Assalamualaikum..
hari ni nak up resepi puding triffle..
siap step by step tau..
sebab dulu masa aku dok google resepi puding triffle ni, mesti cari yang step by step..
yelah kan..kate tak pernah buat..kena lah tengok cara nak buat tu mcm mane..
dulu aku dah penah buat sekali..masa baru2 kawen dulu..hihi
kali ni aku buat sambil ambik gambar..asben aku geleng kepala..
bertabah la wahai asben ku..huhu..
Bahan²
- swiss roll perisa pandan
- tepung kastard
- fruit cocktail
- susu cair
- Nona kristal jelly
- 4 sudu gula (ni jadik manis buah je tau..kalau suke manis, sila tambah lagi)
- air
cara²
potong swiss roll tak tebal tak nipis..agak² lah..
susun dalam bekas..bekas pun sukahati korang lah nak bekas macam mane..kalau dapat bekas kaca lagi elok..boleh nampak layer² warna warni nanti..kalau takde pun takpe..tak berdosa pun..hihi
ambik air dari tin fruit cocktail tu, siram atas swiss roll yang dah disusun dalam bekas..
tujuan untuk lembabkan swiis roll tu..nampak moist gitu..ketepikan sekejap.
dalam bekas lain..
masukkan 3 sudu membukit tepung kastard..
tuang satu tin susu cair..
lepastu, masukkan air satu tin menggunakan tin susu tadi..
masukkan 4 sudu gula..
kacau kacau sampai tepung dan gula hancur, panaskan atas dapur menggunakan api paling kecik..
* AWAS - Jangan tinggalkan adunan atas dapur*
kacau perlahan lahan sampai jadik pekat dan likat..
bila nampak macam meletup2 , tutup api..
laju² tuang adunan atas swiss roll tadi..sebab bekas aku ni tak dalam, so, tak habis pun adunan tepung kastard tu..
pandai2 lah agak..sebab lepas ni nak letak buah lagi..nak letak jelly lagi..
biarkan seketika sehingga adunan mengeras sedikit..jangan tunggu sampai keras kejung pulak..
susun buah² cocktail tadi..pandai² lah korang nak susun macam mane pun..tekan² sikit..
step seterusnya adalah jelly pulak..
masukkan serbuk jelly bersama dengan 400 ml air..
masak atas api sederhana sampai serbuk jelly hancur dan mendidih..
lepas tu tuang atas adunan kastard/buah tadik..
sejukkan..
dah sejuk, boleh lah simpan dalam peti ais korang yer..
makan sejuk² sedap..hihi..
kan nampak layer² tu walaupun tak semenggah..hehehhe..
janji sedap...sendiri masak, sendiri puji kekdahnya..
sekian..
mekasih sudi singgah bace yer..
bye..:)
sedapnya...bila la bleh cuba buat benda ni...huhuhu...
ReplyDeletehaa boleh2..try la buat..nmpk mcm renyah, tp senang je ni..
Deleteuiksss...sedapnya...boleh try nih!tq 4 d recipe!!hehe.. :)
ReplyDeletewelcome dear..:)
Deletethank you for d recipe...balik ni mau try
ReplyDeletewelcome..try jgn tak try..hihi
Deletenk cube!
ReplyDeletesilakan ekin..buat dlm bekas kecik2 tu pun boleh..pastu hantar taska zara..hihi..ari tu pun buat dlm bekas kecik2, pastu bagi kat umah pengasuh..
DeleteAku pernah cube buat pakai buku recepi tahun lepas..haram tak jadi..ni aku tengok ko nyer recepi lain sikit..boleh ar aku cuber lagi...:)
ReplyDeleteerkkk..tak jadik macam mana tu aty..pakai resepi ni jelah..senang sikit kot..aku pun suke resepi senang2 ni..hehhe
Deletesemangat nk wat bila baca blog nih..nyum2
ReplyDeletesemangat!! caiyok caiyok..hihi
Deletetahniah atas kerajinan buat, amik gambar dan buat entri yg bagus.plus resepi yg best, nampak cantik, mesti sgt2 sdp.yummy
Deletesebab saya kalau google resepi, suke yang ade step by step..kesian sebab tak tau buat, tapi nak buat..so, saya buat macam mana yang saya nak..senang sesapa tersesat masuk sini nk carik resepi, ade step by step lagi..hihi..
Deletemaceh share step by step mami asyraf...daku pun suka resepi senang2 je...bahan simple2...klu bahan renyah2 daku malas...haha
ReplyDeletesame sama kasih mami airis..kan kan kan..yg susah2 nnt dah veteran baru try buat...hehehehhe..
Deletesama r dulu akak buat pun takde gambar..hehehe..selalu gak buat ni..tp makan sorang je..huhu tak nak buat dah
ReplyDeletekak mimy..same lah kak oii..saya sendiri pun kurang berkenan nk makan sorang2 ni..makan ramai2 baru best..hihih..
Deletesomehow bile buat beda ni
ReplyDeletepelik betul my family takmo mkn
tpi bila in small portion kat kedai kemain lagi depa
maybe my presentation suck?!
don't know.
ahaha
ya Allah..sama!
Deleteasben saya bile ditanya, abg nak makan?
ape dijawab? tinggal kan satu je yg kecik tu..nanti abang makan..nampak tak kak? i feel u kak..huhuhu..
sukaaaa....paling suka usaha mami asyraf nak paham kan kami ni si pembaca sampaikan ada sukatan "3 sudu membukit tepung kastard" hihi like!
ReplyDeleteTQ =)
hahahaha..tergelak besor aku ni erna..
Deletesebab daku pun pembace jugakk..
kadang bile bace resepi, satu sudu tepung..
terpikir..satu sedu kecik ke sudu besor? hahahhaha..
kenapa ku tak penah teringin nk buat benda ni ek. mcm susah gamaknya. takpe takpe, semoga entry ni, memberikan aku sumber inspirasi. ewah...
ReplyDeleteyer lah mak etty..sempga ko dpt lah inspirasi yang dicari tu..fuhhhh...heheheh..
Deletedh lme xbuat!!
ReplyDeletebrg2 dh ade ni kt umh.tp xberkesempatan lg nk buat.huhu
su pernah cuba buat.xjadi.huaaaaaaaaa
ReplyDeletelooks yummy=)
ReplyDeleteLawa gila kak leenda oiiiiiii....mudah dan ringkas resepinya...tp nk buat bila x taw...hahahha nk pi umah hakak leenda ar...leh mkn free blehh? kikiki
ReplyDeleteterliur la tengok...tengok resepi wat benda nie dah macam2 version....buatnya x jugak...huhuhu
ReplyDeletemarvellous!! thankx kak,share resepi n kekdah mbuatnye :)
ReplyDeleteyg lain lain ok.bab nk masak kastard tu lemah.haih~
ReplyDeletenk try nih...thanks for sharing..ada masa jom ke rumah saya lak,,
ReplyDeleteummuque.blogspot.com
Sy nk try sis....harap2 menjadi...doakan sy..
ReplyDelete