Pages - Menu

Blogroll

Thursday, November 12, 2015

GBSB Mini Gathering - FRIM Kepong

Assalamualaikum hai..
Ok..mood update entry datang lagi..
Yeayyyy setelah sekian lama bertapa..

Ok, hari ni nak cerita pasal GBSB Mini Gathering dekat FRIM Kepong last week..panjang ceritanya macam mana sampai ke Frim tu..malas pulak nak cerita..biarlah jadik rahsia..hihih

So, here we go!


Macam biasa mestilah dimulakan dengan gambar makanan..sikit je ni sebab yang join pun 4 family je..terima kasih untuk Khairul sebab masak banyak giler..tu dalam gambar atas tu, semua dia yang bawak tu..aku cuma mampu goreng chicken finger je..susah tuuu nk goreng tu..hahaha


Dah namanya tak rancang nak pergi FRIM, so memang tak bawak pun baju mandi2..makanya, mandi jelah pakai spender ye anak2..air cetek je pun..atas sikit dari buku lali..jadiklahh buat anak2 happy..


Tengok anak khairul tu..semangat!
Asyraf pun kemain suka dapat mandi kolam cetek gitu..dia kata mandi berdiri..heheh


Sikenit dahlia pun mandi jugak..tp sekejap je..sebab kulit budak kecik ni sensitif sikit..baru mandi sekejap, kulit dah macam nak tertanggal..habis semua kulit kaki tangan menggelupas..aduhaiii

Lama jugak kitorang kat sana..dari pukul 9 lebih sampai tengahari..bila matahari dah naik, dah panas, jom lah ajak anak2 naik..siap2 dah nak balik pulak..


Aktiviti wajib bila ada gathering..walaupun tak ramai yang dapat join tp bila bergabung dengan para suami dan anak2 jadik meriah huru hara jugak..hihu


Para suami yang supportive..terima kasih yer sudi melayan karenah isteri masing2..


Happy kids! Kemain happy dapat berendam walaupun air takat buku lali je..heheh


Ni mek Dahlia dengan si banana anak eira..

Dalam kereta anak2 semua tido terbungkang kepenatan..gaya penat tu macam la lepas berenang 7 lautan..aduhaiii
Lepas ni boleh buat lagi gathering Gojes Blogger Supermom and Baby..next year boleh plan untuk 2nd family day pulak..yeayyyy...

Oklah..tenkiu sudi singgah bacae yer..jumpe lagi..bye..

Monday, November 2, 2015

Sardine puff

Assalamualaikum..
Lamanya tak update blog..2 minggu jugak la..nak kata busy sangat tu tak pun..macam biasa je kehidupan..
Pagi rushing pegi kerja..sampai umah dah maghrib, ambik anak2 pastu sambung lagi kerja rumah..siap2 masak untuk esok pagi pulak..pastu tido..ehh, nampak macam senang sangat pulak..takpelah..tak payah la aku nk elaborate ulas panjang pasal hal rumah tangga ni yer..masing2 ada cara masing2..

Udah melalut pulak sampai ke hal rumahtangga apa bagaii..ni yang malas nak start buat entry ni..merapu je lebih..hihi

Oklah..berbalik pada tajuk kita hari ni..sardine puff katanya..senang je kekdahnya..meh nak tunjuk cara senang tu yer..


Memula sediakan la sambal sardine korang dulu..masak la ikut style masing2 yer..takkan masak sardine pun tak tau kan..kalau nak pedas, tambah cili..yang aku buat ni, tahap pedas 2/10 je..sebab anak2 nak makan jugak..lagi si Asyraf tu, kalau pedas sikit pun taknak makan dah..Dahlia ok lagi..suka makan pedas..

Aku guna kulit puff brand Kawan je..sebab tulah yang paling senang pun..nak tunggu aku uli, memang tak lah..dah ada yang senang tu, guna jelah..cepat pun cepat..nak lagi cepat, aku defrost, masukkan dalam microwave pastry puff tu, terus lembut..takyah tunggu2...heheh


Cara nak lipat pun ada banyak style..ikut kreativity korang la nak lipat macam mana pun..Google je cara lipat yang berkenan di hati..
Yang gambar ni, aku potong dua..pastu kelar satu bahagian..
Nanti lepas dah isi inti, jangan lupe tekan sekeliling tu dgn garfu..nnt terbukak tak cantik ler..apa melopong pulak kan..hahah


Yang bentuk kelopak ni paling senang nak makan..sekali ngap pun boleh..
Pastry tu aku potong 4 bahagian..letak inti, lapikkan yang dah dikelar dgn tanda 'X', pastu tekan dgn garfu sekeliling tu..


Ready untuk dibakar..sekali bakar 4 ketul je..maklum la..oven kecik comel sangat..tu pun banyak dah berjasa tu..Alhamdulillah..
Opss, sebelum bakar tu, sapu la sikit kuning telur atas tu..barulah lepas masak nanti, nampak cantik..
Aku bakar ni 25 minit, suhu oven 180 darjah celcius..pepandai korang la adjust sendiri..setting oven tak sama..agak2 la yer..


Tarraaaaa...siap! Asyraf cakap, wow pandainya mami..hahaha..
Padahal pastry beli siap je pun Asyraf oiiii..
Oklah.
Siap satu entry..next entry, lagi 2 minggu kot..hoho
Terima kasih sudi singgah bace yer..jumpe lagi..bye..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute