Pages - Menu

Blogroll

Sunday, July 27, 2014

raya ala kadar je tahun ni..

 Assalamualaikum...

Last day puase tahun ni..InsyaAllah..
pepagi ni saje belek2 folder gambar, jumpe pulak gambar2 ni..
so, meh la kite update sikit..
buat kenang kenangan kekdahnya..

disebabkan tahun ni macam takde mood sangat nak raya, maka persiapan adalah last minit..huhu
selalunya, awal puasa lagi dah settle semua baju2 raya, kuih raya ape semua tu..
tahun ni tak..semua last minit..
baju2 pun semua beli yang ready made je..
kuih raya lagilah..
hampeh seketul pun aku takde beli..
buat sendiri apetah lagi..
kalau tak biasenya paling2 busuk pun adelah conflakes madu ke, popia nestum ke..
tahun ni aku MALAS..huhu..









anak bapak pakai baju Aaron Aziz..
walaupun jadik viral sekejap pasal kualiti baju2 dari Jakel ni, Alhamdulillah yang kitorang beli ni jahitan ok..
kemas pakai pun sedap..
yang kata tak boleh try test pakai tu buat aku pelik sikit..
sebab en asben siap test ape semua masa nak beli tu..
mungkin rezeki kitorang lah kot..

baju melayu Asyraf pun jahitan ok..
walaupun tak test kat dia masa beli sebab dia tak ikut masa pergi beli ni..
cume seluar je panjang sikit..dah hantar alter dah pun..
masalah sekarang, aku takut dia taknak pakai je baju melayu ni..
kita tengok lah hari raya nanti ape yang bakal terjadi..huhu

baju melayu, songkok & capal anak bujang..
ntah dia nak pakai ke tak..adoyaiiii..

ni baju tukar2 utk anak bujang dgn cik bunga tu..
jadilah kan..
kasut cik bunga tu mak lang dia yang bagi..
lambat lagi boleh pakai tu..size besar..hiihi..
Sementara tu kite pakai stokin sudah la dik yer..hihi

kasut anak bujang..
cukuplah 2 pasang..tapi stokin tak beli..lupe..hahah..

Oklah..tu je..bye..
Mekasih sudi singgah bace..:)


Monday, July 21, 2014

Bila anak bujang pulak yang demam...

Assalamualaikum..

Hai selamat pagi Isnin..
takde mood dah nak kerja ni hoiii..
seluruh jiwa dah kat kampung ni..
nak balik raya..nak balik raya..
nak jumpa Dahlia..nak jumpa Dahlia..
tapi cuti raya belum approve..
achaner? hahahaha..

tapi hati ade sikit risau ni..
anak bujang nan seorang tu demam panas pulak..
berjangkit dengan mami lah ni..
mami dah demam hari jumaat tu..
bengkak susu, migrain, demam sekali gus..memang terbaik lah..
sabtu tengahari tu, masa ambik dia kat umah pengasuh badan dah start dedar..
makin malam makin panas..
tak boleh jadik ni..
moh la buat site visit ke klinik..huhu..























Lourdes Medical Centre, Jalan Ipoh..
Asyraf punye panel..





















1st time ever Asyraf tak menanges bile masuk bilik doktor..
dah besor dah anak bujang aku..
siap dia gelak besor masa doktor check dada..hahha
masa ni suhu memang tinggi..39 darjah tp still happy macam takde pape..
doktor tak boleh nak masukkan ubat bontot sebab dia tengah buat projek juta2..huhu






















tunggu sampai dia settle buat projek juta2 baru boleh balik..
sebab selagi tak siap, dia takmo bangun..
pastu bau semerbak dalam kereta..aptb..

pagi tadi terpaksa hantar jugak ke umah pengasuh..
tapi dah bagi pesanan penaja..
pa pe jadik, lelaju call..berdesup sampai..

ok Asyraf, cepat baik tau..kite nak balik kampung ni..
dah nak raya..nak jumpe Dahlia..tok abah, tok ma..
eh, nak jumpe semualah..
yeayyyy...


Thursday, July 17, 2014

Sampul Raya Limited & Special Edition Vol II

Assalamualaikum..

Tajuk kemain siap ade Vol II lagi tu..
yelah, sebab ni kali kedua aku order customade sampul raya..hihi
order tak banyak pun..
saje buat suke² happy²..
bukan selalu, setahun sekali je..


ni order tahun lepas punye..
masa tu masih bertiga..hihi..

yang ni ofcoz untuk tahun ni kan..
sudah bertambah ahli keluarga..
nampak tak aku tengah kendong Dahlia tu..hahah
comei ke idokkkk?

saje pilih design ni..nak bagi nampak klasik sikit..
sebelum Dahlia lahir lagi aku dah booking dengan Dida tu..
cumenya aku suruh dia tunggu sampai Dahlia lahir dulu..
yelah manelah tau, kot2 baby boy yang keluar kan..
belajar dari pengalaman kekdahnya..hoho

ade sesapa teringin nak buat jugak tak?
boleh terus zass PM Dida Zenal tu yer..
tapi tak sure dia nak ambik order lagi ke tak..
hehe..

sekian..
mekasih sudi bace..
jumpe lagi..:)

*Picture credit to Dida Zenal

Wednesday, July 16, 2014

Sakitnya rindu

Assalamualaikum..

Tetiba up entry memalam..
Maaf kalau ade yang annoying lately ni entry aku semuanya based on rindu rinduan..
Ye, aku rindu anak aku..
Even tengah type entry ni pun air mata aku berjujuran..
Demi Allah aku tak boleh tahan sakit rindu pada anak..
Lain macam betul..tak sama rindu sama en asben..

Petang tadi sebelum balik kerja, aku call Tok Ma..
Tok Ma tengah masak..
Bila aku tanya masak ape?
Tok Ma jawab masak mee kari je..
Masak yang simple2 je katenye..
Tak sempat nak masak lauk banyak2 jenis..
Dahlia tak tido2 dari tengahari..tu tok abah tengah main2 dengan dia..
Malam tadi pukul 2 pagi baru tido..
Dok oh eh oh eh takmo pejam mate..
Dia tahan mata dia..
Allahuakbar

*pause*

 Jantung aku dah rase pedih2 dah dengar tok ma cerita Dahlia tak nak tido..
Dia cari susu mami..
Aku tau dia cari aku..nak peluk..nak susu..

Letak telefon, aku call asben pulak..
Konon nak bagitau dia pasal Dahlia..
Tapi suara aku terus tak keluar ..yang keluar cuma air mate..
Bercucuran air mata aku kat opis tadi..
Ya Allah kalau lah aku ada sayap, nak je aku terbang balik kampung..
Aku nak peluk Dahlia..
Nak cium leher dia..
Nak cium mulut dia..
Ye, aku rindu bau masam2 susu yang melekat pada badan dia..:(

Asyraf pun rindu adik dia..
Walaupun dia tak pandai nak cakap yang dia rindu, tapi dia tunjuk melalui perbuatan dia..
Tadi masa main tab cakap2 dengan kucing tu dia sebut adik daiaaa..nak mmmahhhh (kiss)
Banyak kali dia cakap macam tu..
Sedihnya dengar tadi..
Allah..

Abah, Mami, Asyraf stay strong please..
Tak lama dah nak raya..
Cuti raya approve ke tak, belakang cerita..
Kita balik kampung laju2..

Cuti panjang sudah habis bro...

Assalamualaikum..

Bekojo lah kito, sekueknyo..
Berusho lah kito, sekueknyo..
Kuek bekojo, poei pagi balik sonjo...

Maaf..entry hari ni adalah dari seorang mami yang perlu masuk bekerja setelah cuti pantang selama 2 bulan sudah habis..
Dan juga dari mami yang sedang merindui anak kecilnye yang kini berada di kampung berikutan takde pengasuh seperti yang diceritakan dalam previous2 entry..
Angin, tolong sampaikan salam rindu untuk anak kecilku di kampung..
Nak mintak tolong hujan, hujan pun takmo turun..hukhukhuk..

Ya allah, baru dpt ujian kecik macam ni, aku bagai nak giler merindu..
Tak boleh bayangkan mommy yang diuji dengan kehilangan anak2 diorang..
Tabahnya hati mereka..























otototoototo..comelnye..
maafkan saya..terpuji anak dara sendiri pulak..























selfie dulu seround..
untuk kenang kenangan kekdahnye..huhu

Oklah..permulaan baru..
Mutu kerja kenalah baru jugak kan..
..............Krikkk krikk krikkk.................

dannnn sebelum terlupa..
masa pergi checkup Dahlia hari tu, sempat jugak aku naik atas penimbang tu..
berat terkini adalah 58kg..yeayyyy..

last pregnant - 70kg
bersalin - 62kg
after 2 months - 58kg..
after raya? - ehemmmm

okbai..
thanks sudi singgah bace..:)



Tuesday, July 15, 2014

Checkup 2 bulan

Assalamualaikum..

Eh cepatnye dah 2 bulan cik bunga ni..hoho..
Semalam kan 14hb kebetulan memang ade appointment dengan klinik kesihatan kat kampung ni..
dah alang alang kat kampung, moh la kite buat kunjungan hormat..
Selamat lagi dari kena tunggu turn berkurun lama kat KK Gombak Setia nun..hihi..

Memang senangnya dalam hati sebab masa sampai tu, cume ade sorang patient je..
Tu pun memang dah ada dalam bilik nurse..
So tunggu sekejap, nurse dah panggil nama Dahlia..
Macam biase tanggal baju pampers segala, kasi timbang lah cik bunga sorang tu..
Hihi..


Berat dah naik sikit..
Masa umur sebulan 4 kg sekarang 2 bulan 4.9 kg..
Jadiklah dik oiii..
Tinggi 59cm dah sekarang ni..hihi..

Lepas dah settle, masuk bilik satu lagi pulak..
Dapat pulak hadiah cucuk kat peha..
Masa cucuk tu, memang aku tengah upah susu kat Dahlia, so masa kena cucuk tu suare nanges macam dengar tak dengar jelah..huhu..kesian pulak bila ingat balik..
Dah siap cucuk, dapat ubat standby in case deman..
Tapi Alhamdulillah tak demam..
Risau jugak sebab nak tinggal kat Tok Ma ni kan..
Kalau boleh taknak menyusahkan Tok Ma lagi..huhu..


Ni gambar lepas balik dari klinik..
Ketiduran keletihan..adehhhh..

Oklah..sebenarnya takde mood nak buat pa pe pun hari ni..
Owhh lupe..
Aku sekarang dah kat Gombak..
Esok dah start keje..
Allahuakbar..:(



Monday, July 14, 2014

Pilihan terakhir

Assalamualaikum..

Macam mana nak mula ekk..
Hurmmm..
Aku sekarang kat kampung..
Lepas dah jenuh pikir sampai sakit kepala, akhirnya satu keputusan yang amat berat bagi aku terpaksa dibuat..hamboiii ayat aku..hahha..

Ok2..kisahnya macam ni..
Pengasuh asyraf sakit..kencing manis and sekarang kat hospital..
Ehh mungkin dah discharge kot..tak pasti pulak,.
Makanya, diorang tak boleh nak jaga Dahlia..
Yelah sebab baby kan..kena extra care sikit sedangkan diorang tak cukup kakitangan..
Kalau Asyraf, still ok lagi sebab asyraf dah besar..
Elok jugak diorang tolak nak jaga Dahlia, at least aku tau diorang bukan pikir pasal duit je..
Huhu..

Sekarang masalahnya bagi aku lah pulak kan..
Dalam masa singkat ni nak cari pengasuh yang elok..
Jiran kiri kanan ade yang mengasuh anak tapi diorang pun dah ade jaga baby jugak..
So, diorang tak boleh nak terima Dahlia lagi..
Takut tak sempat nak handle dua baby sekaligus..
Aduhaiii...

Last choice, aku telefon Tok Ma bagitau hal takde pengasuh ni..
Tok Ma suruh hantar balik kampung je dulu..
Biar Tok Ma jaga sementara dapat cari pengasuh yang sesuai..
Makne kate sampai raya nanti la Tok Ma jaga..
Allahuakbar..

Lega memang lega..sebab tau Dahlia di tangan yang betul..
Tau yang Tok Ma akan sayang Dahlia..
Tapi bagi pihak aku dengan asben, macam jantung ko direntap2..
Pedih dalam hati yang paling dalam..
Apakah ayat aku pagi2 bute orang dah mentido aku dok type entry..hahaiii..

Ya Allah..
Kau kuatkan lah hati kami..
Tabahkan hati kami utk melalui fasa merindu..
Walaupun dalam tempoh yang tak lama sangat..cume 2 minggu je..
Tapi dahlia baru 2 bulan kot..
Huwaaaaaaaa...:(

Eh, pagi ni dah masuk 14hb kan..
Eh ehhh anak dara tu 2 bulan lah hari ni..
Selamat ulang bulan yang ke 2 bulan cik bunga..
Harap awak tau ni keputusan yang paling berat pernah mami & abah buat..
Jangan rindu2 mami tau..
Nanti mami nangesssss...
Ok, lap air mate & publish...

1:05 am
14 July 2014




Thursday, July 10, 2014

Tips dapatkan BE NUFFNANG

Assalamualaikum..

Errrr...tips?
Aku pun tak sure ape tips yang bagus nak dapatkan BE Nuffnang..
sape nak tips yang bagus boleh Google ye..
Banyak blog yang buat entry pasal nak dapatkan BE ni..
Tinggal lagi rajin dengan malas je nak baca..
Haipppp jangan malas nak baca yer..
Dah bace, boleh la amalkan..hihi..
Kang orang dapat BE, korang menung depan PC mengenang nasib apsal la BE tak muncul muncul ni..
Ye tau..kita ber blog ni ade yang saje2 isi masa lapang..
Ade yang memang seriuos..
Tapi apa salahnya sambil berblog sambil tu jana pendapatan kan..
Tak dapat banyak, dapat sikit pun jadiklah..
Orang kata sambil menyelam minum air..

Ok..sudah cukup sudah aku merepek pasal BE..
Aku bukan pakar sangat pun..kate blog sekadar di pinggiran..hihi
Tapi nak jugak la berterima kasih pada Nuffnang ni..
Walaupun jarang jarang update, kadang update kadang tak, tapi still baik hati pemurah nak bagi BE kat blog aku ni..
Tu yang rase bersalah jugak kadang kadang..
Kadang kadang ajelah..huhu


Ade 5 BE tengah berjalan sekarang..
Bagi blog sekadar di pinggiran macam aku ni, kire dah bertuah sangat la Nuffnang nak bagi banyak BE sekali gus macam ni..
Alhamdulillah..terima kasih banyak2..
Akan ku jadikan sebagai pemangkin semangat untuk terus rajin update blog..ehemmm..
Hahahaha..

Oklah..
Nak belek draft kt dashboard jap..
Kot2 rajin nak sambung type entry..boleh publish nanti..hihi..

Bye..mekasih sudi singgah bace..
Jumpe lagi..


Friday, July 4, 2014

Episod mak beranak dua bermula...

Assalamualaikum.,

Diam tak diam dah nak seminggu aku balik Gombak..
Dah nak seminggu jugak la uruskan sendiri cik bunga sorang tu..
Ingat lagi pagi sebelum bertolak balik gombak tu..
Loading beg2 baju, barang2, hadiah2 utk cik bunga tu..
Sampai sendat kereta comel kitorang..
Rasenya dah boleh tukar Alphard K ke Estima dah ni..
Tak dapat Estima, Alza pun dah bahagia sangat dah..tak gitu encik asben?
Owhhh Alphard K tu kereta Kenari kitorang la..
Aku suke panggil Alphard K..
Feeling2 naik Alphard..hahah..

Bila tengok muka Tok Ma, sayu je..
Sedih pulak kalau ingat balik..
Yelah, Tok Ma yang uruskan cik bunga masa aku dalam pantang..
Mandikan ape semua memang Tok Ma yang buat..
Tak pernah sekali pun aku mandikan Dahlia masa kat kampung..
Tau2 dah siap mandi, sementara aku tunggu dalam bilik siap2 baju yang nak dipakai..
Pakaikan baju pun Tok Ma yang buat..aku tolong hulur ape yang patut je..
Hulur bedak, hulur minyak kayu putih..gitu jelah hari2..

Sampai satu saat dah nak bertolak balik Gombak..
Tok Ma acah acah tanya, taknak tinggal Dahlia ke?
Takde reaksi dapat aku bagi time tu..
Hanya mampu gelak jelah..
Dalam hati menanges..huhu..:(

Bile kereta dah bergerak sikit, tak mampu aku nak lambai pada semua family aku masa tu..
Kebetulan hari tu hari Ahad..
Semua ade kat rumah..
Adik2 aku yang banyak tolong aku dalam tempoh pantang..
Ade masalah sikit2 tu biaselah..nama pun adik beradik kan..
Ape lah sangat gaduh adik beradik..

Bila dengar Asyraf kate bye Tok Bah, bye Tok Ma, bye Mak Ngah, Bye Pak Su, bye Pak Teh bye semua air mate yang aku tahan akhirnya tumpah jugak..
Aku harap takde sape nampak..hahha..
Tapi en asben awal2 dah dapat tangkap dari cermim pandang belakang..
Cissss...

Eh, sape pulak yang potong bawang pepagi hari ni hoiiii...^_^


Sekian..mekasih sudi singgah bace..
Jumpe lagi..bye..:)

***bersambung***






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute