Pages - Menu

Blogroll

Friday, October 16, 2015

Tunggangan yang tertangguh

Assalamualaikum..

Gitu ko tajuk hari ni..
Tertangguh sebab DBKL punya pasal lah ni..hahah
Kisahnya cuti Awal Muharram kelmarin, dah boring setengah hari kat umah, asben ajak keluar jalan2 petang tu..
Saje je bawak anak2 keluar amik angin petang..

So, siap2 semua dalam kereta baru tanya kita nak pergi mana ni? Hahha boleh gitu? Serious memang tak tau nak pergi mana..last2 asben bawak pergi Tasik Titiwangsa..pusing2 tengok orang ramai kat tempat kuda tu..asben pun parking kat tepi jalan tu..banyak lah kereta lain parking tepi jalan gitu which is tak boleh sebenarnya..hahah

So masuk terus beli tiket naik kereta kuda..nak suruh Asyraf nak kuda, awal2 dia dah jerit taknak naik horse..huhu


Tiket naik kereta kuda..murah je rupenya..selama ni ingatkan mahal..
Dewasa - rm1
Kanak2 - rm0.50
Dahlia free..

Dah happy la ni..anak2 happy mami pun dah happy..Asyraf dah bising2 cakap nak naik horse..ulang banyak kali nak naik horse..masa tengah tunggu turn tu, tetiba dengar staf situ jerit panggil sapa ada parking kereta kat luar tu, DBKL ada tu..nak saman kereta..huhu
Pastu asben keluar konon nak pergi ubah parking..sesambil tu mami sempat la snap gambar sikit..


Saje amik gambar ni..


Ni sebelum asben keluar ubah parking..anak2 tak heran pun abah panggil nama masing2..mami je maintain pandang camera..adehhhh

Tup2 asben call kata parking takde..kalau ada pun jauh kemain dia nak jalan kaki..last2 decided tak jadik nak naik horse..lagipun tiket tak expired..bile2 pun boleh naik..maka kecewalah mami..ehhh...
Asyraf pun keciwa..dia kata mami tak naik horse ke? Huhu

Dah keciwa, asben ajak pergi makan jelah..ubat hati yang lara..
So, pergi Kampung Baru cari kedai makan..tersinggah kat Laman Aiman tu..


Asben makan apa ntah namanya tu..shawarma ke ape ntah..ala, rasa macam kebab je..mami order kerang bakar je sebab perut kenyang lagi..anak2 makan fries je..sebab sebelum keluar rumah tu baru je lepas makan..

Maghrib dah sampai umah..tulah cerita masa cuti Awal Muharam hari tu..tunggangan yang tertangguh..kena tunaikan jugak janji dengan Asyraf tu..tengoklah bila2 free kita singgah Tasik Titiwangsa lagi..InsyaAllah..

Oklah..sekian sudi singgah baca yer..jumpe lagi..bye..


Wednesday, October 14, 2015

Tugu Negara

Assalamualaikum..
Cerita hari Ahad lepas ni..saje keluar jalan2 sebab dah boring duduk rumah..dah la hari Sabtu seharian tak keluar rumah sebab asben pergi memancing..mati kutu dibuatnya..
Anak2 pun buat perangai sebab bosan..mami okey je duduk terperuk kat umah..mami gooddd girl..ehemmm

So, marilah kita siap..mandikan bebudak tu..siapkan diaper beg..zassss
Kita pergi Nu Sentral je sebab tak pernah pergi..kesiannnn..heheh
Pergi makan je pun..


Gambar anak bujang takde sebab dia sibuk nak jadik photographer..dah boleh harap dah skrg..

Dah settle makan, jom balik..senang je kan jadik kitorang..hoho..yang sebenarnya dah tak tau nak pergi mana..tu yang on the way balik terkeluar cadangan nak pergi Tugu Negara tu..tempat jatuh lagi dikenang, apa lagi tempat mami abah cintan cintun dulu..iyer, dulu2 selalu lah datang sini..patriotik sangat dulu..hahha

Tugu Negara ni dekat je dengan Taman Tasik Perdana dekat Jalan Parlimen tu..alah, Waze kan ada..senang sangat kalau nak datang..tapi kalau korang datang bawak anak2 yang macam Asyraf Dahlia ni, mintak lebih alert dengan diorang..sebab sekeliling Tugu Negara ni ada kolam..dan kolam tu tak berpagar yer..kita sebagai parent memang kena perhati lebih sikit..agak bahaya kalau yang jenis jalan menonong tu..huhu..

Masa sampai tu, dah tengahari..pelancong pun ramai..ada 3 4 bas kot..


Aisehhh tak nampak pulak orang kat atas tu..ni tourist guide Taiwan offer nak ambikkan gambar kitorang berempat..kesian kan..dah kena beli monopod ni..senang sikit..nak beli Go Pro bagai, pitis takdop..huhu


Gambar banyak, so kena collage kan dia..


Lagi lagi lagi..sakan bergambar mengalahkan pelancong datang dari jauh..heheh


Mami anak dua..Asyraf macam biasa..ikut mood dia nak pandang camera ke tak..


Semangat Asyraf buat peace..ni budak tak boleh lepas tangan ni..asyiklah nak menghala ke kolam air..rasa macam perlu je mami beli harness macam Lara Alana pakai tu..hihi

Oklah..dah puas tengok Tugu Negara, tengok pelancong..anak2 dengan mak pak pun dah berpeluh sakan..jom lah kita balik..nanti kita pergi lagi ok..
Sekian..terima kasih sudi datang singgah..jumpe lagi..bye..


Thursday, October 8, 2015

Cheese Nan di RSMY, Danau Kota - sedap ke?

Assalamualaikum..

Hari tu ntah hari apa tak ingat lah pulak..lepas asben balik kerja, dia ajak makan malam kat luar..gumbira lah hati tak terkata..hehehe
Bukan apa..asben kerja memang jarang sangat dapat balik awal..selalu kena OT..dan selalunya aku dinner sorang2 makan je apa yang ada kat dapur tu..biskut, roti tak pun maggi..bebudak berdua tu memang dah makan malam kat umah pengasuh..dah mami amik pun dah pukul 8malam...huhu

So, saje la nak try makan cheese nan yang korang dok heboh2 sangat tu kan..terbakor jugak hati ahkak ni bila baca korang makan sana sedap lah..cheese meleleh2 la..apa lah..padahal dekat je pun dengan rumah yang cawangan Danau Kota tu..
Tak boleh jadik nih..moh ler kite bang oiii..


Model air..senang pulak pakai cup macam ni..air tak habis boleh take away sambung minum dalam kereta..kan?

Sampai lah menu yang ditunggu2 tu..


Tak kembung pun macam yang selalu tengok dalam gambar tu..ahkak keciwa..ok takpe..kita try rasa dia pulak..hurmm boleh la boleh la..


Gigih ok! Punya nak bagi nampak ke cheese an dia tuh..heheh


Order sekali ayam tandoori..Allah..tak tau nak kata apa..sedap lagi mamak2 biasa kat Ong Tai Kim, Gombak tu hah! Tapi tak tau la..ini selera aku..taste aku kata takdelah sedap benor..biasa2 je..
Tapi sebab seketul gitu rm10, habis jugak lah kitorang belasah..tak baik membazir..amalan syaitonnnn..
Ohh yer sebelum terlupa..kitorang mintak kuah dal dengan sambal..kena charge okeh! Huk alohhhh

Ok tu je lah pengalaman makan di RSMY Cheese Nan..tak pergi dah kot lepas ni..baik makan pizza je..ehh?? Aku bukan apa..kalau food sedap, bayar mahal sikit takpe..janji berbaloi..

Oklah..mekasih sudi singgah baca yer..jumpa lagi..bye


Gaun Maxi Muslimah by ZALORA

Assalamualaikum semua...

Sekarang ni kalau korang perasan, fesyen untuk muslimah dah semakin menarik kan?

Wanita yang bertudung masih boleh tampil bergaya dengan gaya yang sopan 
dan masih memenuhi ciri ciri islamik..

Kat mana nak dapat koleksi fesyen untuk muslimah ni?

Senang..beli online dengan ZALORA je..banyak sangat koleksi pakaian muslimah sampai korang pun boleh rambang mata nak pilih..

Rekaan pakaian dari ZALORA bukan sahaja sesuai dipakai oleh wanita untuk menghadiri majlis-majlis istimewa, ia juga sesuai digayakan sebagai pakaian kasual di hujung minggu. Ternyata, koleksi gaun maxi Muslimah merupakan jenis pakaian yang amat versatile dan praktikal. 


Jom tengok contoh fesyen gaun maxi Muslimah yang boleh korang temui di pasaran;



Flared Maxi Dress
Gaun maxi jenis ini mempunyai potongan skirts kembang pada bahagian bawah dan sesuai digayakan untuk mereka yang ingin kelihatan seperti seorang puteri. Ia sesuai untuk digayakan oleh wanita yang bertubuh langsing dan tinggi.


 

Wrap Maxi Dress
Ini pula rekaan maxi dress yang paling trending buat masa kini. Potongan wrap pada gaun dan disertakan dengan pemakaian tali pinggang menjadikan si pemakai kelihatan lebih langsing.



Lace Maxi Dress
Pilihan ketiga pula adalah lace maxi dress yang mempunyai rekaan lace sebagai perincian utama. 
Rekaan lace ini menjadikan si pemakai tampak elegan dan lebih feminine.



Kaftan Maxi Dress


Dan fesyen gaun maxi yang seterusnya adalah kaftan maxi dress yang direka dengan potongan loose dan rekaan gaun ini sesuai untuk digayakan oleh mereka yang bertubuh gempal. 

haa..tu baru sikittt je tu contoh fesyen gaun maxi Muslimah..
banyak lagi yang korang boleh tengok² cuci mata dekat ZALORA..beli online je sekarang ni..
senang tak payah nak bersesak sesak, nak bersiap bawak anak segala..
klik², seat back dan tunggu parcel sampai..
apa tunggu lagi korang?
Jom shopping di ZALORA.com.my

:)


Sunday, October 4, 2015

Sri Pena (NSTP) - Last Day

Assalamualaikum..

Ok2..make it short..hari ni dah last day kitorg dekat Sri Pena..
Pepagi bangun breakfast macam biasa..
Pastu terjun kolam lagi untuk kali terakhir..pukul 11 terus siap2 nak checkout..



Lepas checkout, kitorang singgah Upside Down Art Gallery kejap..atau nama lain Rumah Terbalik dekat je dengan Sri Pena ni..
Harga tiket macam kat bawah ni:-
Dewasa - rm15
Kanak2 - rm10
Warga emas - rm10

Dah masuk dalam silalah posing sampai lebam..kat sini kena pandai posing baru dapat gambar menarik..
Tapi takpe, jangan risau..ada staff kat sana sentiasa ada untuk tolong bagi penerangan pada yg blur mcm mana nak posing? Macam kitorang la mula2 masuk tu blur ape hal semua props terbalik? Hihih


Terapung tu..Korang ada? Hahah


Gambar asben pulak..tu pun lepas berapa kali snap..boleh laaa..


Ni tak berapa jadik sebenarnya..tapi nak tempek jugak sbb anak bujang sangat memberi kerjasama hari tu..hihi


Anak dara ni dari awal memang dah aim basikal ni..sibuk dia nak naik..orang lain posing pun dia sibuk jugak nk posing sama..

Banyak lagi gambar sebenarnya tapi malas nak edit..hihi

Lepas dah puas amik gambar kat dalam tu, mak mertua teringin nak makan lagi cendol bakar semalam tu..hihi..jom layannn...ok jugak tu..panas2 tekak pun haus mari sejukkan dengan cendol..uuuuuuu


Nyumm nyummm..nyamannn

Lepas tu kitorang terus gerak balik Gombak semula..bye bye Port Dickson..next time boleh datang lagi..
Oklah..tamat sudah entry cuti cuti Malaysia di Port Dickson..
Mekasih sudi singgah baca yer..
Jumpe lagi..bye

Sri Pena (NSTP) Port Dickson - Day 2

Assalamualaikum..

30/9/2015 - Rabu
Sambung lagi hari kedua cuti2 Malaysia..huhu
Mulakan hari kedua dengan sarapan nasik lemak dulu..
Pastu asben layan anak bujang dia mandi..pagi2 dah kena terjun pool..
Asyraf punya kerja..sibuk dia berzikir nak mandi kolam..haishhh jenuhhh

Dalam pukul 11 pagi siap2 pergi Teluk Kemang..siap naik kereta padahal kalau keluar je dari pagar belakang Sri Pena tu terus nampak Teluk Kemang..hihi


Nampak tak jerebu teruk tu..huhu
Sekejap je kitorang kat sini..saja jejak kaki..tak pernah sampai hoiii..sedehhh


Budak berdua tu dapat la mainan sorang seketul..
Mami sempat beli fridge magnet dengan bakul bulat kecik tempat simpan alat make up tu..tapi idoklah simpan make up pun..letak bedak2 dgn minyak budak2 tu la..hihi
Jadiklah seketul rm15..bolehlah buat kenang kenangan dari Teluk Kemang..

Pastu terus gerak pergi cari kedai makan tengahari pulak..
Mak mertua nak makan cendol bakar. Jom singgah..


Cendol Bakar cawangan Port Dickson


Cendol pulut durian dengan rojak mee..
Haishhh teringin nak makan lagi..


Ehhh tertayang 2 kali pulak cendol pulut durian nih..maafkan saya..hihi

Dah kenyang perut untuk tengahari tu, balik apartment semula..perut kenyang mata pun kuyu..mau tidurrr..


Asben layan anak2 dia main playground dkt depan apartment..


Main sekejap je sebab jerebu teruk kat PD..dua2 taknak masuk umah..mengamuk Dahlia abah dia dukung masuk umah..hihi
Sampai umah, buat susu sorang sebotol dalam sekejapan terus tumbang..tau pun penat..ingatkan tak tau penat budak berdua tu..
Bangun tido terjum kolam lagi untuk kesekian kalinya..mandi sampai lebam..pastu ramai2 terjah Teluk Kemang ikut pintu belakang Sri Pena tu..saje layan angin pantai..tengok orang pancing ketam..dah boring jom balik apartment sambung terjun kolam lagi..

Lepas maghrib, kitorang keluar cari makan malam pulak..singgah kedai Maggi Ketam pulak..



Tapi adik ipar aku sorang je order maggi ketam..sepinggan gitu rm18..oklah..


Nasi Goreng Ladna ni ofcoz mami punya..seharian tak makan nasik..lapor weiii..dah la ada budak kecik tu kerja melekap je dengan mami..huhu
Fries tu utk bebudak kunyah2..


Chicken chop..tak kick sangat sebab isi tebal betul..biras yang order ni..kongsi dengan mertua pun tak habis..


Asben punya lamb chop..boleh la..sos dia sedap asben cakap..

Dah siap makan ingat nak jalan2 pantai tapi gelap pulak..tak sesuai bawak budak2..orang cintan cintun suka la macam gitu..kitorang bawak anak kecik macam bahaya pulak gelap gitu..

Last2 balik apartment..tido lagi baik..badan pun dah penat...mak mertua kata next time datang dia nak bawak cangkul ke apa ke..so that dia boleh buat kerja keluarkan peluh..hehhe..orang bawak bercuti suruh rilek tapi kerja jugak yang dipikirkan..hihi

Oklah..sekian untuk day 2..hadoiii baru pergi Port Dickson aku buat entry by day..kalau pergi Korea gamaknya jadik sinetron kot..heheh
Maafkan saya..btw, mekasih sudi singgah baca yer..jumpe lagi..bye

Thursday, October 1, 2015

Sri Pena (NSTP) Port Dickson - Day 1

Assalamualaikum..
Hai selamat pagi semua..
Aku bersiaran dari Port Dickson ni..
Cuti cuti Malaysia bawak anak2 jalan2..

Plan asal ambik cuti seminggu nak pergi Kelantan..adik ipar kerja kat sana..
Konon nak pergi dengan papa mama mertua la..
Asben pun tak pernah sampai lagi Kelantan..
Tapi atas sebab2 tertentu, tak jadi pulak..

So, plan tukar nak ke Cameron Highlands pulak..alang2 dah ambik cuti kan..tapi papa mertua kata musim hujan ni jalan licin..bahaya katanya..hurmmm
Tup2 adik ipar yang kerja dengan Media Prima kata jom la kita pergi Port Dickson..Stay dekat Sri Pena (NSTP) Trainining Centre..dapat guna rate staff satu malam baru RM53..apa lagi..jom la kita packing baju ubat hati yang lara sebab tak dapat pergi Cameron..heheh

Selasa (29/9/2015)
Pukul 2.30 petang baru bertolak ke PD..
Bawak rileks je sambil layan jerebu..ye tau jerebu kat PD bacaan IPU boleh tahan tinggi..tapi sebab memang tak banyak pun aktiviti luar dalam plan so, jalan terus..
Sampai PD dalam pukul 4 petang kot..


Sri Pena Private Resident, Port Dickson..


Dari pandangan luar..kat dalam baru jumpe apartment..ada 20 buah private apartment rasenya..

Dah dapat kunci, jom kita masuk..


Sri Pena 2..heheh..model tetap mami tu sengih je dapat berjalan..


Sempat ambik gambar bilik ni je..satu rumah ada 2 bilik..bilik satu lagi katil bujang 2 bijik jugak tapi ada lagi katil yang boleh tarik keluar tu kat bawah..maknenya ada 4 katil la..


Model tetap nombor 2 mami..makan je kerja nya..tapi kecik macam tu jugak..huhu

Pendekkan cerita, rehat sekejap terus terjun pool la..pool pulak depan mata je..bukak sliding door boleh terus terjun lompat masuk pool..hehhe
Ehh takdelah..gambaran je tu..kitorang dapat apartment bawah..senang la sikit..


Suka Asyraf mandi..dia kata nak mandi berdiri sebab pool kanak2 tu cetek je..paras pinggang dia..ajak mandi kolam dewasa mengamuk taknak..hihi
Dah puas mandi, jom naik..ready untuk dinner pulak..pasal makan rasenya tak risau sangat..kedai makan banyak area Port Dickson ni..Google pilih je kedai mana nak pergi..


Kedai pilihan..dengarnya popular..Jalan2 Cari Makan TV3 pun dah pernah sampai kedai ni..jomlah kita cuba pulak..


Mak mertua nak makan ni..
Kitorang order siakap tiga rasa, tomyam campur, sayur campur dengan telur dadar..
Tak tau nak bagi berapa bintang..
Siakap tiga rasa tu takde rasa langsung..tawar je..rencah pun sikit betul..tak padan dengan harga sekor tu RM70 tu..
Tomyam tak kick langsung..elok lagi makan kedai tomyam kat Gombak sana tu haa..
Sayur tu biasa jelah rasanya..
Tapi memang sentap la kan siakap yang tak berapa ada rasa tu rm70..haishhh..
Kalau betul2 sedap tak kisah sangat pun..ini haishhhh...so, NOT RECOMMENDED.

Dah kenyang, jomlah kita balik apartment..penat dah mandi pool tadi..nak tidoooo..hehhe
Maka tamat la Day 1 yer..nanti sambung lagi..
Tenkiu pada yang sudi singgah..jumpa lagi..bye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute