Pages - Menu

Blogroll

Monday, September 23, 2013

penyakit lama berulang kembali...

Assalamualaikum..

haiii dah petang2 baru nak up entry..
sekarang ni dah tak larat nak blogging sgt pun..
eh, dulu pun macam ni jgk..
dah kata blog sekadar dipinggirin je kan..
update ikut suke hati kau lah..huhu..

nak2 lagi sekarang ni..adehhh..
lagilah lemau je rasa satu badan ni..
minggu lepas, bila orang tanya, dah start muntah loya2 ke?
dgn konfident jawab belum lagi..harap2 takdelah kan..huhu..
minggu ni hambikkk ko..
nak mandi uwekkk..nak gosok gigi uwekkk..
nak pakai baju uwekkk..nak start enjin kete uwekkkk..
nak pakai telekung semayang pun uwekkk2 lagi..
tp setakat loya2 gitu jelah..takdelah terkeluar isi perut pun..
adehhhh..

pagi tadi, sebelum pegi keje, ingatkan nak minum susu HL tu dulu..
tapi siriyesss tak boleh minum..perasaan geli nak minum susu tu membuak2..
ntah pa pe lah..last2, letak balik..
setakat 6 minggu ni, setitik susu pun belum masuk dalam perut..
acid folic? kalsium? vitamin? nan hadoooo..

takpe..akan kuusahakan jugak makan bendalah tu semua..
masa asyraf dulu pun macam ni jugak..
liat bebenor nak makan ubat..huhu..


layan video asyraf masa kat kidzoona hari tu lagi baik..
suka sangat dah pandai main slide tu...
sebelum ni penakut hangit nak naik..hehe..

bye..
mekasih sudi singgah bace yer..


Tuesday, September 17, 2013

Abang Asyraf...:)

Assalamualaikum..

Bersiaran dari rumah..
Terpaksa amik EL hari ni sebab takde orang nak jaga Asyraf..
Cucu pengasuh warded dari kelmarin lagi..
Demam panas sampai tarik..sampai kena ambik air tulang belakang..
Masya allah..budak tu baru 2 tahun kot..
Aku pun tak sure ape plak status si Auliya tu sekarang..
Takpelah..doa yang baik2 je untuk Auliya..

Oklah..
Sebenarnya nak buat pengumuman ni..hihi..
Tak lama lagi Asyraf dah nak jadi abang dah..insya allah..
Sekarang ni baru 5 minggu..
Awal lagi, tapi sebab masa Asyraf dulu pun aku umumkan masa kandungan 5 minggu jgk..
So, adik pun kena sama jgk la walaupun hari ni sebenarnya dah 5 minggu 3 hari..hihi..

Ticker tu aku snap kelmarin..hihi..
Tapi baru hari ni buat entry..
So, bermula lah fasa baru dalam family kecik kitorang..

Setakat ni belum ade lagi sebarang alahan..
Harap2 biarlah takde langsung..huhu..
Kalau masa Asyarf dulu, boleh tahan hebat alahan sepanjang pregnant tu..
Sampai 9 bulan bulan pun still muntah2 lagi..phewwww..
Yang kali ni, harap biarlah kurang sikit..

So, akan ade label baru under 2nd pregnancy..
Doakan semoga pregnan kali ni selamat semua yer..
Satu lagi, harap sangat kesabaran tu makin bertingkek tingkek..
Yelah dulu layan diri je..sekarang ade abang asyraf yang nak dilayan..
Huhu..

Asyraf,
Please behave yourself..


Erkkkkk..dah besor dah anak bujang aku..
Tak lama lagi terima menantu lah..hahahhaha..

Wednesday, September 11, 2013

rentetan kisah bentan asyraf

Assalamualaikum..

walaupun ade yang dah tau dah tengok kat FB, Insta aku nak up jgk kat blog ni..
nanti Asyraf besor, suruh dia baca blog mami..
biar dia tau, bekal nasik ke rumah pangasuh pun masuk dalam blog..hihi...

al kisah, aku selalu lah jgk masak bekal untuk Asyraf ni..
tapi masak yang simple2 jelah..kalau dulu masa baby, time no sugar & salt, memang hari2 WAJIB masak untuk dia..
sekarang dia dah besar..dah rasa garam gula dah pun..
selalu buat nasik goreng dengan makaroni goreng jelah..
dah kate yang simple kan..
mana lah nak sempat nak masak gulai bagai kan..heheh..

last week, aku up gambar bekal Asyraf kt insta, fb..
buh tajuk bentan untuk asyraf..hahaha..
kalau orang lain buat bento kt anak, aku cume mampu buat bentan je..heehhe..
serius tabik kat korang yang rajin berbento..thumbs up..

gambar ni lah..
nasik goreng dengan telur dadar..letak kicap sikit..amboii sedap dah ni..hehhe..
ramai lah yang komen..
sekali kena sound dgn Mimi..hukhukhuk..
siyess aku tak pernah terpikir nak beli bekas/lunchbox kat asyraf ni..
sebab serasa aku, Asyraf ni masih baby tak perlu semua tu..
tapi komen mimi tu terkesan sampai ke ulu hati..huhu


tapi siyesss umah aku banyakkkk gilerrr kot bekas putih ni..
sebab tu kalau aku bawak bekal Asyraf, aku tak kisah kalau pengasuh tak pulangkan balik..hihi..

Tapi dah rezeki anak bujang tu, acik Mimi ni baik hati beli lunchbox kt dia..
terima kasih banyak yer mimi..terharu pulak rasenya..sobss sobss..hahah..
malu i tauu..
dah selamat guna dah pun..

bentan untuk asyraf hari ni pakai lunchbox mickey mouse..
macaroni goreng je..mami pun bawak bekal macaroni goreng je pegi opis..
siap 2 tingkat lagi tu..kemain canggih sekarang ni ekk..

hensem kan kami..
botol air tu mami cilok bawak datang opis..
mami kena banyak minum air sekarang ni..ehemmm...

oklah..tu je kisah bentan asyraf..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)


Tuesday, September 10, 2013

Bubur kacang hijau dengan durian

Assalamualaikum..

hari ni boring..
ntah kenapa..rasa boring je..huhu..
pastu teringat weekend lepas ade buat bubur kacang hijau dengan durian..
so, aku nak tempek kat sini..hehhe..


tu daun pandan bentuk crown tu keja asben aku lah tu..
ala ala masterchef kononnya..hehe..

aku dah banyak kali buat ni..simple je kan..
dah tak tengok resepi dah..
kalau dulu sambil buat, sambil tengok resepi..huhu..
tapi aku nak letak jugak resepi sempoi kt sini..
kot lah ade yang mencari kan..

bahan²
- satu cawan kacang hijau
- durian
- santan kelapa
- gula merah
- gula
- garam
- daun pandan
- sagu (aku tak letak sbb tak suka)

cara buat
- basuh kacang hijau bersih²
- rebus sampai kacang hijau tu empuk/kembang
- bila air rebusan kacang hijau tu dah kering, masukkan santan kelapa
- masukkan durian
- masukkan daun pandan
- masukkan gula merah
- masukkan gula ikut tahap manis korang
- masukkan garam

dah mendidih, tutup api..
pastu dah boleh makan dah..
cicah dengan roti murah tu..mabeles..
kalau dengan roti gardenia tu tak ngammm..hoho..

oklah..
sekian..
nak sambung layan boring ni..
bye..:)


Monday, September 9, 2013

potong rambut untuk kesekian kalinya..

Assalamualaikum..

Update laju2..
kelmarin bawak anak bujang nan seorang *ehemmm pegi potong rambut..
masuk kali ni dah 4 kali kot potong rambut tu..
kalau mak2 lain, risau memikirkan rambut anak tak tumbuh or tak panjang, yang aku ni pulak dok risau kalau rambut budak bertuah ni cepat benor panjang nya..huhu..
aku bukan ape, kalau cepat panjang tapi kalau Asyraf jenis tak takut kt tukang gunting tu takpe..
ini tak..belum ape2 lagi dia dah buat amukan dalam kedai tu..macam mana aku tak risau..
kang tergunting telinga tu kang..naya je..
ya Allah nauzubillah..huhu..

masa sampai kedai mamak kat pasar malam gombak batu 6 tu..
muka dah cuak dah ni hoiii...
tinggal lagi nak start enjin je..hehe..


































ko tengok..belum ape ape lagi dia dah menangis dulu..
nangis siap siap kekdahnya..hahahha..
mak dia menten amik gambor..hehehe..



tapi kali ni kire okey jugak lah..dia takdelah terteleng teleng kepala tu..
macam kes dulu2, sekejap2 dia nk tengok ape mamak tu buat dgn rambut dia..hihi..
kali ni cuma menangis plus jerit kuat jelah..
dah ada peningkatan kate abah dia..wakakakaka..

elok lepas siap mamak tu trim, aku cakap yeayyy good boy..tepuk tangannnn..
boleh pulak dia pun tepuk tangan sekali sambil air mate berjujuran tu..
mamak tu pun gelak sekali..adehhh..

okeh..sekian update lelaju untuk harini..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)



Friday, September 6, 2013

Resepi Puding Triffle - step by step

Assalamualaikum..

hari ni nak up resepi puding triffle..
siap step by step tau..
sebab dulu masa aku dok google resepi puding triffle ni, mesti cari yang step by step..
yelah kan..kate tak pernah buat..kena lah tengok cara nak buat tu mcm mane..
dulu aku dah penah buat sekali..masa baru2 kawen dulu..hihi
kali ni aku buat sambil ambik gambar..asben aku geleng kepala..
bertabah la wahai asben ku..huhu..

Bahan²

- swiss roll perisa pandan
- tepung kastard
- fruit cocktail
- susu cair
- Nona kristal jelly
- 4 sudu gula (ni jadik manis buah je tau..kalau suke manis, sila tambah lagi)
- air

cara²


potong swiss roll tak tebal tak nipis..agak² lah..

susun dalam bekas..bekas pun sukahati korang lah nak bekas macam mane..kalau dapat bekas kaca lagi elok..boleh nampak layer² warna warni nanti..kalau takde pun takpe..tak berdosa pun..hihi

ambik air dari tin fruit cocktail tu, siram atas swiss roll yang dah disusun dalam bekas..
tujuan untuk lembabkan swiis roll tu..nampak moist gitu..ketepikan sekejap.

dalam bekas lain..
masukkan 3 sudu membukit tepung kastard..

tuang satu tin susu cair..
lepastu, masukkan air satu tin menggunakan tin susu tadi..
masukkan 4 sudu gula..
kacau kacau sampai tepung dan gula hancur, panaskan atas dapur menggunakan api paling kecik..
* AWAS - Jangan tinggalkan adunan atas dapur*
kacau perlahan lahan sampai jadik pekat dan likat..
bila nampak macam meletup2 , tutup api..

laju² tuang adunan atas swiss roll tadi..sebab bekas aku ni tak dalam, so, tak habis pun adunan tepung kastard tu..
pandai2 lah agak..sebab lepas ni nak letak buah lagi..nak letak jelly lagi..


biarkan seketika sehingga adunan mengeras sedikit..jangan tunggu sampai keras kejung pulak..

susun buah² cocktail tadi..pandai² lah korang nak susun macam mane pun..tekan² sikit..

step seterusnya adalah jelly pulak..
masukkan serbuk jelly bersama dengan 400 ml air..
masak atas api sederhana sampai serbuk jelly hancur dan mendidih..
lepas tu tuang atas adunan kastard/buah tadik..
sejukkan..

dah sejuk, boleh lah simpan dalam peti ais korang yer..
makan sejuk² sedap..hihi..
kan nampak layer² tu walaupun tak semenggah..hehehhe..
janji sedap...sendiri masak, sendiri puji kekdahnya..

sekian..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)

Thursday, September 5, 2013

saya ok. saya dah besar

Assalamualaikum..

dah petang baru sempat nak update..
ingat nak update pasal jamuan raya kat opis tadi..
jamuan makan makan simple je..
takde tema, takde sponsor, takde penaja..
collect duit kekdahnya..
macam ni lah kerja dgn kampeni cha ya nun alif..
kesian kitorng yang kaum minoriti kat sini..
tapi macam malas pulak..
esok jelah..

so, marilah kita update pasal Asyraf pulak..
lepas ni kalau ade adik, update pasal Asyraf & adiknya lah pulak kan..
ntah bila lah Asyraf nak dapat adik ni..
lagipun dah lama rasenya takde entry update pasal anak bujang nak seorang ni..


































pagi tadi..otw nak ke rumah 'mak'..
nampak macam dah besar dah Asyraf..
bantal busuk tak tinggal..

penat suruh dia pandang camera..dalam 10 keping snap, ni je yang nampak elok sikit..yang lain semua parkinson..adoiiii...
baju tido tu baru je pakai malam tadi..hadiah present dari makngah dia masa umur setahun..
kemain lama peram baru muat nak pakai..tu pun lengan panjang siap kena lipat..hihi..

ye..sampai umur nak masuk setahun lapan bulan ni, Asyraf still lagi nak duduk dalam carseat dia..
memang selagi dia nak duduk, aku letak aje la..
ade jgk kadang2, dia takmo masuk..tu pun kalau dah lama sangat dalam kereta, datang boring dia tu, mengamuk jugak nak keluar dari carseat..huhu..

tapi so far, kalau berdua je dengan mami, WAJIB duduk dalam carseat yer..
mami ni bukan terer sangat bawak kereta nak oiii...berani berani takut je bawak ni..
tu yang bersyukur Alhamdulillah sangat..kalau ade abah je dia datang mood mengada..huhu..

perkembangan setakat ni..hurmmm ape ekk..
tak pandai cakap lagi..sikit2 tu boleh lah..
tak tau lah kategori lambat ke ape..
sebab ade je budak sabaya dia yang dah boleh cakap..
asyraf ni adelah word2 yang dia cakap, kite paham..
tapi belum pandai lagi contoh nak cakap 'nak susu'..
kalau dia nak susu, dia pergi tempat bancuh susu, pastu cakap shuuu shuuuu shuuu...
kalau lapar, dia cakap mammm maammmm maammmm...
kalau dia kentut, dia cakap tutttt tutttt tuttttt...
adehhhh...

satu yang dia terer, MENJERITTTT..ni yang paling tak tahan ni..
cair taik telinga orang yang dengar tu..
sampai 'mak' cakap telinga dia pun dah kebal dengar jeritan Asyraf ni..
tak tau nak buat macam mane dah..tadah jelah telinga..hahahah..

eh, dah panjang la pulak..
oklah..stop kt sini je..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)


Wednesday, September 4, 2013

Alhamdulillah..terima kasih NUFFNANG.

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..terima kasih NUFFNANG..
aku sebenarnya dah lupe bulan lepas ade cash out..
lama sangat, macam mana tak lupe..
dah banyak urut putus kekdahnya..

padi tadi bukak email, ada email dari HSBC ni..
tergezut jugak lah kan..ingatkan ape tadi..
rupenya payment advice je..hihi..


Amount tak besar macam korang pun..RM110.40.
tapi ni pun dah syukur Alhamdulillah sesangat dah..
kalau cek sampai esok, lusa dah boleh cash kan..
nanti boleh campur dengan duit raya Asyraf..
memang dah niat nak masukkan dalam akaun Asyraf je kalau dapat duit NUFFNANG ni..
nanti kalau dah ada adik, mami bahagi 2 ehh..
sikit ke banyak ke, tetap kena bahagi 2..hihi..

sekarang ni, mood menunggu cek NUFFNANG sampai..
sambil tenung gambor asyraf dengan abah asyraf..hihi..

ok..
bye..:)


Tuesday, September 3, 2013

bila Asyraf & Fayel bertemu lagi..

Assalamualaikum..

Nak cerita pasal Asyraf dengan kembar tak seiras dan tak serasi..
sebab ape tak serasi..asal jumpe je tak ngam..hihi..

1st time jumpe dengan Fayel masa 1st gathering gojes blogger supermom & baby hari tu kat KL Festival City..sape nak bace, boleh terjah SINI..yer..
masa tu ade kak mimy, wawa, Ros Anis & ciknaa..
sekarang dah jadik geng baikkk punyer..
bukan setakat kawan blog je...

dalam entry tu ade gambar Asyraf dengan Fayel...hihi..
pastu ade enrty lain pulak..dalam tu aku letak VIDEO budak berdua ni masa gathering tulah..
time ni pun nak bercakauuu je kejenya..
masalahnya sampai sekarang pun kalau jumpe, memang bercakauuu..huhu..

dan terbaru masa besday party Qaiser Ilman kat Mc Donald Kepong minggu lepas..
masa nak bergambar tu, saje letak budak berdua ni dekat2..
balik umah, aku teringat ade gambar diorg yang duduk atas babychair ni jugak..
masa tu diorg kecik lagi..baby2 lagi..huhu..



aku upload gambar ni kat Instagram..siriyessss sebak sangat masa tu..
rase macam tak sangka..dulu bebudak ni kecikkk lagi..
sekarang ni dah boleh jadik abang dah ni..tapi belum ade rezeki nak jadik abang lagi kan..
inshaAllah..soooonnnnn...hehehhe..



video ni nampak macam takde pa pe sebab dua dua tengah layan botol susu masing masing..
kalau lah takde susu tu, tak tau la ape nak jadik...
hurmmmm..harap2 bila diorang besar nanti, boleh jadik kawan baik yer anak2..
takmo gaduh gaduh..main sama sama..
sape notty, mami babab..eh??
hahahahaa...

sekian..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..


Monday, September 2, 2013

Birthday Merdeka Boy - Qaiser Ilman @Mc D Kepong

Assalamualaikum..

hari ni nak update pasal besday anak bujang nan seorang Jue, si hensem boy Qaiser Ilman..
merdeka boy ni sebab lahir hari merdeka..bukan semua orang bertuah macam QI ni..

majlis besday buat dekat Mc D Kepong tu..
start pukul 2 - 4 petang..tapi kitorang sampai pukul 3.50 petang..apakah??
ingatkan dah lewat sesangat, tapi Alhamdulillah rezeki kitorang rupenya ramai lagi geng2 gojes kat sana..
besday boy pun belum potong kek lagi..
dan diberitahu, in-charge Mc D bagi Umie QI extend 2 hours for free!!
nampak tak rezeki si kecik QI tu..

memang kecoh la besday party ni..ramai jugak geng gojes yang datang..
seperti biase tak sempat nak beramah mesra dgn semua pun..
sempat hai hai bye bye aje..ade yang dah balik pun masa kitorg sampai tu..hukhukhuk..

gambar cilok kt FB Gojes je..

nampak tak sape yang terlebih excited tu..hihihi..



guest book..dah nak balik baru perasan guest book ni..tersorok dengan beg2 anak masing2..
sempat tulis nama satu page besor lagi haaa..
kalau tau dari awal, maunya aku buat lukisan atas guest book tu..hihi..


sebahagian anak anak mommies yang datang besday Qaiser Ilman hari tu..
aku suruh asben tolong snap gambar anak2, tapi dia taknak..segan katenya..
hadoiiii..last2 aku la yang bangun sekejap snap2 je yang mana dekat2 tu..
yang lain2 jauh..hahaha..

Acara wajib..bergambar la kan..sebahagian mommies gojes yang adooo..ade yang dah balik masa ni..
haru biru mc D kepong sabtu lepas..
nasib baik la customer lain tak marah..diorg pun enjoy tengok kitorang kecoh kecoh macam tu..
siap ade uncle cina tu angkat jari buat thumbs up lagi tau..

turn abah, ayah, papa & daddy pulak bergambar..
semua sporting..bagus3..ni yang kite cari..
gathering macam ni boleh mengeratkan silaturahim kan..
tetiba aku ade kembar anak bujang macam dalam gambar atas ni..
agak2 boleh ke aku handle..kalau lah betul tu kembar, aku nak pitam siap2 boleh tak? 
huhu..

untuk besday boy Qaiser Ilman,
mami asyraf ucapkan selamat hari lahir yer..
jadi anak yang baik..anak yang taat kepada Allah, Rasul dan juga kedua ibu bapa QI..
semoga QI sentiasa diberi kesihatan yang baik..
dan senyum sokmo..
aminnn..:)

sekian,
mekasih sudi singgah bace..
bye...:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute