Pages - Menu

Blogroll

Friday, March 30, 2012

bekalan EBM untuk Asyraf...

assalamualaikum..
selamat hari jumaat..hehhe..

aku malas nak cerita banyak pasal EBM ni..
sebab aku sendiri pun masih lagi belajar..
masih lagi menggali ilmu breastfeeding ni..
Asyraf pun baru nak masuk 3 bulan..

so, aku cerita tentang pengalaman aku dah la yer..
kalau nak ilmu pasal EBM lebih lanjut, boleh la terjah blog² otai pasal breastfeeding ni..
macam yang selalu aku buat kalau lost pasal breastfeeding ni..:)

ok..
sejak dah naik keje ni, bangun kena awal sikit lah..
pukul 5.30 pg camtu bangun pam susu dulu..
pastu siap² kan bag baju Asyraf..
iron baju keje en asben ngan baju kurung aku..
macam tulah setiap hari bekerja..

biasa kalau aku pam pukul 5.30 pagi tu dapat dalam 5oz..
so, aku bahagi dua..satu botol 2oz..satu lagi 3oz..
yang 2oz ni standby untuk Asyraf kalau dia terjaga sebelum dihantar ke rumah nek zai..
botol 3oz tu pulak,akan jadi botol no. 1 untuk Asyraf minum kt umah nek zai nanti..
memang aku saje bagi EBM fresh untuk awal pagi..
dan botol tu tak perlu sejukkan dalam fridge..
harap maklum..susu ibu yang diperah tahan selama 4 jam dalam suhu bilik..









setiap hari banyak nilah yang aku bekalkan pada Asyraf..
botol yang ade puting tu EBM beku yang dah dicairkan dari malamnya..
perlu diminum dalam masa 24 jam..sebab tu jadi botol no. 2..
botol² lain tu susu fresh yang aku pam di ofis or kt rumah..

biasanya habis semua 6 x 3oz yang aku bekalkan tu..
kadang² kalau hari hujan, Asyraf tido lama adalah balance sebotol..
macam tu lah selalunye..

ready to umah nek zai..
kenapa aku letak dalam bekas percuma biskut ni..hhehhe..
kenapa tak letak dalam cooler beg?
jawapan nya umah nek zai ngan umah aku selang 2 bijik umah je..
sampai je umah nek zai, terus transfer dalam peti sejuk dia..
memang nek zai suruh letak dalam peti sejuk je..
letak dengan bekas² biskut tu sekali..

peti sejuk nek zai adalah bersih dan kosong sebab dia memang tak masak..
tak sempat nak masak pun katenya..huhu..
bagus bagus..kuikuikui...
kalau ada barang pun cuma buah buahan je..

kt bawah ni pulak, pemilik susu² di atas..hehhe..
yang ni tak payah transfer masuk peti sejuk..kuikuikui..
sekian entry panjang x lebar hari ni..
macam tak biasa pulak baca aku merapu panjang lebar gini..
kuikuikui..
mekasih sudi bace yer..:)

Tuesday, March 27, 2012

sorry Asyraf..mummy tak sengaja...

Sabtu lepas..
dah siap mandikan Asyraf tu, aku nak potong kuku dia..
memang bersilat la kalau nak potong kuku dak notty ni..
kalau kuat aku tarik tangan, kuat lagi dia tarik..
kalau dah genggam, tak bukak² dah tangan tu..
en asben pun tolong tarik perhatian Asyraf ni..

dah siap belah kanan..
nak sambung belah kiri pulak..
baru ketip ibu jari, tetiba huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
tergezut kitorang laki bini..
rupenya aku TER ketip daging kt depan kuku dia tu..
huhu..
sebenarnya teramatlah sikit je kena, tapi darah yang keluar macam kena pisau..
adoyai..kelam kabut en asben amik minyak gamat suruh aku letak kt tempat luka tu..
darah Asyraf pulak macam cair taknak stop..
lama jugak aku dok tekap darah tu dgn kain lampin..

kesian Asyraf nangis tersedu sedu sampai mengalir air mata kiri kanan..
padahal selama ni kalau nangis nak susu, tak pernah keluar air mate pun..
sedih pulak aku tengok..:(
























tengok kain lampin yang aku guna tu..
habis tak boleh pakai dah..
bila darah dah stop, terus pakai kan sarung tangan..
teruslah tak jadi nak sambung ketip kuku² yg lain..
maka panjang lah ia sampai ke hari ni..
huhu..

sebenarnya aku memang takut giler nak ketip kuku Asyraf ni..
masa kat kampung dulu, ma aku yang tolong ketip kan..
bila dah kat KL ni, terpaksalah buat semua sendiri kan..
nek zai pulak dah bagitau awal² yang dia memang tak potong kuku Asyraf..
so, nak taknak aku lah yang kena potong sendiri kan..
nak suruh en asben? nan adooooo..huhu..
























kesian Asyraf..
tido dalam kesedihan..
lain kali kena extra careful bila nk ketip kuku..
maybe ketip time dia tido kot..
Asyraf pun jangan notty² yer..
nanti mummy terketip isi kuku yang lain pulak..ehh..
hehe..

sekian, 
entry pagi hari ni..
tenkiu sudi bace..:)

Monday, March 26, 2012

ubat monday blues...:)

layan jelah ekk..
gambar anak bujang aku ni..
makin besar makin banyak akal dia..

minum susu pun kuat..
dulu aku bekalkan EBM 2.5oz x 6 botol..
cukup sampai aku ambik dia dalam pukul 6 camtu..
kadang² ada balance sebotol..

sekarang ni dah tak cukup dah..
nek zai kate dah kena tambah..
so, aku upkan jadik 3oz x 6 botol..
maknenya aku kena bertambah gigih lagi mengepam..
huhu..
ini budak kuat minum susu..
sebab tu dia demokkkk...huhu..
muka tak berapa rela kena bedung..
saje bungkus dia macam tu..
kalau siang hari jangan harap boleh bedung proper..
selagi tak keluar tangan tu, selagi tulah berusaha nak keluarkan jugak..

tido malam pun sama..
selagi tak betul2 lena, jangan harap boleh bedung dia..
mummy kena bersilat dulu, baru boleh bedung..
alahai Asyraf oiiii.. 
muka happy sebab tak kena bedung..hehhe..
owhh..pada yang konpius saya boboi bukan gegurl..
mummy saya ingat saya gegurl masa scan dulu..
sebab tu tilam saya kartun Hello Kitty..hahha..

sekian entry monday blues hari ni..
time kasih sudi bace..:)

Tuesday, March 20, 2012

breastfeeding..go mummy go...

disclaimer:
haaa siap ada disclaimer bagai ni..semua entry aku di bawah label Breastfeeding aku tulis untuk catatan dan kenangan di masa hadapan yer..takde niat untuk menunjuk nunjuk apa lagi untuk meriak..aku pun ada masalah sendiri dalam meneruskan perjalanan penyusuan susu ibu..harap maklum..peace..:)

macam yang aku cerita sebelum ni, Asyraf memang dah minum FM diusia 3 hari lahir..
tapi dalam pada tu aku try jugak bagi Asyraf hisap B dengan bantuan nipple shield tu..
setiap 2 jam memang aku kejut dia suruh hisap B..
sebab aku takut Asyraf kena kuning..
memang lah kalau ditakdirkan nak kena kuning tu akan kena jugak..
tapi aku ikhtiar jugak sebab masa tu en asben kan dah balik KL..
kereta abah pulak masuk workshop..

tak dapat aku bayangkan kalau lah Asyraf kene kuning, aku kena pergi balik klinik or hospital nak naik ape..
sapa nak bawak kan..takkan nak naik teksi pulak..
masa ni aku selalu bisik kt Asyraf..
suruh dia hisap susu banyak²..
dia pun macam paham je kepayahan yang bakal terjadi kalau dia kena kuning..huhu..
Alhamdulillah syukur sangat2 Asyraf bebas jaundice..

lepas dia hisap, aku sambung pum pulak..
memula memang pum angin jelah..
lama lama tu baru lah keluar setitik setitik..
dapat lah banyak ni..
cukup lah untuk perut baby kan..

Alhamdulillah..
colostrum ni..kuning pekat lagi..
masa ni Asyraf umur 3 hari baru susu keluar..

masa ni Asyraf sebulan aku pump dapat banyak ni..
tapi jangan ingat senang senang tau aku nak dapat banyak ni..
struggle aku pump guna pump manual..
lenguh tangan kiri kanan..
lenguh tengkuk jangan cakap lah..
nak dekat sejam aku pump..
tapi Alhamdulillah ade rezeki Asyraf..:)






















kalau ikutkan tarikh kat gambar tu masa ni Asyraf dah sebulan lebih kot..
ada lah time time yang aku skip pumping or ngelat nak pump tu..
bila aku pump dapat la banyak ni..
masa ni rasa macam nak lompat bintang 8 kali..
tapi aku kan tengah pantang..
kang tumpah darah sapa yang susah...aku jugak..huhu..

harap rezeki susu ibu untuk Asyraf melimpah ruah..
aku pun kena struggle mengepam sebab Asyraf sekarang memang dah tak pandai langsung direct breastfeed..
so, terpaksa lah pam pastu masuk peti ais..
bile nak guna, suamkan susu tu baru bagi..
agak leceh sikit berbanding korang yang boleh direct breastfeed kan..
tapi takpe..caiyok caiyokk..
go mummy go...
nak jadik super mummy macam Sue jugak lah..
insyaAllah boleh...:)

dengan ini aku nak isytiharkan aku sekarang Exclusive Pumping Mother..
walaupun tak se exclusive mane..haha..

Monday, March 19, 2012

siapa yang cipta nipple shield ni ekk?

ibu ibu semua..
pernah kena bengkak susu?
macam mana rase?
huhu..

aku?
pernah kena..
dan sampai bila bila pun rasenya aku ingat betapa sakit peritnya bengkak susu..
tapi dalam sakit sakit tu aku syukur..
sebab kalau sampai kena bengkak susu, maknenya aku ada susu lah kan..
cume nya aku konpius macam mana nak keluarkan susu tu dr B..

aku ada masalah inverted nipple..
sebab tu Asyraf tak boleh nk latch betul betul..
puas aku pump..tapi tak keluar susu langsung pun..
sakit sampai tak boleh nak baring langsung..
rasa macam ada batu besar dan berat dok tergantung kat situ..
sakitnya Tuhan je yang tau..

macam macam cara aku buat nk kurangkan sakit..
tuam ngan tuala panas lah..
guna sikat lah..
tapi still tak jalan..
sakit sampai mengalir air mata ni..

Asyraf pulak, bila lapar je, ma aku sumbat FM..
aku memang dah tak ambik tau pasal Asyraf dah..
stress giler..
masa tu dah tak boleh langsung sentuh B..
macam nak meletup...huhu..

tetiba aku teringat time beli barang baby kat JJ dulu..
rasenya aku ada beli nipple shield atau puting tiruan tu..
aku pun selongkar dalam box barang Asyraf, pastu rendam nipple shield dalam air panas jap,
then terus try guna..
memula memang sakit giler..yelah kan..B memang tengah bengkak..
nk usik pun sakit..
tapi kuatkan semangat try bagi jugak..
susah payah barulah Asyraf dapat hisap..

lps tu barulah aku try pump..
aku kan pakai pump manual..
sampai naik lenguh tangan, tapi yang keluar nya setitik setiktik je..
melekat lekat kt corong pump tu..
susu yang melekat kt corong tulah aku sua kt mulut Asyraf..hahha..
pengalaman sungguh..

ma aku kata..
puting aku tersumbat..
sebab tu susu taknak keluar walaupun aku dah pump..
sebab tu kena baby jugak yang suck..
tapi sebab aku punya masalah inverted nipple, so aku kena guna bantuan nipple shield..













aku memang nak berterima kasih sangat sangat pada sape yang cipta benda alah ni..
bidan yang urut aku pun cakap pandai betul sapa yang reka puting tiruan ni..haha..
kengkawan yang tengah pregnant, kalau boleh beli je nipple shield ni..
standby siap siap..
ada banyak brand..yang murah ada..yang mahal pun ada..
manalah tau kot kot berguna kan..
contoh kes macam aku ni..baby tak boleh nak hisap puting..
tapi kalau baby korang lahir lahir je terus pandai hisap puting, Alhamdulillah..:)

so, Asyraf sekarang still susu badan lagi ke dah minum FM sepenuhnya?
tunggu nanti aku sambung lagi ekk..
entry ni dah panjang dah ni..
aku pun pening nak baca balik..hehe..

Friday, March 16, 2012

breastfeeding..ape cerita?

sebenarnya aku macam segan nak cerita pasal breastfeeding ni..
tu pasal aku tak pernah cerita kat dalam blog..
tapi bila pikir pikir balik, apa salahnya kan..
boleh share pengalaman dengan kengkawan yang sama nasib macam aku ni..
huhu..

memang aku masa pregnant pun memang dah berazam kalau boleh nak fully breastfeeding..
memang tu hajat aku..
maka untuk memenuhi hajat tu, aku dah standby segala gadjet gadjet utk merealisasikan hajat aku tu..
tapi gadjet aku murah murah punya je..
pum pun aku beli yang manual je..
aku pakai Medela Harmoni..

bila Asyraf lahir, aku memang sedaya upaya nk bagi susu badan pada dia..
susah payah nak susukan dia time tu..
dengan susu takde lagi masa tu..
masa kat hospital, bila Asyraf nangis aku try sumbat B dalam mulut dia..
tp dia memang tak pandai nk hisap..
jenuh aku siap panggil nurse tolong ajarkan..

tapi sedihnya takde walaupun setitik susu yang keluar..
tp yang ajaibnya Asyraf tak menangis pun lepas tu..
lagi ajaib nya bila nurse cek kuning, mesti nurse kata..
ok puan, anak puan ok..takde kuning..teruskan penyusuan susu ibu yer puan..
walhal setitik susu pun belum masuk dalam mulut Asyraf..
konpius aku..

bayangkan ehh..
2 hari kat hospital, Asyraf tak menangis kelaparan pun walaupun belum ade setitik susu lagi masuk dalam perut dia..tp dalam waktu yang sama aku suakan jugak B pada Asyraf..nk suruh stimulate susu..
mula mula memang hampa..pastu pikir aku ni takde susu ke..dah kena bagi susu tepung ke..

sampai lah dah balik umah..
Asyraf dah start mengamuk..
ma aku kata Asyraf dah lapar sangat dh tu..
bila dah bincang habis habisan, aku pasrah bagi susu formula pada Asyraf..
yelah kan..anak dah menangis sampai takde suara, takkan aku nak tengok je..
aku pun suruh en asben pergi beli susu Anmum..

sedih giler masa tu..siap mintak maaf dengan Asyraf masa mula mula nak suap FM dalam mulut dia..
masa ni paham lah aku kalau ada ibu ibu kt luar tu yang terpaksa bagi FM pada anak diorang..
masing masing ada masalah sendiri..masang masing ada sebab sendiri..
contoh nya macam aku..
memang hajat aku nak fully breastfeeding..tapi apekan daya..

citer pasal breastfeeding aku tak terhenti setakat ni jer..
ada lagi..tapi aku stop kt sini dulu..
tunggu aku cerita pasal nipple shield atau puting tiruan yang sangat membantu aku dalam penyusuan susu ibu..
















ni lah nipple shield yang aku guna..
ada sebab kenapa aku kena guna benda alah ni..:)

Thursday, March 15, 2012

bersyukur seadanya..:)

hari pertama hantar umah pengasuh..
balik balik je terus aku bogelkan Asyraf..
tau kenapa?
aku dok risau kot kot ada kesan lebam ke apa ke..
dok membelek segenap inci badan Asyraf..
Alhamdulillah takde kesan lebam ape lagi calar..

tapi aku tersedar Astagfirullah..
apa yang aku buat ni..
patutnya aku bersyukur ada orang nak jaga Asyraf..
ambik Asyraf dengan keadaan dia tengah tido nyenyak..
nek zai kata Asyraf baru lepas mandi, minum susu and then tido..
wangi semerbak anak aku dengan bau minyak yuyi..
Allah..sedapnya bau..
aku pasti merindui bau tu suatu hari nanti..:)

dah 4 hari hantar umah nek zai..
hati semakin rela dan redha..
berserah kepada Tuhan..
kita dah usaha..
semoga Allah melindungi Mohamad Hanif Asyraf dari perkara perkara yang tak diingini..
amin ya rabbal alamin..:)

Tuesday, March 13, 2012

check up 2 bulan...

Entry tanpa gambar di petang hari..

pagi tadi pergi check up Asyraf..
dah 2 bulan kan..so, kena lah cucuk kat peha drumstick dia tu..
menangis sakan..suara dia saja kat klinik tadi..huhu..
sedih pulak aku dengar..

berat dah naik 5.6kg..huhu..semangat giler..
panjang pulak 61cm dah..
haihhh..boleh cramp tangan mummy dia ni..
takpe..agak agak dah tak larat, kita pass la pada abah dia kan..
kata abah gagah perkasa..haha..

oooo..semalam kan 1st day hantar rumah pengasuh..
time ambik Asyraf semalam dia tengah tido..
Alhamdulillah Nek Zai kata Asyraf baik..
nangis nak susu je..
dah susu, tido balik..senang hati bila dengar macam tu..

tapi semalam Asyraf macam merajuk pun yer jugak..
time aku bagi susu tu, dia nangis ala ala hek hek hek..
tapi tak keluar air mata pun..
abah kata Asyraf tau kita hantar dia kat orang lain lah tu..
sedih je tengok muka dia semalam..:(

Asyraf, mummy abah kena kerja..
sbb tu kena tinggal Asyraf sekejap..
Asyraf jangan nakal nakal tau..
jangan nangis tak tentu hala..
bak kata Acik Siti, nangis bila perlu je..
mummy abah sayang Asyraf...:)

sekian, coretan merapu di petang hari.

Monday, March 12, 2012

bila cuti pantang dah habis...

Assalamualaikum..
Ya Allah..rasenya ni paling lama aku tak update blog..
sebulan lebih langsung tak bukak blog sendiri..
ape lagi nak bukak blog orang lain..

kengkawan yang pregnant dah ada yang bersalin dah..
tahniah yer dan selamat bermata panda..hehe..
pada yang menunggu hari tu, selamat menunggu hari..
layan je setiap saat anda pregnant..
percayalah, anda akan merinduinya..:)

pada yang dah habis pantang dan perlu kembali bekerja, selamat bekerja..
jangan lah ada sendu di hati saat menghantar anak kepada babysitter yer..
tak elok untuk kesihatan mahupun production susu..
percayalah..nak dapatkan 2oz pun payah...

saat Asyraf bertukar tangan dengan nenek Zai, terus luluh hati seorang mummy yang perlu kembali bekerja hari ni..huwaaaaaaaa...:(

untuk mengembalikan mood untuk bekerja, mari tatap wajah anak bujang ku..

































hahhh..hamik ko..sebesar besar gambar aku letak..
anak bujang aku dah 2 bulan dah..
tapi ramai ingat Asyraf dah 4 bulan..hehe..

oklah..
tu je dulu..
ni tengah berkira kira nak call nenek Zai tu ke tak payah call..
saje nak tanya Asyraf okey ke tak..
nangis ke tak..
senang tak tido..sebab dia biasa tido kena tepuk tepuk bontot baru lah nak pejam mate..
aduhaiii..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute