Pages - Menu

Blogroll

Thursday, August 21, 2014

kenapa letak nama bunga?

Assalamualaikum..

Kenapa aku letak nama BUNGA?
pastu, dalam banyak² bunga kenapa pilih DAHLIA?
hurmmm..ntah la..
aku takde jawapan untuk soalan tu..

yang aku tau, nama DAHLIA ni memang sebelum aku pregnant lagi aku dah cakap dengan asben..
nanti kalau dapat anak perempuan, aku nak letak DAHLIA..
asben aku macam biasa..
setuju aje..yelah..bukan nama tak elok kan..
nama bunga je kot..lagipun masa tu dia ingat aku main² je..hihi..




















saje letak print screen ni..hihi..

lagipun nama perempuan yang best, sedap sebutannya kebanyakkan adik², sepupu sepapat & kawan kawan rapat dah guna..huhu
kalau boleh, takmo la sama..
nak la yang lain sikit..
ade sikit poyo di situ..maafkan saya..hihi
kang aku bubuh nama bombastik2 sangat kang, ade yang maki kecam pulak..
baiklah aku down to earth jelah..hehek..

nak dijadikan cerita, Allah bagi rezeki mengandung lagi sekali..
pastu pulak, lepas scan 3d 4d katenya baby girl..
terussss hari tu jugak aku start panggil Dahlia..

contoh kalau nak beli baju ke ape ke..
mesti tanya, abg, bila kite nak pegi beli baju Dahlia ni..
kalau gaduh pun cakap, abg dah tak sayang mami, Asyraf dengan Dahlia ke..
kire konfident giler ni..
tak caye, tanya asben aku..hahahaha
nasib baik betul yang keluar nya girl..Alhamdulillah..



























gambar ulang tayang..
nilah dia cik bunga DAHLIA mami..

HANIS DAHLIA..
Hanis tu Tok Ma dia yang pilih..
aku suruh mak aku pilih antara Hani Dahlia or Hanis Dahlia..
mak aku kate Hanis Dahlia bunyi macam lembut sikit..
aku ok je mana²..janji ada Dahlia tu..hihi

oklah..sekian saje explaination saya mengenai pertanyaan kenapa letak nama bunga?
kenapa bukan nama burung ke, nama planet ke?
terima kasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..
bye..:)



Tuesday, August 19, 2014

Anak bujang dah besar..:(

Assalamualaikum..

Hujan tengah lebat kat luar tu..
sejuk je ni haaa..
pastu belek belek draft, baru teringat ade gambar ni..
hehhe..gambar anak bujang kat kedai gunting rambut mamak..
dah2 kali aku tak ikut Asyraf pergi gunting rambut, sebab macam tak sesuai nak bawak cik bunga sekali masuk kedai mamak tu..
kotor kotor kotor..ok, poyo..

dannnnn dua kali tulah, asben kate Asyraf tak menangis!
ko rase??
aku dok pikir, sebab aku ke Asyraf menangis atau masa tu dia kecik lagi?
dia kecik lagi kannnnnn...hahahah..
masa 1st tak menangis tu, asben tak amik gambar..terkesima kot tengok anak bujang dia rilek rilek je gunting rambut..
tapi yang baru baru ni sempat asben capture pastu antor kat wechat..
alolololol..sebak tengok gambar tu..
dan dan rasa nak nangis..


alahaiii hensemnya anak mami..
bagi laluan la aku nak puji anak bujang aku ni hoiii..



















sempat senyum! ohh cair hati mami..kahkah

haiii..dah besar anak bujang nan seketul ni..
sape sape rajin baca kisah Asyraf gunting rambut dari baby membawak la sampai dah tak baby ni tau lah suka duka aku laki bini stress bila tengok rambut dia dah panjang..hahahha..
sampai naik risau..kadang kadang sampai tercakap, apa ke jenis rambut Asyraf ni..
cepat benor panjangnya..sampai gitu sekali..huhu

Asyraf, mami bangga..sobss sobsss..
hahahahahahahahahahahha..
motip sangat mami awak ni Asyraf hoiii..

sekian, terima kasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..
bye..:)



Monday, August 18, 2014

Hand Painting Pillow by Scissor & Button

Assalamualaikum..

Selamat hari isnin semua..
nah belanja gambar Dibo the gifted dragon satu..hehek..
korang kenal ke tak si Dibo ni weii..
alahh..mak² mesti tau ni..huhu..


kisahnya, masa aku tengah cuti pantang hari tu, bukak la FB..
saje bukak group gojes tu haaa..
dah tetibe si Mimi ni buat teka teki teka tekuk pulak..
ade la soalan² yang ditanya tu..dan hadiahnya bantal yang dia lukis la..
tapi semua ade kaitan dengan BabyTV..
nak jadikan cerita, jawapan aku tepat..
apa tak tepatnya..siang malam channel babytv je kena hadap..huhu..

so, aku request nak kartun Dibo la sbb Asyraf tengah gilakan si Dibo ni..
ye, ini lukisan tangan..jangan tak percaya..hehe..
ini bantal tau..nak buat hiasan boleh, nak buat jadik bantal busuk pun boleh..
Asyraf buat jadik bantal sepermainan dia je..boleh gitu..
dia ade bantal busuk lain...huhu..


muka nak sombong habis kan..
suruh pandang camera pun taknak..
kemain suka bila cakap tu dia punya bantal..

eh, takmo la bebel panjang²..
kalau ade yang berminat nak jugak bantal macam ni, laju² search IG Mimi ni yer..
macam² ade kat sana..
sekarang ni beliau tengah bz nak jahit headband pulak dah..
memacam lah beliau nih...hahahahha..

ni sebahagian koleksi bantal² customer dia order..
comei ke tak comeiii kejadian bantal² ni korang?
harga tak la mahal sangat pun..
memang mampu milik lah orang kata..

nampak tak bantal pocoyo ade nama AQIL tu..
rupenya tu order dari adik sepupu asben aku..
kisahnya, masa pergi umah dia hari tu, nampak cantik je terletak bantal ni tepi almari dia..
terus tanya order kat mana..
dia kata kat IG sape ntah..hahaha..
bila check balik, rupenya beli dgn Mimi..hehhe..

ape lagi korang..jom cuci mata kat IG dia..
berkenan kalu, kasi tau sama itu woranggg..ahahahahha..

oklah..
sekian dulu review percuma dari mami asyraf & dahlia..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..
bye..:)


Thursday, August 14, 2014

Dahlia - checkup 3 bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..
hari ni genap umur cik bunga 3 bulan..
petang semalam sempat pergi checkup dia sekejap..




































berat terkini adalah 5.3kg je..alahai slim nya anak dara mami ni..
tapi makin meninggi..sekarang dah 61cm..huhu
cik bunga ni tak kuat susu pun..
hari² kat umah pengasuh aku hantar 3 botol x 3 oz je..
tu pun kadang² petang ade lagi balance sikit lagi susu dalam botol..
takpelah..yang penting dia sihat membesar mengikut graf..hihi































ehh ehh jangan salah paham yer..
ini gambar anak bujang..masa ni asyraf umur 3 bulan jugak..
tapi Asyraf dulu membesar bagai johan..
dulu dia goomoookkk..badan ketak ketak..
jauh beza dengan dahlia yang kecil molek je..










ni gambar 2 beradik yang saling menyayangi antara satu sama lain..ehemmm...hahahaha..
nampak tangan Asyraf kat kepala adik dia tu..suka sangat main kepala..
lagi kita larang, lagi dia suka buat..
ni kat open house kawan asben..
gigih la omaknya pakaikan 'torchlight' besar gedabak tu haaa..
warna harus sepadan kate kooo..

ohhh sebelum terlupe..
berat terkini mami adalah 56 kg..
makin lama makin turun..
i is tak diet tau..
macam mana nak diet, lapor memanjang..
tapi mungkin fully breast feeding kan..Alhamdulillah..
untuk tambah info, tinggi mami is 163cm..
motip sangat bagitau tinggi kannn..hehehhe..

oklah..mekasih sudi singgah bace yer.. 
jumpe lagi..
bye..:)


Wednesday, August 13, 2014

Medical Card Prudential untuk Dahlia

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..
settle sudah untuk Dahlia..
perlindungan plus simpanan pendidikan..
pilihan kami suami isteri semestinya dari Prudential..
Asyraf pun under Prudential..

selamat sudah 2 beradik tu under Prudential..
premium bulanan pun sama cume untuk Dahlia ade lah adjust lain sikit..
ntah aku nak citer kat sini pun tak reti..huhu

untuk klinik panel, sama macam Asyraf..
guna je panel klinik Ambank sementara asben masih kerja dengan Ambank ni kan..
tapi kad belum siap..dalam proses..

aku amik insurans ni dengan daddy annaila tu haa..
kalau ade nak tanya pa pe, boleh la call / PM daddy annaila ni yer..
jangan call/PM aku pulak..
aku tak reti nak citer kat korang..huhu..

Hakim Zakaria
012 2903143

atau

Sekian, terima kasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..
bye..:)


Tuesday, August 12, 2014

24 jam pakai headband ke?

Assalamualaikum..

We refer to above matter...ehh ehh salah salah..
berdasarkan tajuk yang diberi,
Dahlia ni pakai headband 24 jam ke?
jawapan nya, mestilah tak..
aje giler nye pakai headband 24 jam kan..
aku pun idoklah giler nak buh headband tu 24jam kat kepala dia..
adeh dehh dehhhh...

ye, aku tau korang amik kisah pasal Dahlia..
takut kepala dia berlekuk kalau asyik pakaikan headband kan..
terima kasih atas ke 'caring' ngan anda tu..

meh sini nak cerita..
al kisahnya, aku takdelah pakai kan HB setiap masa kt Dahlia tu..
acah2 masa nak amik gambar je pun..
kat umah, takde maknenya nak pakai HB bagai..
takkan la nak tido pun pakai HB pulak kan..ko dah kenapa..
sesapa yang rapat dgn aku tau la mcm mana kan..
saje je eksyen eksyen nak amik gambar, kite pakaikan la HB tu kan..
nampak lah omeiii sikit..hihi..

lagipun, masa aku tempah HB Dahlia ni, memang aku dah request awal2 kat owner Qaisara Headband tu..
mintak akak tu buat size besor sikit..
dan memang betul Kak Lina buat size besar..
so, aku jahit la sikit kat tali tu..buat size kepala Dahlia..tu pun aku saje buat longgar..
memang kadang2 sampai turun ke mata dah HB tu..
dah jadik goggle pun..
heheheh..

koleksi HB Dahlia tak banyak mana pun..
asyiklah dok ulang pakai mana yang ade tu..
tengah berkire kire nak order lagi ni..
tapi nak order yang bunga kecik2 pulak..
sekarang ni semua bunga besar2..dah sama besar dgn kepala aku tengok..adehhh..

ni aku tempek gambar2 Dahlia pakai HB..
semua copy dari IG je..






















anak dara belum mandi..saje test pakai HB dulu..snap sekeping dua, ok dah jom mandi..hihi..




ni time pagi raya hari tu..berdondon dondon lah kononnya..
besor 'torchlight' awak yer..hihi

eceh eceh eceh..konon ayu lah posing gitu..tampo kang..

ehh ade jugak gambar asyraf yer..ni 2 beradik nak pergi beraya ke Sg. Choh hari tu..
berdondon dondon kaler merah..

ni last week pergi ikut rombongan meminang sekali bertunang Pak Long diorang..
abang ipar aku lah tu..
pakai HB ulang tayang je..ape ade hal..
bukan nya anak retis tak boleh pakai ulang tayang kan..

pastu kan pastu kan..
dah alang alang ni kan..hahahahahaha..gelak besor dah ni..
aku nak mintak jasa baik korang semua yang tengah dok bace ni kan..
kot2 ade yang berkelapangan barang seminit dua, boleh lah kirenya tolong LIKE gambar cik bunga ni..
al kisahnya, aku pun tak tau owner Qaisara Headband ni nak buat contest mari beraya bersama Qaisara Headband ni..
tapi aku memang ade la tag FB bila Dahlia pakai HB tu..huhu..
tup2 owner masukkan gambar cik bunga..
maka marilah kite memeriahkan contest tersebut..
saje suka2 kan..
kalau ikutkan segan ni, memang lah segan hoiii nk melobi undi, nak kempen bagai..
I is pemalu..hukhukhuk..
tapi takpelah..support menyapot kekdahnya..


ni lah gambar cik bunga yang aku pilih untuk contest tu..
sebab apa pilih yang ni? sebab yang ni je gambar paling clear..
yang lain semua kelabu asap..tau jelah kalau upload kat IG tu kan..edit sana sini, ntah ape jadiknya..huhu

kalau korang free, boleh la klik LIKE kat gambar ni yer..
kite saja suka suka je tau..menang ke tak, lain cerita..

oklah..sekian entry di pagi yang sejuk ni..
mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..
bye..:)


Wednesday, August 6, 2014

anak dara kuat sembang..

Assalamualaikum..

Hari ni sejuk je kan..
tadi keluar lunch tak perasan pun hujan sebenarnya..
punyalah kusyuk tawaduk buat kerja..*ehemmm* 
patutlah sejukkk je..perut pun lapor memanjang..hihi..

nak citer pasal raya, gambar raya takde..
bukan tak pergi beraya..tapi tak amik gambar pun..
bz lah dengan anak kecik ni..
lagi pulak asben bukan jenis bergambar pun..
nak amik gambar anak bujang kemain susah nya..
kite amik gambar cik bunga jelah sementara dia kecik tak tau pa pe ni kan..
esok2 dah besar tak tau lagi peel mcm mana..hihi

tapi ni bukan gambar, ni video Dahlia tengah sembang lah kononnya dengan abah dia..
ini budak kalau dapat bersembang, sampai ke pagi pun takpe..
macam la abah mami takde keje lain nak buat..hihi..
kalau kat kampung, Tok Abah dia rajin melayan..
tu sebab kalau Tok Abah panggil je nama dia, terus tersengih sengih gataiii..hoho..


ni masa pergi beraya kat umah sepupu MIL..
kemain bersembang..
dengan Asyraf nya..
dia memang tak boleh tengok abah ke mami ke dok agah Dahlia..
laju je datang menempel..hihihi..
pastu tangan tersentuh kaki dia pun cakap sakit..
nampak benor nipu nyer..auta kuat..hahahha..

oklah..ni je utk hari ni..
esok2 kalau rajin, sambung merapu lagi..hihi..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)


Tuesday, August 5, 2014

raya tak berapa nak raya sangat...

Assalamualaikum..

Hahh..baru nak up citer raya..hihi
sebelum jadik lebih basi, moh la kite update lelaju..
ala, raya kitorang tahun ni ala kadar je..
mana yang sempat je..
nak posing2 sangat tak sempat pun dengan dak kecit sorang tu tambah pulak si abang yang tak kecit sangat tu..tapi perangai Nauzubillah..cantikkkkk...#mamiurutdada

pagi raya macam biase, siap2 kan bapak budak dulu..
sebab dia nak pegi solat hari raya..
pastu baru bergelut nak siapkan anak bujang dgn cik bunga tu..
hadoiiii..kemain liat nak bawak masuk toilet..
sejuk kate kooo..kat kampung hujan memanjang..

bila dah mandi, bergelut pulak nak pakaikan baju melayu..
sambil pakaikan baju melayu Asyraf, sambil pegang hanger..ko mampu??
hahaha..
sesapa yang frend kt FB dgn IG tau lah macam2 peel anak bujang di pagi hari raya..
bila dah pakai, dia berzikir pulak nak bukak nak bukak nak bukak..
suruh bukak baju melayu ko tau??
memang tak lah aku nak bukak baju melayu tu..
ambik gambar pun belum..eh??
sikitttt lagi mami nak bertukar jadik mami monster..hehek..

bila time nak bergambar pun satu hal jugak..
waktu ni dah tengahari kot..samping asben pun dah hilang ke mana dah..
tudung pinjam aku tu pun kejap pakai kejap bukak..rimass dan tak selesa pakai tudung pinjam gitu..
biase pakai tudung bawal, tetiba kena pakai paridah..memang la haru biru..
kes nye, aku lupe beli tudung kaler biru..cisss..
habis tak lawa gambar raya aku..huhu



ko tengok ko tengok..
tak ke mencabar tahap kesabaran tu..
orang suruh duduk elok2 nak amik gambar pun payah..
ni ntah snap yang ke bape ribu baru lah gambar nampak 'elok' la sikit..
yang lain lagi sakit hati menengoknye..
gambar mami kena edit sebab mami sendiri nyampah tengok pakai tudung paridah gitu..
memang tak kena langsung dgn muka..#dahrupaindon

alamakkk lupe letak smiley kat muka sendirikk..
ahh gasak lah..korang tengok lah mami asyraf dahlia rupe tak semenggah tu..#nyampah
tu ko tengok lah Asyraf tu..
takmo duduk dekat dengan abah dia..memang dia tunjuk sungguh2 peel..
aku nak print gambor ni besor2 bagi dia tengok gambar ni bila dah besar esok..
baru dia tau perangai dia 'lawa' di pagi raya..hihi
Dahlia tu pun nasib kecik lagi..
gamaknya bile dah besor, same je peel macam abang..hahahha..




inilah tok ma dgn tok abah Asyraf n Dahlia..
nampak macam tak sedondon pulak dlm gmbar ni..
kalau kat luar, nampak elok je kaler baju melayu tok abah tu..
Alhamdulillah sihat kedua duanya..
moga Allah panjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik buat mereka..Aminn..

aku pun takde gambar berdua dengan anak2 gini..tak sempat hoiii..sobsss..
Dahlia pakai baju kurung murah rm15 je beli kat Jalan Tar..hihi..
gedobossss..jadiklah nak..janji nampak sedondon..
tunggulah tahun depan..kite tempah baju berdondon dondon, ropol2, merelip relip yer..
baru lah raya..hihi..
masa tu insyaAllah dah setahun lebih dah boleh jalan kot..insyaAllah...

ni masa nak amik gambar dgn cousin2 dia..
ntah ape peel dia..duduk kemain jauh lagi..
kalau ikutkan banyak lagi gambar peel si Asyraf  ni, tapi takpelah..
biarlah kitorg je yang tengok sambil gelak reramai kat umah..adoyaiiiii..

hari raya pertama tu memang tak pergi memana pun..
tetamu datang umah non stop..
yelah..adik2 dah besar..
kengkawan diorang ramai lah yang dtg umah..
pastu sedara mara pulak datang penuh umah tok abah..hihi..

lagi pulak asyraf dgn dahlia bergilir gilir tido..
asyraf tido, dahlia bangun..
dahlia tido, asyraf pulak bangun..
dah tu, macam mana nak keluar beraya?
jawapannya, duduk jelah umah dendiam..huhu..






















ni pun gambar wajib print ni..hehek..
dia dah rimas pakai baju kurung gedobosss tu..
pastu berak pulak..
aku tengah siap2 nak tukar diapers dia la ni..
datang uncle dia snap gambar tengah merempan..hahahha..
aduhaiii Dahlia oiii..

walau macam mana pun peel anak2 mami, mami tetap sayang..
yang banyak2 peel ni lah best utk dikenang nanti kan..hihi..

oklah..ni je kot citer raya kitorg..
raya yang havoc tak menang tangan..
dengan anak kecik dan anak bujang nan seketul..
selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin dari kami sekeluarga..
maaf la if ade salah silap, dalam aku dok merapu kat blog ni kot2 ade yang terguris hati dan perasaan, sesungguhnya takde niat aku pun..mungkin tak sengaja..
ampun maaf dipinta..
bye..jumpe lagi..

mekasih sudi singgah bace..:)


Monday, August 4, 2014

bukan cerita hari raya..

Assalamualaikumm..

Hatttchummmmmm..
peghhhh berdebuuuu..
lame benor kekdahnya tak log in blog sendiri..
blog korang apetah lagi..hehekk
hari ni baru start kerje lepas cuti raya seminggu..
ohh heaven nya cuti raya panjang..

tapi entry hari ni bukan pasal raya, bukan pasal baju raya atau pun pasal kuih muih raya..
ni kisah cik bunga yang aku hantar tempat yang sama dengan anak bujang tu..
lepas dah ditimbang, dipikir, ditenung menung last2 decide hantar jelah kat umah mak Asyraf tu..
mak Asyraf dah sihat sikit, cuma tak boleh bergerak banyak lah..
duduk je..so, boleh la dia tengok2 kan Dahlia..
lagipun orang kata, tak elok pisahkan diorang adik beradik..
sorang hantar sana, sorang hantar sinun..
ok, baiklah..

maka, pagi tadi bermulalah episode sukat menyukat EBM bekal untuk Dahlia..
malam tadi memang dah thaw 2 peket EBM..
seronok memang seronok, tapi kelam kelibut hoiiii..
dengan Asyraf lagi..Dahlia lagi..huhu..

Vcool Cooler Bag ni hantar umah mak..


cenggini la dalam dia..
letak nombor sesiap..senangkan pengasuh dia..
1 - fresh EMB (ade dalam bakul baju)
2 - chilled EBM
3 - frozen EBM
4 - frozen EBM
5 - fresh EBM (in case tak habis, balik nanti boleh bekukan)

dan setiap satu botol tu aku letak 3oz..
tak tau lah cukup ke tidak..
tapi tadi dah pesan dkt pengasuh kalau tak cukup lelaju halloo je..
zassss aku keluar kejap pegi hantar susu...huhu..
harap2 cukup lah..fuhhhhh

Vcool Cooler Bag & Ice Brick tu aku beli dgn NurizShar (FB)

owner EBM tersebut..hihi..
Asyraf mengamuk2 tadi..nak mami nak mami nak mami..
adoyaiiii..lama sangat cuti raya..
buat perangai lah kan..

alahaiii mami rindu anak2 mami dah ni..
wahai hati, bertabahlah..
mami, nahh tisu..lap air mate..huhuhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute