Pages - Menu

Blogroll

Thursday, September 21, 2017

Home » Kronologi Bersalin Aakif: Part 1

Kronologi Bersalin Aakif: Part 1

Assalamualaikum dan haii..

Errmmm..mana nak start ni yer..lama sangat dah ni..
dah la mami ni boleh tahan level pelupa..
nasib baik dah update sikit² kat IG..boleh la recall slow²..
mami tulis sebagai kenang kenangan je yer..
kalau tak suka takpe..mami tak paksa..
gituuu...

untuk info, sepanjang mengandung, mami memang ada masalah HB low..
bukan tak nak makan ubat yang klinik bagi..
tapi lepas makan iron tak kisah brand ape, Iberet ke Maltofer ke,
mami mesti muntah yang sangat teruk lepas tu..
kiranya, cannot tolerate with any iron la..haa senang citer..
buat apa makan kalau muntah seharian..huhu

5/6/2017
sampai la dah hujung pregnancy, HB makin low dan terusss low..
last masa kat kampung, mami pergi check up kat Klinik Kesihatan Chini, HB adalah 8.6 g/dl
bukaan takda langsung masa ni..

masa ni dah overdue sehari..doktor dah risau sebab HB low..bahaya la kan untuk mami dan baby..
terus doktor bagi surat refer dengan Hospital Pekan..
kena buat blood transfusions dekat sana..gigih la mami google amenda pulak blood transfusion tu..

so, balik rumah, bagitau ma abah suruh siap semua..kena pergi Hospital Pekan 
sampai Pekan dah nak dekat waktu berbuka puasa..
singgah kedai makan mana ntah, order makanan untuk berbuka puasa lah pulak..
mami nak makan beria pun masa ni dah berdebar debar..
tapi makan tetap makan la kan..kang lapar lagi susah..
mana tau doktor suruh bersalin malam tu jugak..

cut it short, sampai je Hospital Pekan, mami terus jumpa nurse dekat kaunter tu sambil hulur buku pink..
terus diorang suruh masuk bilik rawatan..


dah masuk sini macam biasa lah kan..cek bukaan memang takda..
pasang drip line pun sekejap je..masalahnya, aku tersalah bagi tangan kanan..Ya Allah terasa susah giler pulak bila ada jarum tu dekat tangan kanan..terbatas bila nak buat kerja..nak mandi, pakai baju ape semua jadi susah la sikit..
buat CTG Alhamdulillah bacaan normal je..
takde contraction..tapi bacaan HB makin drop which is jadik 7.7 g/dl je..
memang sangat² low..
Doctor decide esok pagi pukul 9 pagi kena buat blood transfusions..
sementara mami dalam bilik rawatan tu, asben settelkan urusan addmission ward..
dah selesai semua dalam pukul 9 lebih jugak lah baru dapat katil..
mami suka Hospital Pekan ni sebab tenang je..
dulu masa bersalinkan Dahlia pun dekat Hospital Pekan jugak..

Asben dengan anak² dengan adik bongsu mami check in rumah tumpangan area Hospital Pekan tu jugak..
mami tak ingat la berapa bayaran satu malam..tapi murah sesangat la..
tapi yelah, dah murah kan jangan la expect facilities macam hotel..huhu
dapat tido pun dah kira Alhamdulillah..

so, bermulalah tido malam tanpa anak dara mami..
1st time seumur hidup dia tido terpisah dengan mami..
sedih giler bila Paksu send wassap gambar dahlia menangis cari2 mami..sobsss

6/6/2017
pagi² lagi dah bangun mandi buat ape yang patut..patient lain semua masih tidur lagi..
senang lenang mami mandi takde orang lagi..hoho..
tak seram sangat sebab toilet dekat amat dengan katil..

breakfast mee goreng dengan susu coklat..
siapa yang kenal mami, tau lah betapa sukanya mami dengan makanan hospital..
sejenis penyakit apa ntah..memang suka sangat²..hihi

pukul 8 lebih nurse datang untuk blood transfusions tu..
masuk air dulu sekejap lepas tu doctor datang bagitau la procedure ape semua..
komplikasi kalau gatal², naik kemerahan ke cepat² panggil nurse..
dalam hati memang berdebar habis la..tapi mami tawakal jelah walau tak tau darah siapa yang bakal masuk dalam badan mami nanti..
berdoa jelah semoga mami dijauhkan dari sebarang kemungkinan yang tak elok..

saat² darah nak masuk dalam badan..seram nya..
procedure ni ambik masa 3 jam kot lebih kurang..MasyaAllah bertabah la mami terbaring atas katil tu tak boleh nak bergerak banyak..nasib la ada handfon..boleh la berwassap dengan adik beradik..
dengan geng tahan maki..
masa ni sempat lagi mami up iklan pasal kuah kacang mama tu..hihi
sempat close deal tau dalam 3 jam tu..Alhamdulillah
sempat jugak ketiduran..Ya Allah boring ya ampunnn
pukul 12 lebih kurang dah settle masuk darah..
sambung lagi tidur..dah kata boring kan..sebab takda sakit ape pun kan..


sedar² ada orang kejutkan tanya nak makan tak lunch yang dia letak atas meja tu?
ehhh haruslah nakk..punyalah seksa nak makan dengan tangan ada line tempat jarum tu..adehh

ni kekanak riang datang melawat mami..sibuk tanya mana baby? mana baby?
yang bestnya Hospital Pekan ni, budak² pun boleh masuk..
orang pun tak ramai sangat..maksudnya tak lah crowded giler time melawat tu..selesa pun selesa kite as patient..

tea time..roti sardin dengan susu coklat..Alhamdulillah..
sebenarnya dah kenyang sebab dah makan macam² asben bawak time melawat tu..
dahlia kata, mami tak posee ekkk...Allah nak oiii..sabo jelah

dan mami pun terus melayan boring atas katil tu..kejap² nurse datang amik BP..kejap² kang dia tanya, Puan ada rasa sakit² ke?
takde nurse..huhu

bersambung.....

4 comments:

  1. huii rendah nya hb akk...mata ni duk tgk maknan sepital je..apesal sedap²? haha roti sardin tu pn sedap...lol dasar sgt :p

    ReplyDelete
  2. tetibe rase nk bsalin kt pekan. tp sape pulak nl jg aku kt sane.huahuahua

    ReplyDelete
  3. Hb low tu yg xmo kn.. same ngn adik ipar aku ritu.. mkn ape pon xjalan.. last2 xyah makan.. dh elok msuk 9bulan.. hb pon ok naik trus 12.. die pun xtau sbb ape.. ape pun kuasa allah.
    Pape pon.. teruja tgk makanan kesukaan ko. Mknan hspital..haha.. tp menu2 yg ko snap tu.. mmg mnyelerakan.. heee..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah,,, bertambah ahli keluarga ya

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute