir punya pikir, alahh sama je kan..sumbat jugak..lagipun en asben buka pose kat luar hari ni..takdelah dia nak ketawa sinis bila tengok ikan cencaru aku tu..
nampaknya kena berguru lagi dengan mama aku ni..
errrr..macam mana nak belah ikan kt belakang ekkk..
konpius aku..
ehsan:Google

tempek gambar dari Google je..
sebab tak gamak nak tunjuk cencaru sumbat kat perut yang aku buat semalam..
haha..
tapi rase tetap mantap ok..
sekor tu aku sorang je bantai..
gila ganas...

rasa macam nak buat lagi hari ni..
ada lagi sekor dalam esbok..
tapi belah kat perut jugak lah..hehehe..

Friday, August 12, 2011

Popia Nestum

assalamualaikum..
selamat pagi..

semalam gara gara terlebih rajin BW carik resepi nak masak utk berbuka,
tup tup terjumpe pulak resepi Popia Nestum ni..
tengok macam senang je..hehe..
tapi tak sempat balik umah masak pun..
berbuka puase dengan en asben kat opis aku ni jek..

on the way balik umah tu, singgah kedai carik bahan bahan nak buat popia nestum ni..
giler gigih kan..semangat nak buat malam tadi jugak..
sebab teringin nak makan dah tahap ngences dah..hehe..

aku copy paste resepi asal ye..
semalam satu hari aku dalam blog Cendana Kasih ni..
seronok pulak tengok orang yang cekap kat dapur..
bilalah aku nak jadik macam tu ekk..haha..

resepi dari Cendana Kasih

Popia Nestum

Bahan bahan (750 biji)
1 bungkus kecil susu tepung *
1 bungkus kecil Nestum (diblender hingga halus) *
Gula halus yang sudah diayak (secukup rasa) *
2 bungkus kulit popia
1 biji telur (untuk pelekat)

Cara cara
-Gaulkan bahan bahan * hingga sebati dan simpan dalam bekas kedap udara
-Gulung kulit popia sekeping demi sekeping, dan dibahagian hujungnya, sapukan sedikit telur kuning
- kemudian gunting secara menyerong dan goreng menggunakan api perlahan dengan menggunakan minyak yang banyak dan panas.
- Toskan dan biarkan sedikit sejuk dan gaulkan dengan bahan *

tarraaaaa......
tapi aku buat 5 keping kulit popia je malam tadi..
takdelah sampai 2 bungkus kulit popia tu..
sekadar nak rasa rasa..
aku gunting tegak tegak je..hehe..

nestum tu pun aku sikit je aku blender..tambah susu tepung sikit..tambah gula sikit..
gaul gaul tak ayak pun..sebab mana nak carik ayak kat dapur kecik aku tu..huhu..

en asben kata sedap..sekali tengok macam kuih batang buruk tapi rasa lagi sedap..
yelah mana tak sedapnya kan..nestum ada..susu tepung ada, gula lagi..
en asben kata boleh buat kuih raya ni..
adehhh..tengok dulu lah yer..
kalau 'baby' kata OK, baru boleh buat..
boleh pakai tak alasan tu..hehe..

Friday, August 5, 2011

ma..abah..tunggu along balik..

yeayy..esok nak balik kampung..
hai..tak sabar rasanya nak puasa and berbuka dgn family kt kampung..
meriah sikit..makan ramai ramai..
boleh rebut rebut..yelah kata adik beradik ramai kan..
gitulah konsepnya..

mintak2 ada lah stok ikan perkasam kat kampung nanti..
boleh jugak aku cilok 4, 5 ekor bawak balik KL..
hehehe..penaik selera time sahur tu..
pastu goreng dengan cili campur bawang..
perah asam limau sikit..
adehhh...
ehsan: Google

en asben kata nak gerak lepas subuh..
kita tengoklah macam mana nanti..
tapi rasanya memang elok kalau balik awal2 pagi kan..
takdelah kena matahari panas2 terik kt highway tu..
kata puasa kan..mana boleh makan minum semua tu..
hehe..

oklah..doakan kami 'bertiga' selamat sampai kampung and selamat balik KL nanti yer..
peace..:)

Siapa pernah kena Simpul Biawak @ Tarik Mengkarung?

ni cerita pagi tadi..dalam pukul 3.30 pagi macam tulah kot..
tetiba rasa sakit giler kat bahagian bawah betis kiri aku..
nak bergerak pun tak boleh..
rasa nak nangis pun yer jugak..
yelah..1st time kena..manalah aku tau kenapa jadi macam tu..

pagi ni terus Google pasal ni..
rupa rupanya orang panggil Simpul Biawak @ Tarik Mengkarung..
biasa kena pada perempuan mengandung..

lagi lagi kalau masa tu cuaca sejuk..
memang lah sejuk sikit semalam kan..
hujan tak berenti dari petang tu..
pastu tido pulak mana pernah pakai stokin..
selimut pun ala kadar je..
bila kena mengerang sakit sorang sorang..
padan muka aku..
sebab masa kena tu, memang sakit giler..
sampai tak mampu nak kejutkan en asben..
hehe..
ehsan: Google

dalam gambar tu nampak macam ngeri je..
cepat cepat suruh ofis mate tolong cek betis aku..
memang ada nampak sikit urat yang warna biru tu..
huhu..

pastu masa Google tadi jumpe blog kak LM cerita pasal ni..
kak LM ada bagi tips nak elakkan terkena tarik mengkarung @ simpul biawak ni..
pergilah terjah yer..

sudahnya sahur tadi makan berkonsep BERSAMAMU..
sebab aku memang tak boleh nak berdiri lama..
sakit giler..aku masak nasik, goreng telur mata pastu goreng ikan kering 2 ekor..
jadiklah daripada tak sahur pa pe kan..
nasib baik en asben telan je..hehe..

start malam ni, tidur kena pakai stokin lah jawabnya..
pinjam stokin bola en asben jelah..hehehe..

Wednesday, August 3, 2011

motif entry ni?

semalam sampai umah pukul 5 ptg..
boleh lah aku masak untuk berbuka puasa kan..
kira 1st day la ni aku masak for buka puasa..
sbb 1st day, balik lambat, maka berbuka puasa di kedai makan belakang Masjid Bulat, PJ..

maka, bersilatlah aku sorang diri, sebab en asben belum abih kerja lagi..
bos omputih dia tak abih2 meeting cara cara nak kayakan lagi Ambank..
bagus bagus..tahun depan bagi bonus 12 bulan gaji yer Tan Sri Azman..
saya minat kat Mizz Nina dgn husband dia tu..hehe..peace..
ok melalut..

dalam dok pikir nak masak apa, tau tau dah siap dah sup ayam aku..
haha..masak simple2 je katenya..
daun sup takde..bawang goreng pun takde..
sebab aku tak makan semua tu..boleh?

pastu campak udang, sotong, ayam campur sayur sayur sikit,
dah siap paprik campur aku..
kata bersilat kan..maka masak adalah campak campak je..

rasa macam best pulak masak sebab aku kan dah blender siap siap
bawang merah dgn bawang putih tu..hehehe..
boleh jugak kurangkan masa berdiri utk kopek bawang tu..
letih giler wehh nak berdiri lelama sekarang ni..
dah la time masak pun kena berdiri..
adehhhh..

rasa macam nak stop kt sini je entry ni..
tak larat la nak habiskan..
tetiba rasa macam entry ni takde faedah kan..
sorry yer..nyway, time kasih sudi baca sampai bawah ni..
hehe..

ehh..ada getaran dalam perut aku..
baby bergerak ke perut lapar ni..?

*lempang*

Tuesday, August 2, 2011

macam mana rasa kalau baby bergerak dalam perut?

Assalamualaikum..

ok, memula sekali aku nak tanya, macam mana nak tau kalau baby dah mula ada gerakan dalam perut?
sebab aku sekarang ni dah 17 minggu lebih..
nak lebih senang lagi kalau orang tanya, aku jawab 4 bulan lebih dah..

seriously, aku memang nak sangat tau macam mana rasa dia..
yelah..kalau perut dah besar, dh 7 @ 8 bulan maybe senang nak tau kalau baby bergerak kan..
tapi dalam kes aku ni yang baru 4 bulan lebih, baby sepatutnya dah bergerak gerak ke belum ekk?

kalau baby bergerak pun, macam mana rasenya?
aku tanya sebab lately ni, kadang kadang tetiba rase macam ada kejutan elektrik kat dalam perut aku ni..sampai kadang kadang rasa macam opocot terkejut sbb tetiba perut macam cramp tetibe..

ke perut aku lapar?
huhu..

Monday, August 1, 2011

satu & lepuk kepala sendiri...

tak tau nak letak tajuk ape dah..

assalamualaikum...
sekejap je dah pukul 2 lebih dah..
ermmm..apa rasenye?
lapar ke?dahaga ke?
hehe..

owhh..kali pertama puase sebagai isteri and kali pertama puase time pregnant..
tak tau nak cakap macam mane ekk..
menyediakan sahur sorang sorang kat dapur pagi tadi..
teringat ingat pulak tahun lepas..
masa tu tengah bujang lagi..
bangun sahur beramai ramai..
ehh..takdelah ramai sangat budak umah sewa dulu..
4 orang je pun..
sesama bangun menyediakan juadah bersahur..
takdelah boring sangat kan..

sekarang tidak lagi..
ehh..dah macam iklan pulak bunyi nye..
aku bangun sorang sorang siap kan nasi goreng..
sebab en asben nak makan nasi goreng je..
bagus..senang kerja aku..

tung tang tung tang..dah siap nasik goreng cili padi aku..
pastu goreng ikan kering..penting ni..penaik selera di pagi hari..
kalau ada ikan perkasam lagi best kan..adoiii...
pastu buat teh o suam..
bersahur lah kami 'bertiga' pagi tadi sambil bukak Astro channel Ramadhan..

sekarang ni otak tengah ligat pikir balik kang nak masak ape untuk berbuka..
nak masak yang simple simple je pun..
nasib baik petang ahad semalam aku dah merajin kan diri kopek bawang merah, bawang putih banyak banyak, pastu aku blender sekali gus..
mengalir air mate nak kopek 20 ulas bawang merah tu..huhu..
cili kering pun aku dah blender siap siap..
senang kerja aku nak masak nanti..
jimat masa dah kt situ..

hurmmm..nak masak apa ekk..
sup ayam dah la kot..
tapi yang buat aku nak tepuk kepala sendiri ni,
boleh tak aku lupa nak turunkan ayam/ikan pagi tadi..
adoiii lah..kejung lah ayam ikan aku balik nanti..
aku kalau boleh tak nak rendam dengan air benda benda tu..
aku lagi suka dia defrost sendiri..
rase nak lepuk lepuk kepala ni..
huhu..

Monday, July 25, 2011

dah start makan Iberet Folic...

assalamualaikum..
dah makan tengahari ke belum..
aku makan laksa penang je tadi...
tak de selera nak makan nasik sebab dah sarapan nasi goreng pagi tadi..

petang semalam keluar kejap ngan en asben..
ala..pergi area Ong Tai Kim tu je..
dekat ngan umah..
hajatnya memang nak pergi beli Iberet Folic tulah..

masuk farmasi Vitacare, malas nak buat pandai tercari cari benda alah tu,
aku terus je tanya adik cashier tu mane Iberet Folic..
adik cashier tu bagi 2 kotak..
satu kecik, satu besar..
yang kecik tu ada 8 tablet = rm 8.90
yang besar tu ada 30 tablet = rm 36.90
aku tak sure kt farmasi lain harga berapa..

aku ambik yang kotak kecik je dulu..
testing katenya..dah habis nanti, nak tengok kat farmasi lain pulak..
bandingkan harga..hehe..
nilah dia..memula terkejut jugak aku tengok size dia..
mak aihhh..besorr nya..
tapi bila mengenangkan aku kena telan sekali je, redha jelah..

dah telan sebijik, cepat2 minum Peel Fresh Orange..
lega rasanya..hehehe..
harap2, dengan Iberet Folic ni, HB aku normal lah masa check up bulan puasa nanti..
insyaAllah..aminnn...

Friday, July 22, 2011

aku taknak kena cucuk kat b*n**t pasal HB low ni..

assalamualaikum..
selamat pagi semua..

balik kerja semalam, aku cerita dekat en asben pasal kejadian kt klinik pagi tadi..
cerita pasal HB low..darah cair..pasal nurse sekolah kan aku..
bla bla bla..sampai lah ke kawan kawan blog punya cadangan / nasihat semua aku citer..
sudahnya aku kena marah la weiii..

mana dia tak marah..
sebab bile dia tanya, dah makan ubat ke belum?
aku jawab dah..tapi dia tak tau aku tak makan semua ubat ubat yang klinik tu bagi..
huhu..
tapi semalam aku dah start makan semua ubat ubat tu tau..
punya lah horror nak habiskan 4 jenis ubat tu..
adoiiii..

aku dah list down semua benda benda yang aku kena makan utk pastikan darah aku macam perempuan preggy yang lain..
  • Iberet Folic
  • kurma
  • kismis
  • kerang
  • hati lembu
  • sayur sayur hijau
  • buah jambu batu
thanks kengkawan yang dah bagi komen semalam yer..lebiu alls..hehhe..
lagi satu, terima kasih la jugak pada Kak Siti yang tengah pantang anak ke 2 sekarang ni..
sempat lagi skodeng blog aku tuh..
dan beliau telah berjaya menakutkan aku dengan komen bernas itu..
huhu..
apee???kena suntik kt bontot selama 10 hari...???
tidakkkkk...aku adalah takut..huhu..

takut..takut..takut.........

Thursday, July 21, 2011

ye..saya pengantin yang tak berapa nak baru..

adoiii..
dah lama aku tak check keyword Nuffnang tu..
tetiba hari ni gatal tangan nk bukak website Nuffnang..

heran aku..
ade jugak orang seacrh pengantin yang tak berapa nak baru kan..
gigih type panjang² tu..
hehe..terus sampai kt umah merah aku ni..
sebab aku memang pengantin yang tak berapa nak baru sangat pun..
hehe..

sekian, entry takde faedah di petang hari..
terima kasih sebab sudi bace..:)

cerita check up baby pagi tadi..

assalamualaikum..
ada ke orang nak tau cerita aku pergi check up tadi..haha..
tak kisah la kan..janji aku boleh pot pet pot pet kat sini..:)

ok2..
aku sampai klinik tadi awal lah jugak..
pukul 7.30 pagi dah letak kad, tapi dapat no. 3..
takpelah kan..
en asben tak tunggu pun..aku suruh dia masuk ofis..
nak balik nanti, baru aku call suruh ambik..

macam biasa, kena lah buat routine macam ibu2 mengandung yang lain..
pergi toilet, buang air kecik, pastu celup stripe macam kita first time buat UPT dulu tu..
nurse kata, OK..
pastu naik atas mesin penimbang pulak..
memula cuak jugak sebab takut berat naik mendadak kan..hehe..
masa memula datang buat buku pink tu 23hb June:
tinggi : 164 cm
berat : 60.8 kg (gemoookk)

21hb July berat aku jadik 61.3 kg (gemoookkk lagi)..
maknanya naik 500 gram je..fuhhhh..nasib baik..hehe..
tekanan darah semua ok..Alhamdulillah..

tibalah masa nak amik darah pulak..
nurse tu pulak cakap keciknya urat..
aku dah cuak dah ni..
masa 1st time datang dulu, takde pun nurse cakap urat halus ke apa..
tak tau kenapa amik darah kali ni, Ya Allah..sakitnya..
banyak pulak tu darah keluar..macam susah pulak darah nak stop..
adoiii..
buktinya..
sekarang ni kat kawasan kena cucuk tu, lebam and tangan aku terasa sengal2..

pastu bile result darah dah keluar, jumpe nurse lain pulak..
dia kata darah aku cair..which is tak elok lah kan..
terus dia tau aku tak makan semua vitamin2 yang klinik bagi tu..
huhu..memang pun..aku cume boleh makan Acid Folic dengan Vitamin C je..
yang lain2 semua buat aku muntah balik..
HGB : 9.5 je..nurse kata tak elok utk baby yang dikandung..
adoiii..takut lah pulak..
nurse tu pun sekolahkan aku..
nasib baik nurse tu comel..cakap pun lembut je..hehehhe..
terus pelekat buku pink bertukar kaler..
dari putih ke hijau..
nurse bagi suggestion, kalau memang tak boleh nak telan vitamin klinik, dia suruh makan Iberet Folic..tapi kena beli sendiri lah..kat farmasi ada..aku pun tak tau apa benda tu..jap nak Google..
ehsan: Google

errrr..macam besar je ubat tu..aduhhh...
tak pun banyakkan makan kerang, hati ayam, hati lembu, sayur bayam..
tapi kerang tu sehari tak boleh lebih dari 20 ekor..ehh ke bijik..

next month, nurse nak tengok mesti ada perubahan..
kalau tak, lain jadiknya..
nurse tengah ugut aku ke tu..hahaha..
tapi demi baby, insyaAllah akan aku usahakan..
caiyokkk caiyokkk..

ehh..macam dah panjang entry aku ni..
biaselah..sekali sekala update..
layan kan je..
oklah..sekian entry panjang hari ni oleh bakal ibu yang excited terlebih..hehe..

Wednesday, July 20, 2011

berusaha buang sifat malas..

ape daaa letak tajuk macam tu..hehe..

assalamualaikum..
dah petang baru nak update..

rasa macam kekok pulak nk start tulis ni..
maklum lah..
bila dah jarang jarang update ni, idea lari tak tau pergi mana..
betullah kata orang ekk..
bila dah sedap bermalas malasan nak update,
maka akan selalulah datangnya penyakit malas tu..
huhu..

yang aku pulak, bukan setakat malas nak update..
tapi nak pergi jenguk blog kengkawan yang lain pun rasa macam lemah je..
macam ada batu besar tengah hempap badan ni..adoiii..

owhhh..
esok aku ada check up kat Klinik Kesihatan Gombak Setia..
2nd check up ni..
tak tau lah ape yang nak di check nya..
pasrah jelah..hehe..
harap harap takde masalah pada aku and baby..
baby dah nak masuk 4 bulan dah ni..
sekejap je rasa kan..

esok kalau takde sifat malas dalam diri aku ni, aku update lagi pasal check up ekk..
perut pun dah rase lapar ni..
jom makan..hehe..

sekian, entry ringkas di petang hari..
jumpe lagi..:)

Friday, July 15, 2011

Uncle As & Auntie Linda...

alahai..
kesian kat Mia..
dah dekat 2 minggu umur Mia, auntie Linda tak perkenalkan lagi kat blog auntie yer..
sorry ye Mia..auntie malas tahap tak boleh nak kata ape dah bab nk update blog ni..

kalau kat belah Pahang, anak anak buah panggil cik along dengan pak long..
belah gombak ni, anak buah panggil auntie linda dengan uncle as terus..
sebab en asben memang takde gelaran pa pe dalam family dia..

act, Mia ni anak buah sulung en asben..
anak buah aku jugak lah kan..hehe..
sapa yang tau dulu aku kan kahwin beza seminggu je dengan abg ipar..
majlis sambut menantu buat serentak..
kirenya mak mertua aku dapat menantu perempuan serentak jugak lah..
hehe..
tapi rezeki abg ipar dengan biras aku ni cepat..
terus bunting pelamin..hehe...
Alhamdulillah...

4 july 2011 hari tu selamat lah Nur Mia Farhana lahir..
ni gambar masa kt hospital Ampang lagi ni..
cilok kat FB mama dia..hehehe..
hai Kak Ana..peace...

minggu lepas, masa pergi jumpe baby ni, muke dah lain sikit..
next time mesti dah lain lagi..
bile ekk nak jumpe lagi..

Friday, July 1, 2011

Alhamdulillah..dah masuk 2nd trimester..

ni entry berjadual yer kengkawan..
aku kat KK sekarang..
ade appointment minum air gula..huhu..

mungkin masa korang dtg baca entry ni, aku tengah berusaha untuk telan sekaligus air gula itttewww...
adoiii..asal aku teringat je nk kena minum air gula ni, tekak aku dah start meloya dah..
belum minum lagi ni..
harap harap boleh lah aku minum sekaligus..

ok2..berbalik pada tajuk yer..
kang panjang pulak mukadimahnye..
hehehe..
hari ni genap sudah 13 minggu usia baby dalam perut aku ni..
maknenya dah 3 bulan lebih lah kan..
sekejap je kan...dah masuk 2nd trimester pulak..
tapi tanda tanda muntah nak stop tu macam takde pulak..
kalau kat umah, asal makan je muntah..
asal makan je muntah..
asal muntah je makan..eh..

sampai en asben pun dah naik pening..
dia tak tau yang aku lagi pening..hehe..

oooo..ada satu lagi benda yang sampai sekarang aku tak boleh buat..
aku nak masak..dah lama giler tak asah skill masak memasak ni..
dah la tak berapa tangkas, terus aku lupa cara cara nak masak ni kang..
aku memang tak boleh duduk dapur..
baru je berdiri nak pegang pisau nak potong buah je pun..
dah terkeluar balik isi perut aku ni..

lagi lagi kalau berdiri depan sinki, terus je tak cakap banyak..
muntah dengan jayanya..adoiiii..
abis cam mana aku nak masak ni..
dah boring hari hari makan kt luar..

ehh..oklah..
kang panjang berjela jela pulak entry aku ni..
doakan aku kuat ye nak mengharungi 2nd trimester ni..
jumpe lagi minggu depan..huhu..
sekarang ni update entry seminggu sekali je..
ni pun dah abih segala kudrat aku kerah nak type satu entry..
buat pengubat rindu je..
cehhhh..macam la ade yang rindu..hahahha...

Thursday, June 23, 2011

akhirnya..berjaya jugak buat buku pink..

alahai tajuk..
sorry ler..
semenjak dua menjak ni failed nk letak tajuk ape..
rupa rupanya dah 2 minggu aku tak update..
huhu..

sebenarnya aku nak bagitau aku dah berjaya pergi buat buku pink..
setelah bersusah payah, sampai baby dah nak masuk 3 bulan,
baru nak terhegeh hegeh pergi buat..
dan en asben aku paksa suruh MC..
hehe..

pagi pagi pukul 7.15am aku dh keluar umah..
aku pergi KK gombak setia..
dekat dengan umah..
memula masuk klinik tu, aku dah terasa pelik dah..
dalam hati..'ehhh..kenapa atok² dgn nenek² ramai dekat klinik ni...'
aku pun pergi lah tanya kt nurse yang jaga kaunter tu..
'kak, nak bukak buku pink kt sini ehh....'
nurse tu dah blur dah tengok aku..
'buku mengandung tu ke..?
aku angguk..
'oooo..tu kat bangunan sebelah ye dik...'
adehhhh..termalu kat situ..
hahaha..

mana lah aku tau..
kata 1st time datang kan..
yang klinik ibu dan anak tu kecik je kat bangunan sebelah..
selama aku duduk kt gombak ni, tak perasan pulak..
haha...

yang bestnya aku orang 1st yang letak IC tadi...
bangga datang awal..
bagi aku check up kat KK takdelah teruk mana..
Alhamdulillah..semua ok je tadi..
nurse and doktor pun ok..
baik sangat..
pukul 9.30 dah settle semua..
pastu mintak time off slip..
pukul 10.00 aku dah sampai ofis..
hehe..
ehsan: Google

tapi tapi tapi...
ade tapinya..
ade jugak yang tak berapa best ni..
jumaat depan kena datang lagi..
kena minum air gula...
sebab sejarah family..
abah aku ada kencing manis..
huhu..redha jelah..

Wednesday, June 8, 2011

bila en asben bagi statement tak boleh tahan...

assalamualaikum..
haaa..siap bagi salam tu..
lamanya tak update..
rindu dengan blog ni..
rindu nak menyapa kawan² blog..
nak aktif macam dulu..
walaupun takdelah aktif mana pun..
hehe..

macam mana pregnant?
ok ke..
tak de morning sickness ke..

hai..
aku rase bukan setakat morning je ni..
afternoon, evening kadang² nite sickness sekali..
tak sabar nak habiskan first trimester ni..
tapi nanti mesti rindu saat² muntah muntah ni kan..
mesti teringat saat saat muntah atas motor..
muntah tepi jalan..hehe..

kalau naik kereta, ok sikit..
kalau naik motor, even en asben bawak slow pun,
mesti nak terkeluar jugak isi perut ni..
kesian en asben..
nasib faham..
lagipun semua ni takkan jadik kalau bukan sebab dia..
haha..

dalam 2, 3 minggu ni, dapur aku tak berasap langsung..
kesian dapur aku..
bukan taknak masak..
tapi memang tak boleh..
bila berdiri je dekat sinki, terus je uwekkk uwekkk..

hari hari makan kat kedai je..
tak pun tapau balik makan kt umah..
ada satu hari tu, masa makan kt kedai..
en asben bagi statement tak boleh tahan..
rasa macam nak mengalir air mata..
en asben cakap..
'lamenya abg tak makan sayang masak kan..'
huhu..time ni rasa macam sedih giler..
rasa nak nangis pun yer..

lepas cover air mata jangan bagi jatuh..
aku pun cakap kt en asben..
'lepas syg dah ok nnt, syg masak hari² macam dulu ehh..'

mode: tengah makan kacang shantong sambil lap air mata..huhu

Monday, June 6, 2011

Pemenang asleenda simple mimple GA adalah...

ok..
kat bawah ni ada 3 nama yang bertuah dalam GA aku..
aku guna Random je..

peserta pertama yang bertuah...

peserta bertuah kedua..

peserta ketiga yang bertuah..


kepada 3 nama yang disebut di atas, boleh lah email talian talipon yang anda guna yer..
email ke alamat di bawah

leenda.as@gmail.com

kepada yang tak bertuah, cube lagi lain kali yer..
apa² pun, terima kasih kepada semua yang dah join GA aku ni..
kepada yang tak jemu² join GA aku, terima kasih banyak²..
korang memang best..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute