Pages - Menu

Blogroll

Tuesday, July 30, 2013

Popia Nestum

Assalamualaikum..

Lemau betul nak update blog hujung2 Ramadhan ni..
nak kate mood raya dah datang, tak pun..
biasa2 je..
tapi aku suke stalker korang hapdate pasal preparation raya..
suka korang tayang baju raya, kasut raya..
baru best bace..
ade jugak yang update pasal preparation raya, tp gambor baju raya dalam plastik lagi..
mcm mana aku nak tengok..hukhukhuk..
ok je sebenarnya..
aku je yang kepoh sibuk nak tau..hihi

eh ehh..nak update pasal popia nestum ni..
asben yang request sebenarnya..
last year tak buat pasal masa tu Asyraf kecik lagi..
asyik nak ulit dia je kan..
mane pulak sempat aku nak berpopia nestumnye..
so, tak buat..

tahun ni, Asyraf dah besar..dia pun bukan jenis kacau aku kat dapur pun..
paling2 dia jengah aku kat dapur, pastu larik pergi tengok tv ke, main ke, bace buku ke..
wahh bace buku kate kooo..belek2 buku style dialah..pastu bebel sorang2..


























resepi asal dari Cendana Kasih

Popia Nestum
 
Bahan bahan (750 biji)
1 bungkus kecil susu tepung *
1 bungkus kecil Nestum (diblender hingga halus) *
Gula halus yang sudah diayak (secukup rasa) *
1 bungkus Horlicks *
2 bungkus kulit popia
1 biji telur (untuk pelekat)
 
Cara cara
-Gaulkan bahan bahan * hingga sebati dan simpan dalam bekas kedap udara
-Gulung kulit popia sekeping demi sekeping, dan dibahagian hujungnya, sapukan sedikit telur kuning
- kemudian gunting secara menyerong dan goreng menggunakan api perlahan dengan menggunakan minyak yang banyak dan panas.
- Toskan dan biarkan sedikit sejuk dan gaulkan dengan bahan *


aku buat sikit je..3/4 dari satu peket kulit popia tu kot..
sebab dah buat popia ketam cheese hari sebelumnya..
dapat la satu balang kuih raya..jadiklah..
suke asben haku tuh..senyum panjang..haha..
balik umah je dah siap
dia tak tau aku macam nak tertido menggulung kulit popia tuh..
kebetulan masa buat ni, Asyraf tido..lagilah boring sorang2 kat umah..
takde sapa aku nak tarzankan..eh??




























gambar dari Instagram aku ni..
tu pasal kaler macam ni..
tu je kot kuih raya homemade tahun ni..
nak buat kuih bakar2, tak reti guna oven..
ape ke kampung hulu sangat aku nih..hahahha..

ohh ni nak cakap pasal blog Cendana Kasih ni..
lama dah aku follow blog ni..blog masak masak, ade resepi..
macam blog masak masak yang lain jugak, tapi yang ni aku rasa dekat dengan hati ni..cewahhh..
sebab semua gambar masakan adalah biase2 je..takdelah photography gempak2 pun..
aku suke yang macam ni..nampak cool..
watermark kadang ade, kadang takde..memang sempoi habis lah..
bukan lah aku kate blog masak masak yang lain tu tak best..tapi ntah ekk..selera masing masing kan..
aku suke yang cool sempoi2 je..huhu..

oklah..sekian..
mekesih sudi bace ekk..
jumpe lagi..:)


Monday, July 29, 2013

Hasil rembatan @Hytex Warehouse Sales

Assalamualaikum..

1st time sebenarnya pegi Hytex punya sales ni..
selama ni dok tengok je orang pegi kan..
aku bace ni dok kelip kelip mate..jeles sebab korang dapat beli baju cantik dengan harga murah..
sapa lah yang tak jeles kan..
eh, ni khas untuk org2 yang macam aku jelah..tak kisah nak beli kat jualan warehouse ni..hoho..

Hytex Warehouse ni offer brand macam Disney, Looney Tunes, Winnie the Pooh, Tenderly dan macam macam lagi lah..
bagi aku oklah warehouse ni..
nak kate tak best sangat pun, tak..
nak kate best sangat pun tak jugak..
so so jelah..

sebab apa aku cakap macam tu?
sebab aku cume dapat beli tshirt je..seluar nan adoo..
memang dia dah longgok2 kan..
aku dah kirai selai selai, punnn tak jumpe seluar..
angkat baju..angkat lagi baju..
sudahnya aku beli baju jelah..
seluar nanti beli tempat lain..hihi..







































ni je yang dapat ku sambar dalam kekalutan hari tu..
kalerpul sungguh..haha..
tshirt 8 helai x rm8 = rm64
singlet sepasang dgn seluar = rm12

jadiklah boleh buat tukar2 pakai kat umah pengasuh kan..
nak carik seluar je lepas ni..
































ni haaa kasi zoom sikit..hehe..
design lebih kurang, ade yang sama tapi kaler lain2..
pun ku rembat jugak..ade ku kisah? haha..

sekian laporan dari Hytex Warehouse Sales di Dewan  Serbaguna MPAJ AU2, Taman Keramat..
mekasih..:)


Friday, July 26, 2013

Sneakers Booties Biru bukan untuk Asyraf

Assalamualaikum..

Semalam dapat satu parcel yang ditunggu tunggu..
happy giler sebab hasilnya tersangatlah comel..aduhaiii..
kenapa lah sebelum ni aku tak jumpa akak ni..
kalau tak, boleh tempah untuk Asyraf..
takpe2..next baby boleh lah tempah kan..tettttt..

sebab tak dapat tempah untuk Asyraf, kite tempah untuk anak buah yang baru lahir 2 hari lepas..
sorry yer anak2 buah yang dah lahir sebelum ni..
mamilong & acik Inda baru jumpe akak yang pandai buat cute2 thing ni..hihi..


see..cute tak wehh..
bagi aku yang haram tak pandai menjahit, menyulam ni tersangattt lah cutenya..
aduhaiii..melting habis nih..

okeh..harap2 kakak ipar aku tak baca blog sekarang ni..
nak buat sepraisss kat baby dia..
tapi sneakers ni aku tempah besor sikit..
kakak tu kate size 3-6M ni..ntah lah..

ade sesapa teringin jugak nak tempah?
terjah FB akak nih..
kalau taknak tempah, boleh je kalau nak cuci mate kat sana..
serious boleh jatuh cinta punye..hihi..

okey..
sekian..mekasih sudi bace yer..:) 


Thursday, July 25, 2013

Ma, Selamat hari lahir...

Assalamualaikum..

Eh, 2 entry sekali hari ni yer..hihi..
Hari ni hari penting tau..
tersangatttt lah penting nya..

hari ni besday ma aku..
besday yang ke 50 dah tahun ni..
tapi ma aku jauhh kat kampung nun..
aku kat KL ni..
jauhnya nak celebrate..sobs sobss..
ma, tunggu along balik raya nanti lah ekk..
kite celebrate sesama..hihi..

Puan Hamidah Mohamed..
comeii tak ma aku?
aku sebagai anak dia harusss lah cakap comeiii..kiki..

Ma, 
Selamat hari lahir..
terima kasih untuk segalanya..
along dengan adik adik sayang ma..
semoga Allah panjangkan umur ma dan diberikan kesihatan yang sempurna untuk ma..
Aminnnn..

hurmm..rindu..i'm speechless..:'(


Selamat datang 'orang baru'

Assalamualaikum..

Alhamdulillah semalam tanggal 24 Julai 2013 bersamaan 15 Ramadhan 1434, pukul 7.06 pm lahirnya seorang lagi khalifah comel di dunia ni..
baby boy yang ditunggu ni lahir secara czer di Ampang Puteri..
semalam gigih lah kitorang laki bini dengan mak mertua terjah Ampang Puteri pukul 12 tengah malam..
excited punye pasal..hhihih
Tahniah kak lang & abg Ed..dah ada baby dah..

mempersembahkan baby boy anak kak lang (kakak ipar) & Abg Ed

Khaliff Ifwat
24 Julai 2013 / 15 Ramadhan 1434
3.08 kg
Hospital Pakar Ampang Puteri

ini bermakna Asyraf dapat cousin baru lagi..
semalam pun dah sebut adik adikkk..muahhhh..sibuk nk cium baby..

tunggu kak lang balik Serendah nanti baru boleh gomol baby..
Raya tahun ni kat Serendah..raya dengan baby baru..yihaaaa..
pandai baby lahir sebelum raya kannn..
nanti boleh collect duit raya banyak2..hihi..

oklah..
sekian..
mekasih sudi bace yer..


Wednesday, July 24, 2013

Resepi Spagethi Carbonara Ayam

Assalamualaikum..

kemain pagi2 up entry resepi bagai..
macam good good je mami asyraf ni kan..hehe..
ni bukan ape..melepaskan keinginan anak tekak yang membuak2..
padahal aku bukannya suke sangat carbonara..
Asben den je suka carbonara..
kalau pegi SR tu memang menu nilah dia order..

petang semalam gigihla aku men google resepi spagethi carbonara ni..
sekali ade macam2 style lah pulak..
ade yang macam ni..ade yang macam tu..erkkk..
aku dah la tak pakar sangat bab2 western ni..
so, aku amik sana sikit..amik sini sikit..
ubah sendiri lah ikut barang ape yang ade..hihi..

balik kerja, zasss singgah Ong Tai Kim..
beli barang laju2, tapi time bayor beratur lame gilerrr..
orang ramaiii hoiii..sabo jelah..
lepas amik Asyraf, kemas barang sikit sikit, mulalah berkung taww sorang2 kat dapur..
gaya berkung taw macamkan nak buat nasik arab je..gaya kene lebihhh..hahah..
padahal senang amat rupenya nak buat spagethi carbonara ni..adoiyainyepunnn..
tapi nak tulis resepi jugak untuk rujukan sendiri masa akan datang..hihi


ni je bahan bahannya

Spagethi Carbonara Mami Asyraf

1. Spagethi 
2. Sos Carbonara Cendawan Prego
3. 3 biji Cendawan Butang (dihiris)
4. Daging Ayam Kisar Ramly
5. Parsley Flakes (optional)
6. Udang (optinal)
7. 1/2 cawan susu segar
8. 3 biji bawang putih (diketuk)

Cara cara

Rebus spagethi untuk 2 hidangan..
masukkan sikit minyak dalam air rebusan utk elakkan dari melekat.

Sos

1. Tumis bawang putih sampai wangi
2. Masukkan 1/2 keping daging ayam kisar tu..kacau rata.
3. Bila ayam kisar dah masak campakkan udang dengan cendawan butang tu..kacau lagi..
4. masukkan 1/2 tin sos carbonara mushroom. kacau lagi..
5. agak2 kalau pekat, masukkan susu segar/susu cair ikut kepekatan yang korang suka
6. masukkan garam sikit..kalau nak letak black paper pun boleh..
7. dah siap..

senang je kan..hihi..aku je yang baru tau..

ni hasilnya..sorry gambor blur pulak..kelam kabut amik gambor sebelum bukak puase semalam..
asben den geleng kepala je..hikhikhik..
dan yang paling best, asben kate sedapppp..hahha..

len kali boleh buat lagi..
balance spagethi banyak giler lagi..
sos carbonara mushroom tu pun ade setengah tin lagi..
cendawan pun banyak lagi hoii..
memang confirm kena repeat buat lagi ni..

oklah..tu je nak citer..
mekasih sudi bace ekk..:)


Tuesday, July 23, 2013

Sampul Raya Limited & Special Edition

Assalamualaikum..

Tajuk kemainnn kan..hahah..
tapi tulah kebenarannya..
Limited sebab order sikit je..
20 keping..
Special sebab kat situ ade kitorg bertiga walaupuuunnnn dalam bentuk doodle sahaja..
ingat nak letak gambar real, tapi takde pulak gambor bertiga yang sopan sikit..
yang penting ada tulisan kat situ Selamat Hari Raya daripada abah, mummy & Asyraf..

Kredit pic to Dida Zenal

puas pikir nak design macam mana..
last2 zig zag ni jadik pilihan..
kaler, design semua boleh pilih sendiri..
saje pilih zig zag merah, sbb feberet kaler..
baju kuning sbb tema tahun ni yellow mustard..
kena lah charge sikit, tapi aku tak kisah pun..
sebab kalau nak suruh aku yang buat sendiri kang confirm lah tak jadik punya..
so better serahkan pada yang pakar..huhu..

bila dah pegang sendiri sampul ni, rase macam..eh, taknak bagi orang lah..nak simpan semua sekali..cute giler hokehh..sayangggg..huhu..
tahun depan boleh order lagi..
mase tu mungkin dah berempat pulak kann..hahha..

ade sesapa teringin nak buat jugak tak?
boleh terus zass PM Dida Zenal tu yer..
tapi tak sure dia nak ambik order lagi ke tak..
hehe..

sekian..
mekasih sudi bace..:)


Friday, July 19, 2013

hasil checkup 18 bulan

Assalamualaikum..

Nak update hasil checkup 18 bulan semalam..

ni lah hasilnya..
sekarang dah besor kan..makanya timbang berat berdiri macam biase je..
tak macam masa baby2 dulu..
kena bukak baju, diapers ape semua tu baru nurse bagi timbang..huhu..

berat - 11 kg
tinggu - 87 cm

dah settle cucuk sekali..
meraung tak ingat punya..
itu memang aku dah jangka..haha..
dalam ramai2 budak kat klinik semalam, Asyraf sorang je bawak bantal busyuk dia kehulu kehilir..
sabo je aku menengoknya..
ape ke tak macho langsung Asyraf oii..

pastu rajin pulak menegur orang..
tersengih sengih..pantang ade baby kecik laju je dia tegur adikk..adikkk..
nak adik ke Asyraf? hohoho..
inshaAllah coming sooonnnnnn...

oklah, lepas ni lagi 3 bulan ada appointment lagi..
tp just timbang berat & tinggi je..
yg ni pun bakal aku langgar je nih..
pastu umur 2 tahun nanti, kena ambik ubat cacing pulak..
euwwww..perlu ke ubat cacing nih??

oklah..
sekian..mekasih sudi bace yer..:)


Thursday, July 18, 2013

kisah potong rambut anak bujang

Assalamualaikum..

ni cerita dah lama dah..
dah nak basi pun..tapi nak jugak aku update pasal ni..
biar nanti bila dah besar, dia tau peel masa kecik macam mana..
peel tak suka potong rambut..grrrr..

bangun pagi lepas sarapan tu, ajak asben pegi kedai mamak nak potong rambut Asyraf..
malas dah nak pergi kat KL Festival City tu..
konon2 ade kedai gunting rambut yang mesra baby bagai..
anak bujang tak layan semua tu..
dia lagi suke buat amukan masa potong rambut..

pastu ade yang bagi cadangan, suruh asben pegang asyraf, then duduk sekali kt kerusi tu..
okeh, cadangan diterima..
so, pergi lah 3 beranak ni kedai mamak kt pasar malam gombak tu..


































tempat kejadian..
mamak pakai baju belang tu pelik je tengok kitorg bergambor..kahkahkah..
sorry lah aneyy..saya mau masuk ini gambar dalam blog jugak..hehhe..
dan yang penting, 3 beranak ni belum mandi lagi..
hahah..pecah lobang..

pendekkan cerita..
belum lagi mamak tu keluarkan mesin rambut tu, asyraf dah cuak dah..
bila mamak tu kibas je kain nak balut badan tu dia dah meraung..
buat amukan kepala terpusing pusing..
hilang semua cadangan konon bila abah dia pegang masa potong rambut, asyraf ok..
semua tak ok..apa ke jenis penakut Asyraf ni tak paham lah..
siyesss mami tak paham..


stress je muka mamak ni..
dah macam video penderaan kanak2 pulak ni..
Asyraf, bila dah besar nanti, bagi jawapan kat mami..
ape yang awak takut sangat??

setelah berhempas pulas..kahkahkah..
jadiklah macam ni..
oklah kan..mamak tu trim rambut tepi & belakang je..
rambut atas depan aku dah trim sikit2 masa dia mandi..
tu punnnnnnnnnn...*krikk krikk krikkkkk*
letihhhhhh..































balik mandi, mami sikat tepi ambik gambor masuk IG..
eh, macam pantun pulak..huhu..
sekian entry basi hari ni..
sekarang ni rambut Asyraf dah nak panjang balik dah..

bye semua..
jumpe lagi nanti..
mekasih sudi bace yer..


Tuesday, July 16, 2013

bila anak demam..

Assalamualaikum..

Hati tak tenang sebenarnya sekarang ni..
berdebar debar je..
anak bujang still tak sihat..
kali ni lain macam pulak demamnya..
tak penah lagi Asyraf demam sampai 4 hari termasuk hari ni..
biase sehari dua je dah baik demam..
ni dah masuk 4 hari, badan still panas lagi..
bila makan ubat, turun sikit suhu..
lama2 nanti, panas semula badan tu..
mami risau..

balik dr kampung hari sabtu tu dah terasa badan dia dedar..
dah tak berapa aktif dalam kereta..
pastu buat perangai taknak duduk dalam carseat..
takpe, mami layankan aje..



tengok muka dah tak larat sangat dah tu..
pastu, sampai je KL badan jadik panas giler..
ambik thermometer cek suhu..
kemain panasnya..



aku mandikan Asyraf..
meraung raung dalam bilik air..adehh..
bila dah mandi, suhu turun sikit..
bagi minum ubat demam..
sempat lagi pergi bukak pose umah onyang Asyraf..
macam biase, meligat kat umah onyang..
turun naik tangga..
maklum lah, orang jarang jumpe tangga..
macam tu lah..

bila malam sikit, suhu terlampau panas..
berdesup pergi panel..suhu 39 darjah dah..
masuk ubat bontot..Alhamdulillah suhu turun balik sampai berpeluh peluh Asyraf..



sampai lah ke hari ni, bila makan ubat suhu turun..
bila dah sampai 4,5 jam, badan panas balik..apakahhh??
mami is risau..
dah 2 hari taknak makan langsung..
minum susu pun tak habis..

kena pegi spital cek darah ke ni?
Ya Allah, kau peliharalah anakku dari sebarang penyakit ya Allah..
mami doa semoga Asyraf cepat sembuh dan aktif macam biasa..

pagi tadi, boleh dia mengamuk sakan..pastu tepuk2 tangan aku..
panggil ma maa maa maaa..
macam nak bagitau something..
tapi manelah aku paham..bagi air suam takmo..
bagi susu takmo..last2 tertido dengan air mate..
sedihnya..:(

p/s: demam nak pandai tu fobia bagi mami asyraf..


Thursday, July 11, 2013

balik kampung

Assalamualaikum..

Bersiaran dari kampung halaman..hehe..
Cuti sampai esok je..
Hari ahad asben den kojo..
Takpelah..ni pun dah bersyukur sangat dah boleh balik kampung berpuase dengan family..

Gambar ulang tayang..tapi bile dah nampak signboard ni, maknenya dah nak sampai lah ni..hehe..

Oooo..semalam, sebelum bertolak balik sempat singgah ong tai kim beli cream cheese Tatura..
Nak buat cheesekut tengahari ni..makan bukak puase nanti..hihi..
Aku cume nak bagitau, OTK tgh ade promotion sekarang..seketul rm5.99 je..
Selalu harga nak dekat rm8 kan..

Bukti..hihi

Oklah..nak solat subuh dulu, pastu sambung tido balik..eh?



cerita check up 18 bulan

Assalamualaikum..

rentetan cerita semalam yang kononnye nak bawak Asyraf pegi jab 18 bulan tu kan..
aku halfday keje semalam..balik umah mandi2 dulu, tukar pakai seluar je..
kang pakai baju kurung, aku takut aku tersembam je kejar Asyraf berlari larian dalam klinik..

aku sampai klinik pukul 1.45 tengahari..
konon ingat nak ambik nombor giliran dulu..
baru pergi ambik Asyraf kat umah pengasuh nun..
elok je sampai, aku tgk KKIA gombak setia dah berubah wajah..
errr..tak lah sampai buat bangunan baru..
cume kat luar tu, dah tambah tempat parking kereta..
dulu kt situ ade taman yang hidup segan mati tak mau..

pastu nurse ambik buku biru, dia tengok alamat umah aku..pastu tengok page yang tulis2 tarikh temujanji tu..
pastu nurse tu cakap, ni takde appointment ni..
lagipun, kalau ikutkan alamat umah puan ni, setiap khamis bukan rabu..
wuwuwuuw..
sedehhh ko tau tak sedehhhhh...
susah payah aku halfday semalam..

tapi salah aku jugak..
kalau lah aku datang checkup masa asyraf 15 bulan mesti dapat tarikh appointment yang betul kan..
kalau lah aku call dulu KK tanya, kan lagi elok..
ape ke dot dot nye aku nih..hehehhe..

takpelah..
tarikh baru appointment pun dah dapat..
khamis mggu depan..adehhh..

tu haaa tarikh baru..

balik dr KK, aku terus pegi umah pengasuh ambik Asyraf..
jom lah asyraf kite balik umah yang comel tu..kite golek2 kat umah nak?
hehehe..





























kemain kaki silang panggung kan..
mate tengok tv, bantal busyukk tak lepas..

oklah..sekian dr mami asyraf..
jumpe lagi..:)

Wednesday, July 10, 2013

dah setahun setengah rupenya..

Assalamualaikum..

Rasenya belum terlambat lagi kot aku wish selamat menyambut bulan ramadhan, bulan yang suci, bulan yang mulia..semoga kita semua mendapat rahmat keberkatan sempena bulan yang penuh barakah ni..inshaAllah aminnn...selamat berpuase yer mommies..

oklah, sebenarnya, baru semalam aku perasan yang hari ni anak bujang tu dah setahun enam bulan..
tu pun sebab ade ticker dalam blog..kalau lah takde ticker ni, haiiii ntah lah..malas nak cakap..hahha..
terima kasih la pada sapa yang cipta ticker2 ni..

berkebetulan pulak, ari ni hari rabu kan..

biasenya, KK gombak setia mmg ade check up..
pastu ade jab utk 18 bulan kan?
masalahnya, aku takde date appointment utk checkup kali ni, sebab masa setahun 3 bulan tu aku skip tak pergi..hihihi..ala, setakat nak ukur tinggi berat je pun..
ingat senang ke aku nak pergi tunggu berejam semata mata nk ukur tinggi berat je?

masa baby2 dulu lain lah, sekarang ni anak bujang dah dapat kaki oiii..
nak lagi haru, dia takmo di pegang..
nak lepas bebas..jenuh la aku nak kejor dia ni karang..
hari ni half day lah..
hati dah berdebor dup dap dup dap memikirkan boleh ke tak aku sengsorang handle Asyraf ni..

ok..rojer n out..
mekasih sudi bace yer..
hari ni nak masak apa utk berbuke? hihi

Tuesday, July 9, 2013

Koleksi buku Asyraf yang tak seberapa..

Assalamualaikum..

Jumaat minggu lepas sempat terjah MPH Aeon Wangsa Maju..
memang dah niat nak beli buku kat anak bujang..
nak tambah koleksi yang tak berapa nak ade tu..hehe....

tapi, personally aku lagi suke pergi Popular sebab lagi banyak choice..
lagipun dekat MPH ni susunan dia kemas sangat..aku nak pilih2 pun jadik macam, 
eh, lepas pilih2 ni kena kemas balik nanti ni..
aku jadik macam takde napsu sangat nak membelek..
tapi dalam takde napsu tu dekat sejam jugak aku kat dalam MPH tu..huhu..

kalau kt Popular tu kan macam sepah2 sikit kan..tak sure la Popular tempat korang kemas susunan nya..
tapi Popular Wangsa Walk memang sepah2 sikit..hahaha..
tapi aku suke..maknenya aku pun boleh pilih2 kalau tak suke letak je tempat yang sepah2 tu..
apakah takde moral nya aku ni? huhu..
lagi satu Popular lagi banyak choice..
dan lagi satu aku ade membercard Popular..hehe..

okeh melalut sudah..

ni je pun yang aku beli..
duduk sejam dalam tu, last2 3 ketul ni je aku beli..haha..
setakat ni serious memang tak berani lagi nak beli buku yang kulit nipis isi dalam pun nipis..
takpelah..beli yang keras2 harga dia pun keras2 jugak lah..
jadiklah kan, buat top up buku anak bujang..

koleksi buku Asyraf..
sikit je pun..tengah berdikit dikit top up ni..
ada sesapa lagi tak, nak tolong top up buku Asyraf? hihi..

syhhhh..diam diam..anak bujang tengah study tuh..esok exam..gambar cilok dari IG ni..
sampai kaki pun naik atas buku..adehhh..

asyraf ni pun sama je macam budak2 lain..sekejapan je fokus..
pastu kang, dia bangun main pulak..
pastu kang duduk balik belek2 buku..
tapi kalau nak bagi dia belek buku lama kan, selalunya aku tutup TV pastu aku pun duduk sekali dengan dia..barulah lama sikit dia study..hahaha..
tapi yelah..kalau cuti tu mgkin boleh lah..
ni kang balik keje dah penat, nak ke dapur lagi..
nak basuh botol2 susu lagi..nak basuh kain baju, nak lipat kain baju..
eh, bukan merungut ni tau..hoho..

oklah..sekian..
mekasih sudi bace yer..:)


Monday, July 8, 2013

Meriahnya Sogo Membercard Sale..huhu..

Assalamualaikum..

Tau tak ape penyakit baru kitorg suami isteri sejak dah ada anak ni?
penyakit tak berapa parah la..huhu..
penyakit suke pergi menyempit time sale..
padahal bukan ade duit berkepuk pun..
saje suke suke..
dan semestinya tak bawak Asyraf yer..
no no no..Asyraf tak boleh pergi tempat ramai orang macam ni..
dengan dia tu takmo di dukung, nak lepas bebas berjalan..
baik tinggal kat umah pengasuh lagi elok..
biar mami abah je pergi bersempit carik baju seluar murah..huhu..
ni pendapat aku je lah..
kang ade pulak yang ckp, diorg hantor anak kat taska..takde sapa nak jaga on weekend..
adehhh..terpulanglah pendapat masing masing kan..

pukul 10 pagi kitorang dah sampai Sogo..
amazing gile sebab orang dah penuh dalam Sogo tu..
pukul berapa Sogo bukak ni..hihi..
sampai nak naik esculator pun kena beratur ikut turn..
siap ade penjaga esculator..pengalaman sungguh..
dan semestinya, sesapa yang bawak baby, yang bawak stroller didahulukan..
nahhh tengok lah orang dah macam semut kat bahagian bawah ni..
masa ni baru pukul 10 lebih tau..aku snap masa nak naik department baby..
tapi aku rase macam best tau..
macam wahh happynya ramainya orang malaysia dalam Sogo ni..hahaha..
ape kena ntah dengan aku nih..sungguh aku tak paham..


ni masa bila ntah..saje2 snap..hihi..
aku cume nak bagitau segala genap sudut pun ade orang wehh..
tepi2 pagar tu penuh orang tengah sorting baju seluar..
ada jugak yg tengah pujuk anak2 tengah sakan menangis..kesiannn..huhu..

aku siap bayor semua ni dalam pukul 11 pagi kot..
memang takde orang nak bayor lagi pun..
orang lain baru sampai, kitorang dah nak balik dah..
ni je pun yang berjaya dirembat..
takdelah macam makcik2 yang keluar Sogo berplastik plastik plastik plastik..haaa banyak nauu plastiknya..
berapa riban habis makcik? hihi...

mana2 baju yang sama macam anak korang, moh ler kite pakai secara berjemaah..hehhe..
oklah..sekian laporan dari Sogo Membercard Sale..
mekasih sudi bace..:)


Fenomena cheesekut melanda..

Assalamualaikum..

Fenomena cheesekut dikalangan gojes blogger mommies..
dengan aku sekali lah terjebak..
padahal aku bukan nya peminat cheese..
tapi tak kire nak buat jugak..
dengan menggunakan 4 bahan ni je..
senang sesangat..aku yang tangan kayu kat dapur ni pun boleh buat..
ape lagi korang yang memang mastercep tu kan..hihi..

1. biskut deluxe crackers
2. susu pekat
3. fresh milk
4. cream cheese

Excited weii 1st time guna mixer hadiah kawen nih..
lagi excited rupenya mixer ni bekas bawah tu bergerak sendiri..kahkahkah jakun giler haku..
mekasih kat adik2 aku yg tersayang sbb belikan mixer ni..hihi..



takde step by step..malas nak ambik gambor..
tapi kalau korang nak try, boleh pegi blog Nadt ni..
dia lah punca fenomena cheesekut nih..
kat sana ade step by step..ikut je..senang sangat..



maafkan susunan cheesekut yang kelam kelibut tu..
kalau dapat bekas yang ngam2 nak susun biskut lagi cantik..
tapi yang aku ni, asal boleh je..huhu..
dah siap susun, masukkan dalam peti ais..
kalau buat malam, esok pagi dah boleh makan dah..

sejuk2 makan, nyaman nyer..hahaha..
tapi aku mmg tak boleh sangat makan yang cheese2 nih..
aku hantar umah nenek, sekejapan saje dah nak licin satu bekas..huhu..

oklah..
sekian entry pagi isnin..hihi..
mekasih sudi bace yer..:)


Thursday, July 4, 2013

beg baru Asyraf

Assalamualaikum..

short update petang hari ni..
nak bagitau asyraf ade beg baru selain dari beg Cars dulu tuh..
beg murah je nih..
pre order dulu..harga dia RM15 jekk..
murahkan? hihi..
dah la murah, comellll pulak tuhh..
walaupun tau kawan2 asyraf yang gegirl banyak pakai design owl ni..
tapi ada mami asyraf kisah? yang nak bawak beg tu aku tau..
bukan asyraf..huhuhu..

beli kat SINI..

mami asyraf suke bende2 murah ni..
ukur baju di badan sendiri kekdahnya..
ok bye..
mekasih sudi bace yer..:)


giliran Asyraf pulak ikut abah main futsal

Assalamualaikum..

hari2 ade entry? 
wahh syabasss..
walaupun entry merapu merepek, mami asyraf tak kisah..

ni cerita malam selasa lepas..
kebetulan asben balik keja awal..
balik2 je terus cakap malam kang pukul 9 ade futsal..
dia ajak ikut dia..
memula aku dah malas nak ikut2 pegi futsal ni..
sebab dah malas nak berkejar dgn asyraf ni haaa..
penat hoiii dah macam aku pulak yang main futsal..
baik golek2 tengok tv lagi best..hihi..

tapi akhirnya aku ikut jugak lah..
asben kate saje bawak Asyraf bersosial..
lagipun bukan senang asben dapat balik kerja awal macam ni..
biase balik keje pukul 10, 11 malam baru sampai umah..huhu..

tapiiii..dalam kereta asyraf dah tidooo..sabo jelah..
dah sampai Ampang Sport Planet tu mentido lagi..
takpe2..bagi dia cas batery dulu..
kemain lena tido..padahal punyelah bising gamatnya court futsal tu pasal ade tournament kat sana..
ni dia dah bangun tido..huhu..
tapi asyraf ni ntah la kenapa..dia taknak kick bola..
asyiklah peluk sayang ke bola tu..
pastu ade lah baling2 bola tu pun aku yang baling..
suruh dia sepak..takdenya dia nak sepak..
kedek2 kejar bola, pastu amik guna tangan..adoiii..
kalah la kalau lawan dengan Fayel nanti Asyraf oiii...hahahhaha..



ni time abah dia keluar kejap..pancit katenye..heheh..
pastu saje melayan anak bujang dia kejo bola..
dah rupe kartun pun ade Asyraf lari tu..
ape ape lah Asyraf oiii..
asalkan tak menangis sudahlah..
huhu..

balik futsal singgah beli bihun soto tersedap kat danau kota tu..
perghhh..teringat ingat lagi nih..
slruppppp...haiashhhhhh..

oklah..sekian entry takde faedah utk hari ni..
moga jumpe lagi..
mekasih sudi bace..:)


Wednesday, July 3, 2013

motor asyraf

Assalamualaikum..

sementara roh rajin ade ni, meh la update blog jap..
ala, update ala kadar asal boleh je..hahha..
takdelah jadik satu entry seminggu kan..

ni nak citer pasal menan motor asyraf ni haa..
sebenarnya tak rancang pun nak beli motor ni..
kebetulan masa gathering gojes tu kan, asben masuk kedai Mr. DIY tu..
saje dok ushar2 mainan dalam tuh..
pastu disuruhnya budak yg keje tu turunkan motor..saje2 nak tengok kateya..
sekali Asyraf dah pegang motor ni, ko ingat dia nak lepas ke?
melalak dalam kedai tu..hukhukhuk..sabo je aku..

maka terbanglah RM65..huhu..
takpelah..main leklok yer Asyraf..nanti boleh pass kat adik2 pulak..eh?



























♪♫ kuuu jejakk..jalan yang berlikuuu..♫♪
azroy nak larik rumah bawak bantal busyukk..hehe..






























ni kat umah mak mertua..rumah Wan asyraf la..
bawak jugak motor ni..
takut asyraf boring kate abahnye..


Jun 30, 2013 | Dodoi motor jap.. by asleenda on Keek.com


ni pagi semalam..
bangun2 tido terus check moto..hihi..

ermm..ahh sudah..tak reti nk buat penutup macam mane..
oklah..bye..
jumpe lagi..:)


Tuesday, July 2, 2013

mandi pool jadian

Assalamualaikum..

Seminggu sekali update blog?
hebakk hebakk..hahahha..

entry ni pun cilok gambor kat IG dgn Keek aje..
pastu buh kat blog..jadiklah entry kenang kenangan..hihi..

minggu lepas balik umah mak mertua kat Serendah..
akhirnya boleh jugak rasmi pool Asyraf ni..
dah lama beli dgn nana..tapi tak sempat nak guna pun..
yelah nak mandi celah mana kat umah sewa aku yang comel cinonet tuh..
tak muat hoii..kesian kan..hihi..














pool in the making..
jenuh la nak pump masuk angin 4 layer tu tau..
4 layer? phewwww..
yang lawaknya, masa memula bukak pool ni, aku tiup guna mulut kt lubang tempat air keluar tuh..
huhu..patutlah kemain besor nya lubang..rupe2 nya tu tempat air keluar..hahahha..
sakit rahang mak kau ni Asyraf oiiii..
lepas tu baru perasan tempat masuk angin yang betul..huhu..






























acara membazirkan penuhkan air..hehe..
best nya pool ni, sebab ade 4 layer..so, tinggi la kan..
tp idoklah nk penuhkan air sampai layer ke 4 tu pulak..
cukup lah sampai layer ke 2 je..hihi..



kemain happy mandi..
habis air dicepuk cepuknye..
pastu tak nak keluar kau..
jenuh pujuk dia keluar sebab jari semua dah kecut..



























terdampar kepenatan..
padahal mandi duduk setempat je pun..
belum buat kuak lentang ke terbalik kuang ke..adehhh..

oklah..
tu je entry kali ni..
moga berjumpe lagi minggu hadapan..hahahha..
mekasih sudi bace yer..:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute