Pages - Menu

Blogroll

Wednesday, December 23, 2015

Hiburkan hati anak anak

Assalamualaikum dan hai..
Update tengah hari dari kampung..
Ye kitorang dekat kampung sekarang..tengahari semalam sampai..insyaAllah sabtu baru balik Gombak semula..

Entry ni dah draft last week kot..malas sungguh nak siapkan..sebab cerita biasa2 je..anak2 dah mengamuk kat umah..tido tak kena..makan tak kena..mulalah mami nak bertukar jadi hijau..huhu

Asben kata anak2 dah boring seharian kat umah kot..tu yang buat perangai..ntah ye ntah tak..
Tu yang dia ajak pergi Titiwangsa pergi jalan2 lari2..layan kan ajelah..dekat je pun..

Dah sampai sana, memang betul..mood masing2 terus bertukar jadik ceria..elok je berlari2..gelak2..adoiii
Kebetulan masa pergi tu ada event apa ntah, lagi la ramai orang..meriah lah jadiknya..


Nampak tak sape yang paling happy tu?
Heheh..sebenarnya bukan anak2 je boring terperap seharian kat umah..mak bapak pun sama..sesekali buat macam ni seronok la jugak..


2 beradik dah besar dah..ni la kawan time baik..kalau berebut mainan, pening mami jadik pengadil..adehhhh

Ok, dah penat berlari, jom kita balik..balik mandi, upah susu sorang sebotol, pastu tido..senang mami nak masak tengahari..

Oklah..sekian entry takde pekdah tengahari ni..tenkiu sudi singgah sini ekk..jumpe lagi..bye

Wednesday, December 16, 2015

Cek Mek Molek

Assalamualaikum dan Hai..
Mari update lagi hari ni..walaupun blog sendu, takpe..teruskan menulis..boleh jugak belek2 entry lama bila dah tua nanti..itupun kalau blogspot ni wujud lagi lah..

Hari tu pergi pasar borong ade jumpa ubi keledek warna oren tu..tetiba teringat kat Mimi yang dia buat cek mek molek..macam senang je..padahal dulu masa sekolah rendah mak memang meniaga kuih..banyak jenis kuih mak buat sorang je..tapi satu pun yang aku tak pandai buat sendiri sekarang..baru nak belajar2 je..tu pun bukak Google..adoyaiiiii


5 ketul ubi keledek oren baru rm1.90..

Aku guna 3 ketul je buat cek mek molek..kikis je kulit ubi keledek tu bersih2..cuci pastu masukkan dalam periuk untuk direbus..


Letak air separas je dengan ubi tu..masukkan garam sikit lepas tu rebus sampai ubi empuk/masak..nak tau dah masak ke belum, cucuk dengan garfu..kalau dah lembut tu, tandanya dah masaklah tu..


Ni aku tumbuk je guna anak lesung batu dalam periuk tu terus..hahhaa..tumbuk sampai lumat yer..tapi elok2 lah jangan sampai kemek pulak periuk cap boya aku tu..huhu

Dah lumat semua, tambah tepung gandum sikit2..tepung jangan banyak sangat..nanti tak sedap..tapi kalau tepung sikit, adunan tu lembik sikit dan akan melekat kat jari2 korang..takpe..sambil uli tu tepuk2 tangan dalam mangkuk yang ada tepung..macam aku buat..hihi


Dah siap bentuk cek mek molek..tak kemas sangat sebab 1st time buat kot..dalam tu letak la gula pasir satu sudu kecik..jangan letak banyak sangat gula, nanti goreng pecah..tapi kalau gula banyak sedappp..hihi


Tarraaaa dah siap dah..tunggu sejuk sikit baru boleh makan..sebab kalau tengah panas2 tu ko ngapp, memang melecur lah mulut ko nanti kena gula panas..hati2 yer..bawak2 bersabar..

Makan 3 beranak je sebab masa buat ni asben kerja..sekali hadap je settle..Alhamdulillah kenyang..

Oklah..sekian entry pagi ni..gigih type ni weiiii..tenkiu pada yg sudi singgah..jumpa lagi..byee


Tuesday, December 15, 2015

Shopping buku murah di BBW - MIECC The Mines

Assalamualaikum dan Hai..
Bertemu lagi kita hari ni yer..Alhamdulillah..mood ber blog dah ke laut dalam sebenarnya..ni pun paksa diri sendiri type entry..huhu

Oklah..cut it short..macam tajuk kat atas tu, aku pergi BBW hari jumaat 1st day tu lagi..pukul 2 pagi keluar rumah sampai sana orang tak ramai pun..parking betul2 depan pintu masuk..budak berdua ni sampai je sana terus cerah bijik mata..
Masuk dalam semangat kalau boleh nak beli semua buku..tapi apakan daya, bajet ketat..huhu


Belek buku dekat area kanak2 ni je 2 jam lebih..tak pusing department lain pun..besar giler kot..


Ni pandangan 1/50 keluasan jualan buku tu rasanya..tak terdaya nak pusing semua tempat..lagipun rushing dengan budak berdua tu..


Ni yang paling best rasenya..tp tunggu Asyraf besar sikit rasanya lagi best beli buku2 aktivity ni..memang puas hati kalau beli..sebuah buku range harga dalam rm8 ke atas..buku tebal2 tau..bukan nipis punya tu..next time dah tau dah nak beli buku apa kalau berkesempatan ke BBW lagi..heheh


Ni paling penting..tenkiu asben sudi layan isteri dia yang meroyan nak pergi BBW..sanggup drive pepagi buta ke sana..mekasih..lebiu..anak2 pun baik je kat sana..bagi pegang buku senyap lah..yang Asyraf pulak, semua buku diletak nya dalam troli..semua nak suruh mami beli..kalaulah mami ada duit berkoyan, memang mami beli semua yg dia letak dalam troli tu..tak payah nak sorting2..bayar je semua..

Dah puas hati, jomlah pegi bayar..kaunter banyak..tak payah beratur pun..maybe sebab pagi buta kot..genaplah rm100 termasuk fridge magnet BBW seketul..


Nilah buku2 yang berjaya dibeli..total semua rm96 ni..memang jimat banyak la kalau compare beli dekat bookshop..




Semua buku keras tu yer..bukan kulit je keras..isi dalam sekali pun keras jugak..sebab ada budak kecik suka kunyah buku kat umah ni..huhu..kecuali buku2 aktivity tu..

Rasa tak puas pergi..insyaAllah tahun depan boleh pergi lagi kalau diizinkan..
Bolehlah start menabung sehari seposen bermula dari sekarang..huhu
Oklah..siap jugak entry ni..dah lama duduk dalam draft..tenkiu sudi singgah sini yer..jumpe lagi..bye

Tuesday, December 8, 2015

Bubur Jagung Mami Leenda

Assalamualaikum dan Hai..
Pepagi update blog resepi bubur jagung?
Gigih!
Takpelah..bagi laluan jelah sementara roh rajin datang meresap ni yer..

Hari tu pergi pasaraya paling best kat Gombak tu, Ong Tai Kim..hahah
Nampak ada jagung 2 ketul rm3..tak tau la murah ke mahal tu..hentam saja lah..terus la amik..sebab memang dah lama tak makan bubur jagung..
Rasenya last makan sebelum Dahlia lahir kot..sebab lepas bersalin, baru tau Dahlia alergic dengan jagung..kembong perut sampai bunyi tong tong tong kalau tepuk..hihi

Tapi ni nampak dah ok kalau mami makan jagung..dah tak de episod kembong perut kalau mami makan jagung..yeayyyy


Bahan bahan nya..simple je kan..

- Memula hiris jagung lepas tu kikis sampai semua isi2 dengan lemak2 jagung tu keluar dari tongkol tu..
- rebus isi jagung dengan secawan air atau sampai tahap yg korang suka..
- bila air dah kering, masukkan santan..aku guna sekotak santan, dengan 2 kotak air..guna je kotak santan tu..
- letak sekeping gula melaka
- garam sikit
- daun pandan
- kacau sampai mendidih, dah siap!



Boleh la makan..aku memang tak letak sagu..sebab aku tak suka sagu..bagi aku, sagu tu pengacau je..hihi..sorry sagu2 sedunia..

Oklah..sekian untuk hari ni..tenkiu sudi singgah sini ekk..jumpe lagi..bye


Monday, December 7, 2015

Kelas Belajar Jahitan Asas

Assalamualaikum dan Hai..
Bersiaran lagi kita hari ni selepas bertapa menuntut ilmu..hahha
Gitu ko mukadimah entry kali ni..
Baru belajar jahitan basic tu..kalau dah pandai jahit baju, tak tau macam mana pulak kan..heheh

Ok, hari tu aku masuk kelas jahitan basic/asas jahitan..maklumlah, tangan keras macam kayu..memang zero habis la bab jahit2 ni..mesin jahit langsung tak pernah guna..tapi semangat nak belajar menjahit tu kuat walaupun ada rasa segan jugak sebenarnya..apa tak segannya, mami leenda ni ganas orangnya..jatuh la standard kononnya..terasa gegirl sangattt..hahha

So, search guna #kelasjahitan kat IG terjumpalah satu IG ni..terus follow..follow sekali FB tuan tanah..
Lama jgk aku follow sampai lah satu hari terbukak hati nk register kelas jahitan basic ni..mula pada bawah ok..


IG: kelas jahitan Syaza
FB: kelas jahitan Syaza

Sampailah hari yg ditunggu, asben tolong hantar pegi kelas..settle bayaran apa semua, pastu aku beli sekali set alat jahitan..senang beli kat sini je..sebab aku bukan tau pun ape alatan jahit2 ni..selama ni tau benang dengan jarum je..


Set alatan jahitan..semua ni RM60..
Beli lepas tu sila guna sampai lunyai okeh..

Hari pertama ni, cikgu Nurul ajar cara2 amik ukuran badan..selama ni kalau tempah baju, redho je tukang jahit amik amik ukuran..tak pernah amik pusing pun..sekarang dah tau..hihi

Lepas tu, berkenalan dengan mesin jahit..seriously, memang aku gigil masa mula2 pegang mesin jahit ni..menggigil ko tau? Hahahha


Ni lah dia mesin jahit yang aku guna hari tu..rase macam nak beli seketul macam ni..


Ni jahitan yang aku buat..jangan gelak ok! Nampak macam senang kan? Tapi sumpah berdebar oiii nk buat..maklum lah, aku kan tak pernah pegang mesin jahit sebelum ni..memang ZERO..kesian kan..dah tua2 baru nak belajar..hihu

Lepas tu, belajar jahitan tangan jugak..lupe pulak nak amik gambar..

Hari kedua,
Cikgu Nurul terus ajar buat skirt pulak..ohoiiiii..tetiba semangat tukang jahit meresap masuk..hahhaha..
Ukur sana, ukur sini pastu jahit..


Taraaaaa...jadik lah sehelai skirt..gitu ko..bila ntah nak pakai skirt..ayakkkk

Opsss lupe, semalam masa hari pertama tu, belajar buat leher baju jugak..


Macam ni..kalau hari ni ko suruh aku buat semula, sumpah tak ingat dah..sebab tu kena beli mesin jahit..boleh terus practise..ececece..husband, pelissss..nak beli mesin jahit..


Kena banyak belajar lagi tu..yang rumah butang tu, serious aku bangga boleh jahit macam tu..sebab aku tau la setakat mana kerasnya tangan aku ni..kawan2 rapat pun tau kot tahap brutalnya aku ni...hahahhha..tu pasal aku cakap aku bangga dengan diri aku sendiri ni..
Unbeliabel dan unsangkerebel betullah..

Dengan itu, aku terus daftar masuk kelas belajar jahit baju kurung pulak..gituuu ko..semangat gambate! hihih

Oklah..sekian entry pemanas setelah sebulan tak berupdate..tenkiu pada yang sudi singgah..jumpe lagi..byee


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute