Pages - Menu

Blogroll

Wednesday, May 28, 2014

Mengidam nasi hospital..hihi

Assalamualaikum...

Baru ade masa nak update blog..
Anak bujang dgn anak dara mentido dengan jayanya..
Mami pun dah join sekaki tadi..tapi ni dah bangun dah..
Tak boleh nak tido lama lama sekarang ni..
Banyak keja nak buat..
Nak pam susu la..
Nak makan la..
Nak lipat kain la..
Eh, macam macam keja la nak buat..

Nak cerita pasal ape ekk?
Ooo pasal aku mengidam nak makan nasik hospital 2,3 hari sebelum bersalin hari tu..
Hahah..lawak pulak rase..banyak2 makanan, nasik hospital yang aku nak makan sangat time tu..aptb..

So, dapat makan ke tak sebelum bersalin hari tu? 
Of coz la tak dapat makan sebelum bersalin tu kan..
Tapi aku tak kisah sangat pun..
Dapat makan lepas bersalin pun okey..
Walaupun sekadar nasik putih, masak air sawi dengan sup ayam je..
What do u expect? Wad kelas 3 kan..
Tu pun kira dah sedap sangat dah tu..memang aku makan sungguh2 hingga ke titisan nasik yang terakhir..
Memang tak tengok kiri kanan dah..sap sap sap licinnn...hahha..























Bukan gambar nasik..hehe..

Ni breakfast masa 1st day dekat wad..
Roti seketul dengan milo secawennn...
Sedih? Tak punnnnn...
Yang ni pun aku sebat sampai licin...hahaha..
Buruk lantak jugak aku ni ekkk...hoho..







































Masa ni asben baru sampai hospital..mak guard hantar sampai ke katil sebab bukan waktu melawat lagi kan..asben mintak permission nak masuk sebab anak dara dia belum iqamat lagi..:)

Tengok cara asben pegang anak dara dia macam mana tu..
Nampak sangat tekstur badan dia kekok nak pegang..
Dia kate dah lama tak pegang baby..iyolah abg oiiii...

Oklah..
Nak pam susu pulak ni..
Mekasih sudi singgah bace yer..
Bye..:)

Tuesday, May 27, 2014

Cerita Bersalin - Part Akhir

Assalamualaikum..

Jom sambung entry semalam..
sorry la yang mana rase suspen tu ekk..
ade yang nak bace entry semalam tak?
nah LINK..jemput bace yer..

ok moh kiter..

AWAS! ENTRY ADALAH PANJANG LEBAR

contraction datang makin kerap..
makin kerap tu maknenya makin sakit lah yer..
sempat jugak aku install apps kire contraction kat Ipad..
tapi malangnya tak reti nak guna..hahah..
dah selamat aku uninstall pun kelmarin..

kipas berputar ligat..tapi aku berpeluh peluh menahan sakit..
kalau ikutkan, sedih sebenarnya layan sakit contraction sorang sorang ni..
kalau time Asyraf dulu, asben ade teman dari sakit sampai la bersalin..
setia teman wife gonjeng dia ni..hahah..

kali ni, aku cakap kat diri sendiri..aku kena kuat..tak boleh manja2 sangat..
positifkan diri sendiri..jangan pikirkan sangat sakit tu..pikir yang aku nak lahirkan sorang lagi umat Nabi Muhammad..ataupun dengan bahasa kampungnya, BERTABAHLAH..huhu..
sebab aku tau, kalau aku bagitau asben, memang confirm dia shoot balik kampung malam tu jugak..
itu yang aku taknak..

Rabu, 14 Mei 2014

1.45 Pagi

Sakit dah tak tertanggung dah masa ni..aku kejut mak aku..cakap sakit makin kerap..
macam 10 minit sekali kot..eh, ke 5 minit sekali..tapi memang kerap la..
masa ni aku berpeluh peluh padahal kipas kemain laju..
mak kejut abah ajak pergi klinik..
sebenarnya aku cuak nak pergi klinik ni..
sebab dah tau dah..kalau pergi klinik, sah sah la kena buat VE/cek jalan..hoho..
seram teringat2 masa buat VE Asyraf dulu..Allahuakbar..sakitnya..:(

aku pun siap ala kadar, bawak sekali beg hospital..
sebelum keluar rumah, aku pegang badan Asyraf..
panas lagi..sedih giler masa ni..aku cium dia..cium bertalu talu..
cakap kat dia walaupun tau dia tengah tido..
aku bagitau mami sakit..mami nak pergi hospital..
Asyraf baik2 kat umah yer..abah takde ni..
aku cium lagi..:(
dah kenapa pulak aku sedih ni hoiiii...

on the way nak pergi klinik kesihatan tu pun, 2 kali contraction datang..
padahal jarak rumah ke klinik tak sampai 10 minit pun..
sempat cakap dgn mak aku..
ma, nanti org nak naik ambulance lah..laju sikit..dah sakit giler dah ni..hahah..

2.15 Pagi

aku sampai klinik..mak telefon nurse yang oncall..tunggu sekejap dia turun klinik..
sebab rumah dia atas klinik tu je..hihi..
nurse suruh baring dalam bilik rawatan..hati dah dup dap dup dap..
kali ni aku dah set minda siap2..cek VE tak sakit..cek VE tak sakit..
dannnnn..Alhamdulillah..tak sakit langsung..syukur..hoho..
nurse cakap memang dah ade bukaan..2 cm..tergezut la mak enchek..
nurse tanya, ade transport tak nak pergi hospital?
laju2 geleng kepala cakap takde..aku bagitau kereta abah tak boleh jalan jauh..hihi..
sempat lagi timbang berat masa ni..70 kg yer..adehhhh..

nurse call ambulance..aku keluar klinik jumpa abah nak ambik beg segala bagai tu..
tetiba abah kate, tadi As call..
ko tengok betapa kuatnya instinct laki aku tu..padahal aku tak bagitau dia pun yang aku pergi klinik..
dia cakap tak sedap hati..mate tak boleh tido..tu yang dia call..alahaiiii...nangis aku kat depan klinik tu..

3.15 Pagi

Ambulance datang..salam peluk cium dengan mak n abah aku..mintak maaf dan mintak diorang doakan yang baik2 utk anak diorang ni..
1st time naik ambulance..seram sejuk dibuatnya..nurse suruh baring, tapi aku taknak..tak selesa nak layan contraction..so aku duduk..kaki aku pasak ke lantai ambulance..kalau tak, ade jugak kes patient tercampak keluar ambulance..hahah..
sambil tu aku ber sms dengan asben..dia suruh aku update dia..
aku suruh dia datang awal2 pagi esok..kononnya..

4.00 Pagi

aku sampai Hospital Pekan..masa ni boleh jalan lagi..nurse dengan doktor memang dah standby tunggu aku..
nurse suruh ku pergi kencing dulu..then baru buat VE..
tergezut lagi sekali bukaan dah 7cm..wahhhh cepatnya..Alhamdulillah..
terima kasih abang driver ambulance bawak ambulance dah macam naik kuda lumba..hoho..

lepas dah buat VE dengan CTG, diorang terus tolak aku pergi bilik bersalin..
pasang CTG lagi..sorang cucuk tangan kiri aku nak pasang bende alah mcm dlm gambar bawah ni..

nurse sorang lagi tengah prepare nak pecahkan air ketuban..
aku dah seram giler masa ni..
macam mana lah gaya rupe alat nak pecahkan air ketuban tu..sbb masa Asyraf dulu, air ketuban pecah sendiri masa bukaan 5 cm..
Tapi Alhamdulillah tak rase sakit langsung..tau2 dah siap je..

bila air ketuban dah pecah, contraction makin kerap dan makin sakit..
bila datang sakit tu, aku panggil nurse..aku nak pegang tangan dia..
nurse pun layankan aje..masa ni teringat kat asben..kalau lah dia ade masa ni..sobssss...:(

tetiba rase macam nak berak..hahah..
nurse cek VE, bukaan dah 10cm..
maka bermulalah acara push menge push..
aku rase dalam 3 kali push kot, tepat pukul 5.18 pagi keluarlah sorang lagi umat Muhammad..
masa ni semua rase sakit2 tu hilang terbang ntah ke mana..
yang aku ingat, cume keletihan dan mengantuk yang amat sangat..

sementara nurse nak keluarkan uri dengan darah ketul kat bawah tu, diorg letakkan baby atas dada..
skin to skin kekdahnya..lama jugak kalau tak silap aku..
lupe nak ambik gambar masa ni..padahal henfon memang ade kat tangan..
nurse suruh pegang henfon in case asben ke sesapa call..
kesian aku kan..takde sape pun teman masa bersalin..
nasib baik Allah kirim nurse2 dengan doktor yang baik giler..
Terima kasih nurse n doktor Hospital Pekan yang baik hati..hihi..


Hanis Dahlia beberapa minit lepas dilahirkan..


video yang aku sempat rakam..masa ni nurse tengah busy jahit kat bawah tu..
Alhamdulillah koyak tak banyak..sikit je..tapi still rase ngilu jugak lah kan..huhu..

bila dah settle semua, nurse bagi minum air milo..lega sbb aku memang tengah haus giler masa ni..
aku call asben..memang dia tak tido pun..
lagi haru bile dia tanya, syg sakit lagi ke?
Alahaiiii..abg, syg dah selamat bersalin dah abg..
terdiam dia..lama dia diam..aku tau dia tengah nangis..
dengan aku sekali nangis..sedih giler masa ni..

seriously, memang tak sangka semua berlaku dengan pantas..
tak pernah terlintas dek otak pikiran aku ni, aku bersalin sorang2 tanpa asben teman dalam bilik bersalin..
tapi tulah..kite ni merancang je kan..Allah jugak yang tentukan segala..

contoh macam aku ni, walaupun asben takde teman, tapi Allah kirim nurse dgn dokor yang baik hati..
Allah mudahkan juga urusan bersalin aku..
pukul 4 pagi, aku sampai hospital, pukul 5.18 pagi bersalin, pukul 6 aku dah dipindahkan ke wad..
cepat je kan flow dia..Alhamdulillah..

Oklah..sekian saja entry bersalinkan Hanis Dahlia..
ade banyak part aku skip2 je..kalau tak, lagi panjang la jawabnya entry ni..hoho..
sekarang dah selamat pegang title mami beranak 2..
lepas ni boleh rehat lama sikit kot..KOTTTT..hahaha..
habis pantang ni, kena pasang badan semula..
sekarang ni selekeh bebenor..dah macam puaka niyang rapik..wakakaka..

ok, mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)


Monday, May 26, 2014

Cerita Bersalin Part 1

Assalamualaikum..

Hari ni aku nak tulis pengalaman bersalin kan anak dara nan seorang aku tu..
sementara ingat lagi ni kan..
kang esok2 dah lupe, susah pulak..huhu..
kalau dulu cerita bersalin kan Asyraf ade 4 episode, kali ni aku nak buat 2 episode dah la kot..
hahahaha..

oklah, pendekkan cerita..

Isnin, 12 Mei 2014

Isnin petang tu asben hantar aku balik kampung..esoknya kan public holiday Hari Wesak..so. selamatlah aku sampai kampung halaman ku yg tercinta..hoho..baby sangatlah mendengar kate..memang hari2 aku zikir kalau nak keluar, tunggu kite sampai kampung dulu tau..huhu..

Selasa, 13 Mei 2014

Pagi ni aku terasa macam ade sakit senggugut..tapi sikit sikit je..memandangkan aku tak tau rase contraction macam mane, so, aku abaikan je..
Asben dah siap2 nak balik Gombak semula hari ni..hati memang rase tak sedap sebenarnya, tapi sebab ikutkan due date lambat lagi, so aku bagi asben balik gombak dulu..just standby je incase aku sakit, lelaju balik kampung..huhu..
pukul 12 tghari asben dah gerak balik Gombak..tinggallah aku dengan Asyraf kat kampung ni..
dalam aku dok ignore rase sakit senggugut ni, aku tetap jugak kemas beg hospital..aku punggah balik beg hospital, tengok semula ape yang tak perlu, ape yang perlu..
aku siapkan jugak beg utk letak thermos, cawan ape semua tu..memang dah ready lah orang kate..
oooo..lupa nak citer..dalam aku dok siap2 kan beg hospital, beg thermos ape bagai tu, memang ade rase sakit kat bahagian ari2..tapi sekejap2 hilang..abaikan lagi..

hari ni aku memang makan banyak..so, kadar membuang pun banyak kali jugak lah kan..
pastu mak aku pulak kate, banyak kali membuang tu pun tanda2 nak bersalin jugak..
ade lah rase cuak sikit..hahha..

dari petang membawak ke malam..
sakit kat bahagian ari2 makin kerap tapi dalam jarak sejam sekali kot..
masa datang sakit tu, memang menahan sakit lah aku..
kalau ade masa free, aku baring je dalam bilik..
kenapa aku cakap kalau ade masa free? sebab aku kena jugak tengokkan anak bujang aku tu jugak..
dia baru baik demam..kesian pulak kalau nak biarkan dia sorang2..dah la abah jauh kat Gombak, mami pulak sakit2..kesian hoiiii..sedih kalau ingat2 balik..

dah malam tu, aku sms kat asben, bagitau yang aku ade rase sakit2 dah..tapi aku tak bagi dia balik kampung lagi..
lagipun hari dah malam..dia pun baru je sampai Gombak..penat pun tak hilang lagi..

10.30 malam

aku bagitau mak aku yang sakit perut mengeras ni macam makin kerap..
serious masa ni sempat lagi doa mintak2 baby keluar lah esok2 pagi..jangan la malam2 buta gini..
sape pulak nak hantar aku pergi hospital..
kereta kancil abah aku bukan nya kuat sangat pun..maklumlah kereta atuk2 ni kan..setakat pusing2 kampung tu boleh la..
tapi abah tetap jugak kemas kereta dia..in case kalau aku dah nak terberanak jugak kan, boleh lah slow2 pergi hospital..huhu..

11.00 malam

aku paksa semua anak2 buah tido awal malam tu..
sebabnya, perut aku dah makin kerap sakit..hahha..
tak memasal anak2 buah kena tido awal sbb mak long diorg sakit perut nak beranak..hehe..
hati aku bertambah risau sebab suhu badan Asyraf tetiba naik tinggi pulak malam ni..
sempat jugak aku jelum2 kepala dia sambil tahan sakit contraction..
aku memang yakin ni sakit contraction, walaupun sebenarnya aku conpius sakit contraction tu macam mana..boleh gitu? hahah..
aku sms asben, cakap perut makin sakit..dia nak datang malam tu jgk, tapi aku tak bagi..
sebab risau nak2 lagi redah highway sorang2..dah la penat petang tu pun belum hilang lagi..

aku baring sebelah Asyraf..nasib baik dia dah tido..
bile perut mengeras, aku tahan sakit sorang2..
mak aku pun aku tengok dah gelisah sebenarnya tu..
sambil tu bukak Ipad, sempat lagi Google cara cara mengurangkan sakit contraction..hihi..
masa ni baru nak cari..sebelum ni tak pernah terpikir pun..
so, bila ade blog yang tulis masa perut mengeras tu, tarik napas dalam dalammmm, tahan pastu hembus ikut mulut..Alhamdulillah menjadi..kurang sikit rase sakit..

pastu?
bersambung lah pulak...huhu..
dah panjang lebor dah aku merepek atas tu haa..jenuh jugak aku meng recall balik kejadian 2 minggu lepas..huhu..

sekian, mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)

oh yer..hari ni birthday aku hoiii..
happy besday untuk diri sendiri..
dah selamat ada anak 2 dah..
macam tak caye pun ade jugak ni..hoho

okbai..


Friday, May 23, 2014

Alhamdulillah selamat semua..

Assalamualaikum..

Hai semua..
ermmm..macam mana nak start ni ekk?
tetiba blur nak start dari mana..adehhh..
aku cuma nak bagitau yang aku dah selamat bersalin..
walaupun ramai yang dah tau, tapi still aku nak bagitau jugak kat readers blog sekadar di pinggiran aku ni..hahah..
cerita bersalin akan menyusul kemudian yer..
ni curik2 online je ni..huhu..

nah..
mempersembahkan gambar anak dara aku..
 























Hanis Dahlia binti Mohd Asyura
3.1 kg
14 May 2014
5.18 pagi
Hospital Pekan

kalau cerita bersalin Asyraf dulu ada 4 episod, yang ni mungkin kurang sikit kot..
sebab Alhamdulillah kali ni bersalin senang sangat..
berkat doa asben dan keluarga..Alhamdulillah..
nanti ku cerita panjang lebar ekk..

oklah..
jumpe lagi..
mekasih sudi singgah bace,,
bye..:)


Thursday, May 8, 2014

70KG? rilek brader, brader rilek

Assalamualaikum..

mampu nak rilek2 lagi kan...hehhe..
Alhamdulillah.sepanjang pregnant adik Asyraf ni, takde kejutan budaya sangat la pasal berat badan ni..
siap ade 2 kali berat badan turun..
maka 2 kali jugak la kena bebel dengan nurse..
tapi takpe..redha..aku suka je nurse dok bebel2 tu..
nampak dia care pasal patient dia..
hehe..boleh gitu?

berat terkini adalah 70kg..
masa buat buku pink dulu, berat 61kg..
maknenya belum naik 10kg pun..

tapi masa Asyraf dulu, sampai waktu nak bersalin, berat 69kg je..
alamak alamakkkk..hahahha..
ni still ade lagi 2 minggu kalau ikut due..
bertabahlah..


sekarang dah start checkup seminggu sekali..
next week tarikh checkup yang nurse bagi, insyaAllah aku dah kat kampung..
maka kite sambung checkup kat kampung jelah..
itupun kalau belum bersalin lagi..
kite tengok lah adik baby nak jadik orang KL ke orang PAHANG..hoho..

oklah..babaii..
jumpe lagi..
mekasih sudi singgah bace ekk..:)


Monday, May 5, 2014

Dah nak masuk 2, takut ke tak?

Assalamualaikum..

hambekk ko tajuk..ntah pa pe..
pikir tajuk je lapanbelasjam..hoho..

tadi, one of my friend PM kat FB..
tanya aku dah bersalin ke belum..
katenya sebab tak nampak pun aku upload gambar baby..
apakah?? ku belum bersalin lagi, cam mana nak upload gambar kann..
gambar scan baby, ade ler..nak tengok ke? hihihi..

sembang2, last2 dia kate, 


paham ke tak tu..
meh nak tulis kasi terang..
maksudnya gini lah..

aku kan dah ade experience sebelum ni..
dah kate anak nombor 2 dah kan..
mesti dah tak takut nak bersalin..
hahahahhaha..

tu ko nampak aku reply ape tu..
giler ko tak takut..
sebab dah ade experience la patut kena lagi takut kannn..
sbb dah tau macam mana rase ke VE a.k.a kena seluk..
rase kena jahit hidup2 tang bawah nun..
nasib baik masa aku kena jahit dulu, nurse bagi sedut gas ape ntah namanya..
pulun aku sedut sampai mamai satu hari..kahkahkah..

Eh, aku bukan nak takutkan sesapa yang belum ade experience bersalin tau..
setiap orang ade bahagian masing masing..jangan lupe tu..
ade orang senang bersalin..tapi Allah bagi ujian tang lain pulak..
tapi takpe..ingat DIA takkan uji hambanya melebihi kemampuan kite..
alamakkk, dah macam ustagajah pulak..hahaiiii..

tapi serious cakap, masa nak bersalin Asyraf dulu, aku zero se zero zeronya pasal macam mana sakitnya bersalin tu..
sebab memang aku tak suke bace experience orang lain, video you tube yang berlambak pasal bersalin pun aku tak pernah tengok..sebab ape?
aku takut la hoiii..

sebab tu aku tak tau masa sakit tu, boleh mintak epidural la pain killer la..
padahal masa sakit contranction tu, Allah je tau sakitnya..
dengan kaki kiri kena tarik mengkarung / simpul biawak lagi..
boleh bayangkan tak sampai nak bersalin tu aku layan contraction dengan sebelah kaki je??
macam nak tercabut tiang katil tu aku genggam..kahkahkah..

Alhamdulillah selamat bersalin kan Asyraf..
hilang semua sakit2 lepas tengok Asyraf tu..walaupun kena pakai baju pink, selimut pink..
nasib la nakkk..comeii jugakk..eh? terpuji anak sendiri pulak..hahahha..
sape lagi nak puji kan, kalau bukan mami yang mengandungkan awak 40 minggu 2 hari ni..hoho..

Eh, macam nak lari tajuk je nih..
banyak pulak bebel aku hari ni yer..hehhe..
oklah..stop sini dulu lah ekk..
sebelum tu, nahhh

kudap kudapan di petang hari ni..
maafkan hambe..hoho..
eh, yang mini oreo tu nak bagi Asyraf sebenornya..saje ajak posing sekali..hihi..

okbai..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute