Pages - Menu

Blogroll

Friday, February 26, 2016

GBSB Mini Gath @ Taman Tasik Shah Alam

Assalamualaikum dan haiii
Selamat hari Jumaat..sekejap je dah Jumaat..esok insyaAllah balik kampung..

Oklah..hari ni citer pasal mini gathering Gojes Blogger Supermom and Baby (GBSB) dekat Taman Tasik Shah Alam ahad lepas..
Selalu kalau buat gathering kat belah2 gombak ni je kan..kat Tasik Kepong tu je kan..kali ni kita bagi chance geng gojes area Shah Alam pulak join..best jugak rupenya..ingatkan jauh lah sangat..dekat je dengan Wetworld tu rupenya..

Janji pukul 10 jumpa dekat sana..tapi biasalah kalau dengan anak2 ni kan..lambat sikit2 tu semua paham..baik tak aku cover geng gojes yang dtg lambat hari tu..hekhek


Kami yang terawal sampai sini..cari port bertentangan dengan playground so that nanti senang nak pantau anak2 main..depan mata je..


Posing dulu dengan Kerol..


Ni bila semua dah sampai..tp tak semua ada dalam gambar ni..tengok belakang tu..makanan penuh ! Sedap2 pulak tu..tapi serious tak sempat nak rasa semua makanan tu..busy sangat gosip2..busy kejar Dahlia..yang Asyraf dah jumpa playground tak ingat kat mami dah..

Makanan! Ni baru sebahagian tau..kitorang memang dah deal bawak potluck..so macam2 makanan lah ada tu..nasi lemak, spagethi, kuih muih, cheesekut, puding jadung, kek coklat and macam2 lagi lah..aku bawak sandwich telor je..haishhh susah nak buat tuh..hekhek

Sempat jugak celebrate besday girl anak umie sue si Aqilah..comel sangat kan anak2 dara geng gojes ni..

Kek besday girl..comel kan..tapi tak sempat rasa..Ya Allah busy sungguh hari tu..dengan jadi ceti kutip duit baju untuk family day nanti lah..dengan asyraf dahlia kejap2 datang, mami, nak air..kejap2 datang, mami, tolong lap peluh..kejap2 kang datang, mami tolong lap hingus..phewwww mami pun lap peluh sama..tugas asben pantau anak2 kat playground sebab yelah kan budak2 ni..tak boleh leka..walau nampak macam selamat kawasan tu tapi still kena perhatikan jugak lah kan..beringat orang kata..

Antara mereka yang bila nampak orang pegang henpon nak amik gambar..comel sangat perangai masing2..


Sebelum terlupa..terima kasih Ena sponsor kitorang semua dengan ABC terbaik di Shah Alam..ABC Fradoo seksyen 2..ni family Ena punya..tenkiu banyak2..lain kali boleh sponsor lagi..ehhh??




Saje tempek gambar bebudak ni..Alhamdulillah hari tu peel masing very good..happy je..lagi2 si Dahlia tu..apa bunyi pun takde..cool je..bagus la anak2 oiitt..jangan bagi mami bertukar hijau di tempat awam ye..hekhek

Oklah..dalam pukul 2 jugak kot, eh yeker..kitoang dah siap2 nak balik dah..acara tapau menapau macam biasa lah..aku tapau cheesekut ciknaa je..balik simpan dalam peti baru makan..perghhhh masyukkkk...

Sebelum balik macam biase jugak..photo time! untuk kenang kenangan di masa hadapan..
Kami yang hadir hari tu..tahniah untuk semua sebab sudi luangkan masa..

Yang ni kena bagi penghargaan peringkat tertinggi ni..kalau lah diorang semua tak sporting layan karenah wife masing2 nak bergathering bagai, memang tak sampai lah ke shah alam ni..terima kasih para suami..tahniah!

Gojes Blogger Supermom and Baby
Mini Gathering @ Taman Tasik Shah Alam
Lain kali berjumpa lagi..
InsyaAllah


Monday, February 22, 2016

Puding roti karamel

Assalamualaikum dan haii
Selamat hari isnin semua..

Pagi isnin yg indah sangat ni tetiba aku up entry resepi puding roti karamel..kemainnn
Tapi ni resepi untuk yang amatur2 macam aku je tau..aku bagi yang ringkas2 je sebab aku sendiri pun tak suka resepi yang complicated sangat..
So, pada yang baru 1st time nak buat boleh sangat2 kalau nak cuba guna resepi ni..
Kepada otai masakan, macam biasa ucapan aku..mohon jangan ek elehhhh kan entry aku ni yer..hahha


Oklah lah kan..tak perfect pun tapi boleh la..hihi


Bahagian dalam flawless ok..takde jerawat batu bak kata akak ku..hai kak siti..hihi

PUDING ROTI KARAMEL

Karamel

4 sudu gula
Masak atas loyang sampai jadik perang
Api slow je
Kalau nak karamel banyak, tambah AIR PANAS sikit..
Ketepikan

Puding

5 telur
1 tin susu cair
3 sudu gula
2, 3 keping roti putih
Esen vanilla

Cara2

Blender je semua bahan atas tu..
Tapis masuk ke dalam loyang yg ada gula karamel td
Kukus 30 minit atau sehingga masak dengan api sederhana

Siap!

Senang je kan..adik lelaki aku yang form 5 tu pun dah buat malam tadi..dan menjadi..bukti resepi senang..hihi
Oklah..nak mentido jap..MRR2 tengah jem giler ni..
Jumpe lagi..byeeee


Saturday, February 20, 2016

Musim anak anak tak sihat

Salam dan haii..
Entry hari sabtu..kemain update blog ko ye..
Takpe..ni sambil2 enjut buaian dahlia je..
Tangan kanan type entry..

Sebenaranya dahlia dari semalam tak sihat..pengasuh call asben bagitau dahlia demam panas..sampai menggigil2..terus dia mintak balik awal..aku tak mampu nak balik awal jugak sebab aku tak bawak kereta sendiri..aku kan carpool kereta..nak balik naik lrt pun tak mampu semalam..sebab memang tengah suffered senggugut teruk..jalan pun terbongkok2..macam mana nak balik dalam keadaan macam tu..

Nasib baik asben kata dia boleh handle..mintak tolong mama & papa mertua tolong amik dahlia dekat umah pengasuh..asben tunggu dekat umah pengasuh dah..

Nak bawak kereta sendiri tak boleh sebab kunci kereta ada dengan aku..huhu..rase complicated pulak tiba2..bukan kunci kereta je, semua kad2 klinik pun aku pegang! Haishhhh

Asben bawak pergi klinik idzham Gombak ni je..nasib baik boleh pakai panel Ambank walaupun kad semua ada dengan mami..Alhamdulillah tak payah keluar cash..

Malam tadi suhu dah ok..dah aktif..panjat sana panjat sini..cume dia taknak makan..nak breastfeed je..adoiiii
Tetiba pulak pagi ni suhu naik mendadak..panas giler kepala..



Check suhu kemain tinggi..dah jelum kepala pun suhu tak turun..terpaksa bawak mandi la dulu..pastu bagi minum ubat demam..tetiba dia nanges kuat! Rupenya suhu naik mendadak nak cecah 40..apa lagi..laju2 gilir2 bersiap nak pergi hospital..

Sampai hospital terus pergi emergency sebab dah terlampau panas..merah menyala satu badan..kita yang dukung dia pun dapat rasa bahang panas tu..dah timbang apa semua, masuk ubat bontot lagi sekali..pastu doktor terus suruh buat blood test sebab suhu tinggi sangat..nak make sure bukan denggi..tunggu result darah keluar dulu..alhamdulillah bukan denggi..tak perlu warded..



Dapat lagi stok ubat..yang semalam punya pun dah sebeban..takpe..kita amik yang mana perlu je yer..
Yang penting doktor bagi spray hidung Sterimar tu..i likeee..senang kalau sesape selsema hidung tersumbat susah nak bernafas, spray je kat dalam dinding lubang hidung tu..insyaAllah lepas tu nyaman terus masa nak tido..

Ramai anak kawan2 lain pun tengah tak sihat sekarang ni..semoga anak2 kami semua ni cepat sembuh..cepat baik aktif macam selalu..aminnnn

Oklah..mami tengah tunggu puding caramel masak ni..nak test power periuk kukus yang baru tu..hihi

Terima kasih sudi singgah bace ekk..Bye, jumpe lagi..

Thursday, February 18, 2016

Mandi manda di Singgah Santai Resort

Assalamualaikum dan haii
Hari ni MRR2 jammed lain macam..so meh kita merapu dulu kat sini yer..
Sesambil tu boleh clearkan draft yang menimbun..

Oklah..cuti raya cina hari tu kitorang 4 beranak pergi mandi kat Singgah Santai Resort, Hulu Langat..masuk ni ntah berapa kali dah kitorang datang sini..tak terkira dah kot..dah boleh jadi duta Singgah Santai dah ni..bukan ape..bagi aku sini tempat dia ok sesangat kalau nak bawak family datang mandi happy2 hiburkan diri time cuti2 tu kan..
Tiket masuk dewasa rm10
Tiket kanak kanan rm5
Kalau bawak makanan kena bayar rm50
Tapi hari tu kitorang tak bawak makanan pun..dah breakfast siap2 kat kedai makan tepi jalan kat area hulu langat tu..
Tapi kalau korang datang berkumpulan oklah..boleh tong2 duit bayar rm50 tu..pastu haa bawak lah banyak mana makanan yg nak bawak..berbaloi lah jugak kan..


Pergi kali ni, diorang kurangkan air dalam 2 kolam kanak2 tu..bila tanya kenapa, management kata ramai budak sebab cuti sekolah ni kan..oklah..idok lah bahaye benor kan..tengoklah budak berdua tu..air paras lutut diorang je..hihi..


Asyraf suruh abah jadik shark..kesian sangat la hai..shark terdampar kat air cetek..


Masa pergi ni, memang ramai sangat budak2..yelah cuti sekolah kan..nasib baik ada banyak kolam..so takdelah crowded sangat semua orang nak berendam dalam satu tempat kan..

Dah tengahari tu, asben tanya lapar tak? Of coz laparrr padahal tak mandi beria pun..setakat celup2 kaki je..


Asben order dekat cafe dalam Singgah Santai ni..nasi goreng cina dengan kuey teow goreng..sedap! Tak pasti sebab lapar atau memang betul2 sedap..hihi

Dalam pukul 1 tengahari dah siap2 kemas..dah mandi bersih2 dalam toilet kitorang gerak balik..sebab petang tu asben kerja..


Singgah Santai Resort..nanti kitorang datang menyinggah lagi yer..insyaAllah..

Sekian entry sambil layan jem MRR2 ni..oklah, dah mengantuk ni..nak tido..jumpe lagi..bye..

Monday, February 15, 2016

Periuk kukus traditional

Assalamualaikum dan haiii..
Allah lama sungguh la tak de entry kat blog sekadar di pinggiran ni..
Takde mood langsung sejak dua menjak ni..
Kalau ikutkan, macam2 cerita ada..
Ntahlah, mood blogging dah sampai ke laut dalam tunggu masa nak karam je ni..

Oklah, untuk permulaan meh nak gebang pasal periuk kukus baru ni..hahha
Lama menyepi tetiba buat entry piyuk kukus..hihi..maafkan la..


Periuk kukus..kilat lagi weiii

Thanks to my younger sister, angah sudi belikan sorang satu piyok kukus ni masa dia balik kelantan visit family mertua dia hari tu..penuh bonet kete dengan piyok kukus je..

Aku memang teringin sangat nak beli piyok kukus..kalau boleh memang nak yang jenis ni lah..tapi bila tengok harga kat Gombak ni boleh pitam lagi2 yang Cap Buaya tu..nasib baik angah nak belanja..cap buaya jugak ni..alhamdulillah..murah rezeki lagi lepas ni boleh beli hadiah lain pulak..hihi

Lepas ni kalau tetiba keluar entry aku masak kukus2, jangan muak okey..hahha berangan je lebih ni..macam biasa la, bila bende tu takde semangat nak masak macam macam..bila dah ada depan mata, tetiba blur nak buat ape ekk? Krikkk krikkk krikkkk..

Oklah..siap jugak entry dalam kereta on the way nak pergi keje ni..sambil2 layan jem kat Mrr2 ni..oklah nak tido dulu yer..
Mekasih sudi singgah blog aku ni..bye jumpe lagi..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute