Pages - Menu

Blogroll

Tuesday, February 24, 2015

Hanis Dahlia 9 bulan

Assalamualaikum..

Dah lewat seminggu sebenarnya ni tapi takpe..
mami is gigih lagi dikkk oiii...
gigih nak flashback semula..hadoiiii

pakai cheongsam masuk masjid..mampu??
hihi..
ni masa akad nikah cousin asben last week..
baju kurung yang muat nan hadooo..
so, mami pakaikan je ape yang ade..jadiklahh..
janji pakai baju..ye dak?

berat terkini 9 bulan tak tau berapa kilo dah..
tunggu 10 bulan nanti ade checkup baru tau..

dah pandai ape ekk..
lebih kurang je macam anak² sebaya dia ni..
suka mangajuk perbuatan orang..
orang tepuk amai amai, dia pun tepuk..
orang nyanyi cak cekur, dia pun tiru buat gaya cak cekur..
orang kata bye bye, laju² bye bye..

merangkak memang dah laju..
sekarang sibuk nak berdiri..
kalau dapat berdiri kat kabinet tv, bukan main suka..
pastu nanti, dah penat berdiri mulalah menangis mintak simpati suruh orang ambik..

ohh yer..sekarang makan bubur still lagi kena blender..
sebab gigi belum tumbuh..hahah
tapi takde lah blend halus macam dulu dah..
sekali tekan je suis shake n take tu..
oklah..tak kasar dan tak halus sangat bubur dia..
dan ini budak adalah kuat makan..
kalau nampak mami bawak mangkuk bubur tu, laju² datang merangkak nak makan..

satu lagi,
sekarang ni dah pandai taknak dengan pengasuh..
kalau pagi² nak pass dkt pengasuh, beria iye pusing badan taknak pergi..
ohhmaiiii...risau mami cik bunga oiii...

oklah..dah panjang dah ni..huhu
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Thursday, February 19, 2015

Mandi pool jadian vol II

Assalamualaikum..

Kali ke 2 mandi pool jadian ni..
1st time dulu, masa Asyraf kecik lagi..

hahahhaha..kecik lagi dia masa nih..
ototototooto..omeiii sangat...opsss, maafkan saya yer..
mengimbau kenangan sungguh..
dulu main sorang² je..takde geng menyepah lagi..hukhukhuk..

haaa ni dia geng menyepah mainan dah datang..
sekarang ni dah jadik geng conquer TV..
2 2 melekat depan tv..
yang kecik tu pun tak padan belum pandai balance badan, sibuk nak berdiri..
macam kan terer sangat..jatuh berdebuk tau pun nanges suruh orang angkat..grrrrr..
sabo jelah..

cik bunga anak dara abah mami..
kejap je dah besar..
dah 9 bulan lebih dah..

anak bujang bongsu tapi lahir dulu..
hahah..manja amat la yang sorang ni..
adik korek mata nanges..
adik tarik telinga nanges..
ko rase???

oklah, sampai sini dulu..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)


Wednesday, February 18, 2015

Resepi Stok Ayam Homemade

Assalamualaikum..

Lama tak update, tetiba hari ni update resepi..hahaha..
resepi solid food stok ayam homemade pulak tu..
maafkan saya..saje je nih..
dah alang² memang ade amik gambar, so, kite jadikan dia entry la..hihi

sejak cik bunga 7 bulan hari tu aku dah buat stok ayam ni..
maknenya, dah beberapa kali ulang buat dah..

Bahan²
ayam (beli rangka ayam - RM2.15 je kat pasar)
bawang besar holland
bawang putih
leek
carrot
celery stick
halia
rempah 4 beradik


campakkan aje semua bahan² tu dalam periuk besor..
pastu letak air penuh satu periuk tu..

masak dengan api perlahan sampai luruh isi isi ayam tu..
periuk yang aku guna ni besar..elok sampai 3 jam, air dah jadik 1/3 dari memula rebus tadi..
so, tapis semua bahan² tu kita amik air saje..
masa tapis tu, tekan² lenyek la sikit carrot, leek, celery ape semua tu..
biar semua air turun..

inilah dia stok ayam homemade yang dah siap..
bertahanlah seminggu lebih kalau banyak ni..
sebab sekali masak bubur, aku letak 2 cube..
sedap sikit kan..

sekarang kalau masak bubur, kalau takde cube stok ayam ni rase macam tak lengkap pulak..
sebab tu, gigih 2 minggu sekali melangut aku tunggu stok ayam ni siap..hoho..

oklah, ni je dulu..
len kali jumpa lagi..
mekasih sudi singgah bace..
bye..:)


Monday, February 9, 2015

sambut kite kite aje..

Assalamualaikum..

Cakkk..hahah..
macam biase entry throwback yang dah berzaman nak update tapi takkkk jugak mami update..
ni pun ntah berapa kali edit, save masuk jadik draft..
maafkan saya..

Last time dah update dah pasal besday anak bujang yang ke 3..
tapi belum celebrate pa pe pun..
rancang nak buat lah makan² sikit ajak sedara mara..
tapi, kita rancang je kan..
Allah juga yang menentukan..

Nak jadik cerita, cousin asben delivered 22hb Januari tu..
dan dia tumpang berpantang kat umah mak mertua, sebab rumah family dia under renovation..
so, masa on the way nak pergi visit tu, asben cakap jom la pegi beli kek sekali..
nanti kat sana mesti ramai orang..
boleh la celebrate sikit sikit..
just nak happy kan anak bujang je..
sebab memang dah janji nak beli kek dan tiup lilin dengan Asyraf..
so, singgah Secret Resepi bandar Rawang tu, beli lah kek seketoii..
pastu singgah Pizza Hut, beli pizza..
tu jelah pun..
air mak mertua sponsor..air teh tarik je pun..hahaha...jadik lah..
ade video masa nak potong kek tu, tapi tak boleh upload pulak..
size besar katenya..aduhaiii..

nampak tak muka orang happy potong kek tu..hihih


Celebrate sekali besday mak mertua, so, tulis nama sekali..jimaattt kekdahnya..
saje letak 5 lilin, konon nak suruh besday boy tu tiup..
takde maknenya..sampai ke sudah dia tak tiup..sabo jelah..


Haipppp..tangan tuhh..
babab kanggg..


































adik kesayangan besday boy..ehemmm

disebabkan celebrate ala² kartun, tak delah goodies bag ke ape ke..
tapi still buat jugak goodies bag, pastu hantar kat umah pengasuh..
bagi kat anak² asuhan kengkawan Asyraf..jadik lahh..

okeh, siap jugak entry berkurun lama dah jadik draft ni..
Alhamdulillah..legaaa..hahah..
jumpe lagi lain kali..
bila agaknya tu ye..
ade ke orang kisah? hihi



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute